כל המידע על פסטיבל העוּד הבינלאומי 2013

הפסטיבל, בניהולו האמנותי של מנכ"ל הבית אפי בניה, צבר במהלך שנותיו מעמד וחשיבות בינלאומית - בין הישגי הפסטיבל ניתן למנות את הצטרפותו לפורום האירופי של פסטיבלי מוסיקת העולם, וסיקור מופעיו (הקלטה ושידור) על ידי הבי.בי.סי. הפסטיבל הוא מפגש מוסיקלי בין תרבויות המזרח התיכון בהקשריה ההיסטוריים, התרבותיים והגיאוגרפיים השונים, ובמרכזו ניצב העוּד, "מלך הכלים". ההופעות בפסטיבל העוד מפגישות אמנים מאסכולות שונות, המקיימים דיאלוגים מפתיעים ומרתקים המשלבים מזרח עם מערב וישן עם חדש, ההופכים ליצירה מקורית וחדשה. אומר שכמו בכל שנה הפסטיבל מתמקד בחשיפת פניה המגוונים של התרבות המוסיקלית הערבית המפוארת, כשהשנה רוב ההפקות הבינלאומיות והפקות המקור של הפסטיבל מציגות אמניות יוצרות.

לוח מופעי פסטיבל:

מופע הפתיחה - מוסיקה יוונית מסורתית – מן העבר אל העתיד. אנסמבל קטרינה פפדופולו (יוון)
הזמרת היוונייה קטרינה פפדופולו נחשבת לאחת הזמרות המעטות ביוון שעודן שולטות ברזי אמנותם של גדולי המלחינים של המוסיקה העממית ומוסיקת הרבטיקו. במופע עשיר ומרהיב זה תציג בפני קהל הפסטיבל את המסורות המוסיקליות הכפריות והעירוניות של אסיה הקטנה והים השחור – איסטנבול, סמירנה, קפדוקיה ופונטוס.
לצד נדבך משמעותי זה במסורות המוסיקליות של מזרח הים התיכון, פפדופולו והאנסמבל מציגים גם מסורות מוסיקליות מאזורים אחרים ביוון, מהאי כרתים ועד לתרקיה שבצפון. פפדופולו מפליאה למזג סגנונות ווקאליים שונים, ובמסורות המחודשות הללו מטמיעים היא והאנסמבל השפעות מאירופה, הבלקן והמזרח הקרוב – וכל זאת בעיבודים מרהיבים המדגישים הן את הרובד האותנטי והן את הצליל בן זמננו.
בין חברי האנסמבל נמצא אשף הלירה סוקרטס סינופלוס: אורח ותיק בפסטיבל העוּד ושותף מוסיקלי ותיק של פפדופולו. את הקשר המוסיקלי ההדוק בין השניים מעשירים עוד ארבעה מן המוסיקאים המבטיחים ביותר של יוון בת זמננו, המבטיחים כי מופע בכורה זה של האנסמבל בישראל יהיה חוויה אמנותית שלא תישכח.
קטרינה פפדופולו שירה | סוקרטס סינופולוס לירה | סטפנוס דורבראקיס קנון | ניקוס מרמיגאס לאוטה | קוסטאס מרטאקיס כלי הקשה | יואניס פלגיאנאקוס קונטרבס.

  • יום ה' 31.10.2013 בשעה 21:00
  • תיאטרון ירושלים, אולם שרובר, רח' מרקוס 20, ירושלים
  • מחיר: 170 ₪
  • הזמנת כרטיסים: 02-624-5206

חגיגת מוסיקה כורדית - אילנה אליה
שירתה של הזמרת-יוצרת אילנה אליה ממזגת מסורת מקומית, ישראלית ומודרנית, המושפעת מהלשון השירה העברית החדשה והמתחדשת, עם מסורת עתיקה שמקורה בהרי כורדיסטן. מסורת זו הגיעה לידיה של אליה מאת אביה החזן, יליד כורדיסטן. היא מבצעת שירים בכורדית, ערבית ועברית. אליה שיתפה פעולה עם אמנים דוגמת ברי סחרוף, אבי בללי ולהקת אתניקס; הופיעה בפסטיבלים למוסיקת עולם ולמוסיקה יהודית ברחבי העולם – וזכתה לשבחים נרגשים מפי כל מי שזכה להתוודע לנוכחותה הקולית הכבירה.
אליהו דגמי סאז | יניב עובדיה סאז, זורנה | ערן הורביץ בס | אפי זקן דרבוקה | אורן פריד כלי הקשה.

