איך מטיילים
-
המסלול מתאים לכל המשפחה, אך מדורג כמסלול בינוני, מאחר שהעליות בו דורשות מאמץ לא קצר אך גם לא קשה, ששווה בהחלט את הנוף.
-
המסלול מתאים לכל עונה, אך פחות מומלץ בסוף הקיץ, אז חם והמסלול פחות ירוק. יש להצטייד ב-3-4 ליטרים של מים.
-
הצעה להקלה במסלול: ניתן לעלות לתל ולרדת לוואדי, ולוותר על הטיפוס להר עצמון - מיד אחרי היציאה מהנחל המשיכו עם דרך העפר השחורה ולאחר מכן האדומה.
-
העלייה לתל סלולה ונוחה מאוד, אך מומלץ להצטייד במקלות הליכה. היזהרו מבורות פתוחים בתל.
-
בשנת 2015 שופץ מתחם התל וקיימת בו חניה לנכים ומסלול של חצי שעה מונגש (אדום), מסלול מעגלי קצר ירוק (כשעה) ומסלול מעגלי ארוך שחור (כשעה וחצי).
-
לאורך המסלול אין פחי זבל - אנא הקפידו לקחת איתכם את האשפה. שימו לב להנחיות השלט בכניסה לתל.
איך מגיעים
מכביש 77 פונים בצומת המוביל שמאלה, ולאחר כ-0.5 ק"מ פונים בצומת יפתחאל ימינה לכביש 7914, שהופך לאחר מכן לכביש 784. לאחר שעוברים את כפר כאוכב אבו אל היג'א, ממשיכים כ-1.5 ק"מ ופונים ימינה לכביש 7955 (לעבר יודפת, הררית ואבטליון) [1]. ממשיכים בכביש, פונים לכיוון יודפת ולאחר כ-100 מטר רואים פנייה שמאלה (עם שלט) לתל יודפת. היצמדו לימין כל הזמן, והדרך הסלולה תביא אתכם ישר למגרש החנייה שלמרגלות התל [2]. ניתן להגיע ליודפת גם בפנייה מזרחה מצומת אבלים שעל כביש 70.
המסלול
מחניית הרכב נמשיך עם השביל עד לתל יודפת [4]. בדרכנו, מצד שמאל, ניתן לראות את המושב יודפת שנמצא על רכס הרי יודפת. המושב הוקם בשנת 1960, וסבל עם היווסדו מבידוד בלב האוכלוסייה הערבית במקום, מתנאי הקרקע ומהיעדר מים. תעסוקה נמצאה בצורת נטיעת יערות מטעם קק''ל ולאחר מכן ביישוב עולים ביישוב שגב.
המתיישבים הראשונים ביודפת היו בני גרעין יובלים, שהיו תלמידיו של ד''ר יוסף שכטר ונקראו ''שכטריסטים'' על שמו. שכטר (1901-1994) היה מחנך, הוגה דעות וסופר, שמסריו היו מיוחדים ושונים מאלו שהיו מקובלים בשנים הראשונות שלאחר קום המדינה. בתחילת שנות החמישים התגבשה סביבו בבית הספר הריאלי, שבו לימד, קבוצת תלמידים, שדבריו על חתירה למימד העומק המחשבתי והנפשי שבאדם, נגעו לליבם. הם החליטו להקים גרעין ייחודי משלהם, שבו ימומשו המחשבות ודרכי החיים הללו, ולאחר גלגולים שונים עלה הגרעין ליודפת.
תל יודפת
לתל יודפת היסטוריה מרתקת מתקופת שונות של העם היהודי, אך במיוחד מתקופת המרד הגדול. מרד זה שהחל בשנת 67 לספירה והסתיים בשנת 70, בחורבן בית המקדש השני, התנהל בכל חלקי הארץ, בין השאר בגליל. על אזור הגליל פיקד בתקופת המרד הגדול יוסף בן מתתיהו שקבע את מושבו ביודפת. הרומאים, ובראשם המצביא אספסיאנוס, פעלו לדכא את המרד על ידי כיבוש מקורות ההתנגדות. בין השאר כבשו הרומאים, לאחר מצור וקרב עז את העיר היהודית גמלא שברמת הגולן כמו גם את גוש חלב. מעט על ההיסטוריה של העם היהודי באותה תקופה.
