הרבה לפני שאנשים חרפו את נפשם בוויכוחים על פרדוקס הביצה והתרנגולת, הם התווכחו ביניהם מהי החומוסיה הכי טובה, איך ראוי להגיש חומוס – חם או קר, והאם אחרי שנגמרת הפיתה עוברים לבצל או מבקשים אחת נוספת. אנחנו גילינו שלשאלות הללו אין תשובות ודאיות, אבל מה שבטוח, שלאכול חומוס כיף הרבה יותר אחרי טיול משחרר, מעיין מרענן או סתם ישיבה מגניבה בטבע. הנה לכם 5 חומוסיות טעימות בטירוף – והמלצות על טיולים בקרבתם.
1. החומוס של טחינה – שדרות
“החומוס של טחינה” היא חומוסיה מעולה, הממוקמת בעיר שדרות. החומוסיה הוקמה על ידי שני חבר’ה, ילידי הדרום, שהחליטו שלעיר הזאת מגיע מקום מפגש מדליק, כזה שישכיח את המתח הביטחוני. אין דבר יותר מפגיש ומקרב מאשר חומוסיה טעימה באווירה צעירה. בשנת 2010 הם פתחו את “החומוס של טחינה” ומאז נפתחו סניפים נוספים בירושלים ובבאר שבע.
החומוס ב”החומוס של טחינה”, מתאפיין במרקם עשיר וחלק ומתובל בצורה צבעונית במיוחד. בין התוספות שמציעה החומוסיה תוכלו למצוא: “חציל מפיל”, “פטריות בגבוהה”, “שקדים זה מדהים”, “לימון כובש”, גרגירים ופול. בחומוסיה תמצאו גם כדורי פלאפל מצויינים, צ’יפס פריך וסלט קצוץ דק דק.
- איפה: הרצל 51, שדרות
- כמה: 26-34 ש”ח
- מתי: ראשון – חמישי, 11:00-21:00 | שישי, 10:00-15:00
- לדף הפייסבוק של “החומוס של טחינה” »
איפה מטיילים?
אם הגעתם בתקופה קצת חמה, מומלץ להדרים עוד טיפה ולהגיע לנחל הבשור, שם תוכלו למצוא צל לחסות בו מפני השמש, ומים לרחוץ בהם את הגוף.
אחלה אווירה ב”החומוס של טחינה” | צילום:
נתן ימין
2. “בלו באס” – כפר ברוך
בתחנת הדלק של צומת כפר ברוך, תמצאו את חומוסיית ה”בלו באס”, שהיא הסניף השני ברשת החומוסיות הנהדרות הללו. הסניף הראשון נפתח בפרדס חנה לפני 18 שנים ואחריו נפתחו סניפים נוספים. בובי, המייסד של החומוסיה, במקור מקיבוץ יזרעאל, סיפר שפעם היה בסיני, וראה שם חושה שכינויה היה ה-“בלו באס”. צמד המילים מצא חן בעיניו והוא החליט לקרוא לחומוסיה שפתח על שם החושה המיתולוגית, ואף הגדיל לעשות וחיבר אליה אוטובוס כחול של ממש.
החומוס ב”בלו באס” מתאפיין במרקם אחיד וחלק, אך החומוס עצמו יושב כבד, בצורה שמכריחה אותך לקבוע שנ”צ בלו”ז, כי להשאיר את העיניים פקוחות אחרי המנה הגדולה ב”בלו באס” זאת משימה לא פשוטה בכלל. מומלצת במיוחד ה”חמשוקה” (=חומוס עם שקשוקה), שיוצרת שילוב פשוט שמימי בין חומוס אסלי וטעים, לבין שקשוקה מתובלת ומפנקת בטירוף.
- איפה: צומת כפר ברוך, עמק יזרעאל
- כמה עולה: 25-40 ש”ח
- מתי: ראשון – שבת, 8:30-16:00
- לדף הפייסבוק הרשמי של חומוס “בלו באס” »
איפה מטיילים?
