כל המידע על נחל דולב ועין פירים
המסלול באדיבות עזריאל ודניאל יחזקאל, שהוציאו את הספר "מעיינות בהר", שסוקר מעל לתשעים מעיינות בהרי ירושלים
נחל דולב הוא אחד משלושה נחלים הנמצאים בתחומי שמורת נחל דולב
(לצד נחל המערה ונחל אוזן). שלושת הנחלים מהווים חלק
מאגן הניקוז של נחל שורק. הם יורדים מהרי ירושלים ממזרח למערב
ומתנקזים אל נחל זנוח המתחבר לנחל שורק, שזורם עד לים התיכון. השמורה
ממוקמת בכפיפה של הרי ירושלים לכיוון השפלה, ובתחומה נמצאות גם מערת
הנטיפים ומערת התאומים , שנמצאות בנחל המערה.
איך מטיילים
המסלול מעגלי ואורכו 9 ק''מ. דרגת הקושי בינונית עד קשה, וסופו בעליה מתונה.
שימו לב:
-
שימו לב: לאחר גשמים ישנה סכנת החלקה במסלול, ואילו בקיץ המסלול אינו מוצל לכל אורכו.
-
מומלץ ללבוש מכנסיים ארוכים, שכן בכמה מקומות המסלול השחור עובר בתוך צמחייה שורטת.
-
למטיילים עם מנשא תינוקות: במסלול השחור תידרשו להתכופף נמוך בכמה נקודות כדי לעבור תחת עצים.
-
ניתן לטייל במסלול גם בכיוון ההפוך.
איך מגיעים
למגיעים מירושלים: נוסעים בכביש 1 לכיוון תל אביב ויוצאים במחלף מבשרת. על הגשר פונים שמאלה (דרומה) וממשיכים כ-3 ק"מ עד לכיכר הסטף (כביש 3965). בכיכר פונים שמאלה לכיוון עין כרם (כביש 395) ויורדים אל נחל שורק. בתחתית הירידה הכביש עובר על גשר קטן מעל הנחל ומגיע לכיכר כרם. בכיכר פונים ימינה לכיוון נס הרים ובר גיורא (כביש 386). נוסעים כ-9 ק"מ בכביש מפותל במקביל לנחל שורק ועולים איתו אל הגדה הדרומית עד לשיא הגובה. פונים ימינה לכיוון בית שמש ונס הרים (כביש 3866) ונוסעים 3.6 ק"מ עד לפנייה שמאלה, עם שילוט למחנה נוער נס הרים מרכז ההוכרה לתורמים [1 במפה]. פונים, ובמזלג הבא פונים ימינה לכביש אספלט צר. נוסעים כ-100 מטר וחונים בנקודה שבה הכביש הופך לדרך עפר.
למגיעים מתל-אביב: ניתן לצאת בשער הגיא ולנסוע לכיוון בית שמש. ממשיכים ישר בצומת שמשון ופונים שמאלה בכניסה הראשית לבית שמש (בסמוך למתחם ביג). ממשיכים כל הזמן ישר, כשבדרך חולפים על פני אזור התעשיה, עד לכביש האחורי שמוביל למושבים מחסיה וזנוח (כביש 3855). נוסעים בכביש כ-300 מטר ופונים שמאלה לכיוון מערת הנטיפים (3866). לאחר עלייה של כ-7.1 ק"מ פונים ימינה לכיוון מחנה נוער נס הרים מרכז ההוקרה לתורמים [1 במפה], ומיד פונים במזלג ימינה, וממשיכים עד לתחילתו של כביש עפר, שם חונים.
