מידע כללי על המסלול

אזור: צפון – רמת מנשה והשרון

דרגת קושי: קל עד בינוני

נקודת התחלה: תחנת דלק ג’ו מגידו ליד גן לאומי מגידו (על כביש 65)

נקודת סיום: גשר הצבים- ללא לינה / אגמון חפר- כולל לינה

אורך המסלול: כ- 58 ק"מ ללא לינה / 69 ק”מ כולל לינה בשטח

זמן משוער למסלול: כ- 8 שעות

מה עושים במסלול? 

לפני שנתחיל במסלול שלנו חשוב לציין שמקטע זה, בדומה למקטעים נוספים במרכז הארץ, משלב כניסות אל השטח ביחד עם נסיעה בכבישים סלולים. אנו רוצים להדגיש שגם אזורים גדולים במרכז הארץ מוגדרים כשמורות טבע וכחלק מכך חל איסור מוחלט להיכנס אליהם ברכב. אנו כמובן מכבדים זאת! יחד עם זאת, הבניה המסיבית בשנים האחרונות במדינה גרמה לסגירתם של שטחים רבים אשר בעבר היו פתוחים לטיול ועל כך אנחנו כמובן מצרים..

אחרי ההקדמה הגיע הזמן להיכנס לרכב ולצאת אל הדרך.

המסלול שלנו מתחיל ליד תל מגידו בתחנת דלק "סונול" ממנה נתחיל לנוע לכיוון מערב אל תוך יער מגידו על גבי שביל בצבע אדום. לאחר כ 9.5 ק”מ נגיע אל מצפור עין השופט, כאן אנחנו ממליצים לעצור לארוחת בוקר או סתם קפה "על הדרך" ולצפות בנוף המרהיב של האזור.

תמונה מתוך אתר למטייל בישראלצלם: איתן מתאו קג׳יה
 

תחנה 1: מצפור עין השופט

מצפור עין השופט, אשר נקרא גם מצפור אוכברג, מהווה נקודת תצפית מופלאה על שטח גדול באזור רמות מנשה ודרומה עד לתחנת הכוח בחדרה. המצפור קרוי על שמו של יצחק אוכברג, אשר היה איש עסקים מצליח מתחום הנדלן, שתרם לא מעט כסף לארגונים יהודיים. בשנת 1919 כאשר התחולל פוגרום ביהודי אוקראינה אוכברג הגיע לאזור ובמשך תקופה של שנתיים הציל 187 ילדים יהודים יתומים.

כשאוכברג שנפטר בשנת 1937 הוא הוריש סכום של 250,000 ליש"ט לקק"ל – הכסף הזה שימש לקניית אדמות הקיבוצים גלעד ודליה. המצפור אשר נחנך בשנת 2011 כולל סלעים ואבנים על גביהם פוזרו 187 לוחות מתכת עם שמות הילדים אותם הציל אוכברג. בנוסף, הוצב במקום לוח מתכת אשר למעשה מגולל את סיפור חייו של אוכברג. כך שאם אתם מתעניינים בהיסטוריה שווה להתעמק, לקרוא את הפרטים וכמובן, להשקיף אל הנופים המרהיבים.

תמונה מתוך אתר למטייל בישראלצלם: איתן מתאו קג׳יה

חזרה אל הרכב, נמשיך לכיוון מערב ולאחר כ-2.2 ק”מ נסיעה (שהם למעשה 11.7 ק”מ בדיוק מתחילת המסלול) בפניה מצד שמאל חורשה מעולה לעצירת קפה נוספת או סתם מנוחה שהיא לא חובה אך מומלצת – כי תמיד כיף לנשום אוויר ולהתרשם מהנופים המרהיבים הניבטים מכל עבר. ממשיכים לכיוון דרום מערב בתוך שמורת בתות תנינים רז. מי שרוצה יכול לעשות עצירה נוספת בשמורה, אשר מהווה את תחילת הדרך של 2 ערוצי נחלים – נחל רז ונחל תנינים.

