כל המידע על מעמקים

אפלה מוחלטת, קור מקפיא עצמות, לחץ מרסק ויצורים משונים שלא מהעולם הזה, כל זאת בעומק של אלפי מטרים מתחת לפני הים. מוזיאון המדע ע"ש בלומפילד בירושלים מזמין למסע תת-מימי אל קרקעית האוקיינוס, למקום בו ביקרו פחות אנשים מאשר בירח, אל מגוון מערכות אקולוגיות עלומות, לתוך המסתורין האינסופי של החלל הפנימי של עולמנו, לממלכה תלת-ממדית עצומה מעבר לכל דמיון. אל "מעמקים".

"מעמקים" (DEEP) היא תערוכה חדשה שמגיעה למוזיאון המדע ע"ש בלומפילד בירושלים במקביל להצגתה במוזיאון Natural Historyבלונדון ומיד לאחר שהוצגה במוזיאון Natural Historyבפריס ובהונג-קונג.  בתערוכה, שתתקיים בחלל מוחשך, יכלו המבקרים לפגוש ביצורים זוהרים, דמויי חייזרים, החיים בעומק של אלפי מטרים מתחת לפני הים, מלווים בפסקול שנכתב במיוחד לתערוכה ובסרטים שצולמו במעמקים, כך שהמבקר יחוש עצמו עמוק בתוככי הים הגדול.

התערוכה, השואבת השראה מ"שנת מגוון המינים" שהוכרזה ע"י האו"ם,  פותחת פתח לממלכת המים התיכונים המתעתעת, אשר נותרה מסתורית במשך שנים רבות ואף נחשבה למדבר חסר חיים; צלילות "הים הפתוח" בשנות ה-80 של המאה שעברה, חשפו את קיומו של מגוון מדהים של יצורים חיים, ובפרט יצורים ג'לטיניים, לעתים עצומים בגודלם, המהווים את מצבור היצורים השופע ביותר בכדור הארץ, שייתכן כי הוא עולה על זה של יער הגשם האמזוני ושל שונית המחסום הגדולה גם יחד.

חומט המעמקים, פתיונאי הכדור, כריש קטיפני מאיר, קרפדג חיוור, מחושתנית ורודה ועוד – כולם מתמודדים עם בעיה קשה של אספקת מזון-  הטמפרטורה בעומק הים אינה עולה על 4oC, ומקורות המזון היחידים הזמינים הם הפירורים הנופלים מהמים הרדודים, שרובם המכריע כבר נאכל על ידי היצורים החיים במורד הקילומטר הימי הראשון. בנוסף, קיים גם הצורך למצוא בן או בת זוג – משימה לא פשוטה באפלה המוחלטת של האוקיינוס העמוק. "חייזרי המעמקים" צריכים לעמוד בכל האתגרים הללו, תוך הימנעות מתשומת לבם של אינספור הטורפים האורבים.

במקום מגוריהם הטבעי של אותם יצורים אמנם לעולם לא נוכל לבקר, אך הביקור בתערוכה יאפשר הצצה אל חייהם בסביבה שתגרום למבקר לדמיין, ולו לשעה קלה, כי הוא צולל לעומק של עשרות אלפי מטרים מתחת לים.