לא צריך להחתים דרכון, לצאת מגבולות המדינה ולטוס לחופשה בבודפשט, איסלנד, גרמניה או סלובניה כדי ליהנות מטבילה במעיינות חמים בימי החורף הקרים. כל מה שצריך לעשות זה לבחור בין מעיינות חמים טבעיים, מאגרי מים בטבע שמזרימים אליהם מים חמים או מרחצאות חמים ואתרי תיירות, המציעים פינוק תרמו-מינרלי.

טבע טבע תרדוף: מעיינות חמים טבעיים

עין ג’ונס: ההיסטוריה של בריכת הבטון הגדולה הידועה בשם עין ג’ונס התחילה עם השבר הסורי האפריקאי. סדקים ומעברים מבטן האדמה איפשרו נביעה של מים חמים מועשרים במינרלים טובים כמו גופרית ומגנזיום, המגיעים מעומק של כאלפיים מטר.

הבריכה נמצאת בסמוך לגדר המערכת, על תוואי נהר הירמוך וגובלת באתר המרחצאות חמת גדר. בעבר היא הייתה חלק ממתחם חמאם טורקי מפואר, ששימש גם קצינים סורים ברמת הגולן. כיום, לא תמיד ניתן להכנס אל המתחם, כיוון שצה”ל הציב שער מתכת כבד על הכביש המוביל למעיין ומגביל את הכניסה למקום.

פעם היה כאן חמאם טורקי מפואר | צילום: אליק אלוני

פעם היה כאן חמאם טורקי מפואר | צילום: אליק אלוני

עין קדם: הידעתם שעל קו החוף של ים המלח, סמוך לשפך נחל קדם נובעים כמה מעיינות חמים עשירים במינרלים? הכירו את מעיינות עין קדם המוכרים גם בשם עין סדק. הגשמים ונוכחות האדם במקום גורמת לשינוי הבריכות, כך שיתכן שבכל פעם שתגיעו למקום תראו אותן בגדלים אחרים.

לכל בריכה טמפרטורת מים שונה, הנעה מפושרת עד חמה מאוד באזור 42-45 מעלות צלסיוס, לכן היזהרו לפני שאתם טובלים את כל הגוף במים. ואם תהיתם – מדובר במים מלוחים ולכן מומלץ להצטייד בבקבוק מים מתוקים לשטוף את הגוף אחרי הטבילה.

חוויה ייחודית על חוף ים המלח | צילום: חגית אלדרור

חוויה ייחודית על חוף ים המלח | צילום: חגית אלדרור

עין פלוטית: אל המעיין הנסתר עין פלוטית מומלץ להגיע בימים לא קרים במיוחד. למה? כי טמפרטורת המים פושרת, אבל עדיין שווה את הכניסה למים! הדקלים מסביב והאגדה המקומית על אהבה בשילוב מקום מיוחד לפיקניק מוסיפים עוד קסם למקום.

נהניתם מטבילה חמימה וקינחתם בפיקניק? תהיו טובים לטבע, לסביבה ולאלה שבאים אחריכם, אספו אתכם את כל הלכלוך והשאירו את המקום נקי!

מעיין האהבה בין הדקלים | צילום: דובי זכאי

מעיין האהבה בין הדקלים | צילום: דובי זכאי

כמנהג הרומאים: מרחצאות חמים ואתרי תיירות

גן לאומי חמת טבריה הוא סוג של גן עדן של מעיינות חמים הודות לנביעה של 17! מעיינות תרמומינרליים בטמפרטורה של 60 מעלות צלסיוס. המים מלוחים ומכילים נתרן, סידן, אשלגן, ברומיד וסולפט. סקרנים לגבי חומם וטעמם? תוכלו לבדוק זאת ב”מעיין הרומי”, שמימיו זורמים בתעלה פתוחה.

אם תוך כדי טיול בגן הלאומי תראו אדים יוצאים מארובות, תדעו שאתם נמצאים מעל מערכת תעלות תת-קרקעית, המובילה את רוב המים למרחצאות חמי טבריה הנמצאים בסמוך.  הכניסה בתשלום ומומלץ לתאם ביקור באתר קק”ל.

