כל המידע על פסטיבל א-שאם 2016: פסטיבל האוכל הערבי בחיפה

המילה ׳א-שאם׳ בערבית, היא המקבילה לאזור המכונה ׳לבנט׳, כשם המטבח הלבנטיני המפואר והמפורסם. מול נמל חיפה, ממנו הגיעו אל הארץ עולים מכל קצוות תבל, יבעבעו הסירים בבתי האוכל בעיר התחתית. בפסטיבל  השנה, יתקיים שיתוף פעולה קולינרי חד פעמי, בין למעלה-70 שפים מובילים מהמגזר הערבי ושפים יהודים, שיתארחו במסעדות העיר ויתנו פרשנות עכשווית למנות בעלות ערך סנטימנטלי, בתרבות האוכל הלבנטיני.

מנות שיככבו בפסטיבל:

  • יהודי מספאר: תבשיל בורגול, עגבניות וחצילים שיהודי סוריה קראו לו "מוסלם הרבאן"- המוסלמי בורח. המוסלמים החזירו להם וקראו לו "יהודי מסאפר"- היהודי הנודד. פעם ידעו לפתור סכסוכים.
  • קובה עדס: קובה טבעונית נפוצה באזור אדלב בסוריה ובארמניה, אותה משייכים לימי הצום של הנוצרים.
  • מלוח'ייה בציר דגים ושרימפסים: הנוצרים בארץ מתקינים אותה מעלים שלמים, המוסלמים קוצצים אותם דק והדרוזים לא אוכלים אותה מחשש שתעורר את החשק המיני.
  • קובה משוויה: קובה מהמטבח הסורי בצורת כיפה, צלויה בגריל. המילוי מכיל כמות גדולה של שומן ולכן מערבבים אותו עם גרגירי רימון. חוביז אספר (לחם צהוב) או חוביז אלאאמוואת (לחם המתים) - לחם צהוב עם נגיעות מרירות של מחלב וקצח שהכנתו קשורה ביום חמישי הראשון של חודש ניסן.
  • "חמיס אלאמוואת", בו מחלקים את הלחם עם ביצים צבועות, מהן, כך האמינו הפרעונים, בוקעים החיים.
  • עראייס: כלות, ככה נקראות הפיתות הממולאות בבשר, שהוכתרו כטרנד הקולינרי של ישראל לשנת 2016.
  • קובה מברומה: הממולאת בפיסטוקים ונפוצה בסוריה. חראק אסבעו - תבשיל עדשים שפירוש שמו הוא שורף האצבעות, זה מה שקורה שלא מתאפקים ודוחפים ידיים לטעום ישר מהסיר. 
  • ועוד שלל מטעמים מעוררי חושים.

אירועים מרכזיים בפסטיבל:

חומוס חובק עולם: החומוסיות החיפאיות יארחו שפים המתמחים במטבחי העולם השונים. במחווה למאכל הפופולארי שחובק את כולנו במזרח התיכון, יכינו השפים מנות חומוס, המחברות תרבויות רחוקות. 

חנויות "פופ-אפ", טעימות וסדנאות בישול ויצירה: בפסטיבל יופעלו חנויות זמניות, שיימכרו מוצרי מזון אורגניים, מאפים ותבלינים היישר מהיצרנים והחקלאים וכלי מטבח ובית ייחודיים , בחנויות ייערכו  טעימות אוכל וסדנאות בישול, אפייה ויצירה-  טעימות שמן זית ודבש, סדנאות מאפים וקינוחים ערביים, קליעת סלים, הכנת תערובת זעתר ואפילו ייעוץ אישי ממומחים בסודות הרפואה הטבעית.  

מסיבות ומופעי מוזיקה ערבית: הפאבים בעיר התחתית יארחו את מופעי המוזיקה ומותגי אלכוהול מתוצרת ערבית. בירה שפרדז ממבשלת ביר זית, שנקראה כך על שם רועי הצאן שהלכו כאן על האדמה הזאת ועשו את ההיסטוריה שלנו, ערק ראמללה ומבחר יינות של יקב ג'סקאלה מכפר ג'ש. את הבוטנים והבייגלה יחליפו גרגירי תורמוס חמימים מתובלים.

מזון למחשבה - אירועי שיח פתוחים לקהל : מדי ערב יתקבצו חוקרי אוכל, מומחי אלכוהול, שפים, אנשי תרבות, ועיתונאים  ערבים ויהודים, יקיימו מפגשים פתוחים לקהל הרחב, בהם יעבירו הרצאות וישוחחו על התפתחות המטבח הערבי.

  • המטבח הערבי בתקשורת - בהנחיית אפרת אנזל. סיקור האוכל הערבי בתקשורת. מה מספרת לנו התקשורת (ומה לא) וכיצד מעיד הסיקור על תפקידו ומקומו של האוכל הערבי בתרבות הישראלית? 
  • אוכל בשירה ובפרוזה הערבית - ד"ר גאלב ענבוסי ועיתונאית האוכל, הילה אלפרט,  ישוחחו על מילים ואוכל ועל התפקיד שהם ממלאים ביצירה הערבית, ממנה יקריאו השניים קטעי שירה ופרוזה בערבית ובעברית.
  • תרבות הליקוט בלבאנט - הליקוט, מעמודי התווך במטבח השאמי. היה שייך לנשים שידעו איזה צמח ייטב לאיזה סיר ומה העלה המתאים לחיזוק המערכת החיסונית של בני הבית. בעולם מתועש, תרבות הליקוט נעלמת, בשפע התזונתי המרוכז על מדפי החנויות.

משאית האוכל בכיכר פריז לזכרה של נדימה:

נדימה סביתי ז"ל,  הייתה האם של וואדי ניסנאס, כולם הכירו את  המקום הקטן שלה, שהיה גדוש בסירים, ריחות, שיחות והמון חום וביתיות. למעלה מחמשה עשורים, בישלה והגישה באהבה, היישר מהסירים את המנות  הנדיבות שלה, הבמיה במיץ, המג'דרה, האורז עם הבשר, הממולאים , החומוס החמצמץ, היו רק חלק קטן מהתפריט. משאית האוכל שתוצב בכיכר פריז מוקדשת לזכר נדימה. כל יום יוכנו בה כמה מהתבשילים שהיו סימן ההיכר שלה.

לתכנית המלאה והמפורטת של אירועי הפסטיבל >>