מידע כללי על המסלול

אזור: דרום – שמורת הנחלים הגדולים

דרגת קושי: קל עד בינוני

נקודת התחלה: כביש 12

נקודת סיום: תחנת דלק סונול בקרבת בית ספר שדה אילת

אורך המסלול: כ- 57 ק"מ 

זמן משוער למסלול: כ- 6-8 שעות

מה עושים במסלול? 

נתחיל את היום על כביש 12, תוכלו להגיע אל נקודת ההתחלה עם הווייז. מצד מזרח לכביש 12 נוכל לזהות שביל מסומן ירוק הפוגש שביל כחול לאחר כ-150 מטרים. נפנה ימינה, לכיוון דרום מזרח, על השביל הכחול הנמצא מעל נחל בוטם. אתו נמשיך עד שנגיע למעלה סיירים. לפני שנרד למטה נעצור לתצפית יפה ממנה רואים את כל האזור המרשים והנהדר הפרוס תחתינו.

תמונה מתוך אתר למטייל בישראלצלם: איתן מתאו קג׳יה

תחנה 1: נחל עתק וגבי עתק

אחרי שירדנו מהתצפית נמשיך בנסיעה ונגיע למעבר טכני הנקרא מעלה עתק. נרד אותו בגבורה ובקלות. הוא אמנם מדורג אבל נצלח אותו. הירידה היא כ-600 מטרים ובסופה יש חניון ג'יפים מאולתר המיועד למי שרוצה לעצור במקום ולצאת לטיול רגלי לגבי עתק. מדובר במסלול מקסים ולא כדאי לפספס אותו.

השיטפונות שיורדים בערבה ממלאים לעיתים את גבי נחל עתק במים ואין מראה קסום ומשובב נפש יותר מזה. בריכות צלולות ונפלאות בהן נקווים מי הגשמים מנקדות את הערוצים והנחלים.

נחל עתק מתחיל במצרים ונכנס דרך הרי אילת. בחותרו בסלע הגיר הוא יצר קניון נהדר שכיף לטייל בו נמצאים גבי המים. אל אחד הגבים יש סולם המוריד את המטיילים ישירות אל הבריכות הירוקות והנקיות, לאחר שהשיטפונות השקיעו את כל הבוצה לקרקעית.

השביל מהחניון אל הגבים הוא שביל בסימון ירוק הפונה מזרחה לכיוון נחל עתק עליון. לגבים ממשיכים עם הסימון הירוק מקו המצוקים, נקודה בה יש פיצול שבילים. אחרי שיורדים לתחילת הנחל פוגשים בפיצול שבילים נוסף וממשיכים עם הסימון השחור. נעלה  עד שנתחבר לשביל מסומן כחול. נמשיך אתו כ-300 מטרים לכיוון מזרח, ימינה, עד שנגיע לשביל בסימון ירוק שייקח אותנו לקניון עתק המרהיב.

תמונה מתוך אתר למטייל בישראלצלם: איתן מתאו קג׳יה

כאן ימתינו לנו במלוא הדרם הגבים המלאים במים, סולמות שיורידו אותנו בבטחה ישירות לגבים ויופי מדברי עוצר נשימה. לאחר שמשתכשכים קצת במים ונהנים ממראות הגבים בין המצוקים האדירים, ממשיכים עם השביל הירוק עד לתחתית הקניון ומשם חוברים לשביל בסימון אדום. פונים ימינה עם השביל האדום ומתחברים חזרה לשביל כחול, דרך ת'מילת עתק ועד לקו המצוקים.

מסלול נחל עתק עליון הוא פחות מאתגר מהתחתון ומתאים למטיילים פחות הרפתקנים אך הוא מציע חוויית טיול מדברית יפהפייה. בחלקו התחתון עובר נתיב ג'יפים שהוא היחיד שחוצה את הרי אילת לרוחבם, מכביש 12 ועד כביש 90. 

מי שהחליט לוותר על הטיול הרגלי יכול לנוח בינתיים בצל, לשתות קפה וליהנות מהשלווה והמנוחה. אחרי שכולם ישובו מחוויית הגבים, נעלה על הרכבים ונמשיך בדרכנו. ניסע לכיוון דרום על שביל בסימון כחול, אתו נחבור שוב לנחל עתק ונמשיך עד שנגיע לחניון לילה רחם/עתק.

