המציאות הקשה בה אנו שרויים בשבועות האחרונים משפיעה על כל המערכות שלנו. גם אם אנחנו נמצאים במקום בטוח, התמונות, הסיפורים והאזעקות מובילים את המחשבות שלנו לנדוד למקומות מלחיצים ולא נעימים. 

מערכת העצבים מזהה מחשבות, כאילו הן קורות בו ברגע, והמערכות הפיזיולוגיות השונות ממשיכות להגיב כאילו הסכנה מתקיימת כאן ועכשיו. כדי לשמור על הבריאות שלנו, דווקא בתקופה הכל כך קשה הזו, הנה כמה דרכים שיעזרו לכם לנהל את רמות הסטרס ולטפח את בריאות הגוף והנפש שלכם ושל הסובבים אתכם. 

מצאו טבע קרוב לבית

כולנו מכירים את ההרגשה הטובה והחמימה הזו, כשאנחנו צועדים במרחבים הפתוחים, מריחים אדמה רטובה מגשם וריח פרחים, שומעים את ציוץ הציפורים ונותנים לרוח ללטף את פנינו. נסו למצוא לפחות פעם ביום הזדמנות להסתכל על הטבע הנמצא בקרבת מקום ותנו לו למלא לכם את כל החושים. תנו לעיניים למצוא צמח שנעים להסתכל עליו, לאף לחפש ריח מוכר, לאוזניים לשמוע צליל נעים של ציפורים מצייצות או עלים מרשרשים ולעור להרגיש את מגע הרוח או השמש המלטפת.

טיפ למשפחות: אפשר לנהל יחד עם הילדים יומן בו אותם מתבוננים וחוקרים את השינויים הנעשים בטבע בתקופה הקרובה. שינוי צבע השמיים, ירידת הטמפרטורות לקראת הערב, השקיעה המוקדמת, השלכת ועוד.

שלכת. צילום: Depositphotos/evgenyatamanשלכת. צילום: Depositphotos/evgenyataman

להרגיש את הקרקע בכפות הרגליים

‘קרקוע’ (ידוע גם בתור גראונדינג או באנגלית – Earthing), מתייחס למגע ישיר, ללא תיווך, של הגוף שלנו עם האדמה בעזרת כפות הרגליים או הידיים, שנוגעות באדמה עצמה או בחומר אורגני אחר שבא במגע עם האדמה. מחקרים רבים מראים את יתרונות המפגש של הגוף עם הקרקע והשפעה על חיזוק מערכת החיסון בגוף, כמו גם תרומה לאיזון המצב הנפשי ולהרגעת והפגת מתחים וסטרס.

אם אתם חיים בבית קרקע עם גינה, צאו החוצה והניחו כפות רגליים יחפות על האדמה או הדשא. אם אתם גרים בעיר, אפשר גם לגעת בעץ עם כפות הידיים. 

להרגיש את האדמה. צילום: Depositphotos/MelashaCatלהרגיש את האדמה. צילום: Depositphotos/MelashaCat

השתמשו במחשבה שלכם לטובתכם

כשאנחנו חושבים על משהו מפחיד, המערכת מגיבה כאילו הדבר נמצא כאן והוא מוחשי. דופק הלב מתגבר, הנשימה מתקצרת, והמערכת ההורמונלית מגיבה בהתאם. אבל מה עם נשתמש במחשבות שלנו לטובתינו?

קחו לעצמכם כמה רגעים לעצום עיניים ולהיזכר ברגע אחד מהטיול האחרון שלכם. רגע של התרחבות לב, של שמחה, של חיבור. קחו את הזמן כדי לראות את הרגע הספציפי הזה לפרטי פרטים, כאילו אתם צופים בסרט. תראו את המקום הספציפי שבו הייתם, את האנשים שהיו אתכם, מה הם אמרו לכם ומה אמרתם להם. נסו להיזכר איך היה מזג האוויר באותו זמן, איך הוא הרגיש בגוף. תנו לעצמכם מספיק זמן כדי לרדת לרזולוציות הקטנות, כאילו הצלם עושה זום על פרטים קטנים והמשמחים ברגע הזה.

טיפ למשפחות: תנו לילדים “שיעורי בית” לכתוב או לצייר את הזיכרון הנעים הזה.

