כל המידע על קטע מספר 1: מהחרמון ועד לבניאס

  • דרגת קושי: קשה | משך הטיול: 7 שעות | אורך המסלול: 12 ק"מ | משך המסלול: כיום הליכה
  • נקודות למילוי מים: קופת החרמון, נווה אטי"ב, נבי חזורי, מבצר קלעת נמרוד, שמורת טבע נחל חרמון - בניאס
  • הטמנות: אין | לינה: חורשת נבי חזורי. בית ספר שדה חרמון, בית ספר שדה גולן
  • נ.צ. התחלה: 35.77165230694571 / 33.30673165589258
  • נ.צ. סיום: 35.69422413536417 / 33.2468285071557

מקטע 1 הוא החלק החדש ביותר בשביל ישראל. במקור, שביל ישראל התחיל בקיבוץ דן בסמוך למוזיאון בית אוסישקין. סימון זה בוטל ונותב מחדש כך שיכלול את החרמון וערוץ נחל גובתה, ובהמשך השביל עובר דרך אתרי מורשת כמו נבי חזורי וחניון סיירת אגוז, קלעת נמרוד ומסתיים בכניסה שמורת טבע נחל חרמון – בניאס.

הסימון החדש התבצע בשיתוף ובסיוע עיריית קריית שמונה, המועצות האזוריות גליל עליון, מבואות חרמון וגולן, קרן קיימת לישראל, רשות הטבע והגנים, צה"ל וקרן שוסטרמן.

תיאור מסלול מצפון לדרום

הר החרמון הוא למעשה חלק מרכס הרים ארוך המצוי כיום בתחומי שלוש מדינות: ישראל, סוריה ולבנון. הר חרמון הוא ההר הגבוה ביותר בארץ ישראל כשפסגתו נישאת לגובה של 2,224 מטרים. בתחומי ישראל מורכב החרמון משלוש שלוחות: הצפונית – שיאון, המרכזית – שריון, והדרומית – חרמון, שמופרדות ביניהן בנחלים (שיאון וגובתה). הגשמים והשלגים הרבים שיורדים באזור החרמון, מחלחלים ברכס ההרים (מורכב מסלע גיר ומתוארך לתקופת היורה) ויוצרים תופעות קרסטיות מרהיבות כמו מערות נטיפים, דולינות וכו' ונובעים בהמשך בתור עשרות מעיינות המזינים את מקורות הירדן והכנרת.

שביל ישראל בחרמוןסימון שביל ישראל בחרמון | צילום: עומרי סלנר, החברה להגנת הטבע

את ההליכה בשביל ישראל מתחילים מהחניון של קופות אתר החרמון, שם השביל חופף עם שביל הגולן שמתחיל באותה הנקודה. ממשיכים בירידה לכיוון ערוץ נחל גובתה הממוקם בין שלוחת שריון מצפון לבין שלוחת כתף חרמון. ההליכה בשביל היא במקביל לכביש 98 שאותו חוצים לאחר כחצי קילומטר של הליכה ומשם ממשיכים בשביל לאורך הנחל.

לאחר כ-2 ק״מ, שביל ישראל יורד מערבה לכיוון הישוב נווה אטי"ב ומתפצל משביל הגולן, הממשיך מזרחה אל הישוב הדרוזי מג'דל שמס.

בזמן ההליכה תוכלו לשים לב לשינויי הצמחייה בהתאם לגובה – בגלל תנאי מזג האוויר, בפסגות הגבוהות, ועד לגובה של כ-1,900 מטר, שם נמצאת צמחייה מסוג "כרקוצי", המאופיינת בכרי שיח קוצניים. באזורים הנמוכים יותר, עד לגובה של כ-1,200 מטר, נמצא "יער ספר הררי", ולבסוף החורש הים תיכוני המוכר ברחבי הארץ. בהתאם לצמחייה גם מגוון בעלי החיים המצויים באזור משתנה ובאתר החרמון תוכלו לראות מינים מיוחדים לאזור (בהתאם לעונה) כמו צחיחנית החרמון, חצוצרן חרמון, סיטת צוקים ועוד.

כ-1.5 ק״מ לאחר הנקודה בה מתפצל שביל ישראל משביל הגולן, מגיעים אל שער הכניסה המזרחי של היישוב נווה אטי״ב. כעת יש לחצות בזהירות את כביש 989 בסמוך לשער ולהמשיך לאורך הגדר של המזרחי של היישוב. לאחר מכן השביל נפרד מהגדר המזרחית וממשיך בירידה לערוץ של נחל חזורי.

