כל המידע על פסטיבל בבית: מופעים אינטימיים ברחבי ירושלים

עיר היא סך כל הבתים, הרחובות, החורבות והאנשים שגרים בה. פסטיבל בבית, בשנתו החמישית, יוצא מגבולות הפרטי לחצר האחורית של ירושלים ואל מרחביה הנסתרים. מופעי הפסטיבל מוצגים במבנים נטושים, במוסדות ציבור, בבתים חבויים ובמרחבים נשכחים ומבקשים לספר סיפור שהוא גדול מסך כל בתיה. היצירות שתפגשו מבקשות לערער לרגע את המובן מאליו ולאפשר שיח אמת - בדק בית במקומות שיפתיעו גם את מי שמכיר את העיר היטב.

ביקור מושלם בפסטיבל נוצר משילוב של כמה מופעים בערב. אפשר לבנות לבד את החבילה שמתאימה לכם או לסמוך להזמין את אחד הצירופים שבנו יוצרי הפסטיבל. מופעי הפסטיבל:

הקול גלוי

מסע אישי עם אוזניות בין בתי הכפר הריק ליפתא | שיטוט בין היסטוריה, הווה ועתיד אפשרי

מתחת לכביש המהיר בפאתי הבירה פזורים על מדרון מסולע בתיו הנטושים של הכפר ליפתא. מבעד למראה הפסטורלי רוחשים מטעני העבר, ההווה והעתיד: סיפורים אישיים, אירועים היסטוריים, התפתחויות פוליטיות וכוחות כלכליים. עבודת הסאונד הקול גלוי מזמינה אתכם לשיטוט פרטי בכפר. מצוידים באזניות ואפליקציה שפותחו במיוחד, תפסעו, אחד אחד, בוואדי, והטלפון שלכם יהפוך לסטטוסקופ שבעזרתו תוכלו להאזין לרחשי המקום, עדויות וקטעי שיחה.

ליפתא, הכפר הפלסטיני היחיד בגבולות הקו הירוק ששרד כמרקם נוף ­כפרי שלם, מיועד כיום לעבודות פיתוח ובנייה שיפגעו דרסטית בשלמותו וייחודו לטובת פרויקט מלונאות, מסחר ומגורי יוקרה. תכנית מתאר זו עומדת בימים אלו במרכז מאבק משפטי וציבורי. אתם מוזמנים להתהלך במקום ולהקשיב לסבך קולותיו, טרם ההכרעה על עתידו.

השימוע

רננה רז חוזרת לשימוע שנערך למורה אדם ורטה | אתם מוזמנים לשבת סביב שולחן הדיונים, ממש ליד השחקנים, ולהאזין מחדש לפרשייה שהסעירה את המדינה

בתחילת 2014, זומן אדם ורטה, מורה למחשבת ישראל באורט טבעון, לשימוע לפני פיטורים בעקבות מכתב ששלחה תלמידתו ספיר סבח לשר החינוך ובו טענה כי הוא מבטא בכיתה "דעות של שמאל קיצוני" ו"יוצא נגד המדינה". חומרי הגלם של הדרמה כמו נלקחו ממיטב קלישאות שחור-לבן: נערה וגבר, ימין ושמאל, מזרחיות ואשכנזיות, תלמידה ומורה. סוגיות של פוליטיקה, חינוך ודמוקרטיה נמזגו לעלילה והניבו תגובות אוטומטיות מהמאזינים, כאילו נכתבו על ידי מחזאי מנוסה.

