כל המידע על חוויה דרומית: טיול 4X4 מהפארן לשמורת הנחלים הגדולים
- סוג 4X4 SUV: רך
- התחלה: גן הפסלים במצפה רמון
- סוף: כביש 12, אחרי גב צניפים
- עבירות: בינונית – קשה
- ניווט: בסוף העמוד קובץ ניווט לנוחיותכם
- חלק מהמסלול עובר בשטחי אש של צה”ל, על גבול מצרים, לכן היציאה אל הטיול אפשרית רק בסופ”ש ומחייבת תיאום מראש עם מרחב דרום בטלפון 08-9902926/7
על המסלול
היום הראשון: את הטיול מתחילים על שפת מכתש רמון, ממש בסמוך לכניסה למצפה רמון, בגן מוסיקלי מיוחד. הכירו את פארק הפסלים במצפה רמון, בו פזורים פסלים עשויים סלעי ענק ופעמוני רוח, המפיקים צלילים בהתאם לתנודות הרוח. בגן גם מתחם נדנדות מתכת ומה שמיוחד בו, זה שבכל נדנוד תשמעו את המנגינה הבוקעת מהם הודות למילוי החצץ.
יוצאים לדרך עם נסיעה של כ-45 ק”מ דרומה על כביש 40, שתוביל אתכם לתחילת המסלול – הירידה לנחל פארן. עם ההגעה לנקודת ההתחלה עוקבים אחרי סימון השבילים האדום שלוקח אתכם מערבה. חשבתם שגוונים של חום-צהוב משעממים? תשמחו לגלות שהנסיעה במרחבים הפתוחים מרתקת ומפתיעה וצופנת לא מעט הרפתקאות בין דיונות חול ותוואי שטח שונים – יש למה לחכות.
מרחבים אינסופיים מפתיעים | צילום: אורי נוריאל
עוד קצת נסיעה ומגיעים אל קניון עדה, שם עוצרים את הרכבים ויוצאים לטיול רגלי בקניון בעקבות סימון השבילים הכחול. שלא יטעה אתכם השביל התמים אליו אתם נכנסים בתחילת המסלול, ההמשך כולל טיפוס בסולם בגובה 7 מטרים, מאחזי יד בגובה 3 מטרים ויתדות לרגליים, אבל אל חשש –גם הילדים שבחבורה יכולים לטפס בקלות. כשתשמעו “וואו” מראשוני המטפסים משמע שהגעתם לתצפית מרהיבה, משם ממשיכים עד היציאה מהמסלול. בימות הקיץ החמים מסתפקים בהליכה בקניון עצמו ולא יוצאים לכל המסלול.
צלם, צלם, עושים פה חיים! | צילום: שרה שקד
שמחים וצוהלים אחרי ההרפתקה השווה חוזרים לרכבים וממשיכים בנסיעה על השביל של נחל פארן המסומן אדום. ואם כבר הזכרנו את פארן – הידעתם שמדבר פארן מוזכר בתנ”ך שבע פעמים? כשם כללי למדבריות חצי האי סיני וכאחד המקומות בו חנו בני ישראל במהלך נדודיהם במדבר.
במהלך הנסיעה אל היעד הבא חולפים על פני באר עדה, באר מים קדומה על שם עדה, אחת מנשותיו של עשו. מים לא תמצאו בבאר, אבל פריחה יפהפיה של השיחים המדבריים רותם המדבר, יפרוק המדבר וזוגן השיח – בהחלט כן.
הכירו את יחנוק המדבר | צילום: דניאל סריקוב
לא עוצרים בחניון הלילה, שנמצא ליד באר עדה וממשיכים בנסיעה. איך תדעו שאתם בכיוון הנכון? תחלפו על פני פניה ימינה לכיוון נחל כרכום ונחל מעזר. ולמה אנחנו מזכירים את הר כרכום?