קרב קשה התרחש בשנת 67 לספירה ביודפת, שתוכננה לעמוד במצור ממושך. הדבר מתואר בצורה בהירה בספר מלחמות היהודים ג,ז,ז: ''והעיר יודפת נמצאת כמעט כולה בראש הר תלול המוקף מעברים תהומות אין חקר, ונסות איש להקיף למטה, תחשכנה עיניו מעומק פי התהום, ורק מרוח צפון נמצאה דרך אל העיר כי שם נבנתה בצלע ההר המשתפע ויורד.. ועוד הרים נוספים הקיפו את העיר סביב ועל כן נסתרה מעיני אדם טרם התגלו אליה. זו הייתה תכונת יודפת הבצורה''.
אנו, אכן נטפס אל ראש התל שנראה היום קירח למדי, מצדו הצפוני המתון יותר. בזמן העלייה נוכל לראות פסל דמוי חיילים רומים הצרים על התל ובכלל מומלץ לדבוק במסלול הירוק והשחור המקיפים את התל ולוקחים אתכם יחד עם פסלים ושלטים ממש לסיפור הקרב בין תושבי יודפת לרומאים. מראש התל נקל להבין את תיאורו של יוסף בן מתתיהו על הגיאוגרפיה של התל. אבל יוסף בן מתתיהו לא הסתפק בנתונים טבעיים אלו וביצר את העיר על ידי הקמת חומה וחפירת בורות מים לשעת מצור. תיאור לכך ניתן למצוא ב'חיי יוסף', פרק לז: "ביצרתי ערים אחדות בגליל... ואת יודפת... ואצרתי צרכי אוכל לרוב וגם נשק לביטחון הימים הבאים".
אבל לרומאים שיטות מצור מנוסות ובדוקות - אלו הטיחו בעיר, כפי שנמצא בממצא הארכיאולוגי, חצים מראשי ברזל, אבני בליסטראות, ואף בנו סוללה גדולה על ידי שפיכת עפר בסמוך לחומה. מהתצפית צפונה אפשר לדמיין את 160 מכונות הקלע שהציב המצביא הרומאי אספסיאנוס כדי להרוג במגנים, את מחנה הרומאים העצום שכלל אלפים רבים של חיילים בהם פרשים, רגליים, קלעים ונושאי קשת. לנגד עינכם, במקום תל חשוף, הייתה פעם עיר הומה, שניסתה לעמוד במצור קשה.
הנצורים השתמשו בשיטות שונות להגנה, בהן אבני דרדור שזרקו על הרומאים התוקפים, הגנה על החומה מפני איל הניגוח עם שקים מלאי קש ומוץ, ובהמשך אף ניסיון שריפת איילי הניגוח על ידי לפידים, שפיכת שמן רותח ופיזור גרגרנית מבושלת (שהופכת בבישול לרכה כחמאה וחלקלקה מאוד) על קרשי הגשרים, כדי שההולכים עליהם יחליקו. במהלך המצור יצאו לא פעם חרש מגינים כדי לפגוע במחנה הרומאים, וכן כדי להביא מזון ותחמושת לנצורים. בד בבד, עם בניית הסוללה, הורה יוסף בן מתתיהו להגביה את החומה ואף השתמש בעורות של שוורים כדי להגן על הבונים מפני החצים. למרות הכל, לאחר 47 ימי מצור, ב-20 ביולי 67 לספירה, החומה הובקעה.
רבים מתושבי יודפת שלחו יד בנפשם, אחרים נהרגו בקרבות פנים אל פנים, והמסתתרים במערות נשחטו ללא רחם. הרומאים שבו בקושי 1,200 איש ומספר החללים, כך מספר יוסף בן מתתיהו, היה ארבעים אלף איש (יש האומרים שהתכוון לגליל כולו). בסיומו של הקרב נותרו ארבעים מורדים שהסתתרו במערה, ובראשם מפקדם - יוסף בן-מתתיהו. אחרוני המורדים מחליטים להתאבד ומתחילים בהגרלה (ממש כמו במצדה). לאחר סדרת הגרלות נותרים בחיים יוסף ולוחם נוסף. הרומאים חיפשו את יוסף בין כל החללים והשבויים, ולא מצאו אותו, עד אשר אישה אחת גילתה להם היכן הוא מסתתר. הרומאים שלחו את שרי האלפים שלהם בכדי לשכנעו להיכנע. יוסף סירב, והם רצו לשרוף את המערה שבה הסתתר. לבסוף יוסף החליט שעדיף שיחיה ולכן נכנע לרומאים.
