מקומות קסומים לטיול

נחל אלכסנדר והצבים הרכים

מדובר על מסלול חובה במרכז: תחילת המסלול בגשר הצבים, שממנו ניתן לראות את אוכלוסיית הצבים הרכים. בהמשך הדרך עוברים בשוליו הדרומיים של יער חדרה, בו נטועים אקליפטוסים, שכשלו בתפקידם לנקז את ביצות חדרה. בשל כשלון זה, נבנתה תעלת המים שבדרך, והיא שהצליחה לייבש את הביצות.

תצפית מרהיבה ממתינה למעפילים לראש הגבעה, אל חרבת סמארה. בחודשי האביב מתמלאת הגבעה בפריחה ומתכסה בכלניות, פרגים, צבעונים ונוריות. מכאן נמשיך עם הנחל, עד שפכו אל הים התיכון, ונסיים בתל מכמורת. ועל שם מי קרוי נחל אלכסנדר, האם על שם אלכסנדר ינאי, המלך החשמונאי הגדול, או על שם סוחר אבטיחים ממולח, שקבע את נמלו בשפך הנחל? התשובה במסלול המלא. 

תמונה מתוך תוכן באתר למטייל בישראל (טיולי)טיול בנחל אלכסנדר | צילום: יוחאי כורם

שמורת חוף השרון

מסלול מומלץ נוסף ייקח אתכם אל פינה נסתרת שבה הטבע שולט, הפריחה מגוונת והים במרחק נגיעה. שמורת חוף השרון בה פורח, בין היתר, אירוס הארגמן, נחבאת בין בטון מרכזי הקניות של געש ושפיים לבין צבעו הכחול של הים התיכון.

מדובר במסלול לחצי יום, המתאים למשפחות, נעים לטיול בכל עונות השנה ובמיוחד באביב, אז הפריחה בשמורה נהדרת. בין הפרחים הרבים ניתן לצפות כאן ברותם המדבר, לענה חד זרעית, חבצלת החוף, נר הלילה, זעתר וכאמור, אירוס הארגמן. התצפית בראש הרכס מעוטרת בספסלים, ובמקום מוצב עמוד עם חיצים, שמצביעים על נקודות העניין המרכזיות באזור. 

תמונה מתוך תוכן באתר למטייל בישראל (טיולי)בטבע על יד הים | צילום: ליאור כהן

אפולוניה

אולי כדי להזכיר לנו שהרצליה פיתוח הייתה אזור מבוקש למגורים הרבה לפני זמננו, הוקמה אפולניה. התל הממוקם בצפון-מערב הרצליה הוא שריד לחיים באזור גלילות לאורך כל ההיסטוריה. על אף שהוא אולי האתר הארכיאולוגי המרשים ביותר, שדורש מהגרים באזור מרכז רק דקות ספורות של נסיעה, רבים עוד לא גילו אותו - וזו ההזדמנות שלכם.

בגן הלאומי, ניתן לראות שרידים מחלק נכבד מתקופות ההתיישבות. בתחילה ישבו כאן הכנענים, אחריהם הגיעו היוונים, אז החשמונאים ובתוך זמן קצר, הרומאים ואחריהם הערבים, הצלבנים וכדומה. עד לעלייתה של הרצליה, על מפת ההתיישבות, שימשה העיר ככפר דייגים. 

בביקור בגן הלאומי, ניתן לראות שחזור יפה של העיר (שרק חלקים קטנים ממנה נחפרו), רצפות פסיפס, את מגדל העוז הצלבני, שרידי הנמל, את קו החוף שעליו הגנה המצודה, את החפיר, הגשר, ומערך ההגנה המרשים. את הסיור במקום אפשר לקנח ברחצה בחוף הים שלמרגלות התל (חוף לא מוכרז) או בחוף סידנא עלי או הרצליה הסמוכים.

טיול בקיסריה העתיקה

לא מכבר נכבשה קיסריה על ידי מעריצי המוזיקה הישראלית, אך בתיאטרון, שנבנה עוד בתקופה הרומית, צפו כארבעת אלפים צופים נלהבים עוד בימי הורדוס. התיאטרון הוא נקודת הסיום במסלול המרתק בעירו של הורדוס, סיור המתאים לכל המשפחה וגם לזוגות רומנטיים, שמוזמנים להאריכו ולסיים את הטיול אל מול השקיעה בחוף הקשתות.

