איך מגיעים
ממשיכים מבאר שבע דרומה. בצומת טללים פונים שמאלה לכיון מצפה רמון ובצומת חלוקים פונים ימינה (דרומה), לכיון מדרשת שדה בוקר וקבר בן-גוריון. בעקבות השילוט פונים לכיוון עין עבדת. עוברים את עמדת תשלום הכניסה, ויורדים עם הכביש עד למגרש החניה המסודר הסמוך לעין מור.
לבעלי שני רכבים: מומלץ להשאיר את הרכב השני במגרש החניה בסמוך למערות הנזירים [3]. למגרש החניה הזה מגיעים על ידי נסיעה דרומה משדה בוקר לכיוון מצפה רמון, מעט לפני הק"מ ה-123 לפנות שמאלה בעקבות השילוט לחניה. שימו לב כי לא ניתן להתחיל את המסלול מנקודה זו, אלא רק לסיים בה.
עין עבדת (שמורת טבע בתשלום)
שימו לב: באזור זה קיימת בחורף ובעונות המעבר סכנת שיטפונות העשויים לסכן חיים. במזג אוויר מעונן אין ללכת באפיקי נחלים או לחצותם! באחריות המבקרים להתעדכן בסמוך ליציאה לטיול בתחזית מזג האוויר באתר האינטרנט של השירות המטאורולוגי או במהדורת החדשות ובנוסף להתעדכן במצב המסלולים ואתרי הטיול במתחם המבזקים באתר רשות הטבע והגנים.
מגרש החניה נמצא ליד עין מור (מספר 1 במפה), שם נוכל לראות את עצי צפצפת הפרט הגדלים ליד המעיין. הצפצפה היא שריד לתקופה אקלימית לחה יותר בנגב והיא נמצאת רק בעין מור ובעין שביב.
מעין מור מתחילים ללכת בקניון עין עבדת המתחתר בסלעי הקרטון והגיר המרכיבים את רמת עבדת. תוך כדי הליכה אפשר לשים לב ליעלים הרבים סביב. רוב השנה חיים הזכרים ונקבות בעדרים נפרדים והם נפגשים רק בעונת היחום בספטמבר - נובמבר. בצידו של הנחל ניתן לראות אלה אטלנית שאמדן שנות חייה עומד על 250 (והיא צעירה יחסית לאלות בנות 700 שנה הקיימות בנגב). ממשיכים מעץ האלה עד למעין. גובה המפל [2] הוא כ-15 מטר ואסור להתרחץ בו (גן לאומי מוכרז) מעליו ניתן לראות ציפורים רבות ולעיתים המצוקים בסביבה הם אתר קינון לנשרים.
עין עבדת הוא מעיין שכבה והמים בו הם מים גשמים שזורמים מתחת לאדמה על שכבה אטומה עד שהם מוצאים פתח יציאה באזור הקניון.
ניתן לחזור למכונית אך מומלץ לטפס במדרגות החצובות בסלע אשר נמצאות בצד ימין בסמוך לבריכת המפל של עין עבדת. מטפסים עם המדרגות בזהירות וממשיכים בשביל היפיפיה, דרך תצפית עליונה על המפל, עד אשר מגיעים לחורשת צפצפת הפרט.
בעלי רכב אחד ישובו חזרה על עקבותיהם עד לחניון בעין מור, ואילו בעלי רכב שני שממתין בחניון העליון, ימשיכו מכאן במסלול הסולמות. במסלול זה רואים את מערות גדולות בסלע בהן מקננות יוני סלע וכן כוכי התבודדות של נזירים ביזנטיים [3]. בסוף העליה, נגיע לחניון בו נמצא הרכב השני.
עבדת הנבטית
מעין עבדת נחזור לכביש באר שבע - מצפה רמון ונסע דרומה (כיוון מצפה רמון), עד לכניסה לגן לאומי עבדת [4] (שמורת טבע בתשלום)
העיר עבדת נמצאת על במת הר שהינה חלק מרמת עבדת. בעוד שהאזור שסביבה זוכה לחמישים מ"מ גשם בשנה, עבדת זוכה למאה מ"מ גשם בשנה, וזה מה שעודד את הנבטים לגור בה (שימו לב שהגדרת מדבר המקובלת בימינו היא כל שטח שיורדים בו מתחת למאתיים מ"מ גשם בשנה). עבדת, שנקראת על שם אל נבטי שגם כמה מלכים נבטים נקראו על שמו, צמחה כתחנה בדרכי שיירות על נתיב סחר הבשמים, שהובילו מתימן ודרום ערב לפטרה ומשם לנמלי עזה. הישוב שקם במאה השלישית לפני הספירה וגדל עם הזמן למספר מאות תושבים, הפך לעיר פרזות קטנה כחלק מהתמונה הישובית הנבטית בנגב. מומחיות הנבטים היתה בניצול המשקעים בצורה מיטבית, תוך אגירה ואכסון המים לתבואות ולמרעה. באקרופיליס (החלק המרכזי) של העיר הוקם מקדש שניתן לראותו בצורה יפה בסיור במקום.