יוסף בן מתתיהו, הופך לשבוי של הרומאים. במהלך השבי, מנבא יוסף לאספסיאנוס כי זה יהפוך להיות קיסר רומא במקום נירון. כאשר הדבר מתממש הופך יוסף בן מתתיהו ליוספוס פלוויוס והחל לשמש כהיסטוריון של המרד הגדול וכותב את קדמוניות היהודים, ומלחמות היהודים. שני ספרים אלו מהווים את מקורות המידע המרכזיים שלנו על ההיסטוריה של תקופת בית שני.
נסייר מעט בתל, ובראשו נוכל להבחין בבורות מים רבים שתעלות קטנות החצובות באבן מובילות אליהם את מי הגשמים - היזהרו בזמן ההליכה, כי חלק מהבורות לא מסומנים. באחד מהבורות נתגלה בזמן החפירה הארכיאולוגית ערימה גדולה של עצמות אדם - ככל הנראה שרידים להרוגי הקרב. מצבה לזכרם הוקמה לאחרונה בתחתית התל, על הדרך שבה עלינו. על התל מצויים יחידות מידע ואיורים המשחזרים ומסבירים את הווי החיים ביודפת העתיקה.
נמשיך עם הסימון הכחול, נשים לב לשרידי החומה ונתחיל לרדת מהתל בכיוון דרום מערב. הירידה תלולה במעט, אך מפגישה אותנו, ולא לראשונה הטיול, עם הנוף מרשים של רכסי הגליל התחתון. במהלך ההליכה ילוו אותנו צמחים רבים, בהם עצי אלון, חרוב, זית ואלה, וכן חוטמית זיפנית, פרגים, קידה שעירה, סירה קוצנית, סתווניות, רקפות, לטם מרווני, לטם שעיר ועוד.
הר עצמון
עם ההגעה לתחתית הערוץ השביל מתחיל לטפס במתינות לעבר הר עצמון. לאחר כ-0.5 ק"מ טיפוס, מגיע השביל לדרך עפר [5], שבה הוא פונה ימינה. לאחר הליכה של כ-250 מטר בדרך העפר, השביל הכחול פונה שמאלה וממשיך בטיפוס לעבר פסגת ההר. שימו לב כי הסימון חמקמק לפעמים ויש לחפשו בשטח. בתקופה המתאימה, נוכל לראות תוך כדי העלייה את פריחת הסחלבים המרשימה. העלייה ללא ספק שווה את המאמץ לאור הנוף עוצר הנשימה שנשקף מהפסגה [6]. הרחק במערב ניתן לראות את הים התיכון, את מפרץ חיפה והכרמל, בדרום את עמק בית נטופה ומזרח את הרי הגליל בניהן בולטת הכנרת.
יוסף בן מתתיהו מספר על הר עצמון: ''וכל המורדים והשודדים אשר בגליל שרדו אל ההר הנמצא בטבור הארץ והנשקף על פני ציפורי והוא הנקרא הר-עצמון... וכל העם אשר נמצאו המורדים במרומי ההר, נקל להם לעמוד על נפשם בפני הרומאים העולים עליהם, וגם המיתו מהם כמאתיים נפש. אולם כאשר סבבו הרומאים את ההר והגביהו לעמוד - כרעו המורדים לפניהם במהרה, כי לא היה להם נשק, ולא עצרו כוח לשאת את כובד מלחמת אנשי הצבא המזוינים, ובדרך לא יכלו להסתתר מפני סוסי הרוכבים. רק מעטים נמלטו אל מקומות נשכחים מני רגל ואלפי איש ויותר נפלו חללים'' ('מלחמות היהודים' ב', י"ח, י"א).