בשמורה כ-12 מעיינות קטנים אשר משמשים כבית גידול לטריטון הפסים (שהוא דו חי נדיר, אשר נמצא בסכנת הכחדה ומהווה כחיה מוגנת). בשמורה החדשה (אשר הוכרזה רק בסוף שנת 2022) ניתן לפגוש גם בעלי חיים אחרים כמו: גיריות, דורבנים, צבי ארץ ישראלי וחזירי בר.

חובבי העתיקות יוכלו להגיע גם לחלק המזרחי של השמורה אל חורבות הכפר אל כופריין. בשמורה מצויים גם אתרי עתיקות נוספים כמו: חורבת עריס וחורבת רז שניתן להגיע גם אליהם ולהתרשם ממה שהן מציעות.

תמונה מתוך אתר למטייל בישראלצלם: איתן מתאו קג׳יה

תחנה 2: מאגר גלעד

חזרה אל הרכב והמשך במקטע, משמורת בתות תנינים רז עד שמגיעים לכביש 672 אותו נחצה ונכנס חזרה להמשך השביל שלנו המסומן (בצבע ירוק) אשר יוביל אותנו אל מאגר גלעד (שידוע גם בשמות: מאגר דליה, מאגר נחל רז ו"האגם הנעלם"). בחלק מעונות השנה מאגר זה הינו מלא ומרשים ולכן יהווה כנקודת עצירה אטרקטיבית. במקום יש 2 מאגרי מים: אחד מהם מכיל את מי הקולחין של הקיבוצים גלעד ודליה (ולכן, מהסיבות הברורות לא מומלץ להיכנס אליו). המאגר השני מכיל מי נחל בלבד והוא מומלץ לרחצה וניתן גם ליהנות מפינות ישיבה מוצלות ונעימות.

נמשיך בדרכינו כאשר המאגר משמאלנו עד שנגיע לכביש 6, נחצה מתחתיו ולאחר מכם נפגוש בצומת T בשביל בצבע שחור.

ניקח שמאלה לכיוון דרום על השביל השחור ולאחר נסיעה קצרצרה נפנה ימינה לכיוון דרום מערב חזרה לשביל ירוק אשר לוקח אותנו לאורכו של נחל תנינים. נמשיך עם השביל עד לעין עמיקם, זהו מעיין גדול ונעים המהווה פלג מים של נחל תנינים.

בחלקו המוצל ניתן ומומלץ להתרענן במים הקרירים (בהתאם למזג האוויר) ואולי גם לנצל את ההזדמנות להפסקת קפה נוספת. אם אתם מרגישים אנרגטיים תוכלו ללכת את המסלול אשר כולל הליכה במים (כאשר גובה המים משתנה ומגיע עד לגובה של חצי מטר).

המסלול עתיד להפגיש אתכם עם חיות מים קטנטנות כמו סרטני נחלים ודגי נחל. ההמלצה שלנו היא להמשיך לאורכו של הנחל עד לעין אביאל. אל מעיין זה נכנסים דרך “מנהרת עשבים”, פוגשים בפנים תעלת מים אשר לאחר הליכה של כדקה מביעה אותנו אל בריכה נסתרת ובחלקה מוצלת עם מפל קטן אשר ניתן גם בה לבלות זמן וליהנות מהיופי של האזור באזור יש למעשה מספר בריכות רדודות, כאשר הבריכה הגדולה ביותר מגיעה עד לעומק של 1.5 מטר. באזור ניתן למצוא מקומות ישיבה מוצלים, כך שאם אתם מעוניינים לנוח קצת, זאת ההזדמנות שלכם.


תמונה מתוך אתר למטייל בישראלצלם: איתן מתאו קג׳יה

תחנה 3: פארק ז’בוטינסקי (שוני)

השביל שלנו ממשיך לאורכו של נחל תנינים עד שנפגוש את כביש מספר 652, כאן ממש במפגש נמצא פארק ז’בוטינסקי שוני, אם יש לכם זמן מומלץ להיכנס אליו (אך לא חובה). על פארק שוני ודאי שמעתם מכיוון שהוא מהווה כיום כאחד מאתרי ההופעות המדוברים והפופולאריים – אשר מארח הופעות של מיטב מאומני ארצנו.
מה שאולי אתם לא יודעים זה שעל פי ממצאים שהתגלו, פארק שוני והתיאטרון שבשטחו שגשג כבר בתקופה הרומית (שהחלה ב-63 לפני הספירה).

