מידע כללי על המסלול

אזור: צפון- רמת סירין

דרגת קושי: קל עד בינוני

נקודת התחלה: גן לאומי כוכב הירדן

נקודת סיום: תחנת דלק דור אלון, צומת מגידו

אורך המסלול: כ- 51 ק"מ

זמן משוער למסלול: כ- 6-8 שעות

מה עושים במסלול? 

את המקטע נתחיל בגן הפסלים בצמוד לגן לאומי כוכב הירדן, אפשר ואף מומלץ להיכנס לגן הלאומי להתרשם מהעתיקות ומהפסלים במקום (הכניסה הינה בתשלום או בחינם לבעלי מנוי מטמון). אם אתם חובבי פסלים, חשוב שתדעו שגן הפסלים כוכב ירדן כולל 34 פסלים של אחד מאמני הפיסול הגדולים והמוכשרים שצמחו בישראל – יגאל תומרקין ז"ל (אשר נפטר בשנת 2021).

גן הפסלים הוקם על ידי תומרקין בעצמו בשנת 1994 והוא כולל מקבץ הפסלים אשר מרכז בתוכו למעשה שנים של עשיה תרבותית ייחודית ומרשימה.

תחנה 1: הגן הלאומי כוכב הירדן

גן הפסלים מהווה חלק בלתי נפרד מגן לאומי כוכב ירדן, אשר מציע עוד קשת של אטרקציות ומקומות יפים שלא כדאי לפספס את הביקור בהם. בין היתר, תוכלו להתרשם ממבצר צלבנים ייחודי אשר הוקם לפני למעלה מ-900 שנה. מבצר זה משתרע על פני לא פחות מ-15 דונם, והוא עשוי כולו מסלעים ומאבני בזלת מה שהופך אותו למיוחד אף יותר. בשטח הגן נמצא גם שביל הידיד, אשר אורכו כ-1.2 ק"מ והוא עובר בין שרידי בוסתנים.
כאן חשוב לציין שהדרך חזרה מאותו המסלול כרוכה בטיפוס מעט תלול - מכיוון שמדובר בדרך קצרה יחסית אין מה לחשוש רק לשים לב.  תמונה מתוך אתר למטייל בישראל
צלם: איתן מתאו קג׳יה

במקום נמצאת אנדרטה לזכר צ'ארלס וינגייט (שהיה קצין בצבא הבריטי אשר  נחשב לציוני נלהב ואף קיבל את הכינוי ה"ידיד") ולידה מעיין עין ידיד – אשר כפי שניתן להסיק משמו גם הוא נקרא על שמו של אותו וינגייט.
עוד בגן הלאומי, חלקה אשר משמשת כמקלט לצמחים נדירים אשר צומחים על קרקעות בזלת כמו: אלקנת הגליל ושלהבית הגלגל. בהמשך ניתן גם ליהנות מהמראה הקסום של ריכוז פריחת גביעונית הלבנון.
כפי שהבנתם יש לא מעט מה לראות בגן, ואתם יכולים להחליט כמה זמן לבלות שם, מה לעשות ולראות ועל מה לוותר – בכל זאת, עוד יום ארוך לפנינו ויש עוד לא מעט לראות ולחוות.

תמונה מתוך אתר למטייל בישראלצלם: איתן מתאו קג׳יה

תחנה 2: דרך עמק המעיינות

אחרי הביקור בגן הלאומי, אפשר להמשיך את המקטע ולהתקדם לכיוון דרום על שביל מסומן אדום הממוקם על דרך עמק המעיינות, מדובר בנסיעה העוברת דרך הפרדסים של האזור (מה שתורם לחוויה).  ככלל, הנסיעה בשביל זה מספקת לנו מבט אל עבר אזור חקלאי מרשים ומגוון הכולל חיטה ואפילו על שדות כותנה מרשימים (כאשר, אין ספק שמדובר בנופים מהסוג שלא פוגשים בכל יום).

