עמק הבכא
עם פרוץ מלחמת יום הכיפורים פלשו מאות טנקים לגולן דרך פתחת קוניטרה. צה”ל יצא לאחד מקרבות הבלימה הקשים במלחמת יום הכיפורים – מלחמה של מעטים מול רבים. רק עשרות בודדות של טנקים מחטיבות השריון 188 ו-7 נלחמו מול הכוח הסורי העצום, שהובילו לאבדות קשות במשוריינים ובנפש.
בסופו של דבר, גדוד 77 של חטיבה 7 בפיקודו של סא”ל אביגדור קהלני, הצליח לבלום את הצבא הסורי, למנוע את פלישתו לישראל ולהדוף אותו חזרה לסוריה. את השליטה הגדוד השיג לאחר, שהתמקם על רכס הבוסטר, ששולט על העמק.
מראה מאות הטנקים הסורים השרופים, הפרושים על פני העמק, שהתגלה למחרת הקרבות, העניקו למקום את שמו – עמק הבכא. בביקור תוכלו לראות את האנדרטה, שהקימו לזכר הנופלים ומעשי גבורתם, עצים שנשתלו לזכרו של כל חלל, טנק סורי, שטיפס על הגבעה ונעצר בנקודה זו ממש ואמפי תיאטרון הצופה אל העמק ומאפשר לספר את סיפור הקרב.
הגעה: מכביש 98, מול הכניסה לקיבוץ אל-רום פונים מזרחה. נוסעים בדרך הסלולה ולאחר כקילומטר וחצי פונים שמאלה ב”מזלג” הדרכים. נוסעים כקילומטר וחצי נוספים ומגיעים לרחבת החניה שלפני האנדרטה.
סקרנים לשמוע עוד על קרב עמק הבכא?
בקיבוץ אל-רום הסמוך לאנדרטה פועל "מיצג עמק הבכא". בסרט עדויות אישיות ותיעוד אותנטי משולבים באנימציה והדמיות מתקדמות, המשחזרים את מהלכי הקרב וגבורתו. הסרט המרגש מוקרן בעברית או באנגלית ומוצג ברזולוציית HD, בליווי אפקטים קוליים ובאמצעות מערכת הסראונד של אולם הקולנוע של הקיבוץ. אל תפספסו הזדמנות ייחודית להכיר ולחזות באחד מסיפורי הגבורה ההירואיים ביותר. הסרט מתורגם ל-10 שפות נוספות ובמקום תמצאו קפיטריה וחנות מזכרות.
פרטים נוספים:
- יש לתאם ביקור מראש (לקבוצות בלבד) בטלפון: 053-6114030
- מחירים: מבוגר: 25 ש”ח, ילד (6-16): 18 ש”ח, פנסיונר: 20 ש”ח
- כתובת: קיבוץ אל-רום (סינמה אל-רום בוויז)
מיצג עמק הבכא | צילום: באדיבות מיצג קרב עמק הבכא
תל סאקי
אחד הקרבות הקשים במלחמת יום הכיפורים התנהל בתל סאקי. בתל הגעשי הקטן היה מוצב צה"לי קטן, שנקלע למאות טנקים ואלפי חיילי ח"יר סוריים שפרצו את גדר הגבול. בתום הקרבות נשארו בתל 28 לוחמים מהנח"ל והשריון, פצועים וללא תחמושת. הם התבצרו בתוך הבונקר הקטן בתל, כשהם מוקפים בכוח סורי אדיר.
פעמיים נשלח כוח לחלץ את הנצורים בתל סאקי ופעמיים הכוחות נורו והושמדו כמעט לגמרי. המוצב הנוכחי נבנה לאחר מלחמת יום הכיפורים. מומלץ להיכנס לתוך הבונקר ההרוס ולטייל בין המסדרונות והחדרים שמתחת לאדמה, לבקר באנדרטה בה משובצות תמונותיהם של 32 הנופלים וליהנות מתצפית מראש התל על מישורי דרום הגולן ואל תוך סוריה.
באתר תוכלו גם להשתתף באתגר הבונקר בתל סאקי, שתצעיד אתכם בעקבות לוחמי תל סאקי. דרך חווית המשחק תחשפו לסיפורם של הלוחמים הצעירים המתמודדים עם דילמות ואתגרים בלתי נתפסים תוך כדי ההתקפה הסורית ב-1973. משך הפעילות: כשעתיים, בתיאום מראש בטלפון 072-2727942, לא בשבת.
הגעה: תל סאקי נמצא בדרום הגולן, על כביש 98, כ-3 קילומטר מצפון לרמת מגשימים.
תל סאקי | צילום: ישראל אשד
רמפת כח נתי
כוח נתי לחם באיזור עמק קוניטרה במלחמת יום הכיפורים והשתתף בכיבוש המובלעת הסורית לאחר קרבות הבלימה. בקרבות המרים נפלו 22 לוחמים מכוח נתי. את שמותיהם אפשר לראות באנדרטה הנמצאת על רמפת טנקים המשקיפה לתצפית יפה לכיוון סוריה ועמק קוניטרה ומטעי תפוח ודובדבן של קיבוצי הסביבה. באנדרטה מסבירן קולי המתאר את פעילותו של כוח נתי במלחמה.
הגעה: האנדרטה נמצאת על כביש 98, קילומטר וחצי מצפון לקיבוץ עין זיוון.
אנדרטת כח נתי | צילום: דפנה מאיר
תל שיפון
את נוף תילי הגעש של הגולן, רכס בשנית עם יער האלונים שלו, תל יוסיפון, תל פארס וכרמי גפן תוכלו לראות מתצפית הר שיפון – תל געשי בעל שתי פסגות. אל צבעי העמק מתווספים בסתיו גווני כתום ואדום של שלכת הגפנים.
המישורים מתחת משמשים כיום שטח אימונים של צה"ל ולא נדיר לצפות מפה בטנקים צהליים. באותם המרחבים לחמה חטיבת המילואים של השריון 679 במלחמת יום הכיפורים. המצפור נבנה במטרה להנחיל את מורשת הלחימה של החטיבה לתלמידים, לתיירים, למטיילים ולמפקדי צה"ל.
- הגעה: הר שיפון נמצא כקילומטר מדרום לקיבוץ אורטל. דרך עפר טובה לכל רכב עולה לראש התל.
תצפית הר שיפון | צילום: רינה נגילה
אנדרטת חטיבה 679 ביער הנופלים
חטיבה 679 הייתה בין הכוחות, שבלמו את הסורים במלחמת יום הכיפורים וגם כבשה שטחים בעומק סוריה. על אחת הגבעות שהחטיבה לחמה בהן ניצבת אנדרטה לזכרם של 74 לוחמי החטיבה, שנפלו במלחמת יום הכיפורים, חללי מלחמת לבנון השנייה וכן נופלים באימונים ובפעילות מבצעית.
במקום ספסלי ישיבה המזמינים לשבת ולהאזין לסיפור הקרבות בלחיצה על מסבירן קולי.
הגעה: כ-2 קילומטרים מדרום לקיבוץ אורטל פונים מזרחה על דרך עפר עד לחניון יער הנופלים.
אנדרטת חטיבה 679 ביער הלוחמים | צילום: דפנה מאיר
הכתבה נכתבה בעזרת תיירות גולן
היי,
מה תרצה לכתוב על "שעת נעילה: בעקבות סיפורי הגבורה של מלחמת יום הכיפורים"?