כל המידע על שפת התכשיט: אלף שנים של צורפות בתערוכה חדשה במוזיאון לאמנות האסלאם
צורפות היא שפה, שאוצר המילים שלה הוא מתכות שונות, אבנים יקרות וחומרים חדישים ועכשוויים, המצטרפים זה לזה באינסוף דרכים, כשם שמילים מצטרפות למשפטים. התערוכה החדשה "שפת התכשיט" במוזיאון לאמנות האסלאם בירושלים מציגה על ציר זמן של כאלף שנים דיאלוג בין תרבות, דת, עבר והווה. בתערוכה עבודות צורפות ייחודיות המיוחסות לשלוש הדתות המונותיאיסטיות הבולטות בירושלים: אסלאם, יהדות ונצרות. מוקד נוסף של התערוכה הוא הצורפות בת זמננו שיצרו 45 צורפים ישראלים במיוחד לתערוכה בהשראת תכשיטים מאוסף הצורפות האסלאמי של המוזיאון.
מה מחכה לכם בתערוכה
עבודות צורפות המיוחסות לשלוש הדתות המונותאיסטיות שנועדו לצורכי פולחן או לשימוש טקסי
בפרק האסלאמי אוסף צורפות הכולל תכשיטים וחפצי צורפות שנוצרו במהלך למעלה מאלף שנים. בין המוצגים מספר פריטים ממטמון הררי של כלי כסף מהמאות ה-11 וה-12 שהוחבאו בכד גדול במערה באיראן ונשתמרו במצב מעולה.
בפרק של הנצרות אוסף של כלי כסף וזהב קדושים בני מאות שנים מאוסף המסדר הפרנציסקני בירושלים. בין המוצגים חפצים שנוצרו בספרד ובפורטוגל, בנאפולי ובסיציליה ובאימפריה האוסטרו הונגרית מהמאה ה-16 ועד המאה ה-19.
בפרק של היהדות מבחר תכשיטי קמעות יהודיים מארצות האסלאם המשקפים את סגנון התרבות בה חיו היהודים בארצות אלו תוך שהם מבטאים שפה דומה של אומנות עממית ששירתה את המאמינים היהודים והמוסלמים כאחד. לצד הקמעות גם כלים טקסיים שהיו בשימוש יהודים באירופה כגון מנורת שבת, גביע לקידוש והדס בשמים באדיבות אוסף משפחת גרוס.
צורפות בת זמננו
45 צורפים ישראלים יצרו בהזמנת המוזיאון עבודות צורפות ותכשיטים השואבות את השראתן מאוסף הצורפות האסלאמי של המוזיאון כשהם מתייחסים לחפץ ספציפי, מוטיב, היבט צורני או משמעות. עבודות הצורפות החדשות מוצגות לצד מקור השראתן מאוסף המוזיאון.
תכשיטיה של הזמרת המנוחה עפרה חזה
תכשיטים מסורתיים של יהדות תימן שיצר במיוחד עבורה הצורף בן ציון דוד, דור שמיני לצורפים מנג'רן שבצפון תימן שלמד את המלאכה בילדותו מאביו ולקח על עצמו כשליחות לשמר את רז הצורפות התימנית.
עוד בתערוכה
תכשיטים שיצרו הצורפים הבדואים חסיין אעווד ובנו מנסור בני שבט הג'באליה השוכן למרגלות מנזר סנטה קתרינה בחצי האי סיני.
פרטים נוספים
- איפה: המוזיאון לאמנות האסלאם | הפלמ"ח 2, ירושלים
- מתי: חמישי – שבת, 30/5-16/11/19, שני – רביעי, 10:00-15:00, חמישי, 10:00-19:00, שישי- שבת, 10:00-14:00
- פרטים נוספים באתר המוזיאון »
היי,
מה תרצה לכתוב על "שפת התכשיט: אלף שנים של צורפות בתערוכה חדשה במוזיאון לאמנות האסלאם"?