גילי מצא, עיתונאית-צלמת ובעלת הבלוג "לטייל עם גילי", יצאה לסיור גרפיטי בועט, שעושה מחווה לגיבורי המלחמה וביקרה בשתי תערוכות שמתכתבות עם מלחמת "חרבות ברזל", מרגשות באקטואליה נטולת פילטרים, שלא משאירה אף צופה אדיש.

עדות מקומית 2023

עדות מקומית 2023, שנפתחה השבוע במוזיאון ארץ ישראל בתל אביב, היא האירוע השנתי החשוב לצילום עיתונות ולצילום תיעודי בישראל. כ־130 תצלומים של 52 צלמות וצלמים, נבחרו במלאכת אוצרות קפדנית, שעברה שלושה גלגולים, בגלל הטבח והמלחמה שפרצה, ששינו לחלוטין, וטרפו את הקריטריונים לחומר שהיה אמור להיות מוצג.

את מאורעות המלחמה מספרים קרוב ל־300 דימויים שמוקרנים בוידאו, על גבי קיר מרכזי בחלל התערוכה באולם הכניסה. פה מוקרן גם סרטון מצמרר, שצילם רועי עידן ז"ל, צלם  ynet שיצא מביתו בקיבוץ כפר עזה, ב-7 לאוקטובר בשעה שש עשרים ותשע, כשהחלו האזעקות, כדי לתעד את רחפני המחבלים בשמי הקיבוץ. הוא ורעייתו סמדר נרצחו, בתם הפעוטה אביגיל נחטפה לעזה ושני ילדיהם הנוספים עמליה ומיכאל, נותרו לבדם ושרדו.

תערוכת עדות מקומית. צילום: גילי מצאתערוכת עדות מקומית. צילום: גילי מצא

מסיבות לוגיסטיות לא הובאה תערוכת "וורלד פרס", שתמיד מוצגת בצמידות ל"עדות מקומית", שהשנה מציינת עשרים שנות פעילות. התערוכה השנה נותנת במה למאסה של צילומים סוערים, שתעדו את המחאה-מהפכה המשפטית, לצד אירועי ספורט בולטים ולאלימות הגואה בחברה הערבית והבדואית.

תמונה מרגשת, שזכתה בפרס הדמוקרטיה, היא של אוהד צויגנברג, שצולמה בהפגנה ספונטנית באיילון של עשרות אלפי אנשים, שהתרחשה בעקבות החלטת ראש הממשלה בנימין נתניהו ,לפטר את שר הביטחון יואב גלנט, לאחר שהאחרון הביע דאגה מהפגיעה במוכנות הצבא עקב המהפכה.

התמונה המנצחת. צילום: אוהד צויקנברגהתמונה המנצחת. צילום: אוהד צויקנברג

יצא לי לראיין את זיו קורן, שזכה בפרס חדש שהוכרז ע"ש רועי עידן ז"ל, על צילום של מכונית שרופה באמצע צומת "שבתוכה אנשים הוצאו להורג" כדבריו. צילומי ספורט של אוהדי הפועל ת"א בכדורגל, או שחייה צורנית, מהווים פה הפוגה לעיניים הדואבות.

הצלם זיו קורן. צילום: גילי מצאהצלם זיו קורן. צילום: גילי מצא

כתערוכת מופת לז'אנר הדוקו, הצילומים הזוכים הם כאלו שמעוררים רגש ומספרים סיפור, כמו של אריאל שליט, שצילם מפגין במחאה באיילון, שהתיישב על כיסא משרדי, כאשר בגבו הוצתה מדורה.

התערוכה שנפתחה בחמישי לדצמבר במוזיאון ארץ ישראל בתל אביב, תוצג עד 3 בפברואר 2024. ניתן לראות את כל הצילומים וסדרת ראיונות שנעשו עם צלמים זוכים, באתר הארכיון של עדות מקומית.

אור גדול

התערוכה "אור גדול" שנפתחה בנר ראשון, בנמל יפו המחודש, היא כולה הומאז' לתופת של השביעי באוקטובר. טלי בן סירא, האוצרת פנתה לאמנים רבים, ביניהם אמנים מהעוטף ומפוני הצפון וביקשה שיתרמו עבודה והענות הייתה מעל למצופה. רק כ-70 עבודות התקבלו, ביניהם כאלו שנוצרו יום אחרי הטבח וזכו להפוך לויראליות ברשתות החברתיות.

