כל המידע על זהב לבן: המטבעות הקדומים בעולם

המטבעות הראשונים בעולם היו מטבעות שנטבעו במושבות מסחר יווניות באזור מערב טורקיה של היום החל במאה ה–7 לפני הספירה; הם היו עשויים סגסוגת של זהב וכסף וכונו כבר בימי קדם "זהב לבן". באיכותם האמנותית הם לא נפלו כהוא זה ממטבעות מאוחרים, וסיפור היווצרותם חושף עוד טפח מתרבות יוון הקדומה — זו נודעה כמובן באיכויות הפיסול והציור שלה, והצטיינה גם בתחום יומיומי זה. 

 
תודות לנדיבותם של שני אספנים אניני טעם מתאפשר למוזיאון ישראל להציג לראשונה לציבור קבוצה מרהיבת עין וייחודית של חמש-מאות יצירות מופת זעירות, המופיעות במטבעות אלקטרוּם (סגסוגת של זהב וכסף) קדומים משני אוספים רבי חשיבות. התערוכה זהב לבן: המטבעות הקדומים בעולם הקטלוג וחוברת ההפעלה לילדים הנלווים אליה מעניקים לצופה אפשרות להתבונן מקרוב בשחר ימיה של טביעת המטבעות וזורים אור על סיפורו של אחד החידושים החשובים ביותר בתולדות האנושות. למטבעות האלקטרום הקדומים נודעת חשיבות לא רק מן הבחינה ההיסטורית, כי אם גם על שום יופיָם המופלא. מגוון הנושאים העשיר המוצג בהם משקף היטב את התפתחותה של אמנות יוון הקדומה למן המאה השישית ועד למאה הרביעית לפני הספירה, ואכן הם מרתקים אותנו אל עולם איקונוגרפי חיוני ורב קסם.
 
הקדומים במטבעות נטבעו בסופה של המאה השביעית לפני הספירה במערב אסיה הקטנה (היום טורקיה), אזור ששגשגו בו ערים יווניות רבות. המטבעות הראשונים הללו, הדומים לגושי מתכת גולמיים, נעשו מאלקטרוּם – סגסוגת של זהב וכסף. עד מהרה התפשט הרעיון של טביעת מטבעות ממערב אסיה הקטנה אל יוון ואל איי יוון, אף שביוון ובאיים טבעו מטבעות של כסף.
 
בין המוטיבים המופיעים שהוטבעו במטבעות הראשונים :אריות, גריפונים, שוורים, ספינקסים, דמויות אלים וכן סצנות מיתולוגיות שנלקחו מן המיתולוגיה היוונית ודמויות האלים לבשו צביון של דמויות אדם.
 
אוצר התערוכה דר' חיים גיטלר, אוצר למטבעות במוזיאון ישראל, ירושלים.