לאחר כ 4.5 ק”מ של נסיעה אנו עתידים להגיע לירידה מעניינת בשם מעלה זיקה, המשלבת בתוכה הצלבות  עם גינות סלעים. לאחר שנעבור אותה נפנה לכיוון צפון - מערב על שביל המסומן ב כחול ונמשיך איתו כ- 2 ק”מ שם יהיה לנו פיצול בוא נמשיך ישר.

נעזוב את השביל הכחול ונמשיך ישר לכיוון מערב עד שנפגוש בצומת T שביל שחור, אשר מוביל לכיוון דרום. נעבור על גבול יער בית השיטה עד שנגיע לאזור המחצבה בית אלפא.

תמונה מתוך אתר למטייל בישראלצלם: איתן מתאו קג׳יה

תחנה 3: בריכת ג’ופה

מכאן ניכנס אל שביל אשר יוביל אותנו אל בריכת ג’ופה אשר ממוקמת בתוך המחצבה עצמה. השביל מוביל אותנו כמעט עד לבריכה, כך שלאחר הליכה קצרצרה נוכל לעצור למרגלותיה, להתרענן במי הבריכה.
בריכת ג'ופה מהווה למעשה מאגר מים ענק אשר קוטרו הוא כמה עשרות מטרים. הבריכה מוקפת במצוקים.
ניתן לטבול בחלקה הרדוד של הבריכה ולפגוש מקרוב את הדגים הקטנטנים והחמודים אשר חיים בתוך מי הבריכה. אפשרות נוספת היא כמובן לוותר על הטבילה במים ופשוט לשבת על שפת מי הבריכה וליהנות מהפסקת קפה או ארוחה קלה על רקע הנוף הפסטורלי המקסים והייחודי.

שימו לב, בריכת ג'ופה נחשבת לאטרקציה עבור חובבי האקסטרים, מכיוון שיש את האפשרות לבצע קפיצה מצוק בגובה של עשר מטר למי הבריכה. נתון זה אינו מהווה כמובן כהמלצה, מכיוון שבכל זאת קפיצה שכזאת טומנת בחובה סיכון מסוים שלא בטוח שכדאי לכם לקחת – אבל אולי כן יזדמן לכם לצפות באלו שכן בוחרים לעשות זאת.

תמונה מתוך אתר למטייל בישראלצלם: איתן מתאו קג׳יה

תחנה 4: נחל חרוד

לאחר השכשוך במי הבריכה ועצירת הקפה אפשר להמשיך במקטע. כעת נחצה את כביש 71 לכיוון דרך נוף נחל חרוד ונמשיך עם השביל שלנו לכיוון מערב, דרך אין ספור מאגרי מים בבריכות דגים, נפגוש גם מגוון רחב של להקות ציפורים אשר מבקרות בארצנו כמו אגורים, ענפות, חסידות ועוד. כמובן, שאם אתם מבחינים בלהקות הציפורים ויש נקודת עצירה בסביבה, כדאי לעצור על מנת להתרשם מהמראה הפלאי.

קצת מידע: אורכו של נחל חרוד הוא כ-32 ק"מ, כאשר זרימת הנחל מתחילה במרגלות גבעת המורה ומגיעה עד לחיבור עם אפיק נהר הירדן. בעבר, מקורות המים העיקריים של הנחל היו נביעות ומעיינות כמו: מעיין חרוד, עין יזרעאל ועין עמל, אבל המים הללו מהווים כיום מקור לשאיבה, וכחלק מכך, בימינו אנו המקור המרכזי של המים הוא בריכות הדגים וניקוז השטחים החקלאיים.

באזור הנחל ניתן למצוא חורשות מוצלות, שבילי טיולים, בריכות דגים ואתרים שכדאי לשקול לעצור ולבקר בהם כמו: עין יזרעאל (אליו נגיע מיד) גשר הקנטרה, תל זוהרה וקניות הבזלת. כמובן, התשובה לשאלה היכן לעצור בדרך ומה לראות תלויה בכם ובלוח הזמנים אותו אתם מקציבים לעצמכם.  
תמונה מתוך אתר למטייל בישראל
צלם: איתן מתאו קג׳יה