כיום נמצאים בפסגת ההר שרידיה של מצודה קטנה בעלת חומה כפולה, שמצפון לה נגלה מערת קברים. זוהי נקודה מצוינת להפסקת אוכל וקפה. השתדלו רק להשאיר אחריכם את הנקודה נקייה מכל לכלוך. בקעת בית נטופה הפרוסה לרגלי הר עצמון היא הגדולה שבבקעות הגליל התחתון. חלק מן הבקעה מוצף בחורף ולכן לא תראו ישובים במרכזה. בחודשי האביב פסיפס השדות החקלאיים מרהיב. בבקעה, שאורכה 16 ק"מ ורוחבה הממוצע שלושה ק"מ, עובר כיום מוביל המים הארצי בתעלה שקל לראותה מתפתלת בבקעה. בצידה המערבי נשפך המוביל למאגרי אשכול, ברכות מים גדולות מאוד, מהם ממשיך המוביל באמצעות מנהרות וצינורות דרומה אל מישור החוף והנגב. מדרום לבקעה ניתן להבחין בהר תרען והיישוב בית רימון בראשו, וברכס הרי נצרת שמדרום לו אשר בצידו הצפוני גן לאומי ציפורי.
מהפסגה יורדים ישר למטה, עם השביל סימון הכחול ומתחילים ללכת עך דרך ג'יפים רחבה לכיוון מערב. אחרי 0.5 ק"מ לערך תגיעו לצומת T. כאן, ניתן לקצר את המסלול ולפנות ימינה. קטע זה (שימו לב: במפת טיולי מסומן שחור ובשטח מסומן בכחול) יוביל אתכם מסביב להר עצמון חזרה אל התל דרך השביל האדום. המעוניינים במסלול המלא יפנו שמאלה (גם בסימון כחול). הירידה שמתחילה כירידה מתונה הופכת לאחר כ-200 מטר לשביל עזים. בשלב מסוים, השביל מתעקל חזק שמאלה ומוריד אותנו בתלילות בין עצי האלה ובין סלעים וטרסות טבעיות יפות אל הוואדי. כאן יש קטע די תלול וצריך להיזהר מהחלקה.
בתחתית הירידה, מחכים לנו מעיינות אבלים: עין אל-ווסטא ועין אל קזיזה [8]. המעיינות מטפטפים מבעד לשערות שולמית כל אחד אל בריכת אגירה די רחבה, ואף כי צבע הקרקעית ירקרק, המים נקיים למדי. אלו הם מעיינות שכבה, ובדרך כלל יש בהם כמות מים מסוימת לאורך כל השנה. ניתן לשכשך רגליים במעיינות אלה. הבעיה הגדולה של המעיינות היא כי רבים מכירים אותם לכן לעתים קרובות מוצאים אותם מלאים לכלוך, זהו המקום לגלות טיילות טובה ולנקות לפחות חלק מהזבל, גם אם אתם לא זרקתם אותו.
האגדה על המעיינות מספרת, שבימי צלאח א-דין (המאה ה-12) חי באזור זה לוחם מוסלמי גיבור, שאף נטל חלק בנצחון בקרב קרני חיטין, ושמו אל חוסם אבו אל-היג'א, המכונה ''אל-שמאן'', כלומר ''השמן'', עליו מסופר כי בעת שרכב על סוסו הייתה בטנו מתחככת ברצפה. אחת האגדות מספרת כי כאשר אל-היג'א וחייליו חנו כאן ליד המעיינות, באה אישה הרה, ובקשה לשתות מהמים, וחייליו של אל-היג'א סירבו. שמע על כך אל היג'א, וכעס מאוד, כי לא רחמו חייליו על האישה ההרה. כעונש אמר להם שגם הם לא יוכלו לשתות ממימיו הזכים של המעיין. ואכן, לפתע הפסיק המעיין את נביעתו. הבינו החיילים את המעשה הרע שעשו, והלכו אחר האישה ההרה, והביאו אותה חזרה למעיין לתת לה מים, ואז חידש המעיין את זרימתו.