  • יום ו' 1.11.2013 בשעה 14:00
  • מתחם התחנה הראשונה, כיכר דוד רמז, ירושלים.
  • הכניסה חופשית.

בלוז אל המדבר - טריו יאיר דלאל מארח את אפרים שמיר, מיקי שביב, איתי פרל ואלי בנאקוט
מאז ראשיתה, יצירתו של יאיר דלאל שאבה את השראתה מסביבת חייו הטבעית, ובייחוד מן המדבר, המשמש מוטיב חוזר ברבים מלחניו, בבחינת "האדם אינו אלא תבנית נוף מולדתו". במופע החדש מציג האנסמבל של דלאל את שירי המדבר שלו, המושפעים בין היתר מן המוסיקה העממית הבדואית, ומתאפיינים בשקט, שקיפות ותמציתיות – כמו נופי המדבר עצמם.
אל הכינור, העוּד והשירה של דלאל יצטרפו מוסיקאים חברים ובהם אפרים שמיר, מיקי שביב, איתי פרל ואחרים. יחד יבצעו שירים וקטעים אינסטרומנטליים בהשראת מדבריות המזרח התיכון והבלוז, שאף הוא מוסיקה של מדבר ונדודים, על הכאב והשמחה שבהם.
יאיר דלאל עוּד, כינור ושירה | ארז מונק כלי הקשה | יותם חימוביץ גיטרה, סיטאר.
אורחים: אלי בנאקוט EWI (כלי נשיפה אלקטרוני) | אפרים שמיר גיטרה ושירה | מיקי שביב גיטרה ושירה | איתי פרל גיטרה ושירה.

  • מוצ"ש 2.11.2013 בשעה 21:00
  • בית שמואל, רח' שמאע 6, ירושלים
  • מחיר: 120 ₪
  • הזמנת כרטיסים: 02-624-5206

In creation - חיה סמיר וה-Piece Makers
המופע החדש של המוסיקאית והמשוררת חיה סמיר מממש את חיפושה האישי והמוסיקלי שלה אחר זהותה כאדם וכאמן. מופע זה, בהופעת בכורה בפסטיבל העוד, מבטא את שאיפתה של סמיר להגדיר מחדש את תחומי התרבות. תרבות, לפי סמיר, מקורה בהתהוות מתמשכת ותמידית, וככזו היא מחברת בין העברית לערבית, בין הסולמות המוסיקליים הערביים לאלה המערביים, בין מצרים לישראל, בין רמאללה לתל אביב, ובעיקר בינה לבין עצמה. סמיר, בתו הישראלית של המשורר המצרי נביהה סרחאן שקיבל מקלט מדיני בישראל, מציגה במופע זה שירים חדשים, ביצועים שלה לשירי אחרים, מביאליק ועד מייקל ג'קסון. כולם בקצב האש, קצב המקום בו אנו חיים, יחד עם חברי להקת ה-Piece Makers המלווים אותה כבר שנים רבות.
חיה סמיר שירה | רוני עיברין כלי הקשה | עבד אבו רמילה קלידים | עימאד אבו רמילה פסנתר | עלא אבו רמילה כלי הקשה | אסף כהן באס

  • יום א' 3.11.2013 בשעה 21:00
  • בית שמואל, רח' שמאע 6, ירושלים
  • מחיר: 120 ₪
  • הזמנת כרטיסים: 02-624-5206

