חרדל לבן וחרדל השדה
לא משנה היכן אתם נמצאים, לא תוכלו לפספס את החרדל. הצמח אוהב איזורים שיד האדם לוקחת בהם חלק, ולכן תוכלו למצוא אותו בצדי הדרכים, בשדות, סמוך למבני מגורים ובחורבות נטושות. בארץ קיימים שבעה מיני חרדל, והם פורחים לאורך כל החורף. הצמח הוותיק מוזכר גם בספרות המשנה והתלמוד כצמח בעל סגולות מרפא, וטעמו חריף במעט.
- סגולות רפואיות: הורדת חום, הסדרת וסת, הקלה בכאבי פרקים, הגברת שתן.
איפה תמצאו אותם?
את החרדל תוכלו למצוא כמעט בכל מקום, אבל החיפוש בעקבותיו ייתן לכם הזדמנות נהדרת לטייל בתל שוכה וגבעת התורמוסים בעמק האלה, שם הצהוב והסגול מתחברים להם יחדיו | למסלול »
חרדל השדה | צילום: Depositphotos/Benburda Yimzaten
שום משולש
השום המשולש, שפורח בחודשים מרץ עד אפריל, עושה את אותו אפקט בכל הנוגע לריח מהפה (טוב או לא טוב, זה כבר לשיקולכם).
השום המשולש הוא גיאופיט (צמח אדמה מסוג בצל), השומר על עצמו לאורך כל הקיץ. עם בוא החורף הוא יוצא, מלווה בתפרחת צנועה ולבנה. בכדי למצוא אותו, תצטרכו לחפש קרוב לקרקע (עד 20 סנטימטרים).
- סגולות רפואיות: המקורות המליצו על אכילת שום בגלל היותו תורם לשיפור הראייה, הגברת שתן ולקול נעים וערב.
איפה תמצאו אותו?
רמת הנדיב מוקפת גנים גדולים, תצפיות מרהיבות, מערה, מעיין, ארמון וכן, גם שום. מסלול מעגלי וקל המתאים לכל המשפחה. אפשרות נוספת לפגוש את השום היא בפארק בריטניה שבהרי ירושלים. מסלול הבורות והבארות מפגיש אתכם עם חקלאות קדומה במסלול מעגלי שמומלץ להכיר. לצד דרך הנוף הראשית, פורחים להם מיני צמחי בר למאכל, השום חבוי לו שם.
שום משולש | צילום: Depositphotos/Ruki Media
סרפד
זה הזמן לשנות את הדעה הרווחת לגבי הסרפד. כולם יודעים שמגע עם הצמח עשוי להביא לצריבה קלה שאינה מזיקה ונעלמת תוך כמה דקות (מומלץ לא לגרד) ולכן גם השימוש בצמח למאכל דורש קודם כל זהירות בכל הנוגע למגע איתו. צמח הסרפד עשיר במינרלים ובויטמינים, ובעת העתיקה היו נוהגים לרפא איתו מחלות רבות.
- סגולות רפואיות: חיזוק המערכת החיסונית, הגברת שתן, שטפי דם, סכרת ומסייע לגוף לספוג יותר טוב ברזל.
איפה תמצאו אותו?
פריחתו של הסרפד ארוכה ותפוצתו די רחבה. בדרך כלל הוא יימצא איפה שתרצו בטח לשבת. הסרפד מאוד אוהבת קרקעות עשירות בחנקן והוא נפוץ בקרקעות טבעיות. יש מצב שתמצאו אותו גם ליד הבית שלכם.
סרפד | צילום: Depositphotos/Hecos
עירית גדולה
בספרות המשנה, מוזכרת היבלית, ויש המזהים אותה כיום בתור העירית. פרט למילים המתחרזות, ייתכן כי מקור השם יבלית הוא ביכולתו של הצמח לרפא יבלות. העירית פורחת בין החודשים ינואר עד אפריל, הפרח הנישא בראש הגבעול לבן ופרוס ובמרכז כל עלה פס כתום-ירוק-חום שכזה. העירית איננה אהובה על הבקר והצאן, ועל כן איננה נאכלת על ידם, אלא על ידינו. ככה סתם על הדרך או כתוספת לסלט או תה.
- סגולות רפואיות: הסבתות הותיקות רואות בעירית כתרופה ליבלות ופטריות בכף הרגל. תרופה לגזים בבטן ולצהבת.
איפה תמצאו אותו?
בנחל כרמילה ונחל כסלון שבהרי ירושלים יש סיכוי שתמצאו אותו ולהרוויח גם על הדרך איזה טעם טוב, זאת אחלה בחירה. בואו להנות מהליכה נינוחה בשיא הטבע.
עירית גדולה | צילום: Depositphotos/ElenaOdareeva
הכתבה באדיבות מדריך הטיולים עומר זיו | לפרטים נוספים על עומר »
שימו לב: הכתוב במאמר הוא בגדר מידע כללי בלבד. אין לראות בנאמר בכתבה כהמלצה לקטיף, שימוש או מאכל בצמחי בר. קטיף צמחי תבלין מותר אך ורק בגינות ייעודיות.
היי,
מה תרצה לכתוב על "שווה לחפש אותם: 4 צמחי תבלין שתוכלו להבחין בהם ליד מסלולי טיול"?