מכאן ממשיך השביל הכחול צפונה וכך נמשיך איתו עוד כ-1 ק"מ. מאחר והשביל עובר באפיק נחל אבלים (נחל אכזב) אשר משמש לגידולים חקלאים ובניה לתושבי הכפר כאוכב אבו אלהיג'א, יתכן כי יהיה עליכם לחפש בשבע עיניים את סימון השבילים הכחול שנוטה להיעלם. כ-1 ק"מ מהמעיינות ישנו פיצול מהשביל הכחול ימינה (מזרחה), בדרך עפר המסומנת בסימון שבילים אדום [9]. דרך זו תוליך אותנו לאחר כ-1.25 ק"מ נוספים של הליכה בחזרה למפגש עם דרך העפר המסומנת בסימון שבילים ירוק [3], בה נפנה שמאלה, ובהמשך ימינה לפנייה המובילה לתל יודפת ומקום חניית הרכב [2].
היי,
מה תרצה לכתוב על "תל יודפת והר עצמון"?
התחלנו עם הסימון השחור שהולך מסביב לתל ויורד עד למערות. משם המסלול המשיך עם הסימון הכחול דרך העליה להר (באנצע העליה אזור מוצל נהדר לקפה) ולאחר מכן ירידה עד לצומת T ומפגש עם שער קק"ל.
הפניה שמאלה לכיוון ירידה חדה היתה קש… וחה ותלולה. לבסוף מסוף הירידה ועד החזרה לתל יש עוד כ 2.5 ק"מ בעליה.
מסלול יפה ומוצלח, אבל היה ארוך.
8.5 ק"מ סה"כ.
כל זה בירידה תלולה ומחליקה והעקיצות כואבות (מניסיון) . מעודכן ל26.9.22.
סך הכל המסל… ול יפה ומעניין
ביקרנו בשעות הצהרים (מזג אוויר וטמפרטורה בין סתווי לקייצי)
יש להצמד לכחול מיד עם הירידה מתל יודפת.
נוף יפה בפסגת הר עצמון
קיצרנו בגלל הזמן וירדנו חזרה בכחול וחזרנו לפיצול עם השחור ומשם לאדום וחזרה לרכב (כשעתיים הל… יכה) לא כולל הפסקה (5 קמ, 290 מטר טיפוס)
קצת בוץ. לא נורא.
מסלול יפה מאוד
יצאנו עם שני ילדים קטנים בני 2 ו-4, עשינו את המסלול המעגלי "הארוך" בתל עצמו.
המסלול לקח בסביבות שעה, יש שילוט מצוין, מותאם לילדים עם ציורים והסברים קצרים.
אחלה מסלול עם ילדים!!
מסלול יפה מאוד
מומלץ באביב
המקום מקסים ופורח. התל עבר שיפוץ ובחלקו נגיש גם לבעלי מוגבלויות. מומלץ להסתובב סביב התל ולעקוב אחר הסיפור של המקום. אנחנו ירדנו מהתל לואדי יודפת עם הסימון הכחול. המשכנו והעפלנו להר עצמון ובדרך החבנו בקצת סחלבים שנשארו. ירד… נו מהר עצמון עם הסימון הכחול עד לצומת טי בה הסימון הכחול פונה שמאלה ואנחנו למעשה פנינו ימינה על מנת לחזור לסימון השחור והאדום ומשם חזרה לתל.
חשוב לזכור: אין במקום פח אשפחה (לא ברור למה) ולכן חשוב לשמור עליו נקי. קחו את האשפה עמכם.
עשינו את המסלול הארוך, 6 קמ ביום חם של ספטמבר והיה חביב. לקח לנו 4 שעות לקצב רגיל כולל עצירות. חצי ממנו מישורי על שביל עפר וחצי עליות או ירידות. הנוף מהר עצמון רחב מאוד, רואים ממערב את חיפה וים תיכון ומצד מזרח את האר… בל וטיפה מהכנרת. כשליש מהמסלול מוצל. בהתחלה קצת לא ברור מהיכן מתחילים. השביל שעולה לתל יודפת הוא מוביל למסלול עצמו. סהכ נחמד מאוד, ממליץ
טיילנו היום כ-10 משפחות בתל יודפת. התחלנו בעלייה לתל, ירדנו לואדי עם הסימון הכחול והשלמנו את המסלול המעגלי. ללא עלייה להר עצמון. לקח כשעתיים וחצי פחות או יותר. החצבים היבשים על התל נותמים מראה מדליק ופריחות הכרכומים עו… ד רגע מסתיימות.
