מה בכתבה:



איפה בכלל נמצא מטה יהודה? באחד המקומות היפים בארץ ללא ספק: מירושלים ועד יישובי השפלה, או: בין נופים מגוונים ואפילו ממש לא רחוק מתל אביב. היא מורכבת מהמון התיישבויות קטנות ומשלל מסלולי טיול, שנמצאים בכל מקום עליו תניחו את האצבע על מפת האזור, ובימים אלו ממש פורחים ונפלאים עוד יותר מתמיד.

צלילי הטבע: מטיילים בפארק עדולם

את היום שלנו התחלנו בפארק, וגם לכם נמליץ לפתוח את הדייט הראשון עם האזור עם כל הצלילים שלו. כמו מיקרוקוסמוס של עולם טיולים מושלם, יש בפארק הזה מכל וכל: מערות מרתקות, חורבות ארכיאולוגיות, גבעות עגלגלות ומוריקות, פריחות צבעוניות, מסלולי אופניים, כרי דשא בין העצים ושלל נקודות צל לפיקניקים.

צאו לחקור את המערות הנפלאות, וגלו את הסיפורים על חיים שהתרחשו פה מתחת לאדמה – חלקן שימשו למסתור, חלקן כמחסן או כבית בד, וחלקן מערות צליינים וקבורה. בכמה מהן תוכלו גם לזחול ולדמיין איך אולי גם בעבר היה פה הרפתקני. היכנסו למערות והשמיעו את חותם קולכם, אין לנו ספק בכלל שהצלילים יהיו של התרגשות ושמחה.

אחרי הביקור במערות, אולי כדאי שתשמעו עוד קצת מההיסטוריה בביקור בחורבות המסתוריות של האזור. תלי האבנים שתראו עוד היו יישובים פעילים של ממש, עם מקוואות, בית תפילה וגתות לייצור יין, בתקופת מרד בר כוכבא. במידה ותרצו לשמוע יותר על המקומות האלו, תוכלו לצאת גם לסיור ברכב הספארי הפתוח והמשפחתי של איתן, מחברת טיולי האלה, שלא רק יספר לכם סיפורי דרך מרתקים על האזור כולו, אלא גם ייקח אתכם בין המון נופים יפים, שאליהם כנראה לא תצליחו להגיע לבד.  

  • טיולי האלה | איתן: 052-3582627
     

תמונה מתוך תוכן באתר למטייל בישראל (טיולי)
לראות את הסביבה קצת אחרת | צילום: אינה גרייזל
 

ולבסוף, האזור ידוע כאחד מהמקומות הנוחים והמתאימים ביותר לרכיבה על אופניים – הוא מישורי, סלול ובעיקר יפה כבר אמרנו? אז אם תרצו לחוות אותו בקצב מהיר קצת יותר ולשמוע את הרוח שורקת באוזניכם, צאו לרכוב בסינגל עדולם ולהיות חלק מהטבע.

מכיוון שמצאנו עצמנו בחיק הטבע ללא זוג אפניים, הגענו ל"נקודת מוצא", שנמצאת ממש בנקודה בה מתחילים כל מסלולי הרכיבה. בפינה נעימה ומוצלת פגשו אותנו בחורים חייכנים ומקצועיים ושמחו להתאים לנו אופניים מתאימות (יש להם אפילו אופניים זוגיות, או עם עגלה נגררת לילד) ולצייד אותנו בקסדות ובמידע על מה כדאי לראות ולאן להתגלגל. ומשם הדרך להנאה הייתה קצרה.

  • נקודת מוצא | מושב צפרירים | פתוח באמצע שבוע- בתיאום מראש, ובסופי שבוע וחגים – מ-9:00 בבוקר, עד לשעה לפני רדת החשכה (ובתיאום מראש גם בשעות אחרות).
  • לפרטים: בטלפון 0737823185 או בדף נקודת מוצא בטיולי


רכיבה על אפניים בפארק עדולם
מתגלגלים בפארק עדולם | צילום: אינה גרייזל
 

אינסוף צבעים: על פרחים ואמנות

אחרי שיוצאים לדייט ראשון בשטח, וגם אם הוא היה בליינד דייט, מתחילים להתאהב בלב הירוק. אנחנו בהחלט התאהבנו, ופקחנו את העיניים עוד יותר כדי לגלות את כל צבעי האזור. בתקופה זו כולו מלא בצבעי הפריחה: חרציות צהובות, תורמוסים סגולים, כליל החורש והרקפות הורודות ועכנאי יהודה המתקתק הצבוע בשני הגוונים -  את כל היופי הזה תוכלו למצוא בנשף ססגוני במיוחד בתל שוכה. אין פה צורך להכביר במילים, כי אלף פרחים שווים יותר, אז פשוט תהנו מהרגע, ותפתחו איזה פק"ל קפה ריחני, בשביל האווירה.

