כל המידע על זמן לאהבה בנווה צדק - לרגל ט"ו באב
18:00. ברחבת סוזן דלל ליד ציורי הקיר של מייסדיי נווה צדק. (מחייב הרשמה מראש).
בי"ט באלול תרמ"ז (1887) הופיע כתבה ב"מגיד", (העיתון השבועי): "אשמח להודיע לקוראים הנכבדים כי גם אחינו ביפו התעוררו גם הם ויעשו חברה לבניין בתים וחפצם הטוב להצליח בידם. מספר החברים שמונה וארבעים וכמספר הזה יהיו הבתים, ויהיו נקראים נווה צדק". שכונת נווה צדק הוקמה ביוזמת שמעון רוקח וד"ר מנחם שטיין, על אדמות בבעלות אהרון שלוש. שלוש בעל האדמות והחוש מסחרי הבין כי עם בניית השכונה יעלה גם ערך האדמות באזור, מכר חלק מאדמותיו במחיר מוזל ובתנאי שיבנו בתוך שנה. הבתים אומנם קטנים, אך נראו כהיכלות לעומת בתי יפו ואנשים היו באים מכל הארץ להתבונן במעונות הפריזאים. ממש כמו היום אך מה קרה ב130 השנים מיום הקמתה ועד עתה באו, תראו ותשמעו.
על שכונת נווה שלום שמעתם? זאת השכונה שהקים זרח ברנט (עם החרב באבנט). לאחר הקמת נווה צדק מקים זרח, סוחר מצליח בלונדון וקצת פחות בארץ ישראל, שכונה חדשה בסמוך לנווה צדק. אך המתיישבים חוששים להגיע לשכונה וכך עמדה ריקה ושוממה. כשחלתה אשת הרב נפתלי הרץ, הרב של יפו, נשלחה בעצת הרופאים לכאן והבריאה, מיהרו להגיע מתישביים נוספים. אבל זרח שמצוות ישוב הארץ בראש מעיניו, לא שקט וממהר ליזום הקמת ישוב חדש שכמעט עולה לו בנשואיו.
בשנת 1908 תורם יצחק פיינברג, יהודי מסיביר, סכום כסף לבנית ביה"ס לבנות במקום הזה. חברת אליאנס הקימה בשכונה שני בתי ספר: לבנים ולבנות ובתנאי כי הלימודים יתקיימו בצרפתית. מי שהפעיל את ביה"ס היו חובבי ציון מאודסה והאמינו כי יוכלו לשלוט בפעילות ביה"ס ובשפת הלימוד והחלו לדחוק את רגלי הצרפתית כשפת החינוך. הנהלת אליאנס דרשה להחזיר את הצרפתית. מנהל ביה"ס לבנים נעטר, אך מנהלת ביה"ס לבנות, רוזה יפה (אחותו של הלל יפה) סירבה. לבסוף הגיעו לפשרה. הבנים ימשיכו ללמוד בצרפתית והבנות בעברית. לאחר מלחמת השפות תרם יצחק פיינברג את הכסף לבית הספר לבנות בשל תמיכתו בשפה העברית. אליאנס לא נותר מאחור והעבירה לכאן את ביה"ס לבנים. היום במקום ביה"ס לבנים עומד האולם המרכזי של מרכז סוזן דלל וביה"ס לבנות משמש להקות מחול ותאטרון לילדים. על הזמן שבין לבין נשמע בסיור.
מוזיאון גוטמן. מצב הביטחון היה בכי רע, שכונה מבודדת מכל עבר. אז מסדרים שמירה, "משמר אזרחי" כל לילה 2 זוגות, אך המרדפים אחר גנבים, פורצים, גזלה את שנת התושבים, לכן הוחלט לשכור שומר קבוע, עם נשק ביד. השומר שנבחר "אחסן ברבר" שרק לשמע שמו ברחו הגנבים. אבל מה יקרה אם יהרוג אחסן את אחד הגנבים? הרי כולם יחשבו אשמים ולכן הוחלט: לשמור על השומר. עד שלאדון רוקח נמאס והחליט. מה החליט? באו ותשמעו.
בית שמעון רוקח. את הבית שיפצה נכדתו לאה מגרו מינץ הפסלת, הבית שהיה אחד מעשרת הבתים הראשונים בשכונת נווה צדק שימש בחייו כביתו הפרטי ובית הוועד השכונתי. ומשנפטר תרמה המשפחה את הבית לצרכי ציבור. לש"ר (שמעון רוקח) היו מספר ילדים, אחד מהם היה ישראל רוקח שהתמנה לראש עיריית תל אביב יפו הראשון. את סיפור אהבתם של חנה רוקח ואביה של לאה נשמע בסיור.
סיפורי אהבה נוספים נוכל לשמוע בסיור
היי,
מה תרצה לכתוב על "זמן לאהבה בנווה צדק - לרגל ט"ו באב"?