כל המידע על עכו העתיקה: טיול בין אולמות האבירים, הנמל ועוד
המסלול שלפניכם מזמין אתכם לעבור ברחובות עכו העתיקה ולהיחשף לאווירה המיוחדת, להיסטוריה הצלבנית המפוארת, לכישלון של נפוליאון לכבוש אותה, לשליטים האכזריים מהתקופה התורכית ולמעט מורשת קרב מתקופת המחתרות.
"כל תייר שביקר בעכו הביא עימו רשמים נוספים על אכזריותו של ג'זאר. קשה להעלות על הדעת כיצד יכול אדם לנהוג כך בזולתו. מספר קטומי האף והאוזניים מעורר חלחלה בלב כל מי שביקר בחבל ארץ זה. בכל זאת, גם לאחר שהטיל עונשים כאלו על נתיניו, לא היה זה חזיון נדיר למצוא אותם ממשיכים לפעול בשירותו. דוגמה מובהקת לכך היא היהודי העשיר ביותר בעכו (חיים פרחי) “הוא מילא בעבר תפקיד חשוב והיה מאנשי אמונו של ג'זאר, והוא ממשיך לשרת בתפקיד זה גם תחת הפחה הנוכחי" (קרוליין מלכת אנגליה, 1815).
ההגעה לעכו ברכב או בתחבורה ציבורית ומשם, בעזרת השילוט נגיע לאחד משני החניונים בעיר העתיקה: חניון האבירים או חניון המגדלור. נשאיר את הרכב באחד מהם ובהתאם לכך נתכנן את סדר הביקור באתרים. ניתן להגיע לעכו גם בעזרת הרכבת. ברחבי העיר מצויים שלטים רבים המכווינים לעיר העתיקה.
-
לחניון האבירים (מרכז העיר העתיקה): יש להגיע לרחוב ויצמן 1. איפה חונים: סמוך לאכסניית עכו ישנו חניון יום בתשלום או בכחול –לבן (תו חניה). יש מעט מקומות ללא צורך בתשלום.
-
לחניון המגדלור (ליד הים): ניסע בעכו ברחוב בן – עמי עד הים, נפנה שמאלה לרחוב ההגנה ונמשיך עד החניון.
היסטוריה מפוארת שניבטת מכל פינה | צילום: depositphotos/ alexeys
קצת היסטוריה
עכו שוכנת בחלקו הצפוני של עמק החוף, הקרוי גם עמק עכו. לעכו יש חוף ים יפה, שהוא הנקודה הצפונית האחרונה אליה מגיע החול הדק והרך משפך הנילוס. לעכו העתיקה פנים רבות, והיא בנויה ברבדים שנשתמרו כמעט בשלמותם. ארבע דתות מצאו בה משכן והותירו בה חותמן: בתי הכנסת של היהודים, הכנסיות המפוארות בשכונות הנוצרים, המסגדים רבי העוצמה של המוסלמים וגן הקבר של בההא אולה, מייסד דת הבהאיים (ראו רצף תקופות היסטוריות).
מקור השם עכו אינו ידוע, אך הוא ככל הנראה אינו שמי. המצרים השתמשו בו כבר באלף השני לפנה''ס. בתקופת המקרא עכו אמנם נכללה בנחלת שבט אשר, אך נשארה כנענית ולא נכבשה על ידי בני ישראל. בשנת 701 לפנה''ס היא שימשה תחנה במסעו של סנחריב מלך אשור צפונה, ובשנת 333 לפנה"ס נכבשה על ידי אלכסנדר מוקדון, והיוונים התיישבו בה. בשנת 261 לפנה''ס שמה הקדום הוחלף לפתולומיאוס, על שם תלמי השני, שמלך במצרים. בתקופה החשמונאית הייתה עכו עיר נכרית ונחשבה עויינת ליישוב היהודי.