עין הפירים
מנקודת החנייה ממשיכים ברגל כ-30 מטר על שביל העפר ויורדים ימינה בין עצי אורן כ-100 מטר (ללא שביל מסומן) עד למשטח סלע גדול, ולידו עצי זית עתיקים. כאן, לאחר שתחפשו קצת, תמצאו את מעיין עין הפירים, שממוקם מערבית לישוב נס הרים (במפת סימון השבילים המעיין מסומן ללא שם). המעיין נובע לתוך חלל מערה בעל שלושה פירים גדולים, שאחד מהם קרס, ומעליהם סוכך עץ אלה גדול. נכון לתאריך 3.5.2016 לא ניתן לרדת אל המערה, מכיוון שנשבר הסולם שנמצא בפתח הפיר שקרס. המים הנאספים לחלל המערה יוצרים בתוכה בריכה בעומק של כ-1.5 מטרים מהקרקעית הנראית - עלי עץ האלה הרבים מעטרים את קרקעית הבריכה ויוצרים שכבת בוצה (תערובת של עלים ובוץ) שמוסיפה עומק של כחצי מטר נוסף. המים במערה מעט עכורים, ואין ספק כי שיפוץ קטן לא יזיק למקום, אך המטיילים בעלי המוטיבציה ייהנו מהמים הקרים.
השם "עין הפירים" הינו עיברות לשם ביר אל-ביאר, שמופיע במפות המנדטוריות משנות הארבעים. באזור המעיין תמצאו עצי זית עתיקים, חלקם בעלי גזע בקוטר של יותר ממטר, ושרידים של בריכה ריבועית עתיקה בנויה אבני גזית. המקום מתאים לארוחת בוקר.
נחל דולב ועין דולב
נחזור לרכב וניסע חזרה לכביש נס הרים-בית שמש (3866). נפנה שמאלה, נחלוף על פני הפנייה לכיוון מערת הנטיפים [2] ונתחיל לרדת בפיתולי הכביש לכיוון בית שמש. כ-1.4 ק"מ מהפנייה למערת הנטיפים נראה בצד שמאל של הכביש שלט קטן שמפנה אל נחל דולב [3]. נפנה ונחנה את הרכב (ניתן גם להתקדם כ-200 מטר עד למפגש שבילים שחור ואדום [4]). מכאן מתחיל מסלול הטיול.
עולים עלייה קצרה עם הסימון השחור על שביל עפר נוח, חוצים את סימון השבילים האדום [4] וממשיכים ויורדים עם השביל השחור מעבר לשלוחה עד למפגש עם ערוץ הנחל עצמו [5]. מנקודה זו ההליכה היא בשביל צר שחלקו בתוך ערוץ הנחל תחת חורש ים תיכוני סבוך וחלקו על גבי השלוחה שמצפון.
עין דולב
לאחר כ-1 ק"מ הליכה בשביל הצר, השביל יורד חזרה אל תוך הערוץ בנקודה בה הנחל נפתח מעט למעין אמפיתאטרון רחב [6]. האמפיתאטרון תחום ממזרח בטרסת אבנים גדולות שחוצה את הנחל. במרכז האמפיתאטרון גדל עץ לבנה רפואי וסביבו שיח של אלת המסטיק. חיטוט בתוך ענפיו הסבוכים יוביל אתכם לגילוי של שלוש שקתות אבן קטנות, ובריכה מלבנית יבשה הבנויה מאבני גזית, בגודל של כמטר וחצי על שניים ובעומק של יותר משני מטרים. מדרגות תלולות יורדות אל הבריכה. בפינה ניתן לראות נביעה קטנה מאוד (כיום יש שם שלולית מים קטנה). לא קל למצוא את הבריכה – העץ והשיח סביבו מסתירים אותה היטב וצריך לזחול מעט בין ענפיו כדי לרדת פנימה.
ממשיכים עם השביל בערוץ היפה כ-1.5 ק"מ עד לכביש עפר נוח, ו-800 מטר נוספים עד למפגש עם שביל אדום שיורד מהשלוחה שמצפון [7]. בנקודה זו נפנה ימינה בשביל האדום, נחצה את ערוץ הנחל (כשמשמאלכם מאהל בדואי קטן), ונעלה בשלוחה שמצפון לנחל דולב לכיוון שרידי הכפר דיר-אבאן [8]. השביל האדום מסומן מערבית למאהל הבדואי. כבר בשלב שבו מגיעים לתחילת המאהל הבדואי רואים דרך עפר שפונה ימינה למעלה, ניתן לפנות אליה ולעלות איתה לשלוחה הלוקחת אותנו בחזרה בבטחה.