לאורך השנים קק"ל השקיעה לא מעט בפארק ואף שיפצה את המבנה המצוי בשטחו (אשר נבנה בתקופה העות'מאנית). הפארק עצמו מתפרש על פני לא פחות מ-160 דונם של מדשאות ירוקות. אם אתם רעבים, מדובר במקום המושלם לעריכת פיקניק, מכיוון שבמקום יש לא מעט שולחנות פיקניק ופינות ישיבה. כמובן, שאם אתם מטיילים עם ילדים זה בדיוק הזמן לתת להם להוציא קצת אנרגיה ולהשתולל במדשאות רחבות הידיים.

תמונה מתוך אתר למטייל בישראלצלם: איתן מתאו קג׳יה

מכאן אנחנו ממשיכים ע”ג הכביש לכיוון דרום (שמאלה), חוצים דרך מרכז בנימינה עד לכביש 4 שם נפנה שוב שמאלה ע”ג הכביש ונמשיך איתו עד לאזור תחנות הכוח ליד מחלף קיסריה.

במחלף נעלה על כביש 2 לכיוון דרום ובאזור גבעת אולגה נפנה ימינה לכיוון מזרח אל קו החוף שלנו. כאן נרד דרומה דרך שבילים חוליים של הדיונות באזור עד לאזור חוף מכמורת, ליד החוף חניה גדולה בחינם ממש וצמוד לחוף ולמי שאוהב את הים מומלץ לעצור כאן ולרדת אל החוף לעצירה קצרה ואולי גם לטבילה (בהתאם למזג האוויר ולעונת השנה).

חוף מכמורת הוא אחד מחופי הים האקזוטיים והמרהיבים של ארצנו. בעונת הקיץ ניתן כמובן להיכנס לים ואם אתם חובבי צלילה תוכלו לשנרקל בין הלגונות שבחוף. בעונות הקרות יותר ניתן לטייל לאורך רצועת החוף ופשוט ליהנות מהנופים המרגיעים של הים.

תחנה 4: גן לאומי נחל אלכסנדר

בין אם בחרתם לעצור ובין אם לא, זה הזמן להמשיך במקטע. נמשיך שוב לכיוון דרום עד שנגיע אל שפך נחל אלכסנדר בנקודה זו הנחל מתחבר אל הים. אנחנו נפנה שמאלה ונחצה מתחת לכביש 2 ישר אל תוך גן הלאומי נחל אלכסנדר לכיוון מזרח, נעבור דרך חורשות הפארק עד שנפגוש מסילת רכבת. כאן נפנה על השביל הצמוד למסילה ימינה, ולאחר נסיעה קצרה נחצה מתחת למסילה ונגיע אחרי כ-3 דקות נסיעה אל מתחם גשר הצבים.

תמונה מתוך אתר למטייל בישראלצלם: איתן מתאו קג׳יה

נחל אלכסנדר מהווה את ביתם של הצבים הרכים, המהווים כזוחל הגדול ביותר אשר שרד בישראל (מאז הכחדתם של התנינים). הצבים הרכים מגיעים אלינו מיבשת אפריקה והם ניזונים מדגים ומיצורים חסרי חוליות – מכיוון שמטיילים לא הסתפקו ברק לצפות בהם וזרקו להם מאכלים שונים, הצבים הפכו עם השנים להיות "אוכלי כל" מה שמסכן אותם ולכן, חשוב להימנע מלהאכיל אותם ולחשוף אותם לסכנת חנק.
מעבר לכך, הצבים אומנם חביבים למראה אבל הם עלולים לנשוך, ולכן, ניתן להסתכל עליהם וליהנות מהם, אבל בשום אופן לא לגעת בהם.

