הפריחות הראשונות של השנה: בעקבות חצבים וחבצלות

כמה כיף שמגיע הסתיו ואיתו הפריחה המרעננת, הריחנית והצבעונית! הראשונות לפרוח הן חבצלות החוף, שצובעות בגווני הלבן את אזור חופי הים, באדמת כורכר ובאדמת חמרה. אליה מצטרפת פריחת חבצלת הנגב הנמשכת עד חודש אוקטובר בלבד ולא כדאי לפספס אותה, כי היא נהדרת. תוכלו לראות אותן לאורך חופי השרון, הצפון והדרום. 

חבצלת לקראת שקיעה | צילום: חיה עמירןחבצלת לקראת שקיעה | צילום: חיה עמירן

אל היופי הזה מצטרפים עמודי הפריחה הלבנה והמרשימה של החצבים, שפורחים מהצפון עד הדרום ומאותתים לנו שהסתיו באמת כבר כאן. בין המקומות היותר פופולריים לפריחת החצב נמצאים גם כאלה, שיגרמו לכם להרים גבה, כמו באזור מצפה רמון ולאורך שמורת מצוק ההעתקים.

הידעתם שהחצב יכול להגיע לגובה של מטר וחצי? | צילום: אריה טננבאום

הידעתם שהחצב יכול להגיע לגובה של מטר וחצי? | צילום: אריה טננבאום

מים צוננים: קופצים לאיזה נחל או מעיין

מה יותר טוב מליהנות מבריזה קרירה ביום חם? להשתכשך במים צוננים, להירטב ואפילו לצעוד בתוכם. בין שרידים עתיקים, צמחייה סבוכה, טבע פראי וגם נוף מדברי נמצאים לא מעט נחלים ומעיינות, מצפון עד דרום. על אילו לא כדאי לפסוח?  

בגזרת המעיינות העשירייה הפותחת שלנו בצפון כוללת את עין אמפי, עין עלמין, עין שוקו, המפל הנסתר בנחל נחום ועוד. במרכז – המובילים ברשימה שלנו הם עין אביאל, שנחשב לכוכב הבלתי מעורער של המרכז, עין נילי ועין מסילה, בהרי ירושלים - עין לבןעין כסלוןעין טייסיםעין איתמרעינות בוקר ובדרום – עין ירקעם, עין עקב וגב ימין

בגזרת הנחלים – המנצחים הגדולים נמצאים בצפון. פותח את הרשימה נחל השופט ואחריו נחל כזיב, נחל שניר, הבניאס ונחל הקיבוצים, שהוא יותר מסלול שחייה. תוכלו לרדת לנחל מכמה מקומות – ומומלץ ללכת בתוכם, לפחות עד לבריכת הקצינים וחזרה. בתוך המסלול תמצאו גם את אחת האטרקציות הראשיות – צינורות בטון שעברו “הסבה מקצועית” למגלשות מים כיפיות במיוחד.

חוויות רטובות נוספות תמצאו גם בדרום. אחד מהם בנחל אשלים, המתאים לחובבי אתגרים, עין גדי ונחל ערוגות בהם תוכלו להרגיש שהגעתם לגן עדן בנווה מדבר ונחל בוקק המשלב הליכה קלה, תצפיות נוף וטבילה במעיין.

בין מעיינות לנחלים | צילום: אינה מנשה

בין מעיינות לנחלים | צילום: אינה מנשה

מפגשים דרך האוהלים: להכיר את הבדואים בהר הנגב

בין שיפולי ההרים, הנופים הבראשיתיים והמרחבים האינסופיים של המדבר באזור הר הנגב, חיים בדואים. הם מתגוררים בארבעה מקבצים של כפרים בדואיים, על פי המסורת והתרבות הבדואית המקומית. את כולם תוכלו למצוא לאורך כביש 40, במרחב שבין אזור שדה בוקר לאזור מצפה רמון.

ומהו אורח החיים המסורתי אתם שואלים? בקצרה נספר שהוא כולל בין היתר הכנסת אורחים בלי תנאים, טקס הכנת קפה, לחם בדואי שסוד הקסם שלו טמון בעבודת לישה ואפיה על להבות מדורה ועבודות רקמה. אבל כל זה ממש על קצה המזלג.

את הסיפורים האישיים, האנשים, המלאכות והחוויה של אורח החיים הבדואי תוכלו להכיר ממש מקרוב בסלון הבית של המארחים או במאהל הצמוד למאהל שלהם. אפשר להסתפק בכיבוד קל והסבר על המסורת הבדואית או להתארח אצל הבדואים ולהישאר לישון ואפילו להצטרף לסדנת גששות, אריגה או יציאה למרעה. 