מלכת הנילוס - הקלאסיקה של אום כולתום
מופע ממיטב יצירותיה של הגברת הראשונה של הזמר הערבי, אום כולתום, בביצוע תזמורת אלפאראבי ובניהולו המוסיקלי של המנצח סמי ח'שיבון. אום כולתום, "קולה של מצרים", היא בכירת הזמרות בעולם הערבי במאה העשרים. במשך חמישים שנות פעילות מוסיקלית הקליטה כשלוש מאות שירים, ונודעה הן במעורבותה הרבה בבחירת היצירות ובחיבורן – והן בסגנון שירתה האישי, אשר הדגיש את נימות הסגנון המצרי האותנטי ביצירות מן הרפרטואר הניאו-קלאסי וביצירות מהרפרטואר העממי גם יחד. במופע זה יבוצעו שיריה בידי ארבעה מכוכבי הזמר הערבי בן זמננו: מוסטפא דחלה, ח'ליל אבו נקולא, לובנא סלאמה וריהאם מוסטפא. את הארבעה תלווה תזמורת אלפאראבי, שנוסדה בשנת 1993 בידי המנצח והמנהל המוסיקלי סמי ח'שיבון, המשמש בה גם כנר ראשון. מאז היווסדה הופיעה התזמורת בפסטיבלים בינלאומיים דוגמת קונגרס המוסיקה הערבית השנתי בבית האופרה שבקהיר, ובמגוון תוכניות טלוויזיה, ובכללן הסדרה "מסע אל המוסיקה הערבית".
תזמורת אלפאראבי | סמי ח'שיבון מנצח | מוסטפא דחלה, ח'ליל אבו נקולא, לובנא סלאמה וריהאם מוסטפא סולנים

  • יום ב' 4.11.2013 בשעה 21:00
  • תיאטרון ירושלים, אולם שרובר, רח' מרקוס 20, ירושלים
  • מחיר: 150 ₪
  • הזמנת כרטיסים: 02-624-5206

חליג'אז - עמוס הופמן ורחלה
הגיטריסט ונגן העוּד עמוס הופמן והזמרת רחלה חוצים את הגבולות שבין מוסיקת החליג'י – הסגנון המוסיקלי הבדואי המגיע מאזור חצי האי ערב והמפרץ הערבי – לבין הג'אז והמוסיקה האפריקאית. מפגש הסגנונות והיכולות המוסיקליות מעמיד מרקמים מוסיקליים רעננים ומרתקים, הצבועים בגוני המזרח והמערב, אשר נעים בין מקצבים רפטטיביים-מדיטטיביים לבין התפרצויות קצביות ומאולתרות. פרויקט חליג'אז ממשיך את מסעו של הופמן לחקירת גבולות הג'אז – ואת מסעה של רחלה בעולם מוסיקת החליג'י, אשר לביצועה התמסרה בעשור האחרון. לאחר הקלטת אלבום החליג'י הראשון שלה הופיעה רחלה בהצלחה עצומה בבחריין ובדובאי, שם הקליטה גם חומרים לאלבומה החדש.
עמוס הופמן גיטרה ועוּד | רחלה שירה | גלעד אברו בס | אביב כהן תופים | הוד מושנוב פסנתר וקלידים.

  • יום ג' 5.11.2013 בשעה 21:00
  • בית הקונפדרציה, רח' אמיל בוטה 12, ירושלים
  • מחיר: 90 ₪
  • הזמנת כרטיסים: 02-624-5206

תזמורת תרשיחא מציינת 25 שנות פעילות - מחווה למלחין המצרי הגדול מוחמד אלקסאבג'י
תזמורת תרשיחא למוסיקה ערבית בניצוחו של נסים דכואר. הפקה מיוחדת של תזמורת תרשיחא למוסיקה ערבית, בניצוחו של המלחין, נגן העוּד והכינור נסים דכואר. במופע זה מציגה התזמורת את יצירתו של מוחמד אלקסאבג'י (1892–1966), מגדולי המלחינים המצרים הקלאסיים. אלקסאבג'י הלחין מאות שירים לגדולי הזמרים בדורו, ונחשב למורם של מלחינים דגולים כמוחמד עבד-אלווהאב וריאד א-סונבאתי. על פי רוב הוא מזוהה עם אום כולתום, שלמענה חיבר כ-140 שירים, אך לצד זאת כתב שירים גם ללילה מוראד, אסמהאן, מונירה אלמהדיה, סאלח עבד-אלחיי ואחרים. במופע יוצגו שיריו של אלקסאבג'י, הפופולריים עד ימינו, ויתוארו מקורם והקשרם ההיסטורי. כל זאת, בביצועה של תזמורת תרשיחא החוגגת השנה 25 שנות פעילות, שבהן הופיעה אי-אילו פעמים אף בבית האופרה המצרי – מקומם של גדולי הנגנים, הזמרים והמלחינים הערבים במהלך השנים.
תזמורת תרשיחא | נסים דכואר מנצח, כינור ועוּד.

