עולם הג'יפאות נולד לפני כשמונים שנה, עם ה-Jeep האזרחי שהוצג בסוף מלחמת העולם השנייה. הולדתו של הג'יפ מצדיקה כתבה נפרדת אבל בקצרה – עם כניסת ארצות הברית למלחמה החליט הצבא לפתח רכב שטח קטן ופשוט, שיוביל את הכוחות במשעולי הבוץ של אירופה. כוחות פוליטיים ופיננסיים התכתשו בסערה ובסופו של דבר, יוצרו במהלך המלחמה כ-600,000 ג'יפים צבאיים.
מלך הג'יפים הקשוחים הוא Jeep רוביקון | צילום: רמי גלבוע
לאחר המלחמה הוצג הג'יפ האזרחי הראשון, CJ-2A שבמונחים של היום היה מיניאטורי וחלש עד כדי גיחוך: הוא היה קטן וקצר מסוזוקי סמוראי, מנועו הסתפק ב-60 כ"ס אנמיים. למרות זאת הוא היה עביר וחסון והפך לאייקון עולמי, נישא על תהילת הלוחמים ששיחררו את אירופה. מאז ועד שנות התשעים חלה התקדמות אדירה ברכבי השטח האזרחיים שגדלו, התפנקו ונעשו מעודנים ומהירים – אבל תמיד שמרו על מכלולי שטח קשוחים.
סובארו פורסטר נחשב ל-SUV הטוב ביותר בשטח | צילום: דודי מוסקוביץ
המהפיכה הג'יפאית
במהלך השנים גילו היצרנים כי לקוחותיהם רוכשים רכבי שטח, אבל כמעט ולא יורדים איתם מהאספלט. התבקשה חשיבה מחודשת וב-1997 הציגה טויוטה את RAV-4, רכב מהפכני ששמר על חלק מסגולות השטח (מרכב מוגבה, צמיגים גדולים), אבל ויתר על מכלולים מסורבלים (שלדת סולם, סרנים חיים, הילוך 'כוח'). ה-ראב4 התקבל בשריקות בוז של ג'יפאים מסוקסים אבל באולמות התצוגה נולד להיט היסטרי: רכבי SUV (Sport Utility Vehicle או 'קרוסאוברים') המאפשרים 'ללכת בלי, להיראות עם'. ה-SUV'ים התפשטו בעולם כשריפה בשדה קוצים, דוחקים הצידה את רכבי השטח האותנטיים שחדלו להיות פריט אופנתי, ונשארו אטרקטיביים למי שבאמת רוצה לטייל או לעבוד בשטח.
ראב 4 ה-SUV הראשון, ב-1997 | צילום: רמי גלבוע
האבחנה בין רכב שטח אמיתי לבין SUV אינה דיון תיאורטי; היא תקבע עם איזה סוג רכב ולאיזה שביל תוכל להיכנס ולחזור בשלום, ועם איזה רכב אתה מסתכן בתקיעה, חילוץ הרפתקני, או שבר מכאני. היצע רכבי השטח הצטמצם בשנים האחרונות אבל עדיין, יש לג'יפאי המודרני היצע לא קטן של רכבי שטח – למרות שהמחירים גבוהים מאוד, מ-160,000 שקלים לסוזוקי ג'ימני, ועד חצי מיליון שקלים ואף הרבה יותר.
פורד ברונקו הוא המתחרה הישיר של ג'יפ רנגלר | צילום: דודי מוסקוביץ
חיות המדבר
יש הרבה הבדלים בין רכב שטח קשוח לבין SUV, אך מקובל למתוח את הקו המפריד בין שתי הקבוצות בקיומה של תיבת העברה בעלת הילוך 'כוח' (הנקרא גם 'קצר'). זהו מכלול מכאני המאפשר זחילה איטית למעבר מכשולים טכניים, מדרגות סלע, ובלימה במורד תלול. לרכבי שטח בעלי הילוך כוח יש בדרך כלל עוד יכולות המותאמות לעבודת שטח: מרווח גחון משופר, סרנים חיים, מהלך מתלים ארוך, צמיגי שטח, ועוד.
