בסוף המדבר יש חאן
כמה פעמים קרה לכם שנסעתם על מצב אוטומט, ישר ליעד, בלי לפזול לצדדים ולראות האם יש עוד כמה מקומות מיוחדים בדרך, ממש מתחת לאף? טוב, אל תתחילו לספור, אבל אנחנו בטוחים שהסיטואציה הזו מוכרת לכם. זה בדיוק מה שקורה לרבים מאיתנו, כשאנחנו שמים את הוויז על יעד דרומי כמו מדרשת בן גוריון, גן לאומי עבדת, מצפה רמון או אילת או חוזרים משם הביתה.
חיים פשוטים | צילום: דניאל בר
מסתבר שבין שיפולי ההרים והמרחבים הצהובים-חומים העצומים שבמדבר ובנגב גרים לא מעט תושבים, ביניהם גם בדואים, שהם חלק בלתי נפרד מהאוכלוסיה בישראל ויש להם אורח חיים, תרבות ופולקלור מאוד מעניינים ומסקרנים, שכדאי להכיר.
קצת מספרים: האוכלוסיה הבדואית בנגב מונה כ-280,000 איש (נכון ל-2023) והם מהווים כ-30% מאוכלוסיית הנגב. רק כמחציתם גרים בעיירות קבע כמו רהט, תל שבע, כסייפה, ערערה, שגב שלום, חורה ולקיה. היתר גרים בכפרים בדואים.
אירוח בדואי כמיטב המסורת
בהר הנגב, במרחב שנמצא בין אזור שדה בוקר לאזור מצפה רמון, על כביש 40 (חצי שעה נסיעה מקצה לקצה על כביש 40), ישנם כפרים בדואים החיים על פי המסורת והתרבות הבדואית המקומית. הכפרים ממוקמים בארבעה מקבצים: עבדת ורמת ציפורים (קרובים אחד לשני) במרחק של 5-7 ק"מ דרומית לשדה בוקר, לא רחוק מגן לאומי עבדת, מקבץ נוסף באזור ואדי אריכא – כמה ק"מ צפונית למצפה רמון והאחרון במשולש נחל חווה. דרך האוהלים, הוא הכינוי שקיבלה הדרך הזו על כביש 40. היא מחברת את הכפרים הבדואים בהר הנגב ואת הפעילויות שהם מציעים.
בתוך הכפרים האלה מתגוררים, בין היתר, 18 תיירנים, שמזמינים אתכם להכיר מקרוב את אורח החיים הבדואי, המסורות, המלאכות, האנשים והסיפורים, שעליהם הם גדלו והתחנכו. החוויה הבדואית בהר הנגב מציעה אירוח בדואי מאוד ייחודי, אותנטי ואינטימי, שאי אפשר למצוא במקומות אחרים בהם מציעים אירוח מסוג זה.
כאן מדובר על תיירות קהילתית, בה אנשים פותחים את הבתים והמאהלים שלהם, מארחים ממש בסלון שלהם או במאהל הצמוד למאהל שלהם, ולא בחאן המדמה את החיים הבדואים.
ככה נראה אירוח בדואי אותנטי | צילום: דניאל בר
6 דברים שאתם צריכים לדעת על הבדואים בנגב
הכנסת אורחים: כללי ההתנהגות של הבדואים בכלל ושל אלה הגרים בנגב בפרט, מחייבים אותם בהכנסת אורחים, בלי תנאים. מבחינתם האורח הוא שליח אלוהים והוא מתקבל בזרועות פתוחות. כי בכל זאת – לא כל יום מגיע אורח. בהתאם למסורת, לאורח אסור לבקש דבר מהמארח, ואילו על המארח מוטלת האחריות לספק את כלל צרכיו, לדאוג לו לאוכל ושתייה, לטפל בבהמת הרכיבה שלו וגם לצייד אותו במזון ושתייה לדרך.
טקס הכנת הקפה: שתיית הקפה בתרבות הבדואית היא הרבה מעבר לסתם דרך להתעורר ונלווה לה טקס מיוחד – ולא, קפה טחון משקית לא שייך לפה. הקפה הוא חלק מהותי מהאירוח הבדואי, וראש המשפחה המנהל את הטקס לא מקל ראש בשמירה על סדר הפעולות והניואנסים הקטנים ביותר הכרוכים בניהול הטקס. אז ככה, בהתחלה המארח קולה את גרגרי הקפה במחבת (מחמסה), אחר-כך כותש אותם במכתש מיוחד (ג’ורון). מהאבקה שהוא קיבל הוא מבשל קפה – מר, חזק וריחני. ולבסוף מוזג את הקפה לספלים קטנים (פינג’ן).
טקס הכנת הקפה | צילום: תיירות הר הנגב
הקפה מוגש לאורחים נגד כיוון השעון, מימין לשמאל. בהתאם לנוהג המקובל, על האורח להשלים שלושה סבבי קפה, שמייצגים את המחוייבות של המארח לאורח במאהל. הכוס הראשונה מייצגת את האירוח, הכוס השנייה מייצגת את ההנאה והכוס השלישית את ההגנה שמקבל האורח באוהל (לסייף). את הכוס לא נהוג למלא עד תום, אז אם המארח הגיש לכם כוס קפה מלאה, כנראה שהוא רוצה לרמוז לכם שהגיע זמנכם לעזוב את המאהל.
סוד הקסם של הליבה (לחם בדואי): גם את הלחם הבדואים מכינים לבד. סוד הטעם טמון בלישה ארוכה, במים שנטמעים בכל גרגר של קמח ובאפיה על להבות מדורה. אז מה צריך כדי ליהנות מלחם בדואי טוב? קמח, מים, משטח אבן, מדורה ומקל. פשוט, לא? אחרי שהליבה יוצאת מהמדורה הלוהטת, יש לנקות אותה היטב משאריות פחם. איך עושים את זה? באמצעות חביטות הגונות עם מקל.
