כל המידע על שפך נחל שורק וחוף פלמחים
לנחל שורק, אחד ממקומות הטיול היפים בישראל, יצא שם לא טוב. הנחל, שתחילתו בהרי ירושלים דרומית לרמאללה, זורם לאורך 70 ק"מ, דרך בית שמש והשפלה ונשפך לים התיכון צפונית לקיבוץ פלמחים. שמו הרע יצא לו בעבר לאחר שהוזרמו אליו שפכים מירושלים, בית שמש, רחובות, יבנה ונס ציונה. כיום, לאחר שבמקום התבצעו עבודות שונות, בהן הקמת מתקני טיהור שפכים במעלה הנחל, זורמים בנחל מי שיטפונות, מים מנביעות מעטות, מי תהום המתנקזים לאפיק ומי קולחין (שפכים מטוהרים), שלא נוצלו להשקייה חקלאית.
חלק משיקום הנחל באזור השפך, האזור החולי, כולל שיקום הגדות, יצירת שיפועים נוחים יותר לגישה למים, שתילה מחדש של צמחי גדות שמסייעת בייצוב הגדות ומניעת היסחפותם בשיטפונות ואפילו חידוש אזורי ההטלה של אוכלוסיית הצב הרך. הסיור לאורך המסלול הנעים (ללא תשלום), מראה כמה הרבה טבע, נוף צמחים ובעלי חיים יש במקום כל כך קרוב לבית - טיול חובה!
נחל שורק| צילום באדיבות: יוחאי כורם
איך מטיילים
-
מסלול ההליכה אינו ארוך - 2.5 ק"מ לכל כיוון (מהחניה ועד לים). השליש הראשון של המסלול עובר בשביל סלול (ומתאים לעגלות) ומוצל יחסית. שאר המסלול עובר בקרקע חולית מעט יותר קשה להליכה, שבהחלט לא מתאימה לעגלות, לכיסאות גלגלים או לאופניים. לילדים קטנים ההליכה בחול ובדיונות יכולה להיות מאוד מהנה אך קשה.
-
הטיול עצמו מתחיל בקצה המזרחי של חורשת הצנחנים וכולל מספר אפשרויות לטיול מעגלי. אנו נמליץ לכולם להגיע עד חוף הים לתצפית נהדרת מהצוק. לאלו שזמנם קצר, ישנם מסלולים קצרים יותר של שעה עד שעה וחצי, שמגיעים עד לאי הצבים או תצפית הקורמורנים.
-
לבעלי שני רכבים, תוכלו להשאיר רכב אחד בשער קיבוץ פלמחים ולסיים את המסלול בקיבוץ.
איך מגיעים
נעזוב את כביש תל אביב-אשדוד (כביש 4) במחלף גן רווה. בצומת עין הקורא נפנה מערבה לכיוון קיבוץ פלמחים. כ-1.5 ק"מ לפני הכניסה לקיבוץ נראה שלט המפנה שמאלה לחורשה, המכונה בפי תושבי האזור "חורשת הצנחנים" [1]. כמה מטרים לאחר הפנייה לחניון החורשה, נראה פנייה שמאלה לדרך עפר שעוברת בין שולחנות פיקניק. נחנה את הרכב בסוף דרך העפר – זוהי נקודת הההתחלה של הסיור בגן הלאומי.
ניווט בוויז: גן לאומי שפך נחל שורק
ביקרנו בנחל שורק וחזרנו מאוהבים – צפו בסרטון
המסלול
את המסלול נתחיל לאחר חניית הרכב בחורשת הצנחנים – חורשת עצי אקליפטוס שנטעה הקק"ל בשנות החמישים. החורשה קיבלה את כינויה מצנחני צה"ל, שמתאמנים ונוחתים בחולות שמדרום לה בצניחותיהם הראשונות. החורשה משמשת כנקודת מפגש בין הצנחנים לבין משפחותיהם. בחורשה ישנם גם שולחנות פיקניק, שבהחלט יכולים לשמש לפיקניק מצוין בסיום המסלול.
נתחיל את ההליכה בשביל הסלול, שעובר מתחת לגשר כביש לפלמחים. השביל שמגיע עד סכר הסלעים מוביל אותנו אל אי הצבים, אותו יצרה רשות הטבע והגנים בשנת 2002. בקטע זה של הנחל קיימת אוכלוסייה יציבה של צב הביצות. זהו צב בעל שריון שטוח שאורכו מגיע עד 23 ס"מ. הצבים מבלים את רוב זמנם במים, אך מעת לעת יוצאים "להשתזף" בשמש בגדות הנחל והאי. כאשר הצבים חשים בסכנה, הם קופצים מיד למים. אוכלוסיית צב הביצות שרדה בנחל שורק משום שהוא מצליח, מעשה קסמים, להתקיים במים מזוהמים.
