מעט על האלון

אלון תבור עתיק שגילו אינו ידוע נמצא צפונית לצומת השומרים על גבול קריית טבעון הוא עתיק מאד והיקף גזעו הוא 530 סמ. כתבה על אלון זה תמצאו בקישור: http://www.orianit.edu-negev.gov.il/irisshap/sites/homepage/tu/tut.htm

אגדה

שלושת האחים למשפחת אלון אהבו בחורה יפה מאוד ששמה אלה, הם הוזמנו למסיבה שלה ורצו להרשים את אהובתם אלה והיא תבחר באלון המתאים לה. אלון תבור עשה סלסול בשיער, אלון תולע גילח את השיער ואלון מצוי נשאר כפי שהוא, ואמר שאם אלה תאהב אותו, היא תאהב אותו כמו שהוא... בסופו של דבר האלה בחרה, כמובן, באלון מצוי שנשאר כפי שהוא... והם חיים ביחד באושר ואושר ביחד עד עצם הכלב, סתם עצם היום הזה ...

תמונה מתוך אתר טיולי

כתבה ומסלול טיול ביער האלונים

מאת עודד פורת / מנהל חינוכי מדרשת הגולן, מתוך מקור ראשון 

כשאפשר כבר להריח את האביב ומנגד החורף רחוק מלומר את מילתו האחרונה, זה הזמן לצאת אל המרחבים ולראות את הניגודיות המדהימה שבין העצים העומדים בתרדמת החורף, עירומים ללא עלים, ולמרגלותיהם מרבדי פריחה בשלל צבעים. כזהו הביקור בשמורת אלוני אבא שבגליל התחתון המערבי, ולשם מועדות פנינו השבוע.

אל השמורה נגיע מהכביש המוליך מצומת אלונים (הנמצא על כביש 75, שבין טבעון לרמת-ישי) לכיוון בית לחם הגלילית. 200 מ' לפני הכניסה למושב אלוני אבא ישנה חניה מסודרת, ומשם נתחיל את מסלולנו. מושב אלוני אבא נקרא על שמו של אבא ברדיצ'ב, מהצנחנים היהודים שנשלחו לאירופה במלחמת העולם השנייה, שנהרג במהלך פעילותו. המושב השיתופי נבנה על שרידי המושבה הטמפלרית ולדהיים (בעברית: נווה יער), ונקרא על שם יער האלונים שעוד מעט נצעד בו.

הטמפלרים הגיעו לולדהיים ולמושבה הציורית הסמוכה בית לחם הגלילית מגרמניה באמצע המאה ה-19. חזונם היה קירוב הגאולה על ידי יישוב ארץ הקודש והתבססות בה בחיי עבודה ומעשה. 750 טמפלרים מוירטמבורג הגיעו לארץ, והחלו בהקמת מושבות. הראשונה היתה בעיר חיפה במקום שמכונה כיום המושבה הגרמנית, לאחר מכן הקימו מושבה נוספת ביפו, ובשנת 1871 הקימו את המושבה שרונה, הקריה של היום הנמצאת במרכז תל-אביב. בתחילת המאה ה-20 הקימו בני דור ההמשך של הטמפלרים שלוש מושבות נוספות: וילהלמה, מושב בני עטרות של היום הנמצא בסמוך לנתבג, ושתי המושבות שבקרבתן אנו מסיירים היום - ולדהיים הלא היא אלוני אבא, ובית לחם הגלילית.

הטמפלרים תרמו תרומה משמעותית מאוד לקידום ענף החקלאות, בהביאם שיטות יעילות ומתקדמות לעבודה. ניתן לחזות בחלק מהחידושים במוזיאון קטן בבית משפחת פליישמן בבית לחם הגלילית. לטמפלרים היה גם סגנון בנייה ייחודי ומרשים מאוד, ומומלץ להיכנס למושבים, להתהלך ברחובות ולהתרשם מהבתים הציוריים. הטמפלרים שמרו על זיקה לגרמניה, והנאציזם לא פסח גם עליהם, במיוחד במושבות המרוחקות ממרכז היישוב. רמזים לאנטישמיות הארצישראלית אפשר למצוא בספר 'פונטנלה' של מאיר שלו, המספר גם את סיפור מושבות הטמפלרים. הטמפלרים גורשו מהארץ במהלך מלחמת העולם השנייה כנתיני מדינת אויב, וכיום רבים מהם גרים באוסטרליה ומשמרים שם את חיי המסדר.

אחר שהסתובבנו בשטח הבנוי, נתחיל לטייל ביער המרשים. ביער ריכוז אלוני תבור מהגדולים והמרשימים בארץ. על פי רשות הטבע והגנים, ביער קיים האלון הגדול ביותר בארץ - 5.3 מטרים היקפו. אלון התבור עומד בשלכת בחורף, ולעומתו אנו רואים ביער זה גם את האלון המצוי שאינו משיר את עליו וכך נוצר לו תשבץ יפהפה של חורש עירום למחצה. במהלך הדרך נראה גם ריכוזי רקפות מדהימים, כלניות בשלל צבעים ושאר פרחי אביב הגורמים לשיכרון צבעים, ויוצרים את הרושם שאנו במרכזו של סטודיו ציור פרוע במיוחד. מסלול ההליכה ברור וקשה לטעות בו. מומלץ מאוד לעצור מעט לפני סיום המסלול בשלולית החורף המלאכותית שמשמרת אוכלוסיית דו חיים נדירים כגון סלמנדרות וטריטונים.

המסלול עלול להיות עמוס מעט לעיתים. רצוי לראות את מצב החניה ולעשות הערכת מצב. במידה שאיתרע מזלכם והשמורה עמוסה, ניתן לטעום את הפריחה במנות דומות ביער המטויל פחות הנמצא צפונית לבית לחם הגלילית. כיצד נגיע? ניסע בכביש עד למושבה, נמשיך בכביש הראשי עד לבית העם הנמצא במרכז המושבה, ומשם נלך צפונה בינות לבתים עד לחורשה. משם נצעד מערבה כשבתי המושב במרחק צפייה מאיתנו, עד לכביש עפר היוצא משער המושב צפונה לעבר היישוב הבדואי כעביה. החוויה לא פחותה מהסיור בשמורה המוכרת, למעט גודל האלונים.

שיר

שני אלונים - נתן יונתן <?XML:NAMESPACE PREFIX = O />

פעם על גדות הוואדי
שני אלונים בסלע
שני אלונים ידעתי
שם במורד הוואדי


את האחד הרעם
פעם הכה צמרת
גזע אחיו קרוע
באו בו אש ורוח


פעם על גדות הוואדי
שני אלונים בסלע
שני אלונים ידעתי
שם במורד הוואדי

קיץ שילח שינים
מי הגשמים הולכים הם
עוד הם עומדים השניים
שני אלונים אחים הם

פעם על גדות הוואדי
שני אלונים בסלע
שני אלונים ידעתי
שם במורד הוואדי

תם הסיפור איננו
מי כאלון יתננו
שני אלונים ידעתי
שם במורד הוואדי


פעם על גדות הוואדי
שני אלונים בסלע
שני אלונים ידעתי
שם במורד הוואדי