טקס הכנת הקפה אצל הבדואים | צילום: דניאל בר

טקס הכנת הקפה אצל הבדואים | צילום: דניאל בר

הטרק של המדינה: עולים על שביל ישראל

אז תגידו – על שביל ישראל כבר שמעתם? כן, כן השביל הזה שייקח אתכם למסע של כאלף קילומטרים, מכפר גלעדי ועד אילת ועובר בחלקים הכי יפים של המדינה! אז זה הזמן ללמוד על המסלולים ולהצטייד בציוד מתאים כמו תרמיל מוצ’ילה עם תמיכה לגב, מערכת גב מתכווננת ורצועות הידוק לקשירת ציוד חיצוני, אוהל טיולים מקצועי עם כיסוי גשם, שמתקפל לגודל קומפקטי ונעלי טיולים קלות, שמחזיקות היטב את הקרסול ומתאימה לטיול עם משקל על הגב. מה עוד נשאר? להתארגן על מפות, לקבל טיפים ממטיילים ותיקים ולצאת לדרך.

לא חייבים לצאת לכל המסע ואפשר בהחלט להסתפק במקטעים ממנו. כיוון שלא מעט ממקטעי השביל עוברים במסלולי המים הכי שווים שיש, גם אם מזג האוויר עדיין חם מידי עבורכם תוכלו להתחיל ולסמן V על מקטעי הצפון.

ככה נראים מטיילים על שביל ישראל | צילום: יניר יגלככה נראים מטיילים על שביל ישראל | צילום: יניר יגל

הרפתקה בין הכרמים: טיולים בין יקבים

לא צריך להרחיק עד צרפת, ספרד או איטליה, כדי ליהנות מטיול בין כרמי ענבים. שלושת סוגי האקלים המאפיינים את ישראל מאפשרים גידול גפני יין מהצפון עד הדרום. לכל איזור הייחוד שלו, שבא לידי ביטוי בטעמי היין. החל מהגליל והגולן, דרך הכרמל, השרון והרי שומרון, שמשון, הרי יהודה ועד אזור הר הנגב. ביניהם עוברים נופים, מסלולים ופינות חמד, שישדרגו לכם את טעימות היין.

איפה תוכלו לטייל וליהנות מתצפיות מרהיבות באיזור רמת הגולן? בהר בנטל, יער אודם ותופעת הטבע הגעשית המוכרת בשם הג’ובה הגדולה, רכס בשנית, נחל ג’ילבון ומפל דבורה, בריכת האירוסים, הבניאס, דיר עזיז ונחל אל על.

מעדיפים את איזור הרי יהודה? תוכלו לטייל בין שרידי מבצר לטרון, שלרגליו שוכן מנזר השתקנים המוכר גם כמנזר לטרון ולסיים בפיקניק בפארק קנדה לטרון. מעדיפים מסלול מעגלי? מסלול הבורות והבארות בפארק בריטניה מתאים לכם בול עם סיומת של קפה שווה בשטח – רק אל תשאירו בבית את הפק”ל קפה. יש לכם רכב 4X4? תוכלו לצאת למסלול בתל גזר, המתחיל בקיבוץ גזר, לעבור דרך נקודות תצפית יפות, לטבול במעיין ורד ולסיים בכפר בן נון.

הכרמים של אזור הר הנגב בדרום סובבים את אזור מצפה רמון, ביניהם תמצאו כמה חוות בודדים ומסלולי טיול. את היום תוכלו להתחיל במרכז המבקרים של מכתש רמון, להמשיך לתצפית הנשרים ומשם היישר לפעילות צבעונית באתר חולות צבעוניים ולסיים עם התופעה הגיאולוגית המיוחדת במנסרה.

אם אתם רוצים לפגוש יעלים, תוכלו לצאת לטיול בגן הלאומי עין עבדת או לצעוד על הטיילת היוצאת מקבר בן גוריון וממשיכה אל קצה המצוק, שיחשוף בפניכם תצפיות מרהיבות וגם נדנדה באמצע הדרך.

מול נופי רמת הגולן | צילום: שיר בהר

מול נופי רמת הגולן | צילום: שיר בהר

בין שמים לארץ: טיולי סנפלינג

אם אתם נמנים על אלה ששומעים טיפוס על מצוק ומתמלאים ריגוש ואדרנלין, זה הטיול שאתם חייבים לעצמכם. יתדות, סולמות, רתמה מאבטחת ויאללה לצאת לדרך. בין המסלולים השווים תמצאו את מסלול ויה פראטה, בסמוך לקיבוץ מנרה. אחרי הליכה מאתגרת במורד ההר, בין אורנים, עצי קטלב ותצפיות יפהפיות מגיעה הירידה אל תחתית המצוק. וקצת ספויילר – זה לא הסוף. מרגישים כבר את דופק הלב?

ומה עוד? בצפון – הנקיק השחור בנחל זוויתן, מצוק דלתון ומערת קשת, במרכז – מצוק שילת, עין פרת ומערת לוזית, באזור מדבר יהודה – נחל אוג, נחל קומראן, נחל רחף ונחל חלמיש ודרומה – באזור מצפה רמון. 

תמונה מתוך אתר למטייל בישראל

חג באקסטרים | צילום: אלכסיי גורל

לתחילת הכתבה

חזרה לעמוד סוכות


מחפשים עוד רעיונות לבילוי בסוכות? הנה עוד כתבות שיכולות לעניין אתכם: