כל המידע על אור ירושלים - פסטיבל האור הבינלאומי החמישי
'פסטיבל האור 2013', האירוע הבינלאומי הגדול והמרתק בתחום אמנות האור, יתקיים בפעם החמישית ברחבי העיר העתיקה בירושלים בין התאריכים 5-13 ביוני 2013, בין השעות 20:00-24:00. נותני החסות לפסטיבל הינם בנק יהב, ידיעות אחרונות, מלון אל דן. פסטיבל האור רכש לו שם בינלאומי, הסוחף את טובי אומני האור מרחבי העולם לקחת בו חלק. גם השנה ישתתפו בפסטיבל שבעה עשר מגדולי אומני האור, מרחבי העולם לצד אומני אור ישראליים בולטים. הפסטיבל הינו חגיגה אמנותית-חושית רבת רושם וקסומה אשר משאירה את הצופים נרגשים ממשחקי האור והצבעים על המרחב הציבורי המוכר.
מופע ייחודי לפסטיבל – Q: מופע קרקס התיאטרון המלווה בלהיטי להקת הרוקנרול QUEEN של להקת קרקס Y הינו קרקס של אור ואור כוכבים, המבוסס על אלמנטים מצופי מראות, גופי תאורה, אקרובטים באוויר ואלמנטים הנדסיים מוארים. במרכז הסיפור עומד מנהל הקרקס, פרדי השתלטן, שרודה באומניו ומאלץ אותם לבדר, להצחיק, לשעשע, לרגש, למצוא חן ולהלהיב את הקהל עד אין קץ. מולו, עומדים אומני הקרקס עם הפחד האינסופי להיכשל, ההיסוס, הכאב הפיזי ולמעשה המציאות היומיומית אל מול חלום. במופע, התנגשות בין שני העולמות: האור זורם, השינוי מתחולל וככה נולדת לה מסיבת רוק קרקס בווליום גבוה.
Qהוא קרקס הקורא תיגר על כוח המשיכה. במופע פסקול רגשי חזק, ביצועי אקרובאטיקה חדשניים ותאורה עוצרת נשימה.
המסלולים השונים בפסטיבל:
השנה יארח הפסטיבל שבעה עשר אמנים בינלאומיים בעלי שם, מהיוצרים המרתקים ביותר בעולם, אשר מציגים בפסטיבל את מיטב היצירה האמנותית בתחום האור בעולם. בנוסף, אמנים ישראלים מובילים אשר יצרו מיצגים ומיצבים מיוחדים לאירוע. בין האמנים הישראלים: עילי ולדמן, מירב איתן וגסטון צהר OG*E, דן ז'אן גרובר, AVS ורבים נוספים שיציגו פסלי אור ועבודות מרהיבות. בפסטיבל שלשה מסלולים מרכזיים: ירוק, כחול וכתום ביניהם ניתן לטייל באופן חופשי. בין המייצגים הבולטים במסלולים:
המסלול הירוק - רחוב הצנחנים, דרך שער שכם ומערת צדקיהו ועד רחוב הנוצרים בנקודת החיבור עם המסלול הכחול.
כיכר צה"ל "פרח מהיקום", Titia Ex, הולנד - פרח האור האינטראקטיבי מתעד את הצבעים המקיפים אותו ומעביר אותם ל"עלי הכותרת". האמנית טיטיה אקס עובדת עם אור, תנועה ותפישה מרחבית. היא מתמקדת בקשרים שהיצירה יוצרת עם סביבתה.
גינת השער החדש, רחוב הצנחנים - באר של אור היוצרת במתבונן לתוכה תחושה של הצצה אל עומק אדמת העיר העתיקה. הבאר מסמלת את הקשר הבלתי ניתן לערעור בין בניין ירושלים לבין שורשיו של העם היהודי.
אמפיתאטרון פינת החומה| רחוב הצנחנים - המלאך השומר | Maro Avrabou and Dimitri Xenakis | צרפת: משפכי השקיה מרחפים מעל לדשא. בלילה, כמו מרחפים, הם מאירים, הופכים צבעוניים ומשקים את העצים. סיבים אופטיים מדמים את זרימת המים.
"אני כינור", שלשה כלי נגינה עשויים מאור: עלי קפלן ולדמן ושולי עודד, ישראל - המדשאה, רחוב הצנחנים ,מעל ראשיהם של מבקרי התערוכה, בין חומות העיר העתיקה, יתנשאו שלושה כלי נגינה עשויים מאור: עוד, נבל וגיטרה חשמלית.
שדרת הדקלים, רחוב הצנחנים , בית הספר לעיצוב "קונדה", ליון - האור יוצר מראית דרמטית של שורשים, שלרוב הם סמויים מן העין. משחק האור והצל קורא לנו לגלות מחדש את האתר דרך השירה שבו, ומסייע לנו לשחרר את דמיוננו.
שער שכם- עבודת הקרנה עץ החיים| Heinz Kasper| גרמניה - "עץ החיים" הוא מושג המצוי במיתולוגיה של תרבויות ועמים רבים והוא מהווה סמל עתיק של סדר קוסמי. הוא ממוקם תמיד במרכז העולם – כמו גם במרכזן של ערים קדושות. השער כמקום שבו מהללים את יופיו וכוחו של האור!
מערת צדקיהו "כיפת הלוטוס", Daan Roosegaarde, הולנד- הכיפה מורכבת ממאות עלי כותרת חכמים, שנפתחים בתגובה להתנהגות אנושית. "כיפת הלוטוס" יוצרת משחק פואטי של אור וצל. צירוף זה של טבע וטכנולוגיה הוא מה שרוסגארד מגדיר "טכנו-שירה".
המסלול הכחול - הרובע הנוצרי:
רחוב הפטריארכיה היוונית הקתולית ועד הארתודוכסית "העבר השני" AVS - המסלול הכחול יוביל את המבקרים אל "העבר השני" – רובע הרפאים העליז והססגוני, אשר פותח את שעריו באופן חד פעמי בפני החיים. המבקרים יתוודעו אל רוחות הרפאים הלבביות של הרכבי מוסיקה בסגנונות שונים, יפגשו את מתופפי הרעמים, יצפו בריקוד הצללים של רקדנית מכושפת ויצטרפו לנשף הרפאים הגדול, שיפרש לכל ארכו של המסלול ועוד הפתעות רבות.
כיכר המוריסטאן וכנסיית הגואל "הקשת שמעל", ערן קליין ואלי כוכבי, ישראל- מאז ומעולם קשת בענן מעלה בנו חיוך, הקשת היא סמל לחיבור, לברית, לתקווה לכול בני האנוש בכל מקום בעולם. למרות ההבנה שקשת היא תוצאה מדעית היא תמיד נתפסת כקסם. אלי כוכבי וערן קליין הם האמנים שעומדים מאחורי "אימג'ין", סטודיו לעיצוב מיצבי תאורה עם רקורד מרשים של עבודות ברחבי אירופה וארה"ב.
הקארדו הסגור "אשליית שקיפות" ויטראז'ים- יעל שיפמן (מבית גיל טייכמן- עיצוב אור), ישראל- השילוב בין ויטראז'ים יהודיים לבין הרחוב הרומי המרשים, מסמלים את הקיום המורכב והייחודי בה ידועה העיר . שילוב זה יוצר מרקם חדש והומוגני בין האלמנטים ומציע דרך חדשה בה הם מתקיימים יחד.
האמנית יעל שיפמן הינה ילידת ירושלים בוגרת פוליטקניקו די מילאנו באיטליה בעיצוב תאורה. כיום עובדת כמעצבת תאורה בכירה בט.ר. עיצוב תאורה בע"מ, ויוצרת פרויקטים שונים באור .
הקארדו המקורה "מסלול חילזון", Philipp Artus, גרמניה- אנימציית לייזר של חילזון מורכבת סביב 360 מעלות על גבי גליל, כך שהקהל צריך ללכת סביב כדי לעקוב אחר מסלול התקדמותו והשתנותו של החילזון. משטח ההקרנה עשוי מחומר זרחני, שיוצר מסלול אור הדועך לאטו.
הקארדו הפתוח "ירושלים במכחול של חול", שלי בן נון (לחן: להקת סוסיתא), ישראל- אומנות הציור בחול יוצרת את הקסם המרתק הנולד מהשילוב בין שני החומרים הכול כך פשוטים - חול ואור. התוצאה שובה את העיניים ואת הלב. האור חודר דרך שכבות החול ויוצר תמונה, התמונה משתנה כל הזמן וכך החול מקבל חיים ורוקם סיפור.
המסלול הכתום:
רחבת שער יפו Les Luminéoles | Christophe Martine | צרפת (הוצג בפסטיבל האור בליון) – ציפורי אור עדינות כנף – מרקדות עם הרוח. במעופן הן פורשות צבעים על רקע השמים והעיר, הקהל נהנה מהמחול האווירי וחולק רגע של רוך והרהור. Les Luminéoles – עפיפוני הליום מוארים המרחפים בגובה 30 מטרים ומגבירים את היסוד הבלתי מוחשי – האוויר.
נפש יער| Lucion |קנדה - לוכדי חלומות, חיות בוטניות, יצורים מגודלים ומיקרו-אורגניזמים יוצאים מתוך עבודות עץ ונאספים בתוך 7 סְפֶרות מנופחות ענקיות, כדי לשפוך אור חדש על הישן. כל זה מתרחש במופע שנוצר במיוחד לרגל פסטיבל האור בירושלים.
כיכר עומר אבן על ח'טאב "הפרחים הנודדים",Gilbert Moity , צרפת - הפרחים הנודדים הם פרחי ענק בוהקים שהופיעו בפעם הראשונה בפסטיבל האור בליון. כיכר עומר אבן אל חטב יהפוך לגן דמיוני בצבעים מבריקים, עם פרחי ענק לאורך 80 מטרים.
רחוב הפטריארכיה הארמנית "שביל הכוכבים", Gilbert Moity, צרפת- 85 כוכבים בוהקים בגדלים שונים ייצרו צורת תיבה שתהיה תלויה מעל ראשיהם של המבקרים.
סוף רחוב הפטריארכיה הארמנית "N'on L'a po'etry", The Oriz crew, צרפת- N'on L'a po'etry, הכובע הויאטנמי- סמל התרבות האסיאתי. חוויה ויזואלית קולית מיוחדת. ווידאו-מפינג וירטואוזי היוצר בצורה אמנותית חשיפה והסתכלות חדשה ובלתי קונבנציונלית לכובע הווייטנאמי, החפץ היומיומי הכול כך מוכר לכולם.
רחוב בתי המחסה "פרימה בלרינה", OG*E מירב איתן וגסטון צהר, ישראל- העבודה פרימה בלרינה מפיחה חיים חדשים בדמות הבלרינה מקופסת התכשיטים הקלאסית. עם רדת הערב מוארת הבלרינה בתאורת לדים ורוקדת על רקע חומות העיר העתיקה לצלילי מנגינה מסורתית.
השרידים הארכיאולוגיים בגן התקומה "אור", Detlef Hartung and Georg Trenz, גרמניה - המילים והדימויים מתמזגים לאחד, וגורמים למבנה המרתק של החומה העתיקה בגן התקומה לזהור באור חדש, יוצא דופן ועם זאת מוכר, ובכך להפיח חיים חדשים בחשכה.
כיכר החורבה "פירמידת אור", Heinz Kasper, גרמניה - פירמידה מוארת כשפה אוניברסאלית של סימבוליזם, טרנספורמציה, תקווה, שקיפות ואור. הפירמידה השקופה עשויה חומר גלם המשלב יסוד של מים, חיזיון של דרך ייחודית, עם עוצמה ובהירות העשוי מאלפי בקבוקי פלסטיק.
כיכר בתי המחסה "גן חלומותיי", Ocubo, פורטוגל- מחווה של ילדי הקהילה היהודית מפורטוגל לילדי ירושלים המשתתפים בציור ובצביעה, ויוצרים וידאו מאפינג ענק ומרהיב כיצירת אמנות והופעה חיה על בית רוטשילד בטכניקת מיפוי וידאו עם פסקול מקורי.
היי,
מה תרצה לכתוב על "אור ירושלים - פסטיבל האור הבינלאומי החמישי "?
איזה יופי. תודה.
בכל העולם וגם ביהדות חג האור נחגג באמצע החורף בחנוכה ובמקביל בחג המולד כדי להגדיל אור בזמן שהוא מתמעט בעונה זו של השנה. ואני שואל האם לא כדאי להמשיך בכלל נבון זה ולהצמיד את פסטיבל האור לחגים אלה שיצאו גם הם וגם אנחנו נשכ… רים.