חורבות דיר אבאן
דיר אבאן היה כפר ערבי שננטש ב 20/10/1948 במהלך מלחמת העצמאות. הכפר מנה בזמן זה 2290 תושבים. ב 1950 הוקמו על אדמות הכפר היישובים מחסיה (הנראה מצפון לכפר) וזנוח (מדרום). תחנת הרכבת של בית שמש שנבנתה בתקופת השלטון העות'מאני נקראה בזמנו תחנת דיר אבאן עש הכפר הסמוך.
סיפורה של שיירת הל''ה
לאחר הכרזת האום ב-כ"ט בנומבר 1947 על הקמת שתי מדינות בשטח מדינת ישראל, החלה השלב הראשון במלחמת העצמאות. שלב זה התבטא בעיקר בכוחות לוחמים קטנים של המחתרות, ועמידת ישובים רבים במצור ופיגועים בידי כוחות ערבים שונים. בין השאר, הפך גוש עציון שמנה ארבעה ישובים: כפר עציון, עין צורים, משואות יצחק ורבים, לנצור. קרב שנערך ב-13/1/1948 בין תושבי הגוש לערבים מהסביבה שניסו לכבוש אותו הותיר את תושבי הגוש ללא תחמושת ונשק.
בליל ה-16 לינואר 1948, אורגנה קבוצה של 38 לוחמי פלמ"ח להביא תחמושת וחומרי נפץ אל גוש עציון הנצור. הלוחמים, בפיקודו של דני מס, יצאו ממושבת הרטוב הסמוכה, ובדרך חלפו כאן למרגלות הכפר דיר אבאן. בהמשך הדרך, בסמוך לעיינות דקלים, נקע את רגלו אחד הלוחמים, ישראל גפני, ונשלח בחזרה להרטוב בליווי שני לוחמים נוספים (אורי גביש ומשה חזן). מספר הלוחמים ירד כעת ל-35 (ל''ה בגימטריה), וסיפור גבורתם ידוע: הם זוהו על ידי מקושש עצים מקומי, שככל הנראה חסו על חייו, והוא הזעיק את תושבי הכפרים הסמוכים. לאחר יום שלם של לחימה עיקשת, נהרגו כל ל"ה הלוחמים. עם השנים קיבלה השיירה את הכינוי "שיירת הל"ה", ועל שמה הוקם קיבוץ נתיב הל''ה שנמצא בנתיב הליכתם, כ-8 ק"מ דרומית לכפר. הלוחמים נקברו בהר הרצל בירושלים.
כיום ניתן לראות במקום עצי זית, סברסים ועצי חרוב, ובין החורבות ניתן למצוא מספר לא קטן של מערות וארבעה בורות מים. שיחי כתלה ואזוב גדלים כאן לרוב ואפשר לנצל אותם להכנת תה צמחים. מומלץ מאוד לעצור כאן למנוחה ולשוטט מעט במקום.
החזרה בשביל האדום
החזרה לרכב נעשית בעלייה מתונה לאורך השביל המסומן באדום המוביל למפגש עם השביל השחור איתו התחלנו [4]. מדובר בהליכה של קצת יותר מ-2 ק"מ על גבי השלוחה שמצפון לנחל דולב, בתחילה חוצה השביל יער אורנים שניטע במקום ע"י קקל ובהמשך נחצה בשטחי ביתה (בעיקר סירות קוצניות וקידות), שטחי גריגה וחורש ים תיכוני בנקודת הסיום.
היי,
מה תרצה לכתוב על "נחל דולב ועין פירים"?
