מידע כללי על המסלול

אזור: מרכז-הרי ירושלים ושפלה

דרגת קושי: קל עד בינוני

נקודת התחלה: תחנה דלק שדה בוקר

נקודת סיום: תחנה דלק מנטה מצפה רמון

אורך המסלול: כ- 60 ק"מ 

זמן משוער למסלול: כ-8 שעות

מה עושים במסלול? 

מסלול הטיול שלנו מתחיל מול תחנת דלק מנטה "ג'ו" ליד הכניסה לשדה בוקר. אנחנו ממליצים, במקביל לתדלוק הרכב, גם לשתות קפה, להשתמש בשירותים ולהתמתח מעט (במיוחד אם הגעתם לכאן בנסיעה רציפה ממרכז הארץ או מהצפון). לאחר שתדלקנו (את הרכב ואת עצמנו) נצא לכביש 40 לכיוון דרום-מערב וניסע בו  כ-7.5 ק"מ. שם, בצידו השמאלי, בסמוך לשלט המפנה לחניון נחל חווארים, נמצאת הכניסה לשביל המסומן בשחור/ירוק.

נרד לשביל זה, לאחר מספר מטרים נתחבר לשביל הירוק, ועליו נתחיל וניסע כ-50 מטר עד הנקודה שבה יהפוך לאדום. שביל זה מוביל אותנו לכיוון דרום-מזרח עד לגן לאומי עבדת. כאן יש תחנה תדלוק של חברת "פז" (פז עבדת) שבה נוכל (שוב?!) לעצור ולנוח, לשתות קפה או סתם ללכת לשירותים, במקרה הצורך.

תמונה מתוך אתר למטייל בישראלצלם: איתן מתאו קג׳יה

תחנה 1: הגן הלאומי עבדת

לאחר מכן, תוכלו להמשיך ישירות בנסיעה בשביל, למרות, שאישית, אנחנו דווקא ממליצים להיכנס כאן לגן הלאומי עבדת ולהתרשם מהמבנים העתיקים שבו (הכניסה, אנחנו חייבים לציין, היא בתשלום), מכיוון שהסיפור של עבדת הוא אחד מהסיפורים המעניינים באזור הזה.

עבדת הייתה תחנת הדרכים מספר 62 בדרך הבשמים שהתחילה, כידוע, בחצי האי ערב, עברה בנמל עזה והמשיכה משם לארצות שבאימפריה הרומית. מהתקופה ההלניסטית (המאה השלישית לפני הספירה) ועד לתקופה הביזנטית (במאה הרביעית לספירה) התקיים בעבדת ישוב נבטי שהיווה תחנה לאנשים ולסחורות שעברו בדרך הבשמים.

תמונה מתוך אתר למטייל בישראלצלם: איתן מתאו קג׳יה

באותם הימים, לסחר בבשמים היה ערך רב והוא היווה את אחד מהמניעים הרציניים והנפוצים ביותר לבנייתם של יישובי התחנות, המצודות והמגדלים לאורכה של הדרך שבה הועברו הבשמים. בין אם בשל חשיבותם למטרות האבטחה ובין אם בשל תפקידם הנכבד באספקת השירותים לסוחרי הבשמים ולשיירות הגמלים שאיתם - תחנות דרך אלו התפתחו ושגשגו, כך שאין זה מפתיע, כי במאה הרביעית, גדלה עבדת והפכה מתחנת דרכים לישוב של ממש, עם בורות מים ותושבים העוסקים בחקלאות (בין השאר - גידול גפנים).

מעל ל-200 שנים שגשגה עבדת ותפקדה, מצד אחד, כתחנת דרכים, ומצד שני כישוב חקלאי בזכות עצמו, עד שבשנת 630 לס' החריבה רעידת אדמה עוצמתית את האזור, ובדומה לישובים קטנים אחרים כאן, אף עבדת נחרבה וננטשה על ידי תושביה שניצלו.

מפה, צבעו של השביל שלנו הוא שחור והוא ממשיך לכיוון דרום, כשבשלב מסוים הוא נכנס אל נחל נפחא. נמשיך עם השביל השחור לאורך הנחל, נחצה את נחל עקב ונגיע איתו לצומת שבילים, שבה נמשיך ימינה, כשאנחנו נשארים וממשיכים על השביל שלנו (שצבעו, כאמור, עדיין שחור).

תמונה מתוך אתר למטייל בישראלצלם: איתן מתאו קג׳יה

תחנה 2: גבי חווה

לאחר כ-2.8 ק"מ יש מקום מצוין שמתאים בדיוק לעצירה לקפה ולמנוחה קצרה. זה הזמן לשלוף את ערכת הקפה שהבאתם מהבית, למזוג לעצמכם קפה (או משקה קר, אנחנו לא מתעקשים) ולנוח קצת. אחרי העצירה נמשיך וניסע על השביל השחור שיעבור דרך חניון לילה נחל חווה עליון ודרך מעלה חווה ובסופו של דבר, יפגוש (מצד שמאל שלו) את השביל הכחול שמוביל אל גבי חווה המרשימים. אם יש לכם זמן, אין לכם בעיה ללכת מעט ברגל ואתם אוהבים מים, מומלץ לכם לפנות לשביל זה. לאחר כ-100 מטרים בערך, תמצאו חניה לרכב.