הגנים הבהאיים בעכו | צילום: depositphotos/ RnDmS
עכו היא אחת מהערים העתיקות בארץ. היא נוסדה לפני כ-4,000 שנה, ועד לתקופה הצלבנית הייתה עיירת דייגים קטנה. בתקופת הצלבנים, גדלה העיר מאוד, בזכות הצלבנים האירופאיים, שהשכילו לנצל את הפוטנציאל האדיר שלה כעיר נמל למסחר מפותח, דרכה שמרו על קשר עם ארצות המוצא שלהם וכן עם ארצות שאיתן סחרו. למעשה, משנת 1191, לאחר מסע הצלב השלישי (זה שהובל על ידי ריצ'ארד לב ארי מלך אנגליה ופיליפ השני מלך צרפת) הפכה העיר לבירת הממלכה הצלבנית, מאחר ואלו לא הצליחו לכבוש את ירושלים מחדש מידי צאלח א-דין.
כשקרסה ממלכת הצלבנים נחרבה עכו, ורק בתקופה העות'מנית חזרה ונבנתה וידעה ימי פריחה מחודשים. את הביצורים הרבים מהתקופה העות'מאנית, בנה השייח' דאהר אל עומר (1750), בדואי שחי בגליל, ובנה בה מגדלים וחומות. גם נפולאיון הגדול הגיע לעכו, אלא שהוא לא יכל לה. להפסדו תרם גם הצי האנגלי שהטביע את אניית הנשק שלו ליד חופי דור (ניתן לראות את השלל והתותחים במוזיאון המזגגה בחוף דור). למעשה, את מסע הבושה שלו חזרה הוא עשה במהירות, תוך השארת מתים ופצועים רבים.
מצד אחד עכו היא עיר נמל עתיקה, שנמצאו בה ממצאים ארכיאולוגיים מרתקים, וקיימים בה אתרים היסטוריים חשובים. אך מצד שני, עכו היא גם עיר מודרנית, שבורכה בחופים מקסימים וגם בשוק מזרחי ססגוני, המציג סחורה מגוונת: פירות ים, שפע ירקות, בדים, בגדים וכלים שונים. ריחות אקזוטיים מלווים את המבקרים ומכניסים אותם לאווירה מזרח – תיכונית. בכל שנה בחג הסוכות מציפים המונים את עכו, כאשר נערך בה באופן מסורתי הפסטיבל לתאטרון אחר. בימים האלו מתמלאות הסמטאות בהמון רב של שוחרי מוסיקה ותיאטרון, שבאים ליהנות מהסמטאות הציוריות, האוכל המיוחד, מצגי ומופעי הרחוב וכל מה שעכו מציעה לאורחיה.
תערוכת דה וינצ’י באולמות האבירים
בואו לראות את עולם ההמצאות של אמן הרנסאנס הנודע בתערוכה מיוחדת שמתקיימת בתפאורה המרהיבה של אולמות האבירים בעכו! הכניסה לתערוכה הינה בעלות של 48 ש"ח או בכרטיס משולב לתערוכה ולשאר האתרים בעכו בעלות של 69 ש"ח בלבד לאדם. ילד עד גיל 5 בחינם.

מסלול בעכו
קשה להציע מסלול מוגדר בעכו, שכן אחת ההנאות הגדולות היא פשוט לשוטט בין הסמטאות והאתרים בשלווה. ברחבי העיר ישנו שילוט מצוין שמקל על ההתמצאות, ובעזרתו תוכלו להגיע לאתרים המומלצים לביקור שלפניכם. הכניסה לחלק מהאתרים בתשלום, ומומלץ לקנות כרטיס משולב לכל האתרים: אולמות האבירים, מנהרת הטמפלרים, מוזיאון עוקשי והחמאם התורכי.