גן עדן של מעיינות חמים מול הכנרת | צילום: זיו לוי

גן עדן של מעיינות חמים מול הכנרת | צילום: זיו לוי

גן לאומי גן השלושה – הסחנה: את פארק המים של הטבע תמצאו בעמק בית שאן בגן לאומי גן השלושה (הסחנה). מים חמימים בטמפרטורה קבועה של 28 מעלות צלסיוס יקבלו את פניכם בשתי הבריכות, שנוצרו מנביעת המעיינות החמים והטבעיים בפארק ובמפלים. ואם תהיתם למה זכה המקום לכינוי סח’נה, התשובה טמונה בתרגום מערבית, שפירושו – חם. הכניסה בתשלום ואין צורך לתאם הגעה מראש.

עושה חשק להכנס לבריכות המים החמים בסחנה | צילום: יניב כהן / רשות הטבע והגנים

עושה חשק להכנס לבריכות המים החמים בסחנה | צילום: יניב כהן / רשות הטבע והגנים

מעיינות חמי טבריה: בא לכם להתפנק במתחם של בריכות תרמו-מינרליות לצד סאונה, מתחם ספא ובריכות שחיה? זה מה שמציע אתר המרחצאות חמי טבריה, מול הנוף של הכנרת. הכניסה בתשלום.

חמי געש: לא רוצים לנסוע רחוק? במרחק של 5 דקות מהרצליה וכרבע שעה מתל-אביב נמצא מתחם המרחצאות חמי געש, המשלב ארבע בריכות טבעיות תרמו-מינרליות עם אתר ספא, מתחם סאונות ובריכת שחייה.

מי הבריכות התרמו-מינרליות נובעים משתי בארות שונות בעומקים שבין 1,200 מ’ ל-1,700 מ’. גם במרחצאות האלה המים עשירים במינרלים, מלחים וגופרית, אך בכל בריכה טמפרטורת מים אחרת. ולפינוק תמצאו בכל בריכה עשרות זרמי ג’טים. הכניסה בתשלום.

חמי עין גדי: רוצים להתנתק מהעולם? סעו דרומה אל המקום הכי נמוך בעולם, שם בשקט המדברי תוכלו לעצור את הזמן מלכת עם טבילה בבריכות גופרית טבעיות ומי ים המלח. המעיינות התרמו-מינרליים מגיעים ממעמקי מדבר יהודה והם זורמים לשש בריכות בטמפרטורה של 38-40 מעלות צלסיוס.

עוד באתר – חוף ים מסודר, בריכת שחייה, טיפולי בוץ שחור, מסעדה, מתחם מנגלים וחניון קראוונים מסודר. הכניסה בתשלום. 

  • פרטים נוספים והזמנות בטלפון 072-3315193.

חמאם צאלים: לפעמים נפלאות המים והריח שלהם יכולים להפתיע. זה בדיוק מה שקרה לחקלאי קיבוץ צאלים, שהשקו את השדות החקלאיים עם מים, שנראו להם קסומים. בדיקת מעבדה העלתה שמדובר במים תרמו-מינרליים בטמפרטורה של 37 מעלות צלסיוס, הנובעים מעומק של 500 מטר מבטן האדמה ומכילים מינרלים ומלחים כמו גופרית, אשלגן, סידן, מגנזיום ופלואור.

שיתוף פעולה של כמה חברי משק צעירים הובילה להקמת מתחם חמאם צאלים ואתם מוזמנים לבוא ולטבול בהם, בתשלום כמובן.

לבירור זמני הפעילות והזמנות באתר החמאם »

חאן דרך הבשמים: ממערב למושב צופר בערבה, על דרך הבשמים העתיקה המשקיפה על הרי אדום ונופי המדבר הבראשיתיים נמצא חאן דרך הבשמים. מלבד לינה, אוכל ופינת חי יש כאן שתי בריכות מים תרמיים המגיעות לטמפרטורה של 28 מעלות צלסיוס.

נביעות המים התרמיות טבעיות ומגיעות מתזוזה תת קרקעית, שהביאה להתפרצות המים שנכלאו באדמה לפני 50,000 שנה. הבריכה הקטנה מקורה ומתאימה בעיקר לזוגות או לקבוצה קטנה ואילו הבריכה הגדולה נמצאת תחת כיפת השמיים.

הכניסה לבריכות מחייבת תיאום מראש עם האתר והשימוש בבריכות על אחריות המתרחצים בלבד!