תמונה מתוך אתר למטייל בישראלצלם: איתן מתאו קג׳יה

לאחר שתרדו מהרכב ותמשיכו רגלית כ-200 מטרים, תגיעו לגב הראשון, שאחריו - גבים נוספים, שגם אותם יהיה לכם חבל לפספס. למודאגים מהליכות ארוכות או מסובכות - כל ההליכה כאן, הלוך וחזור, מהרכב לגבים ובחזרה, לא עולה על 400 מטרים לכל כיוון, וחוויית הטבילה שם היא משהו שלא כדאי לפספס. לאחר שהתרעננו מעט במים, אנחנו חוזרים לרכב, ועולים שוב על השביל השחור. אנחנו פונים שמאלה וממשיכים לנסוע על ציר הנפט, במקביל לנחל מחמל, עדיין על השביל השחור, אשר יחבר אותנו אל שביל נוף סובב מכתש רמון.

תמונה מתוך אתר למטייל בישראלצלם: איתן מתאו קג׳יה

תחנה 3: שביל נוף סובב מכתש רמון

שביל זה ייקח אותנו עד למצפה רמון לאורך מצוק המכתש, מסלול שלאורכו נקודות תצפית רבות אל המכתש, וכל אחת מהן - יפה מקודמתה. לטעמנו האישי, תצפית גבעת געש, נקודת התצפית שנמצאת ממש מעל גבעת בזלת שחורה הבולטת מכל כיוון בתוך המכתש, היא חובה ואין כמותה בכל האזור. כך שגם אם החלטתם שאתם לא עוצרים ליד כל אבן ולא מקדישים זמן לכל נקודת תצפית, עדיין, על תצפית גבעת געש - לא כדאי לכם לוותר!

ממש לקראת סיום שביל נוף סובב מכתש רמון, בצד המצוק, תראו טיילת/גן/פארק (תלוי את מי תשאלו) פסלים, שגם בו מומלץ לכם לבקר.

תמונה מתוך אתר למטייל בישראלצלם: איתן מתאו קג׳יה

גם אם אינכם חובבי אמנות מובהקים, בפארק הפסלים הזה כדאי לכם לבקר, מאחר והוא אינו "אמנותי" במובן המקובל של המילה. הפסלים שבפארק זה משמיעים מוזיקה שנוצרת מנשיבת הרוח או מהקשה עליהם. הצלילים העדינים שאותם משמיעים הפסלים, על רקע הנוף הראשוני, הבראשיתי והפראי של המכתש, יוצרים את הקסם, ואם הגעתם לשם עם ילדים, אתם עשויים לגלות שהם נהנים מאד מהאטרקציה הזו.

בזמני השיא של התיירות הטיולים במקום, תוכלו להעסיק את הילדים גם בטיולי הגמלים שבאזור. פארק הפסלים, לכשעצמו, גדול למדי, הכניסה אליו היא חינמית, אבל תצטרכו לקחת בחשבון שהוא אינו מונגש להגעת עגלות, כך שתינוקות ופעוטות לא יוכלו ליהנות מהחוויה.

לזוגות הרומנטיים, מאידך, פארק הפסלים אידיאלי בשעות הזריחה והשקיעה. לא, לא רק בגלל הנוף המדהים שנשקף ממנו, אלא גם בזכות השביל המקיף הכולל עשרות אבנים זוהרות שמקנה תחושה של טיול בחלל.

משם, ממשיך השביל שלנו להיום ומוביל אותנו אל תחנת הדלק "מנטה" במצפה רמון. כאן, לכאורה, מסתיים מקטע הטיול שלנו להיום. תוכלו לחזור הביתה, לא כל כך עייפים, אבל מלאי חוויות.

לרשות אלה שמקטע הטיול של היום עשה להם טעם של עוד והם רוצים להמשיך למחרת למקטע טיול נוסף, בצמוד לתחנת הדלק ישנו חניון לילה, הממוקם בחורשה שבה ניתן להקים אוהל. במקום יש שולחנות ועמדות מנגל, ותאמינו לנו, שאין יותר כיף מלשתות את הקפה שלכם בבוקר כשיעל מסוקרן בוהה בכם בעניין.

נקודות עצירה לפק”ל קפה

   

מסעדות בסביבת מסלול

 

תחנות דלק לאורך המסלול

נקודת לינה בסוף המסלול

חורשת רמון (בנקודת הסיום מאחורי תחנת הדלק)

  • שימו לב: לא מומלץ לצאת למסלול זה לאחר ימים גשומים. האדמה הבוצית עלולה לגרום לחלקים מסוימים במקטע להיות בלתי עבירים.

נוסעים בשביל ינאי

המסלול מוקדש לזכרו של ינאי קמינקא ז"ל

סגן ינאי קמינקא נפל ב-7.10 בבסיס זיקים, במהלך קרב הגנה מול עשרות מחבלים. ינאי אהב לטייל ונמשך במיוחד למרחבי המדבר ולשלווה המדברית, שהתאימו למנהיגותו השקטה. מדי שנה היה עורך ינאי טיול מסורתי בנחל חווארים, במסלול לאור ירח מלא. יהי זכרו ברוך.

תמונה מתוך אתר טיולי