תמונה מתוך אתר למטייל בישראלצלם: איתן מתאו קג׳יה

תחנה 2: נחל עתק וחניון לילה רחם

נחל עתק הוא נחל אכזב, למרות גביו המתמלאים במים. הוואדי ממוקם בגובה של 236 מטרים מעל פני הים והוא יובל של נחל רחם באילת ועובר כולו דרך סלעי הגיר של אגן רחם–עתק. בנחל יש קטע מעוק עם מכתשות ומפלים, ריכוזי מאובנים ותופעות גיאולוגיות נדירות. הוא מתחיל ליד הגבול עם מצרים, במערכת ערוצים היורדת מהר בשמת. משם הוא זורם דרומה לאורך כ-15 ק"מ, עד שהוא נשפך אל נחל רחם, סמוך לכביש הערבה.

בקרבת הנקודה בה חוצה מעלה סיירים את הנחל, מתגלית בדופנו הצפונית צנפת ענק של שכבות גיר וחרסית המכונה "אצבע אלוהים". צנפה היא בעצם קימוט הדוק בשכבות הגיר והחרסית. החרסיות נדחסו וזרמו וכך עיוותו את שכבות הגיר שבתוכן. זהו תהליך יצירת המראה המרהיב של של הסלע.

בחניון לילה רחם/עתק נמצא עץ שיטה גדול, המטיל את צילו בנדיבות. תחתיו נעשה הפסקת קפה מרעננת וננוח מעט, לפני שנמשיך במסלולנו.

תחנה 3: נחל רחם

המשך המסלול הוא בתוך נחל רחם. נחל רחם, או בשמו בערבית, ואדי אל-רחמא ממוקם בגובה של 431 מטרים מעל פני הים ואורכו כ-17 ק"מ. יובלו הראשי הוא נחל עתק. ביחד שני הנחלים יוצרים את אגן הניקוז הגדול ביותר בהרי אילת. ראשיתו של נחל רחם הוא במורדותיו הדרומיים של הר העוברים בעיקר בין סלעי גרניט, נחל רחם עובר בין סלעי גיר. 

נמשיך בנחל עד נפגוש בשביל מסומן שחור מצידנו הימני. נכנס לשביל השחור ונמשיך אתו עד לאזור של ישוב באר אורה, שם יהפוך השביל שלנו שוב לכחול.

תמונה מתוך אתר למטייל בישראלצלם: איתן מתאו קג׳יה

תחנה 4: באר אורה

בשנת 1949 נקדחה במקום באר מים על ידי אגף המים של משרד החקלאות. המקום נקרא עד אז “ביר הינדיס” בערבית, שמשמעותו היא בור חושך. הבאר שימשה כמקור המים הראשון של אילת בטרם חוברה העיר לקידוחי מעין רדיאן, היא יטבתה של היום, באוקטובר 1951. בדצמבר 1950 הוקם בקרבת הבאר בסיס גדנ"ע. וועדת השמות הממשלתית קבעה כי שמו החדש של המקום יהיה מעתה באר אורה, בניגוד לשם המקורי. הבסיס פעל שם עד תחילת שנות ה-90. בשנת 1989 הוחלט להקים במקום את באר אורה במקום בסיס הגדנ"ע. ב-15במאי 2001 הונחה אבן הפינה לישוב.

אנו באזור הישוב באר אורה על השביל הכחול איתו נמשיך עד לכיוון דרום. בדרך נרד את צוקי עברונה שמעט יאתגרו את יכולות הנהיגה שלנו ואת שליטתנו ברכב, אך אל דאגה, כולנו נצלח את זה בכבוד.

תחנה 5: שמורת עברונה

צוקי עברונה נמצאים בשמורת עברונה, כ-15 ק"מ צפונית לאילת, בקרבת הישוב באר אורה. חלקה העיקרי של השמורה נמצא מזרחית לכביש הערבה, לאורך הגבול עם ירדן. מדובר בשמורה יפהפייה המשתרעת על שטח של כ-40 קמ"ר בערבה הדרומית ואפשר למצוא בה עוללם ומלואו. סוואנה של של עצי שיטה ובהן עדרי צבאים, שפע עופות מים, צמחייה מיוחדת עמידה למליחות הקרקע, אתרי עתיקות ובריכות מלח. בנוסף נמצאת בה קבוצת עצי דקל דום טבעית הצפונית ביותר בעולם.