אם מתחילים בשביל השחור ומסיימים באדום, קחו בחשבון שיש עליה ארוכה וקשה בסוף
לעשות רק! הפוך - כלומר לעלות באדום ולחזור בשחור. העליה באדום ארוכה מאוד ויותר מתאים לעשות אותה בתחילת היום
כמה הערות:
1. קחו בחשבון שהמסלול ברובו הגדול לא מוצל. לכן, אם מטיילים בעונה החמה, קחו הרבה מים
2. טיילנו בכיוון שהאתר ממליץ. לתחושתנו העלייה בשביל האדום הייתה יותר ממתונה ומתישה, וארוכה יותר מ2 ק"מ (יותר בסגנון… 4 ק"מ)
3. יש לקחת בחשבון שהעלייה אינה סוף המסלול, אלא חלק משמעותי ממנו
4. יחסית בתחילת המסלול יש נקודה שבה השביל לא כל כך ברור. שימו לב שאין צורך להיכנס לכרם, השביל לא עובר שם. יש לפנות ימינה לפי הסימון ולמצוא את המשך המסלול המסומן
סה"כ נהנינו במסלול, אך הופתענו מרמת הקושי והאורך. נראה שמותאם לעונות קרירות יותר.
האם ניתן להתחיל את המסלול ואז לחתוך ולחזור באותה הדרך, במקום לעשות את כל המסלול?
לא היו הרבה אנשים במסלול כך שהיה ניתן לשמוע את הטבע ולא היה … תור בחלק הצר של המסלול. מומלץ מכנסיים ארוכים כי עוברים בין צמחייה במסלול צר עם צמחייה ענפה.
טיילנו לפי המסלול המוצע ולדעתנו זה יפה יותר ונחמד יותר לקנח בסיום בנוף היפה שנפרש לפנינו (האמפיתיאטרון) אחרי החלק הראשוןשהוכ בעצם מעבר בשביל צר באזור צמחייה.
העלייה עצמה לא קשה במיוחד, אך לא קצרה במיוחד. העלייה (או ירידה) הופכת את הטיול לבינוני מעצם היותה ממושכת יחסית, בלעדיה הטיול הוא מישורי ובדרגת קל.
מומלץ מאוד!
אנחנו עשינו היום את המסלול. מספר נקודות לציון:
א. הסולם בעין פירים שבור, כך שאין דרך לרדת. מלמעלה המים תאמו לתיאור הלא מזמין ולא נראו מפתים במיוחד..
ב. ראינו את ההמלצות לעשות את המסלול הפוך, מהאדום לשחור, וקיבלנו אותם. ו… אכן, למרות שהיה יום מאד חם, זו היתה בחירה מוצלחת יותר. לקח לנו שלוש שעות בהליכה קצבית.
ג. עם חושיו החדים של בעלי (-; מצאנו את המעיין הנחבא. מסודר יפה עם מדרגות, ובמים שהיו שם, או יותר נכון, בשלולית, היו מים קרים להצטנן איתם קמעה.
עשינו היום את המסלול כפי שמתואר באתר. התחלנו בשחור וסיימנו בעליה עם סימון אדום.
במבט לאחור, עדיף היה לעשות את המסלול הפוך, להתחיל במסלול האדום שהוא לא מוצל וקצת משעמם אבל כולו בירידה, ולסיים במסלול השחור שמ… וצל.
היינו היום, 3 משפחות עם ילדים בגילאי 0-7
הקטנים (עד שנתיים וחצי) היו על מנשאים הגדולים חלק בגיל 4 וחלק בגיל 7 הלכו כל הדרך בלי שום בעייה.
לקח לנו 4 שעות עם הפסקות והליכה איטית.
את המסלול התחלנו מאיזור מערת הנ… טיפים - ממש בצומת במקום לפנות שמאלה למערת הנטיפים פונים ימינה לכביש עפר, ממשיכים קצת קדימה ומחנים. יש שם נדנדות ומגלשה, מקום טוב לא. בוקר.
את הרכב השני הורדנו לסוף המסלול. יורדים ממערת הנטיפים לכיוון פארק ארהב ובית שמש, בצומת הראשית (יש שם מסעדה או משהו בשם m10) פונים שמאלה, עוברים מספר כיכרות עד שמגיעים למשתלה (מצד ימין), החנייה בדיוק ממול, כדי להגיע ממשיכים עוד ישר ועושים פרסה בכיכר. כשמגיעים לאיזור שהמלה מצד שמאל, ממש לפני הכיכר פונים ימינה לפנייה שיש שם. משאירים שם את הרכב. (יש שם גידול של עצי לימון באיזור עם יוטות שחורות).
