אגדה מפורסמת מספרת על החלמוניות שהן בעצם שליחות של השמש על פני האדמה, והן מתחילות לזרוח בצהוב בדיוק כשהשמש יוצאת להפסקה, בסתיו. וכשאנחנו אומרים לזרוח, אנחנו מתכוונים לזה ממש – לא סתם הפרחים האלה נקראים חלמונית גדולה, כי עם עלי כותרת בגודל של 10-15 ס"מ, הם אכן מאירים כל מקום שהם מופיעים בו.
ואכן, הנסיכה הצהובה כבר מאירה שלל נקודות בכל רחבי הארץ, אז אספנו לכם כמה מסלולים שאם תצאו לטייל בהם, אין לנו ספק שלא תוכלו לפספס אותן. אם אתם כבר מתכוננים לצאת לדרך, נזכיר שכדי לתפוס אותן במיטבן מומלץ לצאת אל מרבדי החלמוניות בבוקר, כשהן פתוחות, ולא כשהן נסגרות לקראת הערב.
- צהוב ברמת הגולן: פריחה ברכס בשנית
- פסגה פורחת: פריחה בשביל הפסגה בהר מירון
- גם הנגב עוד יהיה פורח: פריחה צהובה ביער להב
- כשצהוב מתערבב עם צהוב: פריחה ברכס בוקר ובירוחם
- הפתעה על ההר: פריחה בהר התבור
רמת הגולן זורחת: פריחה ברכס בשנית
רכס בשנית שנמצא במזרח הגולן הוא אחד מאתרי הפריחה הכי מפורסמים של החלמונית, ואחד מהראשונים שבהם היא מופיעה, לפני שהיא מתחילה את המסע שלה דרומה. המסלול של רכס בשנית יורד מפסגת הר חזק דרך יער קסום עד לשרידיו של כפר צ'רקסי, ולאורכו תוכלו לראות את מקבצי החלמוניות בולטים במיוחד על רקע האפור של סלעי הבזלת - שרידים להרי געש שהיו כאן פעם, ועל רקע הירוק העמוק של האלונים. אם תרימו את העיניים מהיפהפיות הצהובות, תוכלו ליהנות מתצפית מרהיבה לעבר הרמה, הגלעד, החורן והגליל.
חלמוניות ברכס בשנית | צילום: יוחאי כורם
פסגה פורחת: פריחה בשביל הפסגה בהר מירון
גם בלוקיישן הצפוני הזה החלמוניות כבר מתחילות לפרוח. לצד כל הצהוב שצץ בשביל הפסגה, תוכלו להתענג כאן על טיול קצרצר שיפרוס לרגליכם נוף נהדר אל כל הגליל העליון. לא מוכנים להסתפק בצהוב? בצדק! זה הזמן לגלות לכם, שלאורך כל המסלול תוכלו ליהנות מפריחה נהדרת של עוד פרח סתווי, שגם נקרא על שם העונה: הסתוונית הבכירה.
אגב, את הסגולה הזאת, שיכולה ללא ספק להתחרות על הכתר עם החלמונית, תוכלו לראות פורחת כמעט בכל אזור שבו פורחת החלמונית, ובאותו הזמן. ומי עוד תראו על השביל? ציפורן נקוד ושרידים של קוצן קיפח.
סתוונית בכירה | צילום: יוחאי כורם
גם הנגב עוד יהיה פורח: פריחה צהובה ביער להב
יער להב עשיר בצמחייה הכוללת עצי אורנים, ברושים, אשלים, שיטים ואקליפוטסים, וממש עכשיו נצבע היער במרבדים צהובים ומרשימים, עליהם אחראית החלמונית. אם אתם מחפשים לראות ריכוז מרשים במיוחד של חלמוניות, נסו לכוון לאזור הואדי, ממזרח לחניון קק”ל, שם יחכו לכם מאות חלמוניות זוהרות – שימו ב-waze: “חניון החלמוניות בלהבים” ותודו לנו אחר כך!
הפתעה צהובה | באדיבות הגולש Iddo_3270859
כשצהוב מתערבב עם צהוב: פריחה ברכס בוקר ובירוחם
מהצפון הרחוק נגלוש היישר אל המדבר! ברכס בוקר מחכה לכם ריכוז גבוה במיוחד של הפריחה המרשימה, שהופכת למרשימה עוד יותר על הרקע המדברי של הנגב. בתחומי השמורה תמצאו את שביל החלמוניות, שבו צצות בחודשים אוקטובר-נובמבר מאות רבות של חלמוניות מתוך הסדקים שבמשטחי הסלע.
- שימו לב: השמורה נמצאת בתחומי שטח אש צבאי ולכן יש לתאם את הביקור במקום עם צה"ל מראש בטלפון: 08-9902926/7. השמורה נמצאת במפת סימון שבילים מספר 15, הנגב התיכון.
- למידע נוסף על שמורת חלמונית ברכס בוקר »
גם בעיירה הדרומית ירוחם, תמצאו ממש בימים אלו את אחת מהפריחות הכי מרשימות של החלמונית. על הדרך אתם מוזמנים להתענג גם על נופי המדבר הסתוויים, וגם מאגם ירוחם, שבתחילת המסלול תזכו לתצפית יפהפיה אליו, ובסופו תגיעו ממש עד אליו.
חלמוניות בירוחם | צילום: יוחאי כורם
הפתעה על ההר: פריחה בהר התבור
במהלך המסלול הקסום שמתפתל במורד התבור תעברו בשביל שנקרא "שביל החלמוניות", ואם תשאלו אותנו, אין התחייבות גדולה מזו לנוכחות של חלמוניות. אומנם הצהבהבות לא ממהרות להפציע מיד בראשית סתיו, אבל כשהן כבר מחליטות לצאת, הן מתגלות במלוא תפארתן והופכות את התבור לשמיכה צהובה והיפהפייה. עוד תוכלו ליהנות במהלך ביקורכם מהיסטוריה מרתקת, תצפיות יפות לכל רוחות השמיים ומסע הרפתקני בין נופים של שומר מסך.
נוף מהר תבור | צילום: יוחאי כורם
יצאתם לטיול ופגשתם חלמוניות?
פגשתם פרחים אחרים? בואו לדווח לנו בלוח הפריחות שלנו!
»
היי,
מה תרצה לכתוב על "צהוב עולה: 5 טיולים אל פריחת החלמוניות"?
בקרנו הבוקר בשמורה שממזרח ללהבים. בשנים קודמות, בכל ביקורינו, הגיאיות שמשלט הכניסה לשמורה ובמעלה הגבעות היו מגוונים במשטחים צהובים של אלפי פרחים. הכביש החדש לערד אמנם פגע בגישה לאתר, שממנו נשאר רק השלט וכמה חלמוניות בודדות, אך … אין זאת סיבה להזנחה, לזוהמה, לאשפה שהחליפו את החלמוניות. להפתעתי מצאתי כי מסביב לכל חלמונית שעדיין גיליתי במקום היו חפירות שהעידו על הוצאת עשרות רבות של חלמוניות על פקעותיהן. אם הסיבה היא ונדליזם, אזי הנושא צריך להבדק. אם העקירה מכוונת להעתקת הצמחים בשל פגיעה צפויה שמורה לצורך בינוי או סיבות אחרות, רצוי שקרן קיימת/ראשות שמורות הטבע/החברה להגנת הטבע יפרסמו זאת כפעולת הצלה.
מכל מקום הביקור היום גרם לנו כאב לב גדול.