כל המידע על סתוונית החרמון
מידע על מיני הסתווניות בארץ ישראל - http://www.rotem.huji.ac.il/topics/colchicum2.htm
למה הסתונית מקדימה לצמוח <?:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
לפני שנים רבות גרה באחד הכפרים במחוזותינו ילדה קטנה. בפי כל נקראה סתונית, והוריה קראו לה בכינוי חיבה, סתיוי. אולי משום שנולדה בסתיו. סתונית היתה ילדה עצלה ואיטית. וכל בוקר, כאילו להכעיס, היו להוריה ויכוחים על הצורך בהשכמה. אמה היתה מטלטלת אותה, מנערת אותה, מנסה לפנות אליה בכל מיני פיתויים והבטחות! אך כל אלה לא הואילו.
כל בוקר היתה מאחרת לקום, ומגיעה לבית הספר באמצע השיעור הראשון. כולם נרתמו בניסיונות לגרום לסתונית לקום בשעת בוקר מוקדמת, אך ללא הועיל. בחופש הגדול ניסתה אימה שוב, סתיוי סתיוי קומי לעזור בעבודות הבית! אך סתונית בשלה, תוך כדי שינה ממלמלת! עכשיו חופש, אין בית ספר!
ומהצורך לעזור בבית התעלמה לחלוטין. עד שיום אחד ממש בסיום החופש הגדול, תוך כדי שטיפת הבית, כאשר כלו כל הקיצים, כשכרגיל התחננה האם בפני הילדה: סתיוי, קומי איני חשה בטוב, לפחות תסדרי ותנקי את החדר שלך. וכשבאה התגובה הרגילה, נתקפה האם, ברגע של חולשה וזעם, נטלה את הדלי ושפכה את מימיו, על סתונית.התעוררה סתונית בבהלה וקפצה מן המיטה..
ברחה מהבית ואמרה אני לא רוצה להיות הבת שלך יותר בבכי מר, סתונית הגיעה ליער ושם פגשה אותה מכשפה ששמעה את הבכי שלה והמלמולים לא רוצה להיות ילדה יותר רוצה לישון בלי שיפריעו לי יותר, ו..... אופס המכשפה הפכה את סתונית לפרח.
וכמו באגדות, - בתחילת הסתיו כאשר בצלי הסתונית חשים את זרזיף הגשם הראשון, משכימים בבהלה מזנקים ראשונים מתוך האדמה. (זכר לאותו אירוע טראומתי מהגלגול הקודם).
שיר
סתוונית היורה / דב ליפשיץ
סתוונית היורה
בישרה את בוא אהבתי
העולה ופורחת בלב
וכולה ריח עדנים
כריח שלאחר הגשם.
יצאתי מדלת אמותיי
ולעיני קשת רחבה
מקצה רכס ועד קצהו,
מול פני שקיעה
הלוטה בזיו יקרות
מעין האודם ועד הספיר
צובעת הררי זהב
ולעת נעלמה שקיעה
נותרה בראשי תמונתך
העולה ופורחת
כסתוונית היורה
לעת שוך הסופה
עת עלות האהבה