מומלץ בחום, אנחנו היינו היום, היה מעולה מבחינת מזג אויר (17 מעלות)
1. אם הולכים כפי שרשום קודם שחור ואח"כ אדום המסלול אתגרי יותר ולוקח כ 5 שעות ואפילו יותר.
2. המסלול ברובו אינו מוצל חובה לקחת הרבה מים.
3. מצאנו את בור המים בקלות יחסית תחת השיחים והוא כצפוי ריק.
1. אין צל במסלול בכלל, לא לצאת בקיץ או בימים חמים!!
2. עשינו את המסלול הפוך, התחלנו באדום וסיימנו בשחור, המשמעות היתה שאת המסלול האדום ירדנו עד למאהל הבדואי, ואת כל הנחל עשינו בעליה.
לא בט… וח שזה היה חכם, אולי היה עדיף לעשות את המסלול הרגיל.
3. חיפשנו את המעין, לא מצאנו
4. לקח לנו שלוש שעות וחצי כל המסלול כולל עצירות קצרות, היינו אני והבן שלי בן 14.
הלכנו בקצב טוב.
1.התיאור לכיוון המסלול לוקח אותנו דרך הכביש הלא נעים של איזור התעשיה של בת שמש. במקום זאת ישנה פניה שמאלה [צומת מרומזרת] אחרי צומת שמשון ,לקטע הכביש החדש 3855 גם לכיוון זנוח , לאחר הפניה נעבר בכיכר הראשונה ישר ובכ… יכר השניה נפנה שמאלה לכביש 3866 לכיוון נס הרים/בר גיורא/מערת הנטיפים [ תבחרו שלט ]
כדי לא לפספס את הפניה לנחל דולב, אחרי הפניה ל3866 תספרו שלושה עיקולים [מאוד לא נעימים..] לפני העיקול הרביעי ממש בסוף הירידה בצד ימין יש שלט קטן שמבשר על הגעה לנחל דולב.
ממליץ לעשות את המסלול המתואר כאן הפוך, להתחיל בנחל דולב ולסיים בעין פירים.
2. בטיול כמעט אין צל , תקחו את זה בחשבון.
3. אין בעית חניה, אפשר לנסוע בלי בעיה עד למפגש סימון השבילים שחור עם אדום לחנות שם, ומשם להתחיל את המסלול.
4. מומלץ בחום לעשות את המסלול של נחל דולב הפוף להתחיל באדום ולסיים בשחור!
עדיף לעלות בסימון השחור מאשר לרדת אותו.
5.עין פירים - היה קשה למצוא, אבל אם תמצאו את עיצי הזית המקום נמצא מימין לו, הסולם לא משהו , והמים מזוהמים.
היינו היום- המסלול חסום לכניסת רכבים שאינם 4X4 (בניגוד למה שרשום בתחילת המסלול). בתחילת המסלול יש מקום ל 2-3 מכוניות בלבד ואנשים רבים חנו בשולי הכביש. למי שלא רוצה לחנות על הכביש- ניתן להמשיך עוד כ-600 מטר במעלה הכביש ולפנו… ת שמאלה למקום מסודר יותר של חניה (נקודת תצפית). החיסרון הוא שצריך לרדת בשולי הכביש בחזרה לתחילת המסלול ברגל.
המסלול יפיפיה. עשינו אותו בכיוון שמתואר בתאור המסלול. למרות שרשום שהוא בדרגת קושי מתיבי לכת- הירידה לא היתה קשה ולדעתי המסלול מוגדר ברמת קושי זו בגלל העליה שבסופו. עם זאת, הקושי בעליה נובע בעיקר מאורכה (2 ק"מ) ולא בגלל קושי בטיפוס וזאת כיוון שהעליה בסוף המסלול הינה מתונה.
לבסוף נסענו עם הרכב לעין פירים-המים במאגר היו נמוכים ולא נעימים לכניסה.