אולמות האבירים
אולמות ענקיים אלו שהיו שייכים למסדר הצלבני שימשו לשינה, לטקסים ולארוחות. כפי שתואר במבוא ההיסטורי, עכו פרחה בעיקר בזכות הצלבנים, שהפכו אותה לעיר העיקרית שלהם. צליינים רבים היו מגיעים אליה ונשארים ללון בה כדי להתאושש מהמסע הימי הארוך, לפני העלייה לרגל לירושלים. העיר הייתה מורכבת ממספר שכונות. כשכבשו הצלבנים את עכו, סייעו בידם לוחמים מערי נמל שונות באיטליה כמו: פיזה, ונציה וגנואה, ובתמורה קיבלו בני אותן ערים שטחים בעכו ובנו בהם שכונות עצמאיות ומבוצרות. בכל שכונה היה שוק ססגוני שבו הציעו אנשיה את מרכולתם למכירה. מפורסמות במיוחד הן השכונה הונציאנית, השכונה של בני גנואה, והשכונה של בני פיזה.
בכניסה לאולמות האבירים מוקרן סרט המתאר את הקמת עכו ותולדותיה. הסיור באולמות מרשים מאוד, כמו גם ההליכה במסדרונות המבצר, שחלקם נחשפו ונפתחו למבקרים רק לאחרונה. אולמות האבירים התגלו רק בחמישים השנים האחרונות, וקודם לכן היו מכוסים ברצפתה של מצודת עכו, ששימשה בתקופת השלטון התורכי והבריטי כמקום מושב השליט וכבית הסוהר. כיום שוכן בחדרי המצודה העליונים מוזיאון אסירי המחתרות (ראו בהמשך). הביקור באולמות העליונים יוביל אותנו לקריפטה – אולם ענק ששימש כחדר אוכל וחדר טקסים. מהקריפטה יוצאת תעלת קשר תת קרקעית עד לפוסטה – אזור ששימש כנראה כבית חולים של העיר. הפוסטה נמצאת מחוץ למצודה, ומכאן נעים להמשיך ולהסתובב בשווקי העיר.
לרכישת כרטיסים לאולמות האבירים »
מוזיאון עוקשי
בצמוד לאולמות האבירים בעכו העתיקה מצוי מבנה מהתקופה העות'מנית, הבנוי קמרונות מצולבים. במבנה זה פועל מוזיאון לאומנות, המציג תערוכות מתחלפות של אמנות ישראלית, לצד תצוגות קבע מעבודותיו של האמן אבשלום עוקשי ז''ל. אמן זה היה מעמודי התווך של אופקים חדשים, קבוצת אמנים שהתארגנה בארץ אחרי מלחמת העצמאות. עוקשי עשה את רוב שנותיו בעכו, ובה הקים את סדנת הציור שלו, שהפכה לאחר מותו למוזיאון עוקשי.
חמאם אל באשה (החמאם התורכי)
בית מרחץ שנבנה על ידי אל ג'זאר בשנת 1795 במתכונת המרחצאות המזרחיים שהיו נהוגים באימפריה התורכית במאות ה 18-19. חדר הכניסה של החמאם משמש כאולם הלבשה, שבמרכזו מזרקת שיש. מחדר זה מוביל מסדרון לשורת אולמות חמים, שהאחרון שבהם הוא חדר אדים הבנוי בצורת מתומן, כיפתו מתנשאת על עמודי שיש ובארבע פינותיו חדרים לשימוש אישי. מבנה בית המרחץ מפואר ומעוטר ברצפות שיש ובאריחי קרמיקה מיובאים. מומלץ לצפות בחיזיון האורקולי המרהיב שמוקרן כיום בחמאם.
החמאם הטורקי | צילום: depositphotos / CezaryWojtkowski
החומה המזרחית
את עכו מקיפות מספר חומות רחבות, אשר הגנו עליה לאורך השנים. החומה המזרחית מאפשרת לעלות עליה בקלות וליהנות מהליכה מהנה לאורכה. גרם המדרגות רחב ומשופע, מאפשר לעלות על החומה וליהנות מתצפית לעבר כל עכו. חומות עכו נבנו ונהרסו כמה פעמים על ידי שליטיה השונים של העיר. שרידי החומות שאנחנו רואים כאן הם הרחבה של החומה מימי הצלבנים על ידי השליט דאהר על עומר, החל משנת 1750 ובהמשך על ידי ג'זאר. החומות היו רק חלק מקו ההגנה לעיר (קו ההגנה שנפוליאון לא יכל לו) שכלל גם חפיר מוצבי חוץ ומגדלי שמירה.
