במאמר זה:

נדידת הציפורים בשמי ישראל

“גם חסידה בשמים ידעה מועדיה ותר וסוס ועגור שמרו את עת באנה” (ירמיהו ח ז).  

ארץ ישראל ידועה בכל קהילת הצפרות העולמית כצוואר הבקבוק לנדידת ציפורים, למעלה מחצי מיליארד ציפורים עוברות דרכנו בעונות הנדידה (האביב והסתיו) בדרכן  מאירופה לאפריקה ובחזרה. סימני נדידת הסתיו הבולטים מתחילים בערך בסוף חודש אוגוסט ועד דצמבר, נדידת האביב מתחילה לקראת סוף ינואר ומגיעה לשיא בחודשים מרץ-אפריל ואף נמשכת לעיתים עד חודש מאי.   

כל אחד ואחת יכולים לצפר, זהו תחביב נפלא שאפשר ליהנות ממנו כמעט בכול מקום, מספיק רק להיות בתשומת לב ולפקוח את העיניים! אבל כמו בכול תחום, ישנה אפשרות להעמיק בתחביב ולהתמקצע יותר. לאלו בתור צעד ראשון, אנחנו ממליצים להצטייד במגדיר ציפורים, משקפת ומחברת תצפיות לתיעוד. אלו ממכם שירצו לעלות ברמה מבחינת תיעוד ודיווחים, מומלץ גם להכיר ולהתנסות באפליקצית E-bird שהיא כלי עזר נפלא.

המפתח לתצפית נוחה היא ישיבה בשלווה ובמקום ומוסתר, לשם כך, תמצאו בכול מרכזי הצפרות ברחבי הארץ את מבני המסתור המאפשרים לתצפת בצורה מעולה ומבלי להפריע לפעילות הציפורים. כמו כן, השעות הכי טובות לצאת לצפר הן שעות השיא של פעילות הציפורים, בשעות הראשונות של הבוקר ובשעתיים האחרונות לפנות ערב. דרך אגב, בעופות המים ניתן לצפות בחודשי החורף במשך כל היום.

מינים בולטים בארץ

בארץ ישראל נרשמו כ-560 מיני ציפורים שאותם תוכלו לראות, אם כי זאת משימה לא פשוטה בכלל ואפילו צפרים מקצועיים עובדים קשה כדי להשיג תצפיות של כ-400 מינים, שזהו הישג מרשים לכול הדעות! בכדי להקל על האתגר ניתן לחלק את מיני הציפורים הבולטים בארצנו למספר קטגוריות שיעשו לכם את החיים קלים יותר:

מינים יציבים

אלו מיני הציפורים שהכי קל לראות בארץ ואותם תראו כמעט תמיד מסביבכם! בין עם בגינה או בטבע הארץ הישראלי תוכלו לצפות במינים נפוצים אלו כמו הירגזי המצוי, צופית בוהקת, בולבול צהוב שת, שחרור, עורב אפור ועוד.

מינים מקייצים  

בעבור הציפורים, חודשי הקיץ מסמנים את עונת הקינון. בחודשים אלו יש לצפר ברגישות ובמרחק נאות מהקן, כדי לא להפריע לטבע לעשות את שלו, מאחר והצפורים המקננות הן רגישות מאוד לסכנות הן עלולת לנטוש את הקן. הבז האדום הוא דוגמא נפלאה לציפור מקייצת שחזרה בשנים האחרונות לקנן בישראל לשמחת כולם, ישנו גם את התור המצוי, מין בסיכון המקנן בארץ ישראל והרקרק המצוי, מהציפורים הססגוניות והמרהיבות ביותר בארצנו.

מינים חולפים

מושג זה מתייחס למיני הציפורים הנודדות, שלמעשה רק חולפות בארצנו בזמן הנדידה. קטגוריה זו מתייחסת לגלי הנדידה הגדולים שבהם חולפות אוכלוסיות שלמות במאות אלפים של פריטים בגל נדידה אחד כמו איות צרעים, עיטי חורש, עקב מזרחי ועוד, אבל לא רק, גם מינים קטנים יותר של ציפורים כמו הנחליאלי הלבן המפורסם והמוכר שמבשר לנו על בו הסתיו הוא מין חולף (וגם חורף) מצוי ושכיח מאוד. דרך אגב, ידעתם שהנחליאלי הלבן הוא לא הנחליאלי היחידי שבא לבקר בארץ?! חדי העין שביניכם יוכלו לצפות בזמני הנדידה גם  בנחליאלי צהוב, נחליאלי לימוני ואפילו בנחליאלי זנבתן המתהדר בזנב ארוך במיוחד.