כל שנה במהלך חודש דצמבר מתרחשת בהר כרכום תופעה מוזרה ומיוחדת, שמזכירה את הסנה הבוער. השיא מתרחש ב-21 בדצמבר בשעה 12:00 בצהריים, אז, למשך שעה, קרני השמש חודרות דרך חלון טבעי במצוק, מאירות את שוליו בצבעי צהוב וכתום ויוצרות הילה מרשימה, הנראית כאילו החלון עולה בלהבות. זה לא הפלא היחיד בהר כרכום, אליו תוסיפו למעלה מ-40,000 ציורי סלע מיוחדים, הפזורים בהר.
ובחזרה למסלול – המשך הדרך יביא אתכם אל חוויה מיוחדת, סוריאליסטית ולא צפויה באמצע המדבר. בשמורת הנחלים הגדולים נמצא שטח אש של חיל האוויר. כאן פזורים שרידי מטוסי חיל האוויר, פגזים ורכבים שרופים, שמזמינים לעצור ולצאת לסיבוב ביניהם. שימו לב – הטיפוס על השרידים באחריות המטיילים!
שרידי מטוסי חיל האוויר בשמורת הנחלים הגדולים | צילום: רועי פוקס
מכאן ממשיכים בנסיעה עד פניה מערבה לסימון שבילים כחול, לכיוון גבול מצרים וחניון הלילה של הקניון הלבן. כאן מסתיים היום הראשון. זה הזמן להוציא מהרכבים את הציוד שלכם, להקים את המאהל, לפתוח שולחן, לקצוץ סלט, להדליק גזייה ולבשל עליה ארוחת ערב מפנקת בשטח.
המרחבים וההרים סביב הופכים את החניון למגרש משחקים עבור הילדים, שמטפסים על ההרים ומשחקים משחקי כדור עד שהאוכל מוכן. את היום מומלץ לסיים בישיבה מסביב למדורה, שתחמם אתכם מהרוחות סביב וגם תאיר את שמי הלילה המנוקדים כוכבים.
צולים מרשמלו על האש | צילום: שרה שקד
היום השני: אחרי שנת לילה בה הצטנפתם בשקי שינה, ארוחת בוקר וצינת בוקר, מתחילים את היום חדורי אנרגיה ויוצאים לטיול מאתגר, שכולל גם טיפוס, באחד המסלולים בקניון הלבן – נחל שגיא.
הקניון הלבן נחשב לאחד הקניונים המרשימים ביותר בשמורת הנחלים הגדולים. את התואר קיבל בזכות המראה המהפנט של מעוק סלעי צר בין שני קירות סלע קרטון לבן –לבן, לאורך יותר מ-100 מטר, ברוחב של בין 2 מטר ל-5 מטר. אחרי גשמים מתמלאים גבי המים בקניון ויוצרים גב אחד גדול עם מעברים.
לא צריך לחכות רק לימים של אחרי גשם, כדי ליהנות מטיול לאורכו. טיפ מאיתנו – נצלו את הצל במקום להפסקת קפה ונשנוש.
תראו כמה כיף בקניון הלבן גם כשאין מים בגבים | צילום: אילן בן אדרת
חוזרים לרכבים וממשיכים בנסיעה – הפעם לכיוון המרחב של “שער צניפים”, הכולל את גב צניפים ואת הר צניפים. המרחבים בהם אתם נוסעים היו בראשיתה של המדינה אזור קרבות. בינואר 1949, אחרי חצי שנה של לחימה מתישה, כשצה”ל מצליח לייצר כמה הצלחות, מסכימים המצרים לנהל דיונים להפסקת אש ומסכימים שקו הגבול שסימנו הבריטים והתורכים בשנת 1906 יהווה קו גבול.
אחריהם מגיעות השיחות להפסקת אש עם הירדנים, אך אף אחד מהצדדים לא מגיע להסכמה, למעט החלטה שהשטח בו נמצאים החיילים הישראליים יוכרז כשטח ישראלי ואילו השטח בו יושבים חיילים ירדנים יוכרז כשטח ירדני.
אבל כאן רק התחילו הבעיות. הירדנים טענו, שחיילים ישראלים יושבים בדרום רק עד קו ניצנה – חצבה ולירדנים יש נציגות צבאית באום רשרש לחופי מפרץ אילת ולכן כל המשולש הדרומי של הנגב שייך להם. המשלחת הישראלית שלחה מברק בהול לארץ עם הידיעה – הפכו את אילת לעובדה!