לצייר זכרונות נעימים. צילום: Depositphotos/olly18לצייר זכרונות נעימים. צילום: Depositphotos/olly18


תרגלו יוגה ליציבות פיזית ומנטלית

השמות של תנוחות הגוף השונות כפי שמתרגלים אותם ביוגה לקוחות גם מהטבע. זאת מתוך הידיעה שהאדם הוא חלק ממיקרוקוסמוס שלם, ושכמו כל דבר בטבע, הכל זמני ונמצא בשינוי מתמיד. אחרי קמילה תגיע גם פריחה. אחרי שפל תגיע גאות. 

‘יוגה תרפיה ישראל’ העלו מספר תרגולי יוגה שמסייעים בניהול רמות הסטרס במערכת והפגת לחצים ומתחים. בעמוד היוטיוב של הקבוצה, אפשר למצוא מגוון שיעורי יוגה-תרפיה לוויסות, הרגעה, חוסן והתמודדות עם חרדה:

לפלייליסט השיעורים המלא »

בחרנו שתי תנוחות יוגה מומלצות בהשראת הטבע, שיסייעו לכם להתמודד עם המצב והחרדה:

תנוחת ההר (טדאסנה):

תנוחה זו עוזרת לעגן את המיקוד שלכם, מפחיתה מחשבות מפוזרות הנגרמות מחרדה ומטפחת תחושה של יציבות פנימית.

  1. עמדו עם כפות הרגליים ברוחב האגן, החלק החיצוני של הרגליים מקביל אחד לשני, הבהונות מסתכלות קדימה ולא פוזולות החוצה.
  2. הרימו ופרשו את אצבעות הרגליים ואז שחררו אותן בחזרה אל האדמה.
  3. הרגישו את פיקות הברכיים מתרוממות, בשעה שאתם שולח משקל אל תוך הקרקע, הרגישו את העוצמה של הרגליים שלכם כאילו שהן שולחות שורשים אל האדמה.
  4. תנו לעצם הזנב להיות משוחררת לכיוון העקבים.
  5. תנו לעצם החזה להתרומם מעט מעלה לכיוון התקרה, מבלי להקשית יתר על המידה את הגב התחתון.
  6. תאפשרו לשכמות שלכם להימשך אחת לשנייה ולמטה על הגב, הרחק מהאוזניים.
  7. תנו לזרועות להירגע לצד הגוף, כפות הידיים פונות קדימה.
  8. הרגישו את הראש ממוקם מעל בית הצלעות (בית הצלעות ממוקם מעל האגן). 
  9. ספרו 5 נשימות. הרגישו את הקשר בין כפות הרגליים לאדמה שמתחתכם. תוך כדי שאיפה עמוקה, דמיינו את האנרגיה העולה מכדור הארץ, ומבססת אתכם ביציבות איתנה.

יוגה תרפיה. צילום: Depositphotos/DmitryRukhlenkoיוגה תרפיה. צילום: Depositphotos/DmitryRukhlenko

תנוחת העץ (מומלץ לבצע מיד לאחר תנוחת ההר)

  1. מצאו נקודת פוקוס מתוך תנוחת ההר.
  2. העבירו את המשקל אל רגל ימין.
  3. כעת, הניחו את רגל שמאל על החלק הפנימי של העקב/ השוק או הירך הימנית.
  4. הרגישו שוב את התנועה של הרגל אל האדמה והקרקע מתוך מפרק הירך הימני.
  5. חברו את כפות הידיים לתפילה בגובה החזה.
  6. נשמו לאט לאט.
  7. אם אתם יציבים מספיק, תנו לידיים לטפס למעלה למעלה.
  8. נשמו ושוב הרגישו את הקשר בין כפות הרגליים לאדמה שמתחתכם. תוך כדי שאיפה עמוקה, דמיינו את האנרגיה העולה מכדור הארץ, ומבססת אתכם ביציבות וכוח.

בואו לתרגל יוגה

‘יוגה תרפיה ישראל’, בשיתוף עם עמותת אחים ליוגה, מזמינה אתכם לחדר תרגול בזום, בו מתחיל שיעור כל שעה עגולה! התרגול מאפשר ויסות, איזון ורגיעה דרך יוגה/ נשימה/ מיינדפולנס/ מוזיקה/ צ'י-קונג, SE, ועוד. מותאם ומונגש לכולם ככל האפשר 🙏 ברגישות לטראומה ופוסט-טראומה. 
צוות הנחייה מקצועי ומגוון של מורים ומטפלים 🤍
פשוט להיכנס ולתרגל, זה הזמן!

קישור לזום הקבוע »