ביצירה השימוע, תוכלו להקשיב לאותו שימוע בדיוק באופן אחר וחדש. ארבעה שחקנים ישמיעו את שנאמר באותו החדר - אך לא יציגו אותו. כשהם חובשים אוזניות, ישמעו השחקנים את הקלטת השימוע המקורי ויחזרו על המלים ללא שהות וללא התכוננות, אפיון של הדמות או הזדהות. השמיעה של הטקסט  בקולות חדשים ובווריאציות שונות, מנתקת את הטקסט מהקשרים אוטומטיים, מדעות קדומות, חושפת את רבדיו הרבים ומייצרת רגע טהור של הקשבה חדשה | למידע נוסף >>

לקסיקון מרלין | שבעה עולמות בסלון אחד

היא דמות בלתי ניתנת להגדרה, ממציאה את עצמה בעצמה. בין אולמות קולנוע לבין בעלה האברך, בין סיגריות ואופנוע לחלות של שבת, מרלין וניג מספיקה להיות יוצרת, אמא לשבעה, דוקטורנטית ללימודי תרבות, משוררת, פעילה ציבורית ומורה. היא מבקרת הקולנוע החרדית הראשונה והיחידה בארץ ובעולם, מחברת הספר "הקולנוע החרדי", חברת מועצת הקולנוע ומקימת אתר המבקרות ו"טבלת המבקרות" עם פורום הקולנוענית בישראל. קשה לשייך אותה - ואולי גם לא צריך.

לקסיקון מרלין הינו אירוע תרבות בו נהפוך בעולם המושגים של מרלין - לקסיקון חוצה מגזר וז׳אנר. בסלון ביתה בשכונה חרדית בירושלים נתכנס לדיאלוג רב משתתפים בהנחיית הסופרת והעיתונאית שפרה קורנפלד, שגם לה, כמו למרלין, יש נטע בעולם החרדי. אבל כמו מראה הפוכה, שפרה, שגדלה בבית חרדי בירושלים, יצאה בשאלה. המפגש יאפשר שיטוט בין מקורות השראה מהתרבות החילונית והחרדית - כתיבה, עיצוב, קולנוע ושירה, עולמות שאולי לא יכלו להיפגש במקום אחר. כל ערב יסתיים עם דמות מתחלפת מעולמה של מרלין, שתגיח ובידה מתנה שמרלין מעולם לא קיבלה ממנה.

מסיבה חברתית

הרכב הסווינג "האחיות לוז" במסיבת דירה נוסח הארלם

האחיות לוז, הרכב סווינג ופוסט-דו-אופ ירושלמי שכבש את הקהל בארץ ובעולם, חוזרות לעיר הקודש למסיבת דירה בסגנון ההארלמי הישן, שהוא בעצם בדיוק כמו הסגנון הירושלמי העל-זמני: אין במה ותאורה, רק מוזיקה טובה ואנשים טובים.

מסיבות הדירה נולדו בניו יורק בתחילת המאה שעברה. שכר הדירה הרקיע שחקים ומאות דיירים לא ידעו כיצד יצליחו לשלם לבעל הבית, ופנו להשלים הכנסה בדרך מקורית ומהנה במיוחד: מסיבה חברתית. זה לא דרש הרבה, אבל זה לא היה רק אמצעי פרקטי, זה היה החמצן התרבותי של תושבי השכונה: אנשים שלא יכלו להרשות עצמם לצאת לקונצרטים מפוארים, היו מגיעים ללילה של חגיגה, שמחה, אוכל ביתי טעים וריקודים עד אור הבוקר. אם גם שכר הדירה שלכם לא נמוך ומזמן לא הזזתם רגליים, בואו ונעשה את זה בירושלמית: מוזיקה עלינו, ריקודים עליכם.

מעבדת רדיו

כשהאוזניים באות לפני העיניים

לפני שלוש שנים התקבצו כמה חברי ילדות על מרפסת ביתו של אחד מהם בשכונת נחלאות, ובמקרה החלו לדבר על חלום ישן - ליצור רדיו. אבל לא סתם רדיו, אלא רדיו עכשווי, שמתמכרים אליו, שמספר סיפורים ממש טוב ומותח את הגבולות של עצמו. רדיו שחושף ישראל אחרת, כזו שנסתרת לרוב מהתקשורת, שמתעלה מעל הפוליטיקה ונוגע עמוק במי שמאזין לו.
והם הצליחו: תוכנית הפודקאסט "סיפור ישראלי" הפכה מפנטזיה למציאות. גלי צה"ל מיהרו לאמץ את התוכנית, וכשנגמרה העונה הראשונה, ואחריה שודרה עוד אחת, הם הוזמנו לניו יורק ולבוסטון. סיפורים מכאן הפכו לתוכנית מצליחה גם שם.