לפני שהלכנו היום (3.2.2013) את מסלול נחל דולב ביקרנו בעין פירים. כמות המים במערה מדהימה, אין אפשרות לרדת בסולם כי המים מגיעים לתקרת המערה. מבחוץ ניתן לאמוד כי גובה המים הם כ-80 ס"מ מתחת לרשת הברזל המגנה על הפתח. הטיול בנחל דו… לב היה מהנה ביותר.
שמוליק
עשינו את המסלול לפני כשבועיים, התחלנו אותו הפוך מהמצויין במפה. המסלול לקח לנו שעתיים בהליכה מהירה. הוא באמת לא מוצל ברובו, אבל חמוד ואם עושים אותו הפוך, החלק הנחמד יותר בסוף. אין מקום לחנות, וחונים על המסלול, לא… הייתי מציעה להיכנס עם האוטו עד תחילת המסלול (עד השלט שמופיע פה בתמונה) אלא לחנות קצת יותר בהתחלה כי זה קשה אחרי זה לצאת משם.
היינו היום, או יותר נכון-ניסינו להיות שם היום- ואין חניה. יש שביל קטן שמוביל למסלול השחור של נחל דולב, אבל המעבר ברכב רגיל לא היה אפשרי. אולי רק עם ג'יפים.
נכון להיום, קקל הורידו במסלול השחור המון אורנים (כנראה בצדק כנגד שריפות ) ככה שהמסלול לא מוצל כמעט בכלל ויש לקחת בחשבון.
עשינו את המסלול בכיוון ההפוך , כלומר קודם באדום. היתרון - החלק הפחות מעניין… (דרך לג'יפים ) עושים בירידה .
במעיין בנחל יש נכון להיום בקושי לחלוח והוא קבור בתוך סבך העץ.
הפריחה היום הייתה יפה מאד וכנראה בשיאה (או כבר קצת אחרי )
שלום,
האם אפשר להתחיל את המסלול בעין פירים ולהשתלב עם נחל דולב האם קיים מעבר שמאפשר זואת.
בברכה עמוס
לא יודעת איפה המגיב פה מצא צל, רובו של המסלול חשוף ולא הייתי ממליצה עליו בעונה זו. הכל צהוב, לא מצאנו במסלול הזה שום דבר מעניין. אחרי המסלול ביקרנו במערת הנטיפים שנמצאת ממש ליד כפיצוי על המסלול המאכזב.
מסלול מצוין! קשה למצוא מסלולים מעגליים ארוכים ומעניינים, ומסלול זה עושה עבודה יפה בתחום זה. בנוסף לכך שהמסלול מעניין, הוא גם מוצל בחלקו הגדול.
עשינו את המסלול כפי שהוא כתוב כאן, לפני שבוע.
בעונה היבשה הזו, כמעט דבר לא פרח (מספר סתווניות יורה מסכנות...). המסלול בתוך הנחל נחמד. העלייה במסלול האדום בסיום, די מתישה (גם היה די חם).
ואני מצטרפת להערה שהעירו לפני - חיפש… נו את המעיין לפי הסבר האלה האטלנטית והאלון, ומה שמצאנו היה אלת המסטיק ולבנה רפואי. אני מניחה שזה לא מפריע למי שלא מבחין בזוטות שכאלו... אבל למי שקצת מתמצא בבוטניקה, זה די מבלבל.
בסיכום - מסלול די נחמד, שאני בטוחה שישתפר פלאים באביב.
ביקרנו בשבת שעברה בנחל ,ולאחר חיפוש קצר מצאנו את המעיין ,כפי שנכתב במסלול היה בו מעט מאוד מים . המעיין נמצא כאמור במסלול הטיול תחת עצים אך תאור העצים שגוי.
הוא נמצא תחת שיח רחב של אלת המסטיק ( ולא אטלנטית ש… הנו עץ גדול ) ובמרכז השיח צומח עץ לבנה רפואי.
הנחל מקסים ומוצל בחלקו , אך יש להיות מוכנים לטפס חזרה לרכב בסופו
האם אפשר לישון באיזור עין פירים באוהל ?