רשות הטבע והגנים עוסקת גם בהשבת הצב הרך לנחל. זהו צב גדול, שאורכו הכולל מגיע עד 120 ס"מ ומשקלו עד חמישים ק"ג. בעבר היה הצב נפוץ בכל נחלי החוף (הוא מוכר לנו מנחל אלכסנדר), אך זיהום הנחלים פגע קשות באוכלוסיותיו. עתה, עם שיפור איכות המים בנחל, יש תקווה להשיב את בעל החיים המיוחד הזה לנופי נחל שורק.
תצפית הקורמורנים
נמשיך במסלול המסומן בעמודים לבנים לעבר תצפית הקורמורנים [2]. מראש הדיונה נראית היטב גדתו הצפונית של נחל שורק ועצי האקליפטוס הצומחים בה. על העצים האלו לנה מדי חורף להקה בת מאות פרטים של קורמורן גדול, והצבע הלבן של עצי האקליפטוס מקורו בלשלשת של העופות.
הקורמורן הגדול, עוף המים הכהה הגדול בארץ, הוא חורף נפוץ מאוד בצפון הארץ ומערבה. מושבות קינים ידועות בלא מעט מקומות, ובאזור שפך השורק גורמות כמויות הקורמורנים (וקיניהם) לתמותה של לא מעט עצי אקליפטוס. הקורמורנים (כמו מרבית עופות המים) חורפים (גם מקננים) לרוב בארץ, ורק מעטים נשארים כאן מעבר לעונה זו. כיום קיימים "נפוצים" בארץ שני מיני קורמורן: הגדול והגמדי, ששכיח הרבה פחות, אך בכל זאת ניתן לראותו, בעיקר בצפון הארץ. הקורמורן הגדול הוא עוף בעל צבע כללי שחור. החלק העליון של הצוואר לבן ומתחת למקור יש כתם צהוב. הקורמורן הגדול ניזון מדגים, שאותם הוא שולה בצלילה למים.
נמשיך בהליכה מערבה לעבר רכס הכורכר. השביל עולה לתצפית הים סמוך למערה חצובה, שילדי קיבוץ פלמחים כינויה בשם מערת הגמדים. אין להיכנס למערה מחשש להתמוטטות.
חוף פלמחים | צילום באדיבות: Depositphotos_leospek
חוף פלמחים – נקודה שווה לקפה בשטח
את הסיור נסיים בתצפית אל הים [3] – רכס הכורכר מעניק תצפית מרהיבה על שפך נחל שורק (מצפון) לים ועל חוף פלמחים. זה גם המקום לשתות קפה מול הגלים והים. החולות באזור מישור החוף הם תוצאה של בליית אבני היסוד באתיופיה. גרגירי החול לוקחים טרמפ עם נהר הנילוס ובהמשך עם זרמי הים התיכון, שזורמים נגד כיוון השעון ומשקיעים את החול מדרום לצפון (זו הסיבה שבדרום יש חולות רבים ובצפון כמו בראש הנקרה כמעט ואין רצועה חולית).
לצערנו מאז הקמת סכר אסואן על הנילוס ומחסומים אחרים כגון נמל אשדוד ועוד, כמעט ואין השקעת חול חדשה. תוסיפו לזה את כריית החול הרבה, שחלקה כמובן בלתי חוקית ותקבלו שכל אזור הטיול, כמוהו שאר רצועות החול בארץ, נמצאים בסכנת השמדה. זו בדיוק הסיבה להכרזת המקום כגן לאומי – שמירה על ערכי הטבע והנוף היחודיים. (לחצו על השרטוט מימין להגדלה)
הדרך חזרה: מכאן נחזור דרך תצפית הקורמורנים למקום חניית המכונית.
על גן לאומי שפך שורק
חשיבות נוספת של גן לאומי שפך נחל שורק הוא סביב התנאים המיוחדים שנוצרים בחולות מישור החוף. תנאים אלו מאפשרים חיים של מינים צמחים ובעלי חיים שנהנים מהרצף הגאוגרפי של חוץ הים עם חולות המדבריות שבדרום. בעקבות כך, אנו יכולים למצוא כאן צמחים ובעלי חיים מדבריים, כמו גם צמחים וגם כאלו המשתייכים לחבל הים תיכוני, העשיר יותר במים ובלחות.