פסטיבל בבית חוזר לאותה מרפסת כדי להשיק את העונה השלישית של "סיפור ישראלי", במעבדת רדיו שכמוה עוד לא חוויתם. מי שיישב על המרפסת בערבי המופע, יהפוך להיות שותף ליצירה, כשהקול קורה לצידו ואל מולו. הסיפורים הם לב העניין - ההקשבה המלאה לפני שהעיניים שופטות. פרפורמנס רדיו ימלא את החלל בדמויות, קולות, זוויות שונות וסאונדים מחשמלים, שכולם עוסקים בשכונה ובשכנות. ההתרחשות כולה, מראיונות וסיפורים ועד קרקושי כוסות ונגיסות באבטיח, תוקלט ותהפוך לפסקול התוכנית – כולל שיחת אורח עם אתגר קרת שיספר על השכנים של הספרים שלו בחנויות השונות.

סיפור לילי

יש מעט מאד מקומות שמבקשים ממך – קח רגע. תחשוב, תשהה, תבהה בלי מטרה, בטח בלי מטרת רווח. מקום שבו הזמן רחוק מכסף וכל כולו רוח. כזו היא הספרייה. בית ציבורי נגיש לכל, המאפשר לאדם לשבת על כיסא עם ריפוד כחול, לבהות בשטיח מאובק מקיר לקיר, לשלות ספר ממדף עמוס מילים, מחשבות ועובדות ופשוט להגג.

כרטיס הקורא האישי שלכם מחכה בכניסה, והוא הצעד הראשון במסע הרפתקאות לילי בין ובתוך מדפי ספריית בית העם במרכז ז׳ראר בכר. חבורת אמנים משתלטים על אולמות הקריאה והופכים את הספרייה לזירת התרחשויות פרפורמטיביות:
כתבן שישרבט עבורכם מכתב פיטורין או אהבה, טוק שואו עם סופרים פיקטיביים, מנה שתצא מספר ישר לצלחת שלכם, ספרים שיוקדשו רק לכם ומספרת סיפורים שתפרק את המילים לגורמים. לכם רק נותר לשוטט, לחשוב ולהרגיש חופשיים. 

אמא של סמי

מה אם נגלה לכם שבמקום שאליו מעולם לא הפנתם את הראש, נמצא כפר ירוק ושקט? הוא משקיף מלמעלה כשאתם קונים בקניון מלחה, צופים במשחק בטדי ובכל פעם שאתם עוברים בכביש המהיר לגילה, אבל הוא שקוף ונסתר. בכפר הזה, שראפת שמו, בין שבילים פתלתלים ובתים שמהם עולים ריחות לחם, בתוך סלון עם ספות מעץ אלון ממצרים וסלסלת תאנים שנקטפו הרגע, יושבת אום סמי, יוזמת ומובילת קולקטיב נשים מבשלות בכפר, שמטרתו להניע מהלכים חברתיים, תהליכי למידה והעצמה עבור הקהילה.

את הבית הזה היא ממלאה בשכבות של היסטוריה ועתיד. סודות מתקופות שונות ועשייה עיקשת וגאה של הווה ועתיד. לרגל הפסטיבל, תארח אום סאמי בביתה את הבמאית חנה ואזנה גרינוולד, ויחד הן ינהלו כל ערב טקס גלגול. גלגול עלי גפן הוא ריטואל איטי ומהפנט. למלאכת הגלגול המשותף תצטרפו גם אתם. השתיים יגלגלו ידע בבישול שעובר מדור לדור, יגלגלו סיפורים אישיים, עדויות של היסטוריה שבעל-פה, שפה, ומקום.

כרטיסים

מחיר: 60-80 ש"ח | לרכישת כרטיסים >>