פריחה בתל שוכה
צבעוניות בתל שוכה | צילום: אינה גרייזל
 

צבעים נוספים מחכים לכם בחדרי הסטודיו של אמני האזור, ולא חסר כאלו – כנראה שכשגרים באזור כל כך יפה מתמלאים בהשראה. עם כך מסכימה גם רעות שחר, מייסדת ומעצבת גלריית קקאדו, וזו גם הסיבה שבגינה היא ואהרון שחר, בן זוגה, ויתרו על חיים בעיר הבירה עמוסת הפעילות, ועברו ליצור אמנות  אל מול נופי טוסקנה הישראלים.

מעבר לנוף היפה הנשקף מחלון גלריית קקאדו, תוכלו למצוא בתוכה אמנות יפה, אך שימושית, כזו שתכניס את הצבעים גם הביתה ואולי גם קמצוץ מהטיול. ואם תרצו לחוות חוויה משפחתית נעימה ומגבשת, רעות ואהרון יזמינו אתכם לסדנא של יצירת מוצר אישי, בה תוכלו לגעת בחומר ובצבע ולהתחבר לתחושה הראשונית של היצירה.

  • גלריית קקאדו | מושב צפרירים | פתוח בראשון – חמישי, 09:30-15:30, שישי, 10:30-13:30 ושבת: 10:30-15:30 | מחירים: מחירי הסדנאות נעים בין 50-500 ₪ למשתתף, תלוי במספר המשתתפים והמוצר שעליו מציירים | לפרטים: 073-7823742, או באתר האינטרנט של קקאדו.
     

תמונה מתוך תוכן באתר למטייל בישראל (טיולי)
גלריית קקאדו | צילום: אינה גרייזל

ניחוחות גפנים: ריח האהבה של יינות האזור

רבים מיישובי האזור קרואים בשמות הקשורים לעולם היין: אדרת, שריגים, תירוש, גפן ...  את שמם קיבלו הרבה לפני שהיו פה כרמים ובטח לפני שהגיעו היקבים, אבל המתיישבים הראשונים הבינו כבר את הפוטנציאל הגלום במקום, ואט אט המציאות עלתה על כל דמיון. אז אחרי כל האמנות, הגענו לשלב בו ריח האהבה סובב לנו קצת את הראש. 

כיום האזור מלא בכרמים וגפנים, ובלא מעט יקבים נהדרים. רבים מבעלי היקבים באזור, ובארץ בכלל, לומדים את מלאכת העשייה בבית הספר ליין, שנמצא ביקב שורק. מעבר למסלול הלימודים הארוך, בו מלווים את הענבים עד שהופכים ליין בבקבוק, ניתן גם ללמוד במסלול הקצר – סיור וטעימות יין. ואיך אומרים? משנכנס אדר מרבים בשמחה? אז מי אנחנו שנשבור מסורת...

תמונה מתוך תוכן באתר למטייל בישראל (טיולי)
טעימות יין ביקב שורק | צילום: אינה גרייזל
 

אך עוד לפני שהגיעו היינות, היה עמק והיה ענק אחד שהיגע לאיים עליו ועל יושביו – גוליית היה שמו. אף לא אחד יכל לגוליית, חוץ מילדון ג'ינג'י (או לפחות כך השמועה אומרת) שהגיע ו"פגע לו בול בפוני". על הקרב המפורסם הזה, צפו ודאי כל בני ישראל, וכנראה גם שהייתה להם נקודת תצפית לא רעה בכלל על העמק, הרי הוא עמק האלה: תצפית תל עזקה. רוצים לראות את מה שהם ראו גם? תפסו איזה בקבוק יין טוב מאחד מיקבי הסביבה, שבו בין עץ שקד לאלה, ותהנו מתצפית נפלאה ומניחוחותיו של היין.