זהו מסלול קצר, עד חצי יום, היוצא מצידה הצלבני של העיר, משער הכניסה. בהמשך תעברו גם בשער סודי, כנסיות, בית מרחץ, היפודרום וארמון של מלך.

תמונה מתוך תוכן באתר למטייל בישראל (טיולי)תיאטרון מרהיב, אז כמו היום | צילום: Kavramm_depositphotos.com

נקודות יפות בסביבה

אגמון חפר: האח הקטן של אגמון החולה במרכז

ישנה בשרון פינה נפלאה וקסומה, שנמצאת היכן שנחל תנינים מתחיל את זרימתו: אגמון חפר. מדובר על בריכות דגים לשעבר, שהוסבו לשמורת טבע מלאה בציפורים, פריחה ופרפרים. אם אתם מחפשים קצת שלווה וטבע, מבלי להתרחק מהבית - תמצאו אותה פה. במקום שבילי הליכה מסודרים, גשרים וסככות, שמאפשרות צפייה נעימה ומוצלת בציפורים. חובבי טבע וצפרות ייהנו כאן במיוחד, כמו גם אגמון החולה. לחוויה מקסימלית - מומלץ להגיע בעונות הנדידה!

תמונה מתוך תוכן באתר למטייל בישראל (טיולי)מגלנים באגמון | צילום: אינה מנשה

שפך נחל חדרה

כיום, בשפך נחל חדרה תוכלו להתרשם הן מהדגה המיוחדת והייחודית, המשגשגת הודות לחומם של המים, ומסוללת אפר הפחם הנישאת לגובה 17 מטרים ועליה עצים ושיחים. אך פעם היה כאן אחרת; נחל חדרה זוהם לאורך השנים, עד להקמתה של תחנת הכח, אורות רבין, בשנת 1982, סמוך לחדרה.

חברת חשמל חברה אל עיריית חדרה, קק"ל ורשות הטבע והגנים והארבע החלו במבצע, שבסופו כולנו יכולים ליהנות מנחל רחב ונקי, הנשפך אל הים התיכון, לצד פארק מהנה עם עצים, מתקני משחק וכושר, גשר מיתרים לחציית הנחל ופינות ישיבה. אם אתה מגיעים לכאן בתחילת החורף, תוכלו לצפות גם בכרישים שמגיעים לשפך הנחל ובלהקות של קורמורנים.

שמורת ביתן אהרון

במחלף חבצלת השרון, בין גבעות כורכר, מושב ביתן אהרון ומושב בית חירות משתרעת שמורה קטנה עם תצפית מרהיבה על פרדסים, מטעים וחוף ים. לארוך המסלול פזורות מערות קבורה עתיקות חצובות בכורכר, השכניסה מותרת רק לאחרונה שבהן – מערת שזיפי.

אחת הפינות הקסומות במקום היא מערה שיצרו ענפי עץ חרוב גדול, שמתאימה למשחק. מעבר לטיול הרגוע בשמורה, אם תגיעו בחורף ובאביב, תגלו פה פריחה יפה של בן-חצב יקינטוני, קידה שעירה, סחלב קדוש, חבצלות, רקפות, סתווניות, כלניות, תאנה ועוד.

לטייל בין גבעות כורכר | צילום: anatלטייל בין גבעות כורכר | צילום: anat

סידנא עלי

אין תושב הרצליה שלא מכיר את חוף סידנא עלי, מהחופים הצפוניים בעיר. רצועת החול הצרה של החוף מושכת אליה מתרחצים שמעדיפים את השקט ושאון הגלים על פני ההמולה, המטקות והצפיפות שבחופי העיר המרכזיים. אך לא בחוף עסקינן אלא ברכס הכורכר שמעליו, שבו מחכה לכם מרפסת טבעית עם תצפית יפהפיה על רצועת החוף של כל השרון עד נתניה, ולידה המבנה היפהפה של מסגד סידנא עלי, שהעניק לחוף את שמו. 


תמונה מתוך תוכן באתר למטייל בישראל (טיולי) צילום: אינה מנשה

נקודות יפות נוספות שכדאי להכיר באזור »