כל המידע על נחל הקיבוצים - ומרומי הגלבוע

שעת מפגש: 10.30 מקום מפגש: תחנת דלק פז - יאלו תענכים

מסלול הליכה בנחל הקיבוצים:

עמק בית שאן מהווה את המשכו המזרחי של עמק יזרעאל. את הגבול בין העמקים קל לזהות. בעוד האדמות של עמק בית שאן הן בצבע אפור בהיר, אדמותיו של עמק יזרעאל בעלות גוון חום אדמדם. השוהים בעמק בית שאן בשיאו של יום קיץ חם וודאי יתפלאו לשמוע כי חז"ל כינו אותו: "פתחו של גן עדן", אבל אלה שימצאו מפלט מהחום בקרירות הנהדרת של מעיינות עמק בית שאן, בוודאי יבינו את כוונתם של חכמינו.
במעיינות עמק בית שאן זורמת כמות המים השנייה בגודלה בישראל. את הכמות הגדולה ביותר מספקים נחלי מקורות הירדן בגליל העליון. אולם, להבדיל מנחלי הגליל, מעיינות עמק בית שאן הינם מעינות העתק, כך ששפיעתם קבועה במהלך כל השנה, דבר המאפשר התיישבות ענפה לאורך ההיסטוריה, כפי שמלמדים עשרות התילים הארכיאולוגים הנמצאים בעמק. ליד כל תל, נמצא מעיין. או נכון יותר- ליד כל מעיין-נמצא תל.

למרגלות מגרש החניה ומצפון לו זורם נחל הקיבוצים. הנחל נקרא כך בשל התקבצות המעיינות באזור אליו. מקור מי הנחל בשני המעיינות עיקריים- עין חומה ועין מגדל, שמות עבריים שניתנו למעיינות ע"ש צורת ההתיישבות. קיבוץ ניר דוד, הוא תל עמל,הסמוך, היה היישוב הראשון שהוקם בצורת חומה ומגדל. שמו הערבי של אחד המעיינות הוא אל ג'מאעין, שפירושו בעברית- "החבורה" או "הקבצה", ומכאן- נחל הקיבוצים.

לאורך הנחל נמצא צמחיית נחלים טיפוסית- קנים, פטל קדוש, גומא ועצי תמר. עמק בית שאן הוא המקום האידיאלי לגידולם של התמרים, הזקוקים לשילוב של טמפרטורה גבוהות והרבה מים, בהתאם לאמרה התלמודית: התמר- ראשו באש ורגליו במים.