דבר נוסף, התל עצמו עבר שיפוץ. הדרכים שמובילות לחלקו העליון ולחלקו התחתון הוסדרו וכעת עשויים בטון עם מדרגות.
עשינו את המסלול בשבוע שעבר, סוף נובמבר. היה מצויין.
ילדי בני 7 ו-9.5 אותגרו מעט, אך סיימו את המסלול המלא ללא קושי.
תל יודפת והנוף מפסגת הר עצמון נפלאים.
פריחה יפה של כרכומים וסיתווניות.
ניתן בהחלט לוותר על… שני המעיינות בסוף המסלול, ולקצר את הצעדה באופן משמעותי.
אתמול 21.04.14 עשינו מסלול כל כך יפה בהר עצמון.
מסלול ברמת קושי בינונית, עם עליה להר עצמון וירידה די תלולה.
עשינו מסלול עם ילדים 4+ בלי בעיה.
מומלץ לא לעשות מסלול בימים חמים, כולו חשוף לשמש.
וואו, איזה מסלול!
הכל פורח עכשיו. מהתל הכל סביבך ירוק. מהירידה מהתל המשכנו לכיוון הר עצמון בשביל הכחול. ההליכה בואדי מקסימה, פרוחת וריח הקידה השעירה משכר! אחרי היציאה מהואדי הקטן, המשכנו על דרך הג'יפים עד לטיפוס להר… עצמון. במהלך הטיפוס נתקלנו בסחלבים (מסומן במפה), עשינו קפה על ההר למעלה וירדנו מטה עם השביל הכחול שהולך על דרך ג'יפים כחולה. מיד עם הירידה, מגיעים לפיצול שבילים כאשר פניכם פונות מערבה. כאן יש לשים לב: הדרך מסומנת ימינה ושמאלה בסימון כחול. פנייה שמאלה תוביל אתכם למעיינות, פנייה ימינה תתחיל להחזיר אתכם לעבר נקודת העלייה להר עצמון ובכללי לכיוון יודפת. הדרך האחרונה אינה מסומנת במפה בצבע, אלא כדרך חקלאית.
מסלול מדליק!!!
מסלול יפה ומהנה מאוד!
ההגעה לחניון בתחילת המסלול קלה ונעשית כפי שמתואר במפה אך ניתן גם להיעזר ב waze.
הלכנו עם כיוון השעון כפי שמתואר בסיפור דרך אך היו גם כאלו שהלכו הפוך.
סימון השבילים ברור מאוד.
הטי… פוס להר עצמון ברמה בינונית ואין ספק שהנוף הנשקף ממנו שווה את העליה. מומלץ לעשות הפסקה קלה במקום.
הירידה אל הוואדי בו נמצאים המעיינות מאוד תלולה וחלקלקה והמעיינות וסביבתם מלוכלכים מאוד )-:
תל יודפת הייתה מלאה בחצבים. מראה יפיפה.
את פריחת החצבים פספסתי. נשארו רק העמודים היבשים ועלים, אבל עדיין יפה.
את הרכב החנתי במושב יודפת. ממש בכניסה, מצד ימין ישנו חניון עפר.
זה מוסיף עוד קילומטר הליכה על כב… יש, אבל לפחות הרכב לא נשאר בודד בשטח.
בחזור הלכנו מחצית מהסימון האדום ובמקום להמשיך לתל יודפת, המשכנו שמאלה עם סימון ירוק שמוביל לשער הדרומי של יודפת, וחזרנו לרכב.
כאשר יורדים מראש ההר מתחברים לשביל טרקטורים או גיפים - פנינו שמאלה והמשכנו ללכת בשביל בחוסר ידיעה וללא סימון- אך בסופו של דבר השביל חוזר ומתחבר לחניון התחלת המסלול.
причем сдесь горы гильбоа?