קבוצה זו מיוצגת טוב מכל על ידי Jeep Wrangler, נכדו של הג'יפ ההיסטורי מ-1945. הרנגלר עבר במהלך השנים שיפורים ועידונים לרוב, והיום יש כבר משפחה נרחבת של דגמי רנגלר. הטוב והקשוח ביותר הוא 'רוביקון', רכב שטח קלאסי בעל רמת עבירות מופלגת. הרנגלר נמכר במרכב קצר או ארוך ויש לו גם גרסת טנדר מדליקה, Gladiator. המתחרה הצמוד הוא פורד ברונקו שהגיע לישראל לאחרונה, גם הוא רכב שטח מצוין.
במחלקה פחות קשוחה נמצא טויוטה לנד קרוזר, מלך המכירות בסגמנט העירוני. יש לו יכולות שטח טובות אבל הוא יותר מוכוון-כביש. עוד בקבוצה נמצאים לנד רובר דיפנדר ודיסקברי; יש להם יכולות שטח מצויינות אבל מחיריהם הגבוהים ורמת התחכום הטכנולוגי שלהם, מקטינים את רצון הלקוחות להוריד אותם לשטח טכני.
טויוטה לנד קרוזר הוא המוהיקני ה(כמעט) אחרון בקבוצת הג'יפים העירוניים | צילום: רמי גלבוע
קבוצת משנה חשובה היא טנדרי 4X4; הם פחות מפנקים מרכבי שטח קלאסיים אבל הם שימושיים יותר, הם גם זולים משמעותית מרכבי השטח האחרים. הנציג הבולט בהם הוא טויוטה היילקס. יש גם טנדרים אמריקניים גדולים – הם פחות ידידותיים למשתמש העירוני, אבל כושר ההעמסה והגרירה שלהם מעולים ביותר. מידותיהם הגדולות מגבילות אותם בשטח טכני.
מוביל קטגוריית טנדרי 1-טון הוא טויוטה היי לקס | צילום: רמי גלבוע
עכברי העיר
קטגוריית ה-SUV משתוללת ומתפוצצת ברחבי העולם, החל בדגמים עירוניים העולים 120,000 שקלים, וכלה בחלליות ספורטיביות שמחירן למעלה מ-750,000 שקלים. רוב ה-SUV – מונעי בנזין או חשמליים - לא נועדו לעבודת שטח רצינית, חלקם מגיע אפילו עם הנעה קדמית בלבד. שני ה-SUV המותאמים ביותר לנהיגת שבילים מגיעים מחברת סובארו; הבכיר הוא פורסטר, ולידו XV הקטן יותר. אין להם הילוך כוח אבל יש להם מרווח גחון גבוה מהמקובל בקטגוריה, מהלך מתלים טוב יחסית, ומערכת יעילה להעברת כוח המנוע לגלגלים. הם עלולים להסתבך במקומות אותם יעבור רכב שטח בקלות יתרה, אבל הם יעברו בקלות במקומות בהם ייתקשו קרוסאוברים אחרים.
סובארו XV משלב מימדים קומפקטיים עם יכולת שטח טובה | צילום: רמי גלבוע
SUV חריג הוא דאצ'יה דאסטר. גם לדאסטר יש מרווח גחון וזוויות מרכב טובות, המאפשרות לו להגיע די רחוק בשטח טכני לא קיצוני. יתרון נוסף, יש לדאסטר מנוע דיזל חסכוני מאוד. לעומת זאת אין לו תיבת הילוכים אוטומטית, ודירוג הבטיחות אינו מזהיר. נציין כי בניגוד למה שאפשר היה לחשוב, נהיגת שטח עם קרוסאובר עירוני היא משימה קשה יותר מבחינת הנהג – הוא צריך לסמוך על קריאת השטח ויכולת הנהיגה שלו, בזמן שרכב שטח קשוח יכול לעשות עבורך את רוב העבודה.
לדאצ'יה דאסטר יש מנוע דיזל חסכוני מאוד, ויכולת שטח טובה | צילום: רמי גלבוע
הבחירה בין רכב שטח קשוח לבין SUV אינה קלה – היא מחייבת בדיקה מעמיקה של ציפיות השטח שלכם, התקציב העומד לרשותכם, סוג כלי הרכב של החברים איתם אתם רוצים לטייל, העדפות ומגבלות בני המשפחה האחרים, ועוד. קחו גם בחשבון שברוב המקרים, התחזוקה השוטפת של רכבי שטח קשוחים יקרה יותר מזו של רכבי SUV.
היי,
מה תרצה לכתוב על "איך בוחרים רכב שטח מתאים לטיולי 4X4?"?