יש פה ציורים, פסלים, מיצבים, עבודות קיר וגרפיטי. האוצרות התמקדה בעבודות, שמתייחסות ומגיבות למצב מלחמה/טראומה לאומית, או יצירות אשר ניבאו את המצב הנוכחי או העתידי. כאלו שניכר בהן  העצב, החרדה והחמלה לצד מעשי גבורה, אומץ, עשייה וחזרה לשגרה.

תערוכת אור גדול. צילום: גילי מצאתערוכת אור גדול. צילום: גילי מצא

יצא לי לפגוש את זיוה ילין, שהייתה האוצרת של הגלריה בבארי, ליד ציור שעשתה בסטודיו שלה, שנשרף כליל. עבודה בצבע אדום חזק, שנעשתה באמצעות זפת וטרפנטין, שמתארת את הנוף הקיבוצי הפסטורלי. חור קטן באמצע העבודה, מרמז על הדרמה "כמעט כל העבודות שלי מחוררות מקליעים", אמרה לי ילין, מה שמוסיף ערך היסטורי ליצירה.

אמנות עם חורי קליעים. צילום: גילי מצאאמנות עם חורי קליעים. צילום: גילי מצא

עבודה שהפכה לויראלית ברשת, היא של נדב בריל, וריאציה על הנערה עם הפנינה של ורמיר, שהיא כולה נוטפת דם. ביצירה של אפרת חסון דה בוטון, רואים מספר מקועקע על יד, ולוקח שנייה להתעשת על התאריך 071023. בעבודה של אור יוגב, רואים שלושה סיפורים שהפכו לסמלי מלחמה: הרבש"צית ענבל ליברמן, משפחת ביבס ותינוק. דרך אגב ניתן לרכוש כל עבודה בנפרד, ויש פה גם מחירים סבירים, של 1000 ₪.

הרבש”צית ענבל, יצירתו של אור יוגב. צילום: גילי מצאהרבש”צית ענבל, יצירתו של אור יוגב. צילום: גילי מצא

העבודה הכי יקרה בתערוכה, היא של ציבי גבע, שמוערכת בכ-80 אלף ₪. האמן הדרוזי המצליח, סם חלבי תרם עבודה אופטימית, עשויה מעיסה ופולימר אפוקסי, שהיא תבליט של פרחים וצמחייה, שעוררה עניין רב בקרב האספנים שהוזמנו כרוכשים פוטנציאליים. יש פה ציור של אביב אצילי ז"ל, המוסכניק הצנוע מניר עוז, שנחטף ולאחר שאשתו שוחררה, התברר שהוא נרצח. היצירה שלו נקראת "אמן מגויס", שצויירה בצבע אקרילי על ג'ריקן.

סם חלבי והיצירה שלו. צילום: גילי מצאסם חלבי והיצירה שלו. צילום: גילי מצא

במהלך ימי החנוכה, התערוכה תוצג ובשעות אחה"צ, יתבצע טקס הדלקת נרות חנוכה, וייערכו מופעי מוזיקה בהשתתפות אמנים מובילים, חנות פופ אפ למיזמי עיצוב ואומנות ועוד.

בין האמנים המשתתפים: ציבי גבע, סיגלית לנדאו, איתן ויתקון, זיו קורן, זיוה ילין, אלון קדם, כרמל אילן, חיה גרץ, אריק בוקובזה, דנה נחמד, צורי גואטה ועוד רבים.

ההכנסות ממכירת היצירות יועברו לשיקום העוטף, בדגש על מוסדות ומיזמי תרבות. "אור גדול" פתוחה לקהל עד ה-23 לדצמבר, ויש לה אתר און ליין-שממנו אפשר גם לרכוש יצירות.

גרפיטי של גיבורי המלחמה

הצטרפתי השבוע לסיור בעקבות גיבורי המלחמה, שמהווים השראה ואור גדול בחושך הלאומי. חברת "גרפיטיול", מתמחה בסיורים אורבניים של גרפיטי, שחלק ניכר מהם, הם בעצמם מציירים. הסיור מתקיים בשכונת קריית המלאכה בת"א, בסמוך לפלורנטין, בירת הגרפיטי של ישראל.