מי שלא רוצה להתחיל את הטיול בארוחת בוקר מרובת משתתפים יכול לוותר על הגיחה לעין פירים. אנחנו לא מצאנו את עין פירים (אין שביל), אבל יש באזור מקום נרחב, מה שאין בתחילת המסלול.
החלק של השביל השחור מדהים ביופיו, ירוק, פורח,… עם קטעים מוצלים, וכיאה לתקופת האביב משופע בפרפרים.
החלק של החזרה בשביל האדום פחות מרשים. עם הגב לנוף ואולי כדאי לעשות את הטיול בכיוון ההפוך למתואר.
מי שרוצה לעשות טיול יותר קצר ולטעום רק מהשמנת יכול להשאיר רכב שני בבית שמש.
לכו לקצה המערבי של האמפי תיאטרון, כ100 מטרים לפני תחילת העלייה, ו15 מ' דרומית לשביל.
שם תמצאו את השיחים עם העץ במרכז- אם תגיעו מכיוון השביל, תמצאו את המדרגות בתוך הסבך.
הכי קל למצוא אותו הוא להיכנס לאתר ההנצחה של פארק ארה"ב (ירידה מהכביש למנה הנוער אך לוקחים את הפניה ימינה) ולרדת המדרגות אחרי המבנה לכיוון המדרון המשתפל ואז ללכת כלפי ההשתפלות של המדרון המעיין נמצא מימין כמאה - מאה וחמישים מטר
עשינו את המסלול של נחל דולב בפברואר החם של 2010,
המסלול לא קשה מדי, העליה בסוף בהחלט בסדר והנוף מדהים.
מה שהיה לנו מוזר זו העובדה שאין ממש חניה מסודרת. הכניסה ליד שלט קטן שבקלות ניתן לפספס.
משך הטיול בהליכה באיזי כ-3 שע… ות
מצורפת מפת הטיול כפי שאנחנו עשינו אותה (לינק)
tinyurl.com/dolevtrack
אנחנו התחלנו ממושב מחסיה מחוות דרך ארץ, עלינו על סימון כחול והתחברנו לשביל האדום, משם מומלץ לפנות ימינה ולעשות את המסלול הפוך ממה שמתואר כאן (רוב הזמן ירידה). כדאי להכנס לחורשת האורנים ליד דיר אבאן יש הרבה עתיקות, רקפות… וצמחי תבלין.
מסלול ההליכה בנחל יפהפה היו הרבה כרכומים ורקפות, אבל המסלול המסומן באדום מעט משעמם בתקופה הזו.
חיפשנו חצי שעה את עין דולב בשטח האמפיתאטרון הטבעי וללא הצלחה.
אתמול טיילנו באיזור, עשינו את המסלול בצורה הפוכה דהיינו התחלנו מנקודות הסיום, עלינו במעלה הנחל. עלייה מתונה לכל אורכו, אחרי האמפיתיאטרון מתחילים לצאת מהנחל.. עלייה לא קשה בכלל וחוזרים בחזרה בשביל האדום כך שכל הדרך חזרה נעשית במיש… ור או בירידה. מסלול מומלץ.
אכן מסלול נהדר לחצי יום, עם קצת פרא מסביב ועם המון אווירה ים תיכונית.
לא להיבהל מהעליה שבסוף המסלול כי אחרי 10 דקות של עליה מתגלה כל מישור החוף מצד מערב. מומלץ בחום!
הטיול בנחל דולב יפה. אולם את המעיין לא מצאתי, גם כשחיפשתי בסבך הענפים. אולי הוא נסתם במשך השנים.
העלייה חזרה לא מוצלת ומתישה (לפחות בשבילי).
גם בעין פירים לא מצאתי ירידה למערה. יש שם שני חורים בסלע … מכוסים ברשת ברזל למניעת נפילה. לא ראיתי חור שלישי. עצי הזית במקום אכן מרשימים.
עוד 2 תיקונים: בכביש 3866 יש לנסוע 7.1 ק"מ עד הכניסה למרכז ההוקרה ולעין פירים (ולא 6.5) . בחזרה לאחר הפניה למערת הנטיפים יש לנסוע 1.4 ק"מ עד הכניסה לנחל דולב (ולא 1.8).