לאחר שירדנו את המצוקים נמשיך עם השביל עד לצומת שבילים בו נפגוש את השביל השחור. נפנה שמאלה וניכנס אליו. 600 מטרים מיד לאחר הכניסה לשביל נפנה ימינה לשביל אדום. זהו ציר הנפט היורד לכיוון אילת. בשנת 2014 התרחשה דליפת צינור הנפט בשמורת עברונה וגרמה לנזקים ולזיהום חמור והיא נחשבת לאחד מהאסונות הסביבתיים החמורים ביותר שאירעו בארץ. 

ציר הנפט מסומן באדום, נעלה עליו וניסע לכיוון דרום. זהו שביל המאפשר נסיעה נוחה ומהירה יחסית למי שאוהב נסיעת שטח כיפית. לאחר 4 ק"מ נפגוש בשביל כחול מימין. נעלה עליו ונמשיך עד שנגיע למפגש עם שביל שחור משמאלנו. נעלה על השביל השחור וניסע שוב לכיוון דרום. שביל זה יוביל אותנו עד לחניון נחל שחורת הצמוד לקניון שחורת. כאן נוכל לעשות הפסקת קפה קלילה או לאכול משהו.

תחנה 6: קניון שחורת

החל מנקודה זו התכוננו לפלא עוצר נשימה של נופים המשתנים ללא הרף הספוגים בגוונים ייחודים שלא ניתן למצוא בשום מקום אחר.

אנחנו כבר ממש מתקרבים לאילת וקניון שחורת נמצא רק כ-10 ק"מ מהעיר. טיול בקניון הוא אחד מהטיולים היפים בשמורת הרי אילת וכאן נוכל לחזור אחורה בזמן, 500 מיליון שנים אחורה, ולחזות במראות מרהיבים של סלעים בשלל צבעים וצורות, צמחיה מדברית קסומה וגבי מים המתמלאים לאחר שיטפונות. המסלול בקניון הוא מעגלי ואינו קשה והוא מלא בהרפתקאות. טיפוס על מדרגות סלע ענקיות ועל יתדות וחיפוש אחר גבישי סלע ומאובנים.

תמונה מתוך אתר למטייל בישראלצלם: איתן מתאו קג׳יה

קניון שחורת הנו ערוץ יפיפה ומרשים הממוקם בין סלעים אשר נוצרו בשל התפרצות של לבה געשית לפני מיליוני שנים. כשהתקררה הלבה נוצרו לאט-לאט סלעים ענקיים, מלאי צבעים עוצרי נשימה שגורמים למתבונן בהם להפליג בדמיון למחוזות פנטסטיים. הקניון עצמו נוצר כתוצאה מזרימת השיטפונות באזור ובשל סלעים קשים שלא נותנים למים לחלחל אל תוך האדמה. כתוצאה מכך, המים המחפשים מוצא לזרימתם, חצבו בסלעים הקשים את דרכם ויצרו בהם מפלים יבשים. כך נוצר הקניון שאורכו כ-1,200 מטרים והצבעים המרהיבים השולטים בו הם ורוד, שחור ואדום.

תחנה 7: נחל נטפים

מקניון שחורת נמשיך עם השביל השחור לכיוון דרום עד למפגש עם שביל כחול. נעלה על השביל, נפנה שמאלה וניסע לכיוון דרום עד שנגיע לצומת שבילים. בצומת  נראה מימיננו שביל ירוק ונעלה עליו. השביל הירוק יוביל אותנו אל תוך נחל נטפים, עד לחניון נטפים.

נחל נטפים הוא ערוץ נחל בהרי אילת אשר חתר קניון מרשים בסלע הגרניט. בקרבת ראש הנחל נמצא מעיין קטן  הנקרא עין נטפים. עין נטפים הוא המעיין הנובע היחיד בהרי אילת והוא מהווה מוקד משיכה לבעלי החיים באזור. המים אינם ראויים לשתייה ואינם מיועדים גם לרחצה.