בחומה היו שני שערים: בצפון-מערב העיר שער הסריה, שהיה השער היבשתי לעיר, ובדרום – מזרח שער הים (או שער דמשק) דרכו הגיעו האוניות. הקטע המבוצר ביותר היה בחומה הצפונית, שם ניצב ארמונו של דאהר (מבצר עכו) שהוקף בחפיר ברוחב חמישה וחצי מטרים.
מסגד אלג'זאר
מסגד זה הוא המסגד הראשי של העיר ובנה אותו אחמד אלג'זאר שהיה שליטה של עכו. למי שלא בקיא ברזי השפה הערבית, הרי שהתרגום של המילה ג'זאר היא קצב. הסיפורים המסופרים על ג'זאר הם אכזריים ביותר וכוללים בעיקר כריתת איברים של אנשים שהוא חשד כי הם מועלים בו או בכספים שלו. במיוחד בולט הסיפור על העוזר היהודי שלו, שאיבד יותר מאצבע אחת במהלך השנים. בחצר המסגד מצויים קבריהם של אלג'זאר ושל סולימן – פחה. מתחת לחצר פעורים חללים תת-קרקעיים גדולים מהתקופה הצלבנית, ששימשו לאגירת מים. חשיבותו של המסגד למוסלמים, נובעת בין היתר מקופסה, הנמצאת באחד מפינותיו ובה מספר שערות מזקנו של מוחמד הנביא.
מסגד אל ג'זאר | צילום: depositphotos/ RnDmS
נמלה של עכו
מאז ימי קדם הוציאו תושבי עכו את פרנסתם העיקרית מן הים. גם כיום תמצאו כאן דייגים רבים ומסעדות דגים. אפשר ללכת לאורך המזח הישן וליהנות מהאוויר הצח, מריח הים המלוח ומהנוף. הנמל הפיזאני הוא שרידי הנמל הצלבני ששימש את העיר לפני 800 שנה, בשנת 1099. העלייה לחומה הדרומית היא מהנמל הפיזאני או מהמגדלור.
נמל עכו | צילום: depositphotos / geniuslady
מוזיאון אסירי המחתרות
בעכו נמצא מבצר, המתנשא לגובה של ארבעים מטרים. המבצר נבנה כאמור על ידי דאהר אל עמר ושופץ במחצית השנייה של המאה ה-18, על ידי יורשו, ג'זאר פחה. בבית הסוהר שהיה במבצר ישבו פושעים פליליים, כמו גם מורדים וגולים פוליטיים מרחבי האימפריה העות'מנית. בין המפורסמים שישבו בכלא זה היה הבהא – אללה, מייסד הדת הבאהית, שנכלא בכלא זה בשנת 1868. בתקופת המנדט הבריטי נכלאו בכלא זה מאות מחברי המחתרות היהודיות, ביניהם גם אישים כמו זאב ז'בוטינסקי, שנלחמו בבריטים למען הקמת מדינה יהודית בארץ ישראל. ב-4 במאי 1947, נערכה פריצה נועזת לכלא על ידי לוחמי האצ''ל שיצאו משוני. שוחררו 14 לוחמים שהיו כלואים בכלא ובקרבות שנערכו מחוץ לכלא נהרגו 3 לוחמים מהכוח הפורץ ושישה מהבורחים נלכדו. שלושה מתוכם הוצאו להורג בתליה בין כותלי הכלא. מגג המבצר ניתן להשקיף ממבט ציפור על עכו העתיקה, מפרץ חיפה והרי הגליל. חדרי ההנצחה והזיכרון, כמו גם חדרי הצינוק וההוצאה להורג - פתוחים.
למידע נוסף על מוזיאון אסירי המחתרות »
אתרי עזר ומידע שימושי נוסף:
אתר העיר עכו: www.akko.muni.il | אתר עכו העתיקה: www.akko.org.il
היי,
כאן ניתן להקדיש סיפור לזכר יקיריך שאהבו לטייל ולהדליק נר זכרון וירטואלי להנצחתם.