תחנה 5: עין יזרעאל

נמשיך לאורך מרגלות הגלבוע דרך השדות הפתוחים המאפיינים את האזור עד שנגיע למעיין עין יזרעאל. עכשיו.. אם רוב העצירות במקטע הם עניין של בחירה (אנחנו רק ממליצים אתם אלה שמחליטים) כאן מדובר בעצירה שלדעתנו היא לא פחות מאשר חובה. מומלץ לעצור להתרעננות בצל עצי הפיוס במקום, לא לוותר על כניסה למים הרדודים של המעיין וכמובן, גם לנצל את הזמן למנוחה מהנסיעה הארוכה שהייתה לנו עד לכאן (חוץ מזה כידוע, קשה לסרב למנוחה בתוך פינת טבע קסומה ומופלאה).

עין יזרעאל מהווה למעשה מעיין נקבה אשר משכנו למרגלות הר הגלבוע. המקום מוזכר כבר בתנ"ך, בספר שמואל א' בתור המקום של התכנסות ישראל לפני תחילת המלחמה עם הפלישתים בגלבוע – אותה מלחמה משמעותית בה נפלו המלך שאול ובנו יהונתן.

עוד סיפור תנכי ידוע הקשור לעין יזרעאל הוא הסיפור על כרם נבות היזרעאלי – כאשר בקיצור, המלך אחאב חשק באדמות הכרם ובתחבולה גרם לכך שנבות היזרעאלי יוצא להורג והוא יקבל את הכרם. בעקבות אותו הסיפור אליהו הנביא הגיע לאחאב ואמר לו את המשפט המפורסם "הרצחת וגם ירשת?".

אם נחזור לימנו אנו, בעין יזרעאל ישנה בריכה בעומק של כמטר, אשר מלאה במים לאורך כל ימות השנה – כך שלא משנה באיזו עונה אתם מגיעים לאזור, עדיין תוכלו ליהנות ממנה (כמובן, שבעונות הסתיו והחורף המים קרים במיוחד אז טבילה בהם מומלצת רק לכאלו שהינם אמיצים במיוחד). הודות לעצי האקליפטוס אשר צומחים באזור, המעיין נהנה מצל ומהווה מקום קסום במיוחד לפיקניק, קפה או כאמור למנוחה.

תמונה מתוך אתר למטייל בישראלצלם: איתן מתאו קג׳יה

אם תצעדו כעשרים מטר מדרום לחורשה, אתם עתידים לגלות את הניקבה של המעיין. ניתן להיכנס לאותה הניקבה אשר גובה המים בתוכה הינו 60 סנטימטר דרך פיר. יש לשים לב שביציאה מהנקבה התקרה הינה נמוכה ולכן, חשוב להתכופף על מנת להימנע מקבלת מכה לא נעימה בראש.

תחנה 6: כפר הנוער ניר העמק

לאחר העצירה, הטבילה ו/או המנוחה (בהתאם איך שבחרתם להעביר את הזמן במקום), ניתן להמשיך ולהתקדם במקטע. מכאן ממשיכים דרך שבילים בין השדות, חוצים את כביש 60, עוברים בסמוך לכפר הנוער ניר העמק.

כפר הנוער ניר העמק כולל היום משק חקלאי (משק הכולל בין היתר: לול, רפת, אורווה, חממה וגינות נוי), פנימייה, חטיבת ביניים וחטיבה עליונה, בה לומדים תלמידים מהסביבה ומכל רחבי הארץ. עבור מי שמתעניין בהיסטוריה, נספר שבתחילת הדרך המקום שימש בחוות הכשרה לפועלות, אשר הוקם בשנת 1927 על ידי שרה מלכין. מאוחר יותר, בתקופת המרד הערבי הגדול המוקם שימוש כעמדת ההגנה הדרומית של העיר עפולה כאשר הנערות שלמדו והתגוררו במקום, קיימו תצפיות לצורך שמירה על העיר, לאורך כל שעות היממה. בשנת 1961 הפך המקום למה שהוא היום בית ספר אזורי חקלאי.