ועכשיו… נשאר רק לחבוט | צילום: דניאל בר
הצמחים המדבריים: חיי הנדודים יכולים לקסום מאוד למבקרים מבחוץ, אבל האמת היא שהבדואים ידעו לא מעט תלאות וקשיים הכרוכים באורח החיים הפשוט לכאורה, שלקחו על עצמם. לצד כל האתגרים, אם יש דבר אחד שהבדואים ידעו לעשות מאז ומעולם הוא לשחק עם הקלפים שנתן להם הטבע. הצמחיים המדבריים הם כנראה הדוגמה המושלמת לאופן בו הבדואים ממקסמים וממצים את המשאבים שניתנו להם. הצמחיים המדבריים הם חלק בלתי נפרד מהתרבות הבדואית ומשמשים אותם למשקאות, תבשילים מיוחדים וכמובן לריפוי.
רקמה: עבודת הרקמה היא חלק בלתי נפרד מחייה של הבדואית ויש לה מקום מכובד מאוד בתרבות הבדואית. לצבעי החוטים ולדוגמאות הרקמה יש משמעות, הנקשרת בשלבי החיים השונים של האישה, בגילה, במצבה המשפחתי ובמעמדה החברתי והכלכלי: נערה, בחורה רווקה, אישה נשואה או חלילה, אלמנה.
מה מספרת הרקמה? | צילום: דניאל בר
הפעילויות שיכירו לכם את החיים עצמם
האירוח הבדואי המלא מאפשר לשלב כמה חוויות במקום אחד או בכמה כפרים. מלבד הלינה במאהלים, האירוח הבדואי כולל בדרך כלל גם ארוחת ניגוב קלה – פיתה מקומית ושתיה חמה, ארוחה בשרית או צמחונית והסבר על המסורת הבדואית. צריך לקחת בחשבון שמדובר על אירוח מאוד בסיסי ושהחוויה הזו לא מתאימה לכל אחד.
אז מה עושה מי שרוצה להכיר את הבדואים בכל זאת? בדיוק בשביל זה קיימת אפשרות לאירוח קצר יותר, סביב שעה-שעה וחצי, עם כיבוד קל של קפה, תה ופיתה מקומית והסבר על המסורת הבדואית. אפשר להרחיב את האירוח עם סיורים, הדרכות וסדנאות שונות.
בחאן של סאלם yahala תוכלו לצאת לסיור בעקבות חכמת המדבר העתיקה, בו תזכו לראות ציורי סלע עתיקים בפארק הר מחיה.
בחאן של מחמוד חרניק תוכלו להתנסות באפיית ליבה או פיתות על הסאג’, אחרי שטחנתם את גרגירי החיטה באבן ריחיים בעצמכם.
ב”קמפינג במדבר” תוכלו לצאת לטיולי גששות מרגשים לתוך הלילה וללמוד איך להדליק מדורה באמצעות אבן אש לגמרי בעצמכם – אתם יודעים, למקרה שתצאו להישרדות.
עוד מחכים לכם בחאנים השונים, טיולי גמלים, סדנאות הכנת צמר, סדנאות רקמה ואריגה וסדנאות הכנת קפה – כמובן הכל בתיאום מראש.
התה הכי טוב שתשתו | צילום: דניאל בר
מסלולי טיול מומלצים באזור
כדאי לדעת שהתיירנים בדרך האוהלים, ישמחו להקפיץ אתכם לנקודות התחלה של מסלולים באזור. כמו למשל במאהל "נפגשים במדבר" (סאלם אבו בלייה)’ שנמצא סמוך מאוד לשביל ישראל ומשמש נקודה להקפצת מטיילים למסלול נחל חווה, שמירה על ציוד, אספקת מים למסלולים והדרכה במסלולים הקרובים למאהלים.
באים לעשות את הלילה במאהל בדואי? תמצאו בסביבה לא מעט מסלולי טיול שווים, שיפגישו אתכם עם הנוף הבראשיתי, בעלי חיים, צמחיה, נחלים וקסם מדברי. ביניהם נמצאים המסלולים של נחל חווה, ביר עסלוג’, עין עבדת, עין עקב, חוד עקב, מעלה דבשון, מכתש רמון, בורות לוץ ונחל אלות.
למידע נוסף הקליקו וגלו את המקומות שכדאי לטייל בהם למחרת »
אז איך מזמינים את זה?
נגב תור בשיתוף התיירנים הבדואים בהר הנגב, מפעיל מוקד הזמנות אינטרנטי וטלפוני הפועל בין השעות 8:30 ל-16:00 עבור לינה, סיורים, סדנאות וארוחות בכפרים הבדואים. נציגת השירות המכירה היטב את האזור, מסייעת למתעניינים לבחור את החוויה שמתאימה להם ולהזמין אותה. בדרך זו היא מתווכת בין התיירנים למבקרים, מתגברת על הבדלי שפה ובעיות קליטה טלפונית ומוודאה שהמבקרים יגיעו למקום הנכון.
- טלפון: 072-331-2097 שלוחה 1
צילום: דניאל בר
מחפשים עוד רעיונות? הכנסו למתחם דרך האוהלים באתר למטייל בישראל »
עשינו לכם חשק לטייל בנוף מדברי? מצאנו עוד כמה כתבות שיכולות לעניין אתכם:
היי,
מה תרצה לכתוב על "דרך האוהלים בהר הנגב: להכיר את הבדואים בטיול מעניין ומלא חוויות"?