אלינוי קיסלוב, היא היזמית של החברה הוותיקה, שבינה שהיא רוצה להגיב למלחמה באמצעות אמנות. מחיפושים ברשת, היא מצאה איור של דניאל עמית לרחל מאופקים עם העוגיות, וקיבלה את אישורו לגרפיטי המלחמתי הראשון, שיצרה. העבודה קיבלה יופי של הדים תיקשורתים, פרגון ובקשות להמשך הקונספט, שמרים את המורל.

אלינוי קיסלוב, המדריכה בגרפיטיול. צילום: גילי מצאאלינוי קיסלוב – המדריכה. צילום: גילי מצא, “גרפיטיול”

המציאות סיפקה לקיסלוב הרבה סיפורים חזקים והיא הבינה, שהיא והצוות שלה רוצות ל"נעוץ על הקיר", אנשים אמיצים, שהפכו בעל כורחם לגיבורי תרבות, ש"בגרפטיול", רוצים להבטיח שהמעשים שעשו יישמרו הרבה זמן ויסופרו לקהל הרחב, כולל לתיירים שיגיעו.

צעדנו ברחובות העיקריים של האזור התעשייתי, שמאכלס רפדים, נגריות, חנויות ומפעלי תעשיה קטנים. אלינוי ידעה להוביל אותנו בסמטאות צרות, כדי לגלות ציורים מסויימים כמו "הנשיקה" בין חמאס לאיסיס, הלוא הוא דאעש. ציור מחווה לנשיקה מפורסמת בברלין. כדי להעצים את האפקט הציני, הן ציירו ברקע את דגל ישראל.

"תודה לשלושת האלופים", ישראל זיו, יאיר גולן ונעם תיכון, שלושה אלופים בדימוס, שבאותה שבת ארורה, יצאו ביוזמתם להילחם כמו אחרון החיילים. הצוות צייר אותם כגיבורי על במדי צה"ל, אבל הרקע נראה להם מיותם, אז הם הוסיפו מגיני דוד. תוך שמונה שעות הציור הזה, שנעשה עם רולר היה "באוויר".

תודה לשלושת האלופים. צילום: גילי מצאתודה לשלושת האלופים. צילום: גילי מצא, “גרפיטיול”

אהבתי את הקונספט של האדרת גיבורות המלחמה, שבאה לידי ביטוי במוראל עם המג"בניקית שפרה בוכריס, אמא לעשרה ילדים, שנשארו בבית בזמן שהיא הצילה עשרות ילדים מהמסיבה, במכונית שלה. או יצירת מחווה לענבל ליברמן, הרבשצ"ית של ניר עם, שהצילה את הקיבוץ. גם היא מצויירת כמו גיבורת על, למרות שהיא מאוד צנועה ונרתעת מפרסום.

ענבל ליברמן, הרבש”צית הגיבורה. צילום: גילי מצאענבל ליברמן, הרבש”צית הגיבורה. צילום: גילי מצא, “גרפיטיול”

עוז דוידיאן, שבמשך יומיים העמיס עשרות בליינים וניצולים, גם קיבל קיר. עוד שלושה שנכנסו לפנתאון של גיבורים אלמותיים, שלמרבה הצער נרצחו הם בן שמעוני, שניצל מהמסיבה וחזר ארבע פעמים לחלץ אנשים, עווד דרוואשה, נהג האמבלונס שטיפל באנשים וענר שפירא, שברח למיגונית ותפס בידיו וזרק בחזרה שבעה רימונים שהושלכו ובשמיני הוא נהרג. בסוף הסיור, שנמשך כשעה וחצי, שלאורכו יש מרחבים מוגנים, קיבלנו הזדמנות להתנסות בהשפרצה וריסוס ממיכלי ספריי ריחניים. היה מוי כייף.

כן, גם היא כאן. רחל מאופקים. צילום:גילי מצאכן, גם היא כאן. רחל מאופקים. צילום: גילי מצא, “גרפיטיול”

להזמנת סיור גרפיטי »

גילי מצא היא עיתונאית-צלמת, בעלת הבלוג "לטייל עם גילי", שבו היא נותנת השראה לנשים שמטיילות לבד, ויש לה גם עמוד אינסטגרם ססגוני ואמנותי.