תחנה 7: כביש הסרגל עד מגידו

משם ממשיכים עד שמגיעים אל כביש הסרגל (כביש 65). כביש הסרגל נחשב כעורק תחבורתי משמעותי אשר מחבר בין הגליל למישור החוף. מי שעולה על כביש זה, כדאי שייקח בחשבון קצת נתונים: בין השנים 2014 עד ל-2018 נרשם בכביש זה מספר שיא של דוחות משטרה, אשר ניתנו בגין מהירות מופרזת – לכן, כדאי לקחת את הזמן ולנסוע במהירות המותרת. (ובצורה כזאת, גם ליהנות יותר מהדרך). 

מכאן ממשיכים על שביל אשר מקביל לכביש הסרגל - כאשר בעונה ניתן לפגוש לאורך שביל זה מרבדי כלניות ומיותר לציין שמדובר בחגיגה צבעונית וקסומה לעיניים. אם מצאתם נקודת עצירה ואתם מבקשים להתרשם מקרוב מהכלניות, להריח אותם ואולי גם להעלות תמונות פריחה מדהימות לאינסטגרם, חשוב שתזכרו שכלניות הינן צמח מוגן ולכן, אסור לקטוף אותן! מעבר לכך, מעבר לעובדה שכלנית מהווה כפרח האהוב ביותר על הישראלים הכלנית גם נבחרה לפרח הלאומי של המדינה.

אז אחרי שהתרשמנו מכלניות (במידה והתמזל מזלנו) נמשיך עם השביל עד לצומת תחנת הדלק אלון “מגידו” הנמצאת בצמוד לצומת מגידו שזו נקודת סיום של המסלול שלנו. אם החלטתם לסיים כאן את היום, תוכלו לכוון את הוויז ולשוב הביתה כשאתם עייפים אבל אנחנו בטוחים שגם מאוד (מאוד) מרוצים.

אם אתם רוצים להמשיך את החוויה, ליהנות מחוויית שטח אמיתית, לישון באזור ולהמשיך למחרת למקטע נוסף. תוכלו להמשיך מכאן דרך צומת מגידו על כביש 65 לכיוון דרום מערב  כ-1 ק”מ עד שתיראו מצד ימין לכביש מתחם  של תחנה דלק "סונול". יש להיכנס לכיוון אותה התחנה ומאחוריה תראו שביל אשר מסומן באדום. השביל הזה ייקח אתכם אל לפינת חמד מהממת בתוך חורשה הנמצאת מאחורי בית עלמין עתיק ובצמוד אל תחנת קמח עתיקה.

כאן, בין העצים תוכלו להקים את המחנה שלכם ולהעביר את הלילה לאור הכוכבים ותחת חופתם הקסומה.
כמובן שכדאי להשתדל ולישון טוב, כי מחר מצפה לכם יום לא פחות קסום וייחודי אשר את פרטיו תוכלו לקבל במקטע הבא (מקטע מספר 4).

נקודות עצירה לפק”ל קפה

     

מסעדות בסביבת המסלול

 

תחנות דלק לאורך המסלול

נקודת לינה בסוף המסלול

חורשה מאחורי בית עלמין מוסלמי עתיק ליד שרידי תחנת קמח עתיקה

שימו לב: לא מומלץ לצאת למסלול זה לאחר ימים גשומים. האדמה הבוצית עלולה לגרום לחלקים מסוימים במקטע להיות בלתי עבירים.

נוסעים בשביל נריה

המסלול מוקדש לזכרו של נריה זיסק ז"ל

סרן (במיל') נריה זיסק, בן 24 ממשואות יצחק, היה מ"מ בחטיבת 401 שנפל בקרב במרכז רצועת עזה ב-28 בדצמבר 2023. נריה היה אדם עם שמחת חיים מדבקת ואהבה אינסופית למשפחתו וחבריו, שנהג ללכת עד הסוף עם חלומותיו בין אם היו נגינה, גלישה או בנג'י בדרום אמריקה. נריה אהב לטייל גם בנופי ישראל, בייחוד במעיינות והמסלולים של צפון הארץ. יהי זכרו ברוך.

תמונה מתוך אתר טיולי