גשר הצבים המקורי הוא גשר אשר הוקם בשנת 1936 ע"י חברי כפר ויתקין. ברבות השנים הגשר נהרס ובשנת 1986 נבנה גשר חדש. בצד הדרומי של הגשר הוקם פארק איטליה אשר כולל מגדל תצפית אל היישובים הסמוכים. בשביל להגיע מפארק הצבים אל פארק איטליה, ניתן ללכת במסלול יפה אשר מתחיל בגשר הצבים. המסלול הינו נגיש ומתאים לטיול גם עם אופניים ועגלות – כמובן, שלא חובה לעשות את המסלול בשביל ליהנות מהאזור, אבל כן ניתן ומומלץ לשקול זאת.

באתר תוכלו למצוא מדשאות רחבות ידיים, פינות ישיבה ומתקני משחקים לילדים, כך שאם עד לנקודה זאת במקטע לא עשיתם פיקניק או שחשקה נפשכם לפיקניק נוסף, אין כל ספק שמדובר בלוקיישן המושלם למטרה.

תמונה מתוך אתר למטייל בישראלצלם: איתן מתאו קג׳יה

באופן עקרוני,  נחל אלכסנדר וגשר הצבים מהווה כנקודת הסיום של מקטע זה. כאשר, לאחר יום גדוש חוויות, מראות מרהיבים ומקומות מיוחדים תוכלו להחליט אם אתם חוזרים הביתה או בוחרים באופציה של לינת שטח - במטרה להמשיך למחרת למקטע הבא.

אם אתם מתכננים לישון בשטח ולהמשיך למחרת למקטע הבא (כי למה לעצור את החוויה הקסומה), תוכלו להמשיך מכאן לכיוון דרום מזרח לאורכו של נחל אלכסנדר כ- 11 ק“מ נוספים על גבי שביל נוח וקליל מאוד.
יש להמשיך במסלול הנסיעה עד לאגמון חפר, אשר בצמוד אליו נמצא מקום ללינה הכולל פארק משחקים קטן לילדים ושירותים כימיים.

מעבר לפינת לינה ומנוחה, אגמון חפר מהווה כפינת חמד קסומה ממנה ניתן לצפות בבעלי כנף ממינים קסומים כמו: מגלן, בז מצוי, שלדג לבן חזה, נחליאלי ועוד.
במקום ישנן בקתות תצפיות ייעודיות כאשר בכל בקתה תוכלו לראות תמונות של  בעלי הכנף שניתן לראות. מעבר לכך, לצד הדרך ישנה צמחייה מגוונת הכוללת בין היתר: קנה, סוף, לוביה מצרית, שנית גדולה והרשימה עוד ארוכה.

חשוב לציין שבבוקר תצטרכו לחזור חזרה אל גשר הצבים (ואם לא הספקתם לעצור שם או שאתם מעוניינים לעשות זאת שוב, זאת ההזדמנות שלכם). בכל מקרה, משם נתחיל את המקטע הבאמקווים שנהנתם ושתהיה מנוחה נעימה!

נקודות עצירה לפק”ל קפה

               

מסעדות בסביבת המסלול

   

תחנות דלק בסביבת המסלול

נקודת לינה בסוף המסלול

 
(מתחם הלינה ממוקם בצידו הצפוני של הנחל)

  • שימו לב: לא מומלץ לצאת למסלול זה לאחר ימים גשומים. האדמה הבוצית עלולה לגרום לחלקים מסוימים במקטע להיות בלתי עבירים.

נוסעים בשביל ערן

המסלול מוקדש לזכרו של ערן אלוני ז"ל

סמל ערן אלוני, בן 19 מאופקים, נפל ב-12.12.23. ערן היה לוחם בגדוד 51 של גולני ונפל בעת שלחם בעוז בקרב בשג'אעייה. אהבת המולדת של ערן לא ידעה גבולות ומלבד הגנה עליה בשדה הקרב, ביקש להנחיל בקרב הדור הצעיר ערכים של אהבה וטיפוח הארץ והטבע, ובייחוד את שביל ישראל שהיה קרוב לליבו. יהי זכרו ברוך.

תמונה מתוך אתר טיולי