תמונה מתוך תוכן באתר למטייל בישראל (טיולי)
תצפית תל עזקה | צילום: יגל יניר

בטוב טעם: ארוחה בחיק הטבע

לאחר שהתבשמנו בניחוחות הטבע, הגענו למנה העיקרית והמשכנו להנות ממנו עוד, אך על בטן מלאה. תוכלו להישאר בפארק בריטניה, בדיוק היכן שנמצאת התצפית, לפרוש שמיכה ולשבת לארוחת צהריים קלילה, או להגיע לאחת המסעדות שהתמקמו בלב נופי הסביבה. אחת מהמסעדות האלו, אליה הגענו אנחנו, היא מסעדת פיצ'ונקה, שקיבלה את שמה החמדמד בהשאלה מהשפה הרוסית. המשמעות היא כבד עוף, מאכל פופולארי מאוד בתרבות המזרח - אירופאית.

ואכן פיצ'ונקה היא מסעדת בשרים, שמציעה לצידם לא מעט סלטים עם טעמים ערבים לחיך, פוקאצ'ה שנאפית בטאבון בחלל המסעדה ומפיצה את ניחוחותיה לכל עבר ועוד מבחר מנות. אך גולת הכותרת האמיתית במקום היא הנוף המרגש שנגלה מהמרפסת החיצונית. נופים כאלו עוצרים לרגע את הנשימה וגורמים ללב לדפוק מהר יותר. אין פלא שלא מעט זוגות בוחרים גם להתחתן במסעדה זו, על מטעמיה ונופיה.

  • מסעדת פיצ'ונקה | נס הרים | פתוח בראשון - חמישי, 10:30-22:30, ובימי שישי עד שעתיים לפני כניסת השבת | לפרטים נוספים: 02-5799904
     

תמונה מתוך תוכן באתר למטייל בישראל (טיולי)
המרפסת בנופי הקסם | צילום: אינה גרייזל
 

וכדי שהארוחה תהיה מושלמת באמת היא חייבת להסתיים בקינוח. אז לקינוח שלכם, צאו לטייל בנחל קטלב הקסום - עם המים הזורמים ועצי החורש, תחנת רכבת בר גיורא הישנה וסיפורי האגדות על האזור. אתם לא תתאכזבו וכנראה שתבקשו מנה שנייה.

אז כדי שלא תחשבו את הדובדבן שבקצפת: במרחק של כחמש דקות נסיעה מהמסלול, נמצאת מערת הנטיפים הגדולה והמרשימה ביופייה ובצורות נטיפיה, והיא אוהבת מבקרים - אז אל תאכזבו את בת אלפי השנים!

מגע לדו קיום: ביקור בנווה שלום

את היום סיימנו אל מול הנופים הפסטורליים והשלווים הנגלים מהיישוב נווה שלום - נופי עמק איילון. נראה היה כי נמצאה נקודה של שפיות בין כל הטירוף של חיי היום יום. ציפורים לבנות קיננו על העץ, כאילו הן החלופה המודרנית של יונת השלום מהסיפור של נוח, שלטים בשלוש שפות הופיעו בכל רחבי היישוב והרגיש כי יש פה תקווה אמיתית. 

נווה שלום הוא יישוב יהודי-ערבי, הנמצא גם הוא במטה יהודה, והוקם בשנת 1972 מאידאולוגיה ורצון ליצור מציאות אחרת ביחד. ביישוב חיות כיום 54 משפחות, וילדיהם לומדים ומדברים את שפת האחר מגיל צעיר. ראש היישוב מספר שאמנם המקום קטן, אך ההצלחה מתרחשת טיפין טיפין ובני הדור השני בוחרים להמשיך ולחיות ביישוב, גם מבחירה עצמית.

ולמה להגיע לפה? בעיקר כי נעים ומחמם מעט את הלב, אך גם כי הוא מהווה את אחת התחנות בהן עובר שביל ישראל, כנקודה מיוחדת במדינה בה שווה לבקר בנוסף. כמו כן, קל מאוד לצאת ממנו לטיולים בסביבה: טיול ג'יפים בדרך בורמה, קפיצה למנזר השתקנים בלטרון או כמה יערות לנקות בהם את הראש. אם תרצו תוכלו גם להישאר במלון שפועל במקום, ושמזכיר חדרים בקיבוץ – פשוט, אך ממש בלב הטבע. 

  • מרכז נווה שלום | לפרטים: 02-9993030.

תמונה מתוך תוכן באתר למטייל בישראל (טיולי)

מבשרות השלום | צילום: אינה גרייזל


לתחילת הכתבה
 


הכותבת הייתה אורחת של תיירות מטה יהודה "הלב הירוק"