כל המידע על תצפית הר סדום

הגישה לתצפית נגישה לכל רכב ועלייה לפסגה עצמה דורשת הליכה רגלית קצרה. בפסגה תוכלו להתרשם מניצב מלח וממולכם ישתקף לו נוף בריכות המלח הדרומיות. במבט מערבה תוכלו לראות את מצוק ההעתקים ממנו יוצאים גם נחל פרצים וגם נחל עמיעז. מבט מזרחה יגלה בפניכם את הגבול בין הרי אדום להרי מואב, הוא נחל זרד שבעבר הירדן המזרחי.

הסיפור הגיאולוגי

כשאתם עומדים על הר סדום, אתם עומדים למעשה על הר של מלח – תופעה ייחודית ונדירה בעולם. אורכו של הר סדום כ-11 ק"מ ורוחבו כשני ק"מ. אז כיצד נוצר ההר? לפני חמישה מיליון שנה חדרו מי הים התיכון לים המלח דרך עמק יזרעאל ויצרו את לגונת סדום. בשלב זה שקעו בים המלח סלעי מלח שעוביים הגיע ליותר משני ק"מ. בשלב מסוים ניתק הקשר בין הים התיכון לים המלח שהפך לאגם פנים יבשתי בדומה למה שאנחנו מכירים אותו כיום אך בממדים הרבה יותר גדולים. ים המלח השתרע עד לפני 14 אלף שנה מעמק הירדן ועד מושב חצבה בערבה, זוהי ימת הלשון המפורסמת.

בשלב הזה הוסיפו לשקוע על גבי שכבות המלח סלעי משקע אגמיים נוספים: אחד מהם הוא תצורת הלשון המרכיבה את מישור עמיעז ונחל פרצים – מתחת לשכבה זאת יש קילומטרים של שכבות מלח.

איך כיצד לפתע התרומם הר סדום? ובכן, למלח יש תכונה מיוחדת. כאשר הוא נלחץ מלמעלה (במקרה הזה על ידי סלעי משקע אגמיים) הוא הופך צמיגי, ובצורה איטית הוא מצליח להתרומם מבין הסדקים הרבים של הבקע. תופעה זאת נקראת דיאפר. כך נוצר לנו מחדר סדום שהוא לוח אנכי שמדי שנה מוסיף להתרומם ב-6-9 מ"מ. האקלים היבש באיזור ים המלח הוא השומר עליו מבלייה שכן המלח מתמוסס הרבה יותר מהר מאבן גיר. בהר סדום מאות ק"מ של מחילות אנכיות ואופקיות שנוצרו בעקבות המסה של המים את המלח, כך נותרה לה מערת אשת לוט (הנקראת גם מערת סדום).

טיול למערת אשת לוט בהר סדוםטיול למערת אשת לוט בהר סדום | צילום באדיבות: eXteriorate