מידע כללי על המסלול

אזור: מרכז – הרי ירושלים ושפלה

דרגת קושי: בינוני

נקודת התחלה: מעיין עין טייסים

נקודת סיום: חורבת חנות ליד כביש 375

אורך המסלול: כ- 67 ק"מ 

זמן משוער למסלול: כ- 6-8 שעות

מה עושים במסלול? 

המסע שלנו מתחיל ליד מעיין עין טייסים, ממש במקום בו נגמר המקטע הקודם. המלצה שלנו היא כאן לחנות את הרכב וללכת ברגל אל המעיין לטבילת בוקר מרעננת, כשהשמש רק מתחילה לבצבץ בשמים. זה הזמן גם לארוחת בוקר קלה וקפה כדי להמשיך את המסלול נינוחים ושבעים.

תמונה מתוך אתר למטייל בישראלצילום: גיא נמש

תחנה 1: עין טייסים

עין טייסים הוא מעיין יפה ומסודר ובו בריכה מלאכותית המתמלאת מתוך נקבה. כיף לשבת על שפת הבריכה, מסביב עצים מוריקים והכל מזמין ושליו. מי המעיין קרים וצלולים וסביב יש מסלול מקסים ומומלץ מאוד. האזור מאוד יפה וכדאי לטייל בו ולהנות.

לאחר הביקור במעיין נחזור לרכב ונמשיך לכיוון דרום מערב. עם פנינו לכיוון דרום, נוכל לראות משמאלנו את נחל שורק זורם תחתנו, מתפתל ומלווה אותנו בדרכנו. זהו מראה שובה לב המהווה תזכורת למארג הטבע העשיר העוטף אותנו לאורך כל הטיול.

תמונה מתוך אתר למטייל בישראלצילום: איתן מתאו קג׳יה

תחנה 2: נחל רפאים 

נמשיך במורדות השביל המסומן ירוק עד שנגיע לגשר רפאים ונחצה את נחל רפאים הזורם. חשוב לזכור כי המים הם מי ביוב שעברו התפלה כך שאין לשתות אותם או לטבול בהם. 

לאחר חציית הנחל, דרכנו מפגישה אותנו עם כביש 386 המתפתל. השביל שלנו ממשיך ממש מולנו אך מכיוון שיש כאן פס הפרדה רצוף, עלינו לפנות ימינה עם הכביש ולהמשיך בנסיעה עד צומת נס הרים. כאן תקבל את פנינו כיכר. נעשה בה פניית פרסה ונחזור חזרה מצידו השני של הכביש.

נגיע לאותה נקודה ממנה עלינו לכביש, נפנה ימינה ונחזור לשטח על שביל המסומן בצבע כחול. שימו לב שלאחר כ-10 מטרים, בתוך השביל הכחול, יש כניסה לשביל האדום ואין להיכנס אליו כי הוא חסום בהמשך.

אחרי הכניסה לשביל הכחול הוא יוביל אותנו לאורך מסלול מרהיב שעובר במקביל למסילת הרכבת לכיוון ירושלים ממנו ניבט נוף עוצר נשימה. לאחר כ-6.5 ק"מ מתחיל השביל לטפס במעלה הרכס, עד הגיענו ל"עין קובי". כאן נעצור לחוויה כיפית ומרעננת.

תחנה 3: עין קובי

מקור השם "עין קובי" הוא הכפר הערבי שהיה במקום לפני מלחמת העצמאות, קאבו. השם קובי היה גם שמו של ישוב קדום שנזכר בתלמוד. באתר אכן ניתן לראות שרידים בני כ-1700 שנה מהתקופה הביזנטית.

תמונה מתוך אתר למטייל בישראלצילום: איתן מתאו קג׳יה

המקום הקסום הזה הוא רב-שכבתי ומסתיר מתחת לפני השטח אוצרות אמיתיים. לעיתים יש בבריכה החיצונית שלו מים המכסים חדר תת קרקעי עם קשתות, ששימש כמערכת אגירת מים קדומה. מטרת המערכת הייתה לאגור מי שתיה כאשר יתר המים הובלו דרך מנהרה למאגר מים חיצוני, לשימוש חקלאי. מומלץ להיכנס עם פנסים לתוך התעלה התת קרקעית ולטפס בסופה דרך פיר אל פני הקרקע. הרפתקה כיפית וחוויה נהדרת ומומלצת לילדים, להוריהם ולצעירים בנפשם.