נחליאלי צהוב

נחליאלי צהוב | צילום: נטע מייזלס

מינים חורפים

מינים חורפים בישראל הם מיני הציפורים שהגיעו בעת נדידה מארצות הצפון הקרות והחליטו להישאר בישראל ולהעביר כאן את חודשי החורף. באגמון החולה למשל, נרשמו בעבר מספרים נמוכים של עגורים אפורים שהיו נשארים במהלך חודשי החורף אבל כיום, ולאחר פעולות שימור סביבתיות שנעשו, נשארים יותר ויותר עגורים בעונת החורף באגמון החולה, לצד עופות מים אחרים שחורפים פה כמו הברווזים שנראים באלפים בבריכות העשירות בחומר אורגני: ברכיות, מריות, שרשירים והצולל החלודי. יש גם נדירים יותר כמו ברווז צהובי מצח, ברווזים חדי זנב, טדורנות, ואפילו אווזי בר.

מיני מזדמנים

אלו המינים המיוחדים והנדרים, שלרוב לא נפוצים בארצנו בכלל ובגלל שהטבע טומן בחובו הפתעות נפלאות, אז מידי פעם מזדמן לארצנו אחד (ולפעמים יותר) ממיני הציפורים המפתיעים הללו, שתמיד מרגש לראות ולזהות. מינים מזדמנים שנצפו לאחרונה כוללים חופמי אסיה שנצפה על ידי הצפר אבנר רינות, עלווית הרים שנצפתה על ידי הצפר יגאל סימן טוב וחמסן זנבתן שנצפה על ידי הצפר אורי גתי.  

חמסן זנבתן

חמסן זנבתן | צילום: אורי גתי

אתרי הצפרות העיקריים בארץ

הכירו את מרכזי הצפרות של הקרן הקימת לישראל, שפרוסים ברחבי הארץ: מאגמון החולה בצפון ועד לפארק הצפרות אילת. מרכזי הצפרות הללו מספקים מגוון רחב של שרותים ומידע כמו גם קורסים, פעילויות וסיורי צפרות בהובלת צפרים מנוסים. כמו כן, תוכלו למצוא במרכזי הצפרות עצמן, גישה לתצפיות עם שפע של ציפורים, מידע על מיקומן ושרותי תיירות מתאימים - לינה, ציוד, מפות מקומיות ומגדירים. 

מרכז המבקרים של קק”ל באגמון החולה

אתר תיירות אקולוגית גדול ומרשים, בו חולפים פעמיים בשנה למעלה מ-500 מיליון עופות מים, ציפורי שיר ועופות דורסים, ביניהם אלפי עגורים. הכמות של העגורים, קולותיהם והתכנסותם לאתרי אכילה ולינה, יוצרים חוויית טבע מרשימה.

בנובמבר 2019 נחנך באגמון החולה מרכז מבקרים חדש, המאפשר ללמוד, להכיר וליהנות מעולם הצפרות באמצעות אטרקציות מיוחדות. כך משקפי מציאות מדומה יאפשרו לכם לכמה דקות להכנס לכנפיהם של  העגורים ולצאת לנדודים לאורך השבר הסורי אפריקאי, גלובוס לדים יציג לכם את נתיבי הנדידה העולמיים וקיר הציפורים הגדול ביותר במזרח התיכון יבחן דרך חידון עד כמה אתם מכירים את הציפורים.

  • פרטים נוספים בטלפון 04-6817137
     

פארק ראש ציפור של קק”ל בפארק הירקון

ממש במרכז הארץ, במפגש הנחלים איילון וירקון הוקם פארק ראש הציפור. הפארק משתרע על פני כ-32 דונם של עצים, שטחים ירוקים ונחלים וכולל מגוון בתי גידול, שמושכים למקום ציפורים ממינים שונים. מבקרי האתר יכולים לעקוב אחר הציפורים מבלי להפריע את מנוחתן באמצעות מסתורי התצפית שנבנו במקום.

