הופעות מוזיקאליות
על כנפי הראגה – פסטיבל למוסיקה הודית בירושלים
"כשאני עוצם את עיני ומתחיל לשיר, שוררת חשכה בלבד.עם הצלילים החשכה מתפזרת לבהיר ולכהה. אט-אט מופיע אור – ואז מופיעים הצבעים" (פריד אודין דגר)
המסורת המוסיקלית ההודית הקלאסית היא בת יותר מאלפיים שנה, ובמהלכן היא לא חדלה להתפתח ולהתחדש. זו מסורת מוסיקלית עשירה ומגוונת, שמושגי היסוד והתפישות האסתטיות שלה שונות מאלה של המוסיקה הקלאסית המערבית על צד ההרמוניה, המלודיה, המקצב, מקומו של האלתור ותפקידו של המוסיקאי כפרשן של היצירה.
במפגש נכיר את מושג הראגה – התבנית המלודית – על מאפייניה המוסיקליים והחוץ-מוסיקליים, כדוגמת זמן, רגש וצבע; נבחן את עקרונות האלתור ואת הז'אנרים הקוליים והכליים של המוסיקה ההודית; נכיר את התוף ואת הקצב; נחווה את הצלילים ואת מה שקורה ביניהם.
אסנת אלכביר היאזמרת, רקדנית, ציירת ובמאית תיאטרוןישראלית. .מאז שנות התשעים המאוחרות, מחלקת אוסנת את זמנה בין הודו לישראל. היא מופיעה בישראל וברחבי העולם, מרצה ומלמדת.
פנדיט הארי פרסאד צ’אורסייה - PT. HARI PRASAD CHAURASIA
צליל חליל הבמבו
פט. (מאסטר) הארי פרסאד צ’אורסייה, נודע בעולם כולו כמאסטר בנגינת חליל הבמבוק הצפון הודי. ניגן על במה אחת עם מיטב האמנים מהודו ומהעולם וגם הלחין מוזיקה לסרטים הודים רבים. על תרומתו יוצאת הדופן למוזיקה ההודית, פט. צ’אורסייה זכה בפרסים לאומיים ובינלאומיים רבים, כולל הפדמוויבהשאן- הפרס השני בחשיבותו המוענק לאזרחים על ידי ממשלת הודו.
הארי פרסאדצ'אורסיה אינו רק מענקי המוסיקה ההודית, אלא גם אחד מגדולי המוסיקאים בני זמננו: מלחין פורה, מורה נערץ ואחד מנגני הבנסורי החשובים, אשר שיתף פעולה עם אייקוני מוסיקה דוגמת הסקסופוניסט יאן גרבר והגיטריסט ג'ון מקלפלין.
סגנון נגינתו של צ'אורסיה בחליל הבנסורי (חליל הצד ההודי, העשוי במבוק) הוא פרי פיתוחו שלו: סגנון חדשני, המושתת על המסורת ההודית הקלאסית, אך גם משלב מסורות עממיות הודיות והשפעות מן המוסיקה הקלאסית המערבית.
צ'אורסיה הוא נגן אקספרסיבי ובעל דמיון רב, ואף מאלתר מחונן. הוא הקליט עשרות ראגות קלאסיות, זכה לפרסים רבים על יצירותיו ונגינתו בהודו ובאירופה, והלחין גם מוסיקה לסרטים הודיים פופולריים ולהפקות רדיו. אלבומו "קריאת העמק", שהוקלט בשנת 1967, נחשב כיום לאחד מיצירות המופת של המוסיקה ההודית הקלאסית החדשה..
בחמש עשרה השנים האחרונות, במקביל להופעותיו ברחבי העולם, מלמד צ'אורסיה מוסיקה הודית בקונסרבטוריון ברוטרדם.
הבנסורי, חליל הצד ההודי, נחשב כלי עממי במקורו, ורק לאחרונה נעשה פופולרי גם במוסיקה ההודית הקלאסית. הכלי פשוט במבנהו, ובכוחו להפיק הן מלודיות והן נעימות דקויות השקולות לאלה של הקול האנושי. במיתולוגיה ההודית מקושר הבנסורי לאל קרישנה.
הארי פרסאדצ'אורסיהבנסורי | ויג'יי גהאטה טבלה | בהווני פרסד קטהאק פקהווג' | נאינאשרי פ. צ'אורסיה טמפורה | סוניל אווצ'ט בנסורי
תערוכה
הקונספט של "רחוב" נולד מתוך הקשר המיוחד של "קרן סלאם בלאק" עם הרחוב. הרחוב היה ביתם לפני שנכנסו לביתם בקרן סלאם בלאק. "הרחוב" הפך למוזה של צלמים רבים ואף נוצר ז'אנר של צילום רחוב. הרחוב הוא קנבס של יצירתיות. מקומות גיאוגרפיים הם רבים ומגוונים אך האתגרים הדינאמיים של הרחוב נותרו מקור קבוע לחיות. שיתוף פעולה זה הוא ניסיון להשתמש באמנות ככלי לביטוי ולגילוי השפה האישית שלהם מה שסייע להעצים את החברים בקרן סלאם בלאק.
התערוכה תפתח לקהל בימים א'-ה' ושבת בשעות 10:00-17:00, וביום שישי בשעות 10:00-14:00 - הכניסה חופשית.
כתובת המוזיאון: רח' מפרץ שלמה 10, יפו העתיקה, טלפון לברורים: 03-6825375
היי,
מה תרצה לכתוב על "פסטיבל הודו - תל אביב"?