כל המידע על סיור היסטורי בעקבות הרכבת הראשונה לירושלים
רגע אחרי יום העצמאות וכמה ימים לפני יום ירושלים, מוציא מכון אבשלום, בשיתוף עם רכבת ישראל, סיור היסטורי וייחודי המציין 120 שנה לחנוכת קו הרכבת הראשון מיפו לירושלים. הסיור יתקיים ב-24 באפריל, וישלב בתוכו היסטוריה, ארכיאולוגיה, תרבות, נופים, מורשת, אתרים - וגם חוויה חברתית. כ-500 מטיילים, ביניהם תלמידי המכון, יצאו לדרך ברכבת מיוחדת שהוקצתה לסיור מטעם רכבת ישראל. במהלך הנסיעה יקבלו הנוסעים הסברים מיוחדים על תוואי הרכבת ההיסטורי, תוך כדי פעילויות מיוחדות לציון המאורע ושירה בציבור בקרונות הרכבת. בנוסף, הרכבת תאט לצד תחנות הרכבת הותיקות שהיו פעילות בתקופת השלטון העות'מאני, ביניהן בר-גיורא ונחל שורק.
עם ההגעה לירושלים, יוקדש היום לסיורים בנתיבי העיר על בסיס "שביל ירושלים" החדש, שנחנך בשנים האחרונות. מכון אבשלום יקיים בעיר 10 סיורים שונים, לבחירת המשתתפים. כל אחד מהסיורים יוקדש לזווית היסטורית אחרת בתולדות ירושלים, כמו למשל: סיור בעקבות השלטון הבריטי בירושלים, סיור בהשראת מלחמת ששת הימים, רכס הר הזיתים, אתרים בהר ציון, סיור בחומות העיר העתיקה ועוד. לאחר הסיורים, יגיעו המטיילים לאמפיתיאטרון של גן החיות התנכ"י, וישתתפו באירוע סיום חגיגי תחת כיפת השמיים, הכולל את המופע "לכל אחד ירושלים" של הזמרת רוחמה רז. האירוע לא רק יסכם את היום המיוחד אלא יציין גם 60 שנות פעילות למכון אבשלום.
מידע נוסף על קו הרכבת הראשון מיפו לירושלים:
מסילת הרכבת הראשונה בישראל הונחה בתקופה העות'מאנית. משה מונטיפיורי הגה את הרעיון להקים מסילת ברזל בארץ ישראל עוד בשנת 1839, אך בנייתה החלה רק 51 שנה לאחר מכן על ידי חברה צרפתית, שרכשה מידי יוסף נבון את הזיכיון להקמת הקו ולהפעלתו.
בשנת 1892 נכנסה הרכבת הראשונה לירושלים, והדבר נחשב לאירוע בעל חשיבות ממדרגה ראשונה בחיי היישוב היהודי. זו לא רק הייתה הרכבת הראשונה בישראל, אלא למעשה תוואי הרכבת הראשון במזרח התיכון. המסילה הייתה באורך 87 קילומטרים, והחל את דרכה מתחנת הרכבת יפו (לאורך רחוב אילת ודרך יפו בתל אביב של ימינו), לאורך תוואי נחל שורק ועד לתחנת הרכבת ירושלים (בסמוך לתיאטרון החאן הירושלמי). משך הנסיעה בקו היה כארבע שעות.
המסילה ההיסטורית הייתה בשימוש בימי השלטון העות'מאני, במהלך המנדט הבריטי ועד שנת 1998. בתחילת שנות ה-2000 הוחלט לנסות להפעיל מחדש את הקו, במקביל להנחת קו הרכבת המהיר מתל אביב לירושלים (בתוואי הקרוב לכביש 1). כיום נוסעות במסילה זו רכבות נוסעים מעטות.
היי,
מה תרצה לכתוב על "סיור היסטורי בעקבות הרכבת הראשונה לירושלים"?