לבירור זמני הפעילות והזמנות באתר החמאם »

כוחו של צינור מים גיאותרמי: ברז מים חמים בטבע

לצערנו, המצב בצפון כרגע פחות מאפשר טיולים, אבל את ההמלצה הזאת אתם חייבים לשמור לעצמכם לימים טובים יותר. 

מאגר עורבים: דמיינו את עצמכם יושבים בג’קוזי מים חמים באמצע הטבע, מסביב סלעים גדולים, מולכם נופי רמת הגולן ובשיא החורף אפילו שלג. מכל אלה ועוד תוכלו ליהנות במאגר עורבים, לא רחוק מצומת ווסט שברמת הגולן.

קידוח של רשויות המים ליד קיבוץ שמיר חשפו נביעה הידרותרמית תת קרקעית בטמפרטורה שבין 35 ל-42 מעלות צלסיוס. העובדה שהמים החמים נשפכים מצינור גדול של חברת “מי גולן” ישירות לבריכה גדולה גורמת לכך, שלא תמיד מזרימים מים לבריכה. לפני ההגעה למקום, מומלץ לבדוק בקבוצת הפייסבוק למטייל בישראל – מדברים על טיולים, אטרקציות ומקומות לינה האם הצינור פתוח. 

איך מגיעים? רושמים בוויז “צומת ווסט”. מגיעים לכיכר בצומת האמיר. ממשיכים בנסיעה לפי השילוט ליער אודם על כביש 978. אחרי כ-250 מטר פונים ימינה לשביל כורכר. ממשיכים בנסיעה עוד כ-300 מ’ עד מאגר עורבים. 

מאגר בנטל: סמוך לקיבוץ מרום גולן, מתחת להר בנטל, שברמת הגולן נמצא מאגר מים חמים נוסף, הלוא הוא מאגר בנטל. גם המים החמים כאן זורמים הודות לאותו צינור הזרמה מלאכותי, שמיועד להשקייה ולחקלאות, כך שהטמפרטורה נעה סביב 40 מעלות צלסיוס.

שימו לב שהקרקע הבוצית סביב מקשה על ההליכה וכי במקום פרושים שלטים רבים המזהירים מפני כניסה למים, בשל סכנת טביעה, לכן הרחצה על אחריותכם בלבד. 

בכל מקרה, בגלל שלא מדובר בזרימה טבעית, גם הפעם ההמלצה שלנו לפני ההגעה למקום, לבדוק בקבוצת הפייסבוק למטייל בישראל – מדברים על טיולים, אטרקציות ומקומות לינה האם הצינור פתוח. 

הג'קוזי של הטבע במאגר בנטל | צילום: Jacob Ychye

הג'קוזי של הטבע במאגר בנטל | צילום: Jacob Ychye

חם-קר בלהבות הבשן: הביקור באתר שזכה לכינוי חם-קר בלהבות הבשן מזכיר לי כיור בארצות רחוקות, בהן עושים שימוש בשני ברזים – האחד קר והשני חם, והשילוב של שניהם יוצר מים חמימים ונעימים. וכל זה למה? כי במפגש קיבוץ להבות הבשן עם נהר הירדן ישנו צינור מים נוסף, שמידי פעם מזרימים אליו מים חמים. 

השילוב של עמידה במים הקרים של הירדן עם זרימת מים חמים מהצינור יוצרת חוויה אחרת. כאמור, גם כאן המים החמים לא זורמים כל ימות השנה, ומומלץ לברר מראש האם פתחו את הברז, כלומר – את הצינור.

איך מגיעים? רושמים בוויז “חם קר בירדן” ויוצאים לדרך.

עין ענג בנחל צלמון: עוד מעיין סודי, שתלוי בהזרמת מים חמים לצינור, נמצא בנחל צלמון התחתון, מזרחית לעין דשנה, ליד שרידי טחנת קמח גדולה. חשוב לדעת, שלא תמיד המים נקיים ולכן חשוב להתעדכן מראש לגבי הימצאות חיידקים במים או להסתפק בצילום המחזה המיוחד.

איך מגיעים? מצטיידים במפת סימון שבילים, שתעזור לכם לנווט בשטח, ונוסעים עם הוויז לפי הניווט ל”שמורת נחל צלמון”.

לתחילת הכתבה