  • יום ד' 6.11.2013 בשעה 21:00
  • בית שמואל, רח' שמאע 6, ירושלים
  • מחיר: 120 ₪
  • הזמנת כרטיסים: 02-624-5206

כשביאליק ופיירוז נפגשים - קווארטטוקאן (רביעיית מרים טוקאן)
פרויקט מוסיקלי חדש, שצמח מתוך חיבור בין ארבעה מוסיקאים מתרבויות מוסיקליות שונות, ובראשם הזמרת מרים טוקאן. המופע מחבר בין שירים ומנגינות ממזרח וממערב, ומזמן מפגש נדיר בין שירתו של חיים נחמן ביאליק לשיריה של הזמרת הלבנונית הגדולה פיירוז, בין לאה גולדברג לפלמנקו – ובין מוסיקת כליזמר למוסיקה ערבית עממית. מיקרוקוסמוס זה של החברה הישראלית הרב-תרבותית הוא מקור השראה להידברות, הקשבה והרמוניה אנושית.
מרים טוקאן שירה | עידן טולדנו עוּד, גיטרה פלמנקו ואקורדיון | רחלי גלאי צ'לו | נועה וקס כלי הקשה.

  • יום ה' 7.11.2013 בשעה 19:00
  • בית הקונפדרציה, רח' אמיל בוטה 12, ירושלים
  • מחיר: 90 ₪
  • הזמנת כרטיסים: 02-624-5206

ים, באהבתך - יצירות חדשות מאת פרץ אליהו
המלחין ונגן הטאר פרץ אליהו מציג תצרף של יצירות הנשענות כולן על הסולמות המרכזיים במוסיקה המזרחית הקלאסית - מקאמים שור, חיג'אז, קורד ומאהור - ומשלבות לצדם גם אלמנטים מן המוסיקה בת זמננו. לצד שתי יצירות אלה יבוצעו במופע גם עיבודים חדשים ליצירות של מוסיקה ערבית מקומית, קטעי פולקלור ערביים וכן יצירות מהרי הקווקז, מקום הולדתו של אליהו.
פרץ אליהו טאר, הלחנה, ניהול מוסיקלי | מארק אליהו קמנצ'ה, סאז | יניב רבה עוּד | יאיר הראל כלי הקשה | לובנה סלאמה שירה | רבי דוד מנחם שירה.

  • יום ה' 7.11.2013 בשעה 21:00
  • בית שמואל, רח' שמאע 6, ירושלים
  • מחיר: 120 ₪
  • הזמנת כרטיסים: 02-624-5206

מופע הסיום:
מוסיקה עממית וסוּפית מטורקיה. סבחאת אקיראז (טורקיה).
סבחאת אקיראז שירה | תיאר ארדאם סאז וקולות | סוואש גווטפה סאז וקולות | מוסטפה דוגאן סאז בס | מהמט סריאלטון ניי, דודוק וזורנה | אלסאן אוזן אסלאן כלי הקשה.

  • מוצ"ש, 9.11.2013, 21:00, תיאטרון ירושלים, אולם הנרי קראון
  • מוצ"ש 7.11.2013 בשעה 21:00
  • תיאטרון ירושלים, אולם הנרי קראון, רח' מרקוס 20, ירושלים
  • מחיר: 170-130 ש"ח
  • הזמנת כרטיסים: 02-624-5206