בשנת 106 לספירה סיפח הקיסר הרומי טריינוס את הנבטים לאימפריה רומית, הממלכה הנבטית שבירתה פטרה הפכה להיות פרובינקיה ערביה (בדומה ליהודה) ותושביה המשיכו לעסוק בחקלאות ולשמש כתחנת מעבר וחאן לשיירות בדרך הבשמים. בתקופה הביזנטית, לאחר קבלת הנצרות על ידי האמפריה הרומית, גדלה העיר ומנתה כ-3000 תושבים. תושביה התנצרו, ניקו את שיירי המקדשים הנבטים בעיר והקימו שתי כנסיות ומנזר. לצד אלו עמדה מצודה גדולה שתשמש מרום מפלט כנגד פלישות שבטי המדבר. נראה שהעיר נחרבה בפלישת הפרסים לארץ בשנת 614 לספירה.
בסיור באתר תוכלו לראות את מערת הכוכים עם סימני נבטים על המשקוף
[1 במפה], בית אמידים - בית דו-קומתי עם בור מים גדול [2], מגדל בעל
תפקיד ציבורי או בטחוני בעל שיטת בניה מרתקת [3] ומתקני איסוף מים
[4]. כמו כן, לרגלי העיר, ליד החניה, התגלתה באר בעומק שישים מטר לצד
בית מרחץ שהשתמש במים שלה, גת עתיקה [5], מצודה [6], הכנסיות הדרומית
והצפונית [7-8], מבנה מגורים ומערכת אכסון שאפיינה את ההסתגלות לחיים
בתנאי המדבר.
מידע שימושי - גן לאומי עבדת
שעות הפעילות:
(הכניסה לגן עד שעה לפני שעת הסגירה הרשומה)
-
בשעון קיץ: ראשון-חמישי: 8:00-17:00 | שישי וערבי חג: 8:00-16:00
-
בשעון חורף: ראשון-חמישי: 8:00-16:00 | שישי וערבי חג: 8:00-15:00
- ערב ראש השנה, ערב יום כיפור וערב פסח: 8:00-13:00
מחירי הכניסה: מבוגר: 28 ₪ | ילד או אזרח ותיק: 14 ₪ | סטודנט: 24 ₪
טלפון: 08-6555684
שימו לב:
- כניסת כלבים לשמורה אסורה - במקום ישנו מתקן השגחה על כלבים.
- חובה להזמין כרטיסים מראש באתר רשות הטבע והגנים.
מסלולי נוספים לערים נבטיות באתר טיולי: שיבטה, ממשית ותל ניצנה.
היי,
מה תרצה לכתוב על "עין עבדת ועיר הנבטים עבדת"?
ההליכה למפל קצרה וקלה, אבל ההמלצה של רשות שמורות הטבע להמשיך במדרגות לראש המפל ואז לחזור מאוד בעייתית.
מדובר על גרם מדרגות צר מאוד ורטוב שמצד אחד שלו תהום. התנועה הדו כיווני… ת ממש מסוכנת. מניחה שהם ממליצים כי אחרת הטיול משעמם מידי.
האם מומלץ לעשות את המסלול הקווי בעין עבדת עם ילד בן 3, כולל העלייה בסולמות?
המסלול מקסים וטיילנו אותו עם ילדים.
יש לשים לב שרשות הטבע והגנים מציעה שאטל חזרה במסלול של עין עבדת עד החניון העליון, אבל הוא בתשלום.
טיילנו היום בעין עבדת.המסלול מקסים אך המחיר אינו מעודכן.עפ"י שיחה עם אנשי רשות הטבע והגנים, כבר אין אפשרות לרכוש כרטיס כניסה משולב אלא יש לשלם פעמיים במידה ורוצים לבקר בעין עבדת וגם בעבדת הנבטית.
הגענו בצהרים לשמורת עין עבדת, בחרנו במסלול המעגלי עם הסולמות והמשכנו לעיר עבדת. מומלץ מאוד בעונה הזו של השנה: לא חם מידי ויש מים. קליל וחביב. אם יש ילדים, הם יכולים לשחק מחבואים בעיר עבדת, המקום שופע מקומות מסתור (ולמטה יש … תחנת דלק וסניפים של מקדונלדס וארומה).
רק רציתי להגיד שהטיול באזור מדהים. בינואר 2007 לקחתי את חברתי לטיול שהתחיל ממדרשת בן גוריון לנחל עבדת, לעין עקב עליון, תחתון, ומשם בטרמפ חזרה למדרשה. בדרך חזרה הבייתה עברנו בדרך על יד כמה חוות בודדים של דרך היין שנמצאות… באזור. עם הזמן יצא לי לבקר בכולן - אבל את הטיול שלנו סיימנו בחוות נאות, עם כמה גבינות עזים מתוצרת המקום. עם הזמן יצא לנו להכיר גם את הבקתות שלהם ולהיות בין אורחי המסעדה הראשונים. עם אתם מחפשים שקט, אווירה ונוף מדברי נהדר לצד גבינות מעולות, זה המקום. וזאת הכתובת www.naotfarm.co.il
שלום לכם, בכוונתי לטייל בעונדת ובשיבטה.המידע והחשיפה באתר שלכם מעוררת תיאבון טיולי.אתם מתייחסים למפות האתרים אבל לא הצלחתי להגיע אליהן. אשמח לקבל עזרתכם במציאת מפות האתרים. בברכה ,בן-עמי