לאחר כ-1.5 ק״מ של הליכה, השביל מגיע למטעי היישוב. שימו לב: לא לקטוף מהעצים את התוצרת החקלאית. הדבר פוגע בפרנסתם של החקלאים.

השביל משם ממשיך אל מחוץ לשטח החקלאי, ונפגש שוב עם כביש 989. כעת יש לחצות את הכביש בזהירות, ליד תחנת האוטובוס, אל עבר אנדרטת חללי סיירת אגוז ואתר נבי חזורי. בנקודה זו שביל ישראל, משתלב יחד עם שביל סימון אדום שמקיף את אתר החורשה בה נמצא הקבר של נבי חזורי מכיוון צפון.

אתר נבי חזורי

אתר נבי חזורי המקודש לעדה הדרוזית – מציין את קברו של השיח' עותמאן אל-חזורי שנמצא בלב חורשת אלונים מרשימה המשמרת עצים שלא נכרתו מעולם מפאת קדושתם. על פי הערכות, גילם של עצי האלון שבמקום הוא למעלה מ-300 שנה.

השיח' עותמאן חזורי, היה ידוע כמי שמבקש שלום ורודפהו. הוא היה יושב על אם הדרך לדמשק, שבה צעדו צבאות רבים: ארמים, צלבנים, ממלוכים ועוד. מספרים, כי השייח' היה מזמין כל אדם שהלך בדרך להתארח אצלו.

האגדה מספרת שהנביא חזורי היה בוחן את כוונותיהם של עוברי האורח בעזרת מלח מיוחד, שאיתו היו טבולים פת לחם - אם היו פניו של האורח לשלום, היה המלח מעצים כוחו, וברכת השייח' על ראשו. אולם אם כוונותיו של האורח היו לא טובות, המלח היה משכיח את אותו אדם מהתוכניות אשר תכנן, והוא היה שב במהירות לביתו. במקום נמצאים גם כשבעים קברים נוספים של מאמינים אשר ביקשו להיקבר לצידו של הנבי חזורי החכם.

בהמשך השביל עובר בסמוך לאתר ההנצחה לחללי סיירת אגו"ז. האנדרטה שבמקום מוקדשת לזכר 31 לוחמי סיירת אגו''ז (אנטי גרילה ולוחמה זעירה) אשר נפלו במילוי תפקידים באזור זה.

סיירת אגו”ז

הסיירת הוקמה לראשונה בשנת 1956 על ידי יצחק רבין בתגובה למבצע קדש, על מנת לשמש כסיירת פיקוד צפון. הסיירת פורקה לאחר כשנה, והוקמה שוב בשנת 1964 ואף פורקה שוב לאחר מלחמת יום כיפור. בשנת 1995 הוקמה היחידה מחדש, הפעם כחלק מחטיבת גולני ובכדי להתמודד עם איום חדש: ארגון הגרילה השיעי, החיזבאללה. מאז נסיגת צה"ל מדרום לבנון בשנת 2000, היחידה פועלת כיום גם באזור יהודה ושומרון.

מבצר נמרוד

לאחר הליכה של כקילומטר, תגיעו אל הכניסה לאתר רשות הטבע והגנים: הגן הלאומי מבצר קלעת נמרוד המרהיב. במקורות מוסלמיים ונוצריים של התקופה הצלבנית והממלוכית מכונה המקום בשם קלעת א-צובייבה, שפירושה "מצודת המצוק". כיום מבצר נמרוד הוא אחד המבצרים הבודדים שנשתמרו טוב עד ימינו והוא ללא ספק מרשים בעוצמתו. המבצר שלט על נתיב ראשי שהלך מהעיר צור, השוכנת לשפת הים התיכון, דרך צפון בקעת החולה והבניאס, אל דמשק.

גן לאומי מבצר נמרודגן לאומי מבצר נמרוד | צילום: עומרי סלנר, החברה להגנת הטבע

השביל מקיף את הגן הלאומי מכיוון דרום ואז ממשיך בירידה בשלוחה עד לכניסה לשמורת טבע נחל חרמון – בניאס. המקטע מסתיים ליד כנסייה מארונית לא פעילה שנבנתה בסמוך למעיינות הבניאס.

שמורת הטבע נחל חרמון – הבניאס

הטיול בבניאס חושף אותנו למראות טבע מרהיבים הפרושים בריכוז מרשים על פני כמה קילומטרים בודדים. מקור מי הבניאס הוא כמובן במי השלגים ממרומי הר חרמון שנמסים ומחלחלים מגובה 2100 מטר היישר למעיינות הבניאס תוך חמישה ימים בלבד (!) לכן, טמפרטורת המים קרה ביותר ועומדת כל השנה על כ-15 מעלות.