היופי שבטבע נגלה לעיני המתבונן. כל אחד מהמינים ש"היגרו" מהדרום עברו שינויי הסתגלות, ומעניין ללמוד על האבולוציה שלהם. חלק מצמחים אלו הפכו מוגדרים כאנדמים (צמחים שמיוחדים לאזור גיאוגרפי מסוים) - לדוגמה, סביון יפו, צמח אנדמי למישור החוף הצומח בגן לאומי שפך נחל שורק וניכר בעליו השעירים והבשרניים ובפרחיו הגדולים יחסית. סביון יפו איננו צומח בשום מקום אחר בעולם. הצמחים צריכים להתמודד עם תנאי חיות קשים ביותר, צמחים נוספים שתפגשו הם ידיד החולות, ימלוח פגום, רותם המדבר, אשלים, לענה חד זרעית ועוד.
חשיבות נוספת לחולות מישור החוף היא בנושא משק המים בישראל. בניגוד לערים ולשטים הבנויים בהם רוב מי הגשמים מנוקזים לביוב ולים, בחולות רוב רובם של המים (עד כשמונים אחוז) חודרים לאקוויפר וממלאים אותו מחדש.
אחד הדברים היפים שאפשר לראות בנחל שורק הוא גידול גפנים טבעי על החולות. מאחר ומי התהום באזור זה קרובים מאוד לפני הקרקע, גפנים הצומחים בצורה יחודית על החולות, מצליחים לגדול ואף לגדל אשכולות ענבים מרשימים. עם זאת, מאחר ואיכות המים מהם הם ניזונים לא ברורה, לא מומלץ לאכול מענבים אלו.
גם בעלי החיים מוצאים את מקום מחייתם בחולות.
לחזירי הבר ישנה אוכלוסיה גדולה באזור. בעונה המתאימה נוהגים גם הם להרחיב את המשפחה, ומכיוון שאינטימיות במרכז אין, אפשר לזהותם די בקלות. את מזונם הם מוצאים באמצעות נבירה באדמת הסחף והוצאת מכרסמים וחרקים.
זריזי העין יוכלו להבחין בלטאת כח אפור, שאורכה למעלה ממטר - הזוחל הגדול ביותר בישראל. אוכלוסיית הכח, הניזון ממכרסמים ופעיל בשעות היום, הינה בסכנת הכחדה ולכן עזרו לשמור עליו.
בעלי חיים נוספים שניתן למצוא בחולות: ירבוע - מכרסם קטן בעל זנב גדול שגפיו הקדמיים קטנים בהרבה מהאחוריים ומאפשרים לו לקפוץ למרחקים גדולים, גרביל החולות - מכרסם בעל זנב ארוך מגופו הפעיל בלילה, לטאות כמו נחושית חולות ושנונית החולות, וכן צבי ארצישראלי, ארנבת, קיפוד החולות והנחשים ארבע קו מצוי ונחש חולות.
אם באתם בבוקר, תוכלו להבחין בעקבות הרבים של בעלי החיים, תוצאת פעילות הלילה הענפה. לממשיכים לים, מצורפים לוח זיהוי קונכיות ובעלי חיים ימיים שאתה יכולים להדפיס ולקחת.
עוד באזור
יבנה ים [4]
עיר נמל עתיקה באזור פלמחים, שנחפרה בשנים האחרונות
מוזיאון פלמחים [5]
בקיבוץ פלמחים תמצאו את מוזיאון מהנה
ומלמד בשם בית
מרים, העוסק בארכאולוגיה ובהיסטוריה של
האזור. הממצא הארכאולוגי החשוב במוזיאון הוא מכתב על חרס בכתב עיברי
קדום. עוד במקום: סיורי טבע להכרת הצומח, צריף ראשונים, תצוגת חפצים
מראשית דרכו של קיבוץ פלמחים ורצפת פסיפס. מומלץ מאוד לבקר במקום.
המוזיאון פתוח לביקור בתיאום מראש ברוב ימות השבוע,
ולפעמים גם בסוף השבוע (בעיקר לקבוצות) | לתיאום ביקור במוזיאון:
073-7823388
דוכני המלבי
אסור לוותר על מלבי וכוס לימונדה קרה. ישנם שני דוכנים, הראשון בכניסה
לחורשת הצנחנים והשני מעט יותר מערבה לכיוון חוץ הים.