נסיעה במרחבים | צילום: אילן בן אדרת
כך נולד מבצע עובדה, שמטרתו היתה לקבוע לירדנים עובדה בשטח, שאילת ושאר הנגב שייכים לישראל. המבצע החשאי בפיקודו של יגאל אלון, אז מפקד חזית הדרום, יצא לדרך עם שני כוחות שפעלו במקביל – חטיבת גולני בערבה וחטיבת הנגב – במרכז הנגב.
הקושי בתוואי הדרך נפל על חטיבת הנגב. אחרי סיורים וחשיבה רבה הוחלט על פיתרון יצירתי שכלל את חיל האוויר. סיור מקדים של הפלמ”ח נתקל במשפחה בדואית ועד מהרה הגיעו הידיעות, שהמצרים מדווחים לירדנים על הסיור ויש חשש, שגורם ההפתעה נחשף. ידיעה נוספת מבהירה, שהירדנים לא מצליחים לפענח את ההודעה של המצרים ועד מהרה מגיעה פקודת המבצע לשתי החטיבות עם מגבלות פעולה.
זה היה הקרב הראשון בו השתתפה פלוגה מוטסת של צה”ל. אחרי מספר ניסיונות לא מוצלחים הגיעה ההודעה, שהמשלט הידרני בצוק, כלומר הר יואש, התפנה מאנשים ואפשר להתקדם עם החיילים. אברהם אדן (ברן) יוצא עם הפלוגה שלו לכיוון הר יואש, מצוייד בדגל הדיו, במטרה לתקוע אותו בראש התורן באילת ולקבוע עובדה.
הם מצליחים במשימה וכעבור שעתיים מגיעים למקום חיילי חטיבת גולני ומחליפים את דגל הדיו בדגל תקני. מפקדי שתי החטיבות, נחום שריג ונחום גולן, שולחים מברק בקשר – “העבירו לממשלת ישראל: ליום ההגנה ליא באדר מגישות חטיבות הנגב פלמח וחטיבת גולני את מפרץ אילת למדינת ישראל. אילת (אום רשרש) ט' באדר תשט”.
מבצע עובדה היה הפעילות האחרונה במלחמת השחרור, שהגדילה את שטח מדינת ישראל כמעט פי שתיים, בלי קרבות!
ובחזרה אל הדרך – ממשיכים בנסיעה על סימון השבילים האדום, לכיוון גב צניפים. שימו לב לא לפנות שמאלה להר צניפים – סימון שבילים ירוק ולא לפנות לסימון שבילים שחור, שנחשב לדרך 4X4 קשה מאוד!
עם ההגעה לגב צניפים יורדים עם סימון השבילים השחור אל נחל צניפים או בשמו הערבי – ואדי אל צנאפי. זה המקום לצאת מהרכבים ולהשתעשע במבוך הגבים והאבן. כן, גם כשהגבים לא מלאים, שווה לטייל בנחל.
את הטיול מסיימים בנסיעה במרחבים הפתוחים והמישוריים, שתוביל אתכם אל היציאה לכביש 12.
בדרך אל כביש 12 | צילום: שרה שקד
פנקו את עצמכם וצאו לחוויה מדברית. תראו איזה יופי וכיף מחכים לכם:
טיפ מהשטח: לא יוצאים לשטח לבד

הטיפ באדיבות מדריך הטיולים ג’וי בירן

גם לכם יש סובארו 4x4 ואתם רוצים לצאת לטיול שווה? הרשמו לטיול משפחות בחינם »
לעוד טיולי שטח שווים:
- 4X4 במדבר יהודה: מבקעת הורקניה למצוק ההעתקים »
- 4x4 ברמת הנגב: מרמת חובב ועד לחולות שונרה »
- טיול 4X4 בגליל תחתון מזרחי »
עוד טיפים, המלצות וסיפורי דרך על טיולי השטח היפים ביותר בארץ »
היי,
מה תרצה לכתוב על חוויה דרומית: טיול 4X4 מהפארן לשמורת הנחלים הגדולים?