תמונה מתוך אתר למטייל בישראל צלם: איתן מתאו קג׳יה

כדאי לדעת כי זהו לא סתם מקור המים היחידי הנמצא בקרבת גבול ישראל-מצרים. בשנת 1906, בעת קביעת הגבול בין הבריטים ששלטו אז במצרים לבין הטורקים ששלטו בישראל, הבריטים דאגו לכך שרוב מקורות המים והמעיינות יעברו לשליטתם, כלומר, למצרים. ההשתלטות הבריטית על מקורות המים הארץ-ישראליים כללה את נווה קדש ברנע, בארות ובורות באזור כונתילה שהוא נחל פארן כיום ובאזור אילת, ת'מילת א-רדדי במעלה נחל נטפים ות'מילת טאבה הנמצאת בנחל גישרון. לטורקים נותרו מקורות מים בודדים, עין נטפים ועין המערה בהר הנגב. לאחר הסכם השלום בין ישראל למצרים לא תוקן המצב.

תחנה 8: נחל שלמה עליון

לאחר חניון נטפים נגיע למזלג שבילים בו נבחר את השביל השחור הנמצא משמאלנו, אתו נתקדם דרך אינספור מעברים משגעים ביופיים עד שנגיע שוב לכביש 12. למרות שמשמאלנו נראה את אילת, זהו עדיין, לשמחתנו, לא סוף המסע.

נעלה על כביש 12 ונפנה ימינה לכיוון צפון. לאחר 2.4 ק"מ, משמאלנו, תהיה ירידה לשביל נחל שלמה עליון המסומן באדום. נרד מהכביש שמאלה, לשביל האדום וניסע לכיוון דרום-מזרח. שביל זה חוצה את אחד מהאזורים הפחות מטוילים באזור כך שאם יהיה לנו מזל נוכל לפגוש שם להקות של צבי ארץ ישראלי  וחיות בר אחרות החיות באזור.

תמונה מתוך אתר למטייל בישראלצלם: איתן מתאו קג׳יה

נמשיך עם השביל דרך שיפולי נחל שלמה עד לכביש 90, ממש אל תוך דרום העיר. כאן נגיע לכיכר ונפנה בה שמאלה, לכיוון מצרים. לאחר נסיעה קצרה נגיע לעוד כיכר ומצידה השמאלי נראה תחנת דלק של סונול. זו נקודת הסיום שלנו. כאן נוכל לפתוח אוהל על החוף, להתרחץ בים, להקשיב לרחש הגלים ולנוח קצת.  נתדלק, נשתה משהו מרענן ונשוב הביתה עם המון חוויות בלתי נשכחות מהטיול המרהיב שעשינו.

נקודות עצירה לפק”ל קפה

   

מסעדות בסביבת המסלול

   

תחנת דלק לאורך המסלול

סונול אילת (בסוף המסלול)

*אין תחנות דלק בקרבת נקודת ההתחלה ולכן יש להגיע עם מיכל מלא ו/או ג’ריקן דלק נוסף ברכב.

נקודת לינה בסוף המסלול

  • חופי אילת
  • בית ספר שדה אילת
  • מלונות ואכסניות באילת

שימו לב: לא מומלץ לצאת למסלול זה לאחר ימים גשומים. האדמה הבוצית עלולה לגרום לחלקים מסוימים במקטע להיות בלתי עבירים.

נוסעים בשביל נצר

המסלול מוקדש לזכרו של נצר שימחי ז"ל

רס"ן (במיל') נצר שימחי, בן 30 ממסד, קצין לוחם בגדוד 87, חטיבת המחץ. נפל בקרב ב-30.1.24 בצפון רצועת עזה. נצר היה בן, אח, דוד ובעל אידאלי, שאהב את החיים ואהב לחיות. הוא היה תמיד בעשייה מתמדת, עם הפנים קדימה והראשון להתנדב לכל דבר. נצר התחתן 5 חודשים לפני נפילתו וקיצר את ירח הדבש שלו כדי לחזור לארץ ולהתגייס למאמץ המלחמתי. יהי זכרו ברוך

תמונה מתוך אתר טיולי