היי,
מה תרצה לכתוב על "שפך נחל שורק וחוף פלמחים"?
המסלול עצמו נחמד רק עד אי הצבים ו\או עד תצפית הקורמורנים. ראינו כמה עופות מים וקורמורנים (אוקטובר 2019)
שאר… המסלול חשוף מדי לשמש, ומתאים רק למי שבאמת רוצה להגיע לים ולטבול בו. בשביל האחרים זה סתם מבאס. אולי צריך לחכות ליום ממש מעונן כדי לעבור את הקטע הזה בצורה טובה יותר.
ובחיאת, "תצפית לים", כאילו שבישראל אין חוף ים. סעו לאורך החוף, קבלו תצפית לים מאינסוף זויות.
Https://www.youtube.com/watch? V=J2Dsdpwzj9O
הייתי אתמול. המסלול מתחיל בחורשה ונגמר בחוף פלמחים (הולכים וחוזרים את אותו מסלול). הליכה קלה מאוד לאורך הנחל, בערך 2 ק"מ לכיוון, יש המון ציפורים מיוחדות בדרך. חצי מהמסלול הוא בחורשה מוצלת וחצי בחול, לא מוצל.
… מתאים מאוד לכלבים ולילדים.
בסוף מגיעים לחוף פלמחים, חוף מדהים ונקי.
נחמד שיש קצת טבע במרכז הארץ.
אחלה מסלול, קצר ויפה מתאים למשפחות וזוגות ממולץ לבוא בבגדי ים ולהמשיך את היום אל חוף פלמחים
אני מאוד ממליץ לאנשים שאוהבים לטייל עם כלבים. היה לי ולכלב שלי מאוד נחמד. לא קשה מדי ובסוף נכנסים לים. שווה!
המסלול פופלרי מאוד בקרב מטיילים שמחפשים מסלול באמת קליל לכל המשפחה. החורשה די מתוחזקת והשביל די נקי. הנחל הולך ומשתקם והקורמורנים חוגגים.
אין הרבה שולחנות בחורשה לכן מומלץ להגיע עם מחצלת וכסאות אם רוצים פיקניק בסוף א… ו בתחילת המסלול.
שימו לב שאחרי שעוברים את החורשה בה גדלה האגבה המסלול הופך להיות חשוף ברובו לשמש, הצטיידו בכובע ומים.
הלוך חזור כל המסלול כ-שעתיים.
תהנו!
הקטע הראשון של המסלול מאוד יפה עם פינות חמד לפיקניקים/על האש. הקטע השני -ההליכה על החול בדרך לים קצת קשה וחשופה לשמש. אבל לא אורכת הרבה זמן. מסלול יפה קרוב למרכז. מתאים גם לאחר צהרים קיציים
טיילנו לפני יומיים. מי הנחל עומדים וצבעם דלוח-סבוני... יש עוד מה לעשות בעניין טיהורם. את המסלול ניתן לחלק לשלושה:תחילתו במסלול לכל המשפחה בצל העצים. נחמד ונגיש לכולם. בהמשך- השביל הופך חולי וללא צל- ההליכה מעצבנת בחול התובעני, … לא כיף..גם הדרך, מלבד מראה הקורמורנים החביב, אינה שווה את המאמץ. הסוף- נחמד, עם הפתיחה לים, עליה למצוק שמעל המערה ותצפית יפה על הים והנחל.משם ניתן להמשיך דרך הקיבוץ ולצאת ביציאה קרובה יותר, שאינה היציאה הראשית של הקיבוץ, ודרך הליכה בשולי הכביש, חזרה לחורשה.חביב, לא יותר.
היינו בשבת מאוד נהננו מהמסלול , גישה לים ועוד . הכל היה טוב עד שרצינו לאכול וישבנו באיזור הפיקניק .
אחרי 10 דקות פשוט ברחנו מהמקום , חזרנו הביתה עקוצים בצורה קשה .
חייבים לטפל בנושא כי ממש חבל זה הורס את כל… ההנאה מהמסלול.
טיילנו היום במסלול, זוג (אשה בחודש תשיעי). היה קליל וכיפי. מתאים במיוחד לימים שמשיים בעונה הזו.
במסלול פריחות חמציצים, רותם שמפיץ ריח משכר לאורך הדרך ואפילו אירוסים!
יש להביא בחשבון שחלק מההליכה היא על … קרקע חולית.