אך כאן לא מסתיים הבילוי ב"עין קובי". במקום קיים גם מסלול מעגלי יפהפייה היורד מהמעיין ומשקיף אל עבר נוף קסום. המסלול קל ואורך כשעה. הוא ממתחיל בסימון שבילים אדום ולאחר כחצי קילומטר, בירידה מוקפת צמחייה עשירה, חוברים לשביל עפר בסימון ירוק. שביל זה היה דרך פטרולים מול הגבול עם ירדן עד שנת 1965. נפנה ימינה ולאחר עלייה קצרה נגיע בחזרה לרכבים. לפני שממשיכים במסלול, מומלץ ליהנות מפיקניק בבוסתנים היפים המקיפים את "עין קובי".

צילום: עומר זיוצילום: עומר זיו

תחנה 4: חניון בר גיורא

החלק הבא של המסע ממשיך לכיוון מערב, על שביל בסימון שחור. נסיעה זו בתוך נוף הררי משגע תוביל אתכם לחניון בר גיורא הממוקם בסמוך לכניסה ליער בפארק בגין, ליד הישוב בר גיורא. אם חשקה נפשכם לעשות הפסקה קטנה של קפה, יש בחניון שולחנות לפיקניק, ברזיות מים ואף מתקנים למנגל, אם רעבים. 

מחניון בר גיורא עולים על כביש 386, נוסעים עליו כ-500 מטרים עד לפניה ימינה, ואז אנו חזרה על השביל שלנו. שביל זה לוקח אותנו דרך נחל אוזן שובה הלב וממשיך במסלול של נחל זנוח, כשהמשך הנסיעה חושף לפנינו כל העת מראות ונופים משגעים.

תמונה מתוך אתר למטייל בישראלצילום: איתן מתאו קג׳יה

תחנה 5: עין אוזן

מיקומו של נחל אוזן הוא מדרום לנחל המערה. כקילומטר דרומית לעין אוזן, בנחל זנוח, נובעים שני מעיינות יפיפיים, עין מטע ועין תנור. כאן אפשר לעשות טיול משגע, אם בא לכם לסטות קצת מהמסלול. אז ככה. מגיעים מהקצה הצפוני של הישוב בר גיורא בסימון דרכים כחול. יורדים בערוץ הנחל, לא עולים לכיוון חרבת דרבן אלא יש להמשיך מערבה, עד שנחבור לדרך בערוץ המסומנת אדום, המגיעה מעין מטע. 200 מטר לאחר מפגש עם סימון אדום פונים כמאה מטר לכיוון צפון.

עין אוזן ממוקם בחלקו העליון של נחל אוזן ומסימון כחול עוברים לסימון אדום המטפס לכיוון צפון במעלה הנחל. המעיין קצת נחבא בין השיחים וכדי למצוא אותו יש לאתר את הנקודה בה הנחל מתרחב מעט. הוא נחבא לו בין שיח אלת המסטיק הגדול והמרהיב העומד מעליו. זהו שיח בצורת כיפה החצויה לשניים, כאילו מגונן על המעיין. שביל צר העובר בתוך השיח מוביל אל פתחה של מערה חצובה ויורד אל מקום נביעת המעיין. הרפתקאות וגילוי מקומות נסתרים הם חלק בלתי נפרד מהטיול שלנו.

תחנה 6: הר יערן

נמשיך בנסיעה עד שניפגש עם שביל המסומן כחול, שהוא חלק משביל ישראל הרגלי. נעלה על השביל הכחול ונפנה שמאלה. נמשיך אתו עד למפגש שלו עם כביש 375. נחצה את הכביש בזהירות ונתחבר בצידו השני לשביל המסומן ירוק, אתו נמשיך לכיוון דרום מערב דרך בית יערן. עטופים בטבע קסום נחצה את הר יערן ונמשיך עד נחל צלצל. נמשיך לאורכו של הנחל עד שנגיע שוב לכביש.

הר יערן הוא שלוחה הררית של הרי ירושלים ונמצא מדרום לנחל שורק. הוא צופה על פיתולי הנחל, על חלקים מדרום מישור החוף ועל השפלה המרכזית. בפסגת ההר, בגובה 632 מטר, נמצא מגדל תצפית ממנה ניתן להשקיף אל נוף מרהיב, הפרוס כולו במלוא תפארתו. בעבר ישב כאן הכפר הערבי דיר אלהוא שנכבש במלחמת יום העצמאות, במסגרת "מבצע ההר". כיום נשארו רק שרידי בתים מהכפר, גדרות ובית בד קדום. במדרונות ההר ניתן לראות טרסות ששימשו לעיבוד חקלאי של השטח, בזכות אדמות הסחף שהצטברו בהן.