הדרך הנוחה להגיע למקום ברכב היא מרחוב רוקח ברמת גן. מול בית מספר 74, ליד החווה החקלאית, מסתעפת מערבה דרך סלולה שמגיעה לאחר כ-100 מטר לרחבת חניה גדולה. שער הכניסה לפארק הצפרות נמצא מעבר לה. בפארק עצמו תמצאו 3 ביתני תצפית מרווחים ונגישים. גם השבילים ברחבי הפארק נגישים לכיסאות גלגלים ובמקום הותקנו שולחנות פיקניק וברזיות מי שתייה. 

פארק הצפרות של קק”ל באילת

גם אל עיר החוף הדרומית אילת נודדות ציפורים, רגע לפני שהן ממשיכות אל מדבר סהרה או בחזרה ממנו. לכאן מגיעים עופות ים נדירים כמו מיני יסעורים, שחף קדוד-זנב, קנית אורז ובולבול לבן חיים. 

הערבה משמשת ציר נדידה חשוב לעופות. על פי ההערכות, בעונות הנדידה עוברים בשמי הערבה בין 500 מיליון למיליארד ציפורים. ציפורים נודדות רבות נוטות לנוח באזור אילת. בסתיו, בדרך לאפריקה, הן נחות ואוגרות כוח לפני חציית המדבריות. באביב, בדרך לאירופה, הציפורים מחליפות כוח אחרי חציית המדבר. ניתן לצפות בציפורים הנחות בפארק הצפרות הסמוך לעיר. 

בתחום הפארק מספר שבילים ולאורכם נבנו מסתורים לתצפית בעופות. הפארק והמסתורים פתוחים לקהל הרחב בכל ימות השנה, למעט אזור סגור קטן שבו מתבצע מחקר ניטור למינים הנודדים. הטיילת נגישה לאנשים עם מוגבלות בהליכה.

דאה שחורת כתף בפארק הצפרות באילת

דאה שחורת כתף בפארק הצפרות באילת | צילום: Caroline Poitevin | מרכז הצפרות אילת
​​​​​

מוקדי צפרות נוספים ברחבי הארץ

בריכות הדגים והציפורים

בריכות הדגים המלאכותיות מושכות אליהן מגוון מרשים של מיני ציפורים. חלקן שוהות כאן כל החורף בלהקות של מאות פרטים: חסידות שחורות, אגמיות, שחפים, לבניות גדולות, קורמורן גדול וגם "קטני ארץ" כמו חופיות וביצניות. רוב מיני הציפורים אינן מזיקות למדגה וחלקן אף מועילות, כשהן מנקות את שולי הבריכה מדגים מתים וחולים.

המינים המזיקים, בעיקר שקנאים וקורמורנים, זוכים למנות גדושות של אמצעי גירוש: ירי באוויר, סירנות, תותחי רעש וזיקוקים. זה אמנם מפר את שלוותם של שאר הציפורים ושל המטיילים אבל מאפשר לשמור על הפרנסה של ענף המדגה, בתאום עם ההנחיות של רשות הטבע והגנים. כמו כן בשנים האחרונות ישנם ניסיונות לנתב את להקות השקנאים למאגרים כמו מצפור ויקר על מנת לצמצם את הפגיעה בחלקאות המדגה.

שקנאים במצפור ויקר

שקנאים במצפור ויקר | צילום: אבירן רותם

שטחי המדגה הגדולים בארץ הם באזור החוף: מעין צבי ומעגן מיכאל ובעמקים - מקיבוץ גבע, עין חרוד ובית אלפא, בכל עמק המעיינות עד כפר רופין, בואכה עמק הירדן עד קיבוץ אפיקים והכנרת.

שלוליות החורף

בנוסף לבריכות הדגים, ניתן לראות עופות מים וחופמאים כמעט בכל מאגר ושלולית חורף, לעיתים גם מינים מעניינים ובכמויות מרשימות. ברשימה חלקית ניתן למנות את מאגרי המים בגולן, שלוליות החורף במישור החוף (חדרה, געש, ראשון לציון), מאגר חולדה, מאגר צרעה ועוד.

הצפר הראשי של הקרן הקימת לישראל, ירון צ’רקה: “חג סוכות השנה נופל בדיוק בשיא עונת הנדידה של עיטי החורש וזו הזדמנות מדהימה לצפות בעופות הדורסים, בעזרת המשקפות וההדרכה של הצפרים המנוסים שלנו. באירועי המשפחות שיתקיימו במהלך הצפרתון ה-6, הצפרים ישמחו להראות לכם את הנדידה היפהפייה ותוכלו גם אתם להתפעל מהתופעה המדהימה של הטבע”. 

לתחילת הכתבה