מומלץ:)
יצאנו עם הילדים אחד בן ארבע ואחד בן שנה, המסלול מהנה וקל,באמצע הדרך מתחיל שלב החולות שם כבר קשה להתנייד עם עגלה, מומלץ להגיע עם מנשא גב.
בן הארבע השתולל בדיונות.
היינו אתמול. ים זה כיף, אבל הטיול עצמו לא היה כל כך מעניין - הנחל יחסית ריק (כיוון שעדיין לא היו גשמים), אין כמעט פריחה... מן הסתם בחורף ובאביב יותר יפה.
אפשר לעשות את המסלול עם כלב - אנחנו עשינו, והיו שם גם… אחרים. לא כתוב בשום מקום שאסור להכניס.
קצת ארוך, מומלץ להצטייד במים. לאורך המסלול יש פינות ישיבה. נוף מהמם.
הולכים לאורך הנחל כאשר גולת הכותרת היא ההגעה לחוף הים.
בסוף המסלול, מצד שמאל, ממש על הים, יש מערות מדהימות. לפי מה שקראתי ב-NRG ילדי קיבוץ פלמחים כינו אותם מערות הגמדים.
http://www.nrg.co.il/online/5/ART1/778/632.html…
אם אני זוכרת נכון, שפך הנחל נמצא דרומית לראשון וצפונית לקיבוץ פלמחים.
יש דייגים בסביבה.
ממליצה לשלב את המסלול עם ביקור בקיבוץ פלמחים, כאשר כאן גולת הכותרת היא ביקור ב...בית הקברות של הקיבוץ, שנמצא ממש על הים.
זה בית הקברות הכי יפה שראיתי אי פעם.
טיילנו בחול המועד סוכות....
מקום נחמד מאוד, המסלול מסתיים במערה אם נוף לים.....שווה ורומנטי.
ההליכה בחול קצת קשה ומעצבנת.
בסהכ מסלול נחמד מאוד.
טיול מקסים. קצת ארוך כשהולכים עם ילדים קטנים, אבל ההליכה במסלול המעניין והתצפית על חוף הים שבסופו -שווים את המאמץ. ההסברים לאורך המסלול מוסיפים המון.
הטיול ממולץ מאוד לכל המשפחה (כולל קטנטנים, אם כי יש צורך במנשא בחלקים מסויימים בעיקר בצעידה בחול). יצאנו מחורשת הצנחים וסיימנו בקיבוץ פלמחים. בדרך עצרנו לטבילה מרעננת בים (לא לשכוח להביא בגדי ים). מהים … עלינו לקיבוץ ומשם תפסנו טרמפ חזרה לחורשת הצנחנים. אין טעם לחזור באותה הדרך...
צבים וקורמורנים אומנם לא ראינו אבל הנוף פסטורלי והשילוט וההסברים המלווים היו מעניינים מאוד. וכמובן, רק במזג אוויר סתוי.
לא מתואר באתר שרוב המסלול הוא הליכה על חולות. כידוע זוהי הליכה מאד קשה ומתישה. פרט לים היפהיפה אין תצפיות של נוף מעניין ובאופן כללי זה מסלול פשוט, מתיש ששכרו אינו לצידו- מבחינת הנוף הנגלה.
מזה נהננו !
זה ממולץ (=
שפך נחל שורק מקסים במיוחד דווקא עכשיו בסוף הסתיו. פריחתם של סביוני יפו והטיונית הדביקה צובעת את המסלול בצהוב והקורמורנים השחורים נפלאים כתמיד.
וכמובן זו הזדמנות נהדרת לבקר במלבי גם מחוץ לעונה...
ההליכה לאורך הנחל על כל פינות החמד שלו מקסימה. היינו עם הרבה ילדים ומבוגרים. כולם נהנו. הדיונה מול אי הצבים היא פינת התגלשות נפלאה. על ההליכה עד הים נאלצנו לוותר מפאת החום.
יחד עם זאת, חורשת הצנחנים מוזנחת באופן בלתי נתפס… . זו פעם שניה שאנו שם, וכל פעם מחדש הזדעזענו מכמות הזבל גם סביב שולחנות האוכל. התמקמנו בסופו של דבר בפינה לא מסודרת. כל כך מקלקל את כל היופי.
טיול התאווררות קל מתאים לכל בני המשפחה. הליכה לאורך שפך הנחל.
מי שרוצה יכול להמשיך בהליכה עד לחוף הים.
חבל שהאתר וגדות הנחל מלוכלכים למדי. שימרו בבקשה על הנקיון!