אחרי מלחמת העצמאות הוקם במקום ישוב העולים יעלה אך הוא התפרק וננטש תוך זמן קצר. כיום המקום מוגדר כאזור נופש וטיול שהוכשר בידי הקרן הקיימת לישראל, כחלק מפרק ה-200. הפארק הוקם בשנת 1975 והוא נקרא כך לכבוד שנת ה-200 לעצמאותה של ארצות הברית.

תחנה 7: עמק האלה

לאחר הביקור בתצפית של הר יערן נעלה על הכביש ונפנה שמאלה לכיוון דרום. נמשיך בנסיעה עד שנגיע לכיכר בה נפנה ימינה ומיד לאחר כמה מטרים נזהה כניסה לשביל משמאלנו. זהו השביל שלנו. נכנס אליו והוא יוביל אותנו דרך נופיו הירוקים של עמק האלה המרהיב, נוף על זמני החושף צמחייה עבותה לאורך כל ימות השנה.

ואכן, עמק האלה נחשב לאחד האזורים הפוריים ביותר בארץ. הוא מקשר בין השפלה להרי יהודה וחבל עדולם ומכאן חשיבותו האסטרטגית לאורך השנים. עד היום ניתן למצוא בעמק ובסביבתו מספר רב של תלים ואתרים ארכיאולוגיים מקראיים. ובל נשכח כי עמק האלה ידוע כמקום בו התקיים הקרב בין דוד וגוליית.

השביל ייקח אותנו לאורכם של נופים ציוריים כמותם אין בשום מקום אחר. בהגיענו אל כביש 38 נעלה עליו ונפנה ימינה. ניסע עד שנגיע לכיכר בה נפנה שמאלה לכביש 383. לאחר כ-600 מטרים נפנה שמאלה, חזרה אל השביל שלנו. עכשיו אנו בפארק בריטניה על שביל המסומן ירוק. המסלול שלנו חוצה את הפארק עד למצפה משואה, אך מומלץ לעצור את הרכב ולעשות במקום טיול מהנה.

תמונה מתוך אתר למטייל בישראלצילום: איתן מתאו קג׳יה

תחנה 8: פארק בריטניה

בפארק בריטניה יש שפע של מסלולים נהדרים לכל המשפחה, תצפיות מהממות על ההרים הסובבים אותו ועל עמק האלה המשתרע תחתיו. כמו-כן, יש במקום חניוני פיקניקים עם מתקני משחקים לילדים הפזורים בכל שטח הפארק.

מצפה משואה הוא לב ליבו של הפארק. זהו מגדל תצפית שבנתה הקרן הקיימת והוא מתנשא לגובה של 8 מטרים. למגדל מרפסת תצפית משגעת שאסור לפספס. התצפית משקיפה על כל האזור וכשיש ראות טובה אפשר לראות אף את קו החוף. לאלו החוזרים לביתם כאן מסתיים המסלול אך אלו אשר רוצים לישון באזור ולהמשיך למקטע נוסף אתם רק צריכים לחזור אחורה כ- ק”מ לכיוון צפון מזרח לחניון לילה בוא תבלו את הלילה עד היום למחרת.

נקודות עצירה לפק”ל קפה

       

מסעדות בסביבת המסלול

 

תחנת דלק לאורך המסלול

פז צומת האלה

נקודת לינה בסוף המסלול

  • שימו לב: לא מומלץ לצאת למסלול זה לאחר ימים גשומים. האדמה הבוצית עלולה לגרום לחלקים מסוימים במקטע להיות בלתי עבירים.

נוסעים בשביל שחר

המסלול מוקדש לזכרו של שחר פרידמן ז"ל

סמ"ר שחר פרדימן, בן 21 מירושלים, נפל בעת שלחם בגבורה כצנחן במלחמת חרבות ברזל, בנובמבר 2023. סימן ההיכר של שחר היה האנרגיה התמידית והצחוק המדבק שלו שהפכו אותו למסמר המסיבה בכל מקום אליו הגיע. שחר היה ציוני שאהב את נופיה המגוונים של ארץ ישראל, מנופי הצפון הירוקים, דרך המדבריות האינסופיים ועד הכנרת ומעיינות ירושלים, שם אהב לטייל עם חבריו ובת זוגתו. יהי זכרו ברוך.

תמונה מתוך אתר טיולי