אחד המסלולים היפים לאוהבי האתגרים והנופים.
העליה להר עצמון אתגרית מאוד אך אפשרית גם לילדים קטנים (6 ומעלה).
העליה להר מלווה בנופים של הגליל העליון ואילו הירידה מלווה בנופי הגליל התחתון
היינו קבוצה של 13 טיילים . ביצענו מסלול לא מעגלי עם הקפצת רכבים .
הנופים מדהימים ומזג האוויר היה נוח ביותר למרות שהבטיחו שיהיה חום.
להפתעתי הרכבים נותרו שלמים למרות שחנינו סמוך לתל ועל כביש כפ… ר כרמיאל
עשינו את המסלול תל יודפת הר עצמון והוספנו את נחל אבליים (סמ"ש שחור )
שם בנקודה החיבור עם הכביש הרכב השני חיכה .מסלול מומלץ ביותר.
"500 m [1640 f] after this turn notice that there is a descent that winds right toward a dirt road and a road sign directing you toward Yodfat Mound and Atzmon Mountain."
This part of the directions is unclear. Rather than tu… rning off after 500m continue for only another 500m and arrive at the right location without the headache and wasted time.
קצת קשה, אולי רצוי לדרג בינוני +.
אתמול עשיתי את המסלול עם המשפחה.
המסלול באמת יפה, ובימים של ראות טובה, רואים מהר עצמון מראות עוצרי נשימה. שווה כל נשימה מהטיפוס.
המסלול מקסים כתמיד, החצבים בשיא פריחתם - כדאי לבקר בהקדם!
לגבי ההגעה לתל ידפת - סללו אליו כביש חדש ומסודר אליו פונים כ- 100 מטר לאחר שפניתם לישוב ידפת עצמו. יש שילוט וההגעה נוחה מאוד.
לגבי שני המעינות המוזכרים בס… יום המסלול של הר עצמון - יודפתניקים סיפרו לנו שעקב סכסוך בין שתי משפחות מוסלמיות, שהשטח בבעלותן, שפכו במעיינות נפט והמקום מוזנח ולא שווה ביקור. לא ראינו במו עיננו אבל זה מה שאמרו לנו. לידיעתכם והחלטתכם...
היינו באזור היום.
המסלול אכן מתחיל בשער הש.ג האחורי של היישוב יודפת צריך פשוט לנסוע על הכביש ההיקפי. כשמגיעים יש שילוט.
חוץ מזה אזור הר עצמון והתל ירוקים ופורחים מאוד מאוד יפה ומתאים לילדים.
עשינו מסלול מעגלי… שכלל את התל ממנו ירידה לנחל בשביל הכחול עד למרגלות הר עצמון ומשם בשביל האדום (שבו התחלנו) חזרה לשער היישוב שם השארנו את האוטו.
עשינו את המסלול בסוכות - כמות ועושר כזה של פריחת חצבים לא ראינו באף מקום אחר. רוצו מהר לפני שהפריחה נגמרת (אני מניחה שתוך שבועיים גג). שאר המסלול מקסים גם הוא, עלינו בשביל עיזים עד פסגת הר עצמון. לנביעות… לא הגענו כי התברברנו, אבל אמרו לנו שהם מזוהמות מאוד עקב סכסוך משפחות בכאוכב כך שאולי לא הפסדנו.
ברכיבת אופניים באזור גיליתי שאיזה חכמולוג השתלט על חלק מדרך הגישה לתל יודפת, הפך את האדמה, שתל עצי זית והעביר צינורות השקיה. לפיכך, אין אפשרות להגיע לנקודת ההתחלה המתוארת באתר טיולי ויש להיכנס לקיבוץ יודפת … ולחנות ליד השער האחורי של הקיבוץ. משם יש ללכת ברגל כ200 מ' עד לנקודת התחלת הטיול.
סיפור הדרך המופיע באתר מדוייק והניווט על פיו היה קל ופשוט.
חוויות מהטיול ותמונות ניתן לראות בבלוג שלנו:
http://yomanmasa.blogspot.com/2008/09/blog-post_21.html
נוף מדהים
יש חניון בסביבה שאפשר לישון בו?