כל המידע על מסעדת חליל
אנחנו הולכים בין קרעי עברה של רמלה, מולנו נזירות ממהרות ברחוב המנומנם, כאילו ביקשו שלא ידבק בהן דבר חול, כאילו נשאר עוד לרחוב דבר חטא להציע כמו אז בשנות השבעים, כשסצינת המועדונים של העיר הייתה לוהטת, והרחוב של מנזר "הגיוס גיאורגיוס" היה שוקק חיים.
בשנים האלה נולד החומוס של ח'ליל, נהג מונית בן העדה הנוצרית, שירד מההגה אחרי שגונבה לאוזניו שמועה, שבאחד המבנים הסמוכים למנזר מסתתר אוצר. את כל הונו שם האיש במרדף אחר התיבה מהשמועות, וככל שהעמיקו החפירות, הלך והעמיק החור בכיס. בינתיים, בשביל הפרנסה, החל ח'ליל למכור לעוברים ברחוב את החומוס שלו, והאיש שחלם על מטבעות זהב, התעורר עם מסבאחה, שבליגה הארצית של החומוס יש הטוענים שהיא האלופה.
צילום: איתיאל ציון
אנחנו לא אנשי ספורט, דירוגים לא באמת עושים לנו את זה, אבל אם אתם בעניין של חומוס, במיוחד אם הוא חלק ועדין, כמעט מתקתק, המסבחה של חומוס ח'ליל היא משהו שאתם חייבים לטעום לפחות פעם אחת. בבטן טובה רדו בסמטאות הקטנות המובילות אל השוק, חפשו בין שרידיה הבלויים את העיר לה שורר אלמֻקדסי, גאוגרף בן המאה העשירית "נאת מראה, היפה שבערים", והוסיף להפליג בשבחם של קמח ופירות, חרובים תמרים דבש וצימוקים.
כתרים של מילים יוסיפו להניח גם הבאים אחריו על ראשה של העיר. תיירים מזדמנים או אנשי דת שהוקסמו מארמונותיה, מצריחי המגדלים, ונקרע הלב מול קרעיה, ארץ נוי אביונה, עד שנכנסים אל השוק, שבו אפשר עוד לנשום את תפארת עברה של העיר, שאליה הובילו דרכים רבות והעירו את המסחר, ורבו בה הלשונות. "סוחרים יהודים המיטיבים לדבר פרסית, יוונית, ערבית, צרפתית, ספרדית, וסלאבית", תיאר את הנעשה שם בסוף האלף הראשון אבן ח'ורדאדבה, "והם נוסעים מן ארצות המערב אל המזרח ומן ארצות המזרח אל המערב בדרכי היבשה ובנתיבות הים".
כמו אז, גם היום מציע השוק בליל שפות, ויפה הסחורה, ומחירה טוב, ואפשר למצוא בחנות של אביבי יופי של תבלינים ומחיות אגוזים, להעיר את הנחיריים בתבלינים של פפריקה, המתמחה במטבח ההודי, להרוות צימאון במיץ רימונים או לימונדה טריים, לשתות רוזטה בקפה רוג'ה, להמתיק שיניים בחנות של אבו חילו.
צילום: איתיאל ציון
באמצע השוק נמצא הדוכן של הבורקס הטורקי, עלי פילו דקיקים משומנים היטב מתפצפצים בין השיניים בדרך למילוי שבפנים: תפוחי אדמה, גבינה, או זה עם עלי התרד. בליגה הארצית של הבורקס יש הטוענים שהוא במקום הראשון. אבל אנחנו לא אנשי ספורט, מעדיפים לגלות זהירות בכל הנוגע לדירוגים, בעיקר כשזה נוגע למקומות שבהם זיכרון הטעם עולה במעט על הביסים בהווה.
אזהרת מסע
השתדלו להגיע לחומוס ח'ליל בימי חול – צפיפות השבת כאן היא מהקשוחות.
מחירים: עד 50 ש"ח.
איפה מטיילים בסביבה?
אם כבר הגעתם לשוק רמלה, בהחלט מומלץ לחקור גם את שאר העיר, שאותה אולי מעולם לא חשבתם לחקור. מהיותה עיר שמייצגת את שלושת הדתות, ברמלה תמצאו מבנים עם אדריכלות מיוחדת, כמו כנסייה יוונית – אורתודוכסית, כנסייה פרנציסקנית, מסגד לבן, חמאם ובריכת קשתות. כל הבניינים המיוחדים הללו יספרו לכם לא רק על יושבי העיר כיום, אלא גם על אלו שחיו בה לאורך ההיסטוריה והשאירו בה את חותמם.
היי,
מה תרצה לכתוב על "מסעדת חליל"?