עמק יזרעאל התברך בהמון פינות ישיבה מגניבות אבל אחת מהן אהובה עלינו במיוחד: עין שורשים (או המעיין השבור או עין אורן – תקראו לו איך שאתם רוצים), הוא המעיין הכי שווה באיזור ואחד שאסור לפספס. בסמוך לקיבוץ אלונים, בין מטעים לשדות, נמצא המעיין, שחציו מחופה בבטון ומימיו צלולים וקרירים. מחוץ למעיין תמצאו שפע של מקום לפרוס מחצלת ולהעביר בכיף כמה שעות.
שמן זית הופך חומוס טוב לחומוס מעולה
| צילום: איתיאל ציון
3. חומוס חליל ברמלה
בלב השוק שבעיר העתיקה של רמלה שוכן חומוס חליל, הנחשב בעיני רבים בארץ כחומוס הטעים ביותר בארץ.
הכל התחיל כשחליל, נהג מונית בן העדה הנוצרית, שמע על אוצר בלום המסתתר באחד מן המבנים הסמוכים למנזר. עם חלומות על מטבעות זהב נטש חליל את המונית והחל בחיפושים. הזמן חלף ואוצר לא נמצא, אבל מבנה סמוך למנזר, שבזמנו נחשב לאחד ממוקדי הבילויים המרכזיים בעיר – דווקא כן, וחליל החל למכור חומוס ומסבחה יוצאי דופן.
בחומוס חליל לא תמצאו מלצריות חינניות שמריצות איתכם צחוקים, ובימי שבת העומס מדכא, אבל טעם החומוס והמסבחה שווים את המאמץ. אצל חליל תוכלו למצוא גם חומוס עם נתחי בשר, ארוחות בוקר ושיפודים שנעשים על הגריל, כמיטב המסורת.
- איפה: קהילת דטרויט 6, רמלה
- כמה: 22-50 ש”ח
- מתי: ראשון – שבת, 6:00-19:00 | שישי, 6:00-15:30
- להמלצה המלאה של הילה אלפרט על חומוס חליל ברמלה »
איפה מטיילים?
רמלה העתיקה היא לא עוד סתם עיר. הגיאוגרף בן המאה ה-10, אל מקדסי, כתב עליה: “נאת מראה, היפה שבערים”, והוסיף שבחים על שפע החרובים, התמרים, הדבש והצימוקים. זוהי רמלה העתיקה, עיר שמשכה אליה סוחרים מכל עבר ובכל שפה, אנשי דת מכל קצוות הקשת, נוסעים סקרנים ששמעו עליה ממרחקים או סתם עוברי אורח עייפים במהלך מסעם היבשתי או הימי שחיפשו מקום לשים בו את הראש ללילה.
השוק בעיר העתיקה הוא אחד ממוקדי החיים השוקקים בעיר, ובדיוק כמו פעם גם היום תוכלו למצוא בו בליל של שפות, ריחות, טעמים ומראות שונים, מכל הסוגים שרק תוכלו לדמיין.
מנה במסעדת חליל | צילום: איתאל ציון
4. חומוס מגן דוד – שוק הכרמל
מתי בפעם האחרונה אכלתם חומוס בתוך בית כנסת? כנראה שאף פעם. אז הנה, עכשיו יש לכם הזדמנות. “חומוס מגן דוד” היא חומוסייה מופלאה היושבת בתוך בית כנסת לשעבר, אשר שמרה על העיצוב האותנטי של המקום. עוד במפתן החומוסייה, כשעומדים על יד דלתות הברזל התכולות, ומסתכלים על המקום מבחוץ, מרגישים משהו שונה באוויר. ברוב הפעמים תמצאו שם תור ארוך, כמעט עד הרחוב. אך עוד לפני שתספיקו להגיד “חומוס זה עם שתי וו וסמך אחת” כבר תעמדו מול הדלפק ואחד מאנשי החומוסייה ישאל אתכם, “גרגירים אחי?” (או אחותי).
אחד הדברים הכי מפתיעים ומרגשים ב”חומוס מגן דוד” הוא המחיר. בעולם שבו התרגלנו לצאת ב-40 שקל קנס מחומוסיה, פה המצב הוא שונה – מחיר של מנה (משביעה!) הוא 15 ש”ח וזה לגמרי שובר את השוק.
- איפה: שוק הכרמל 11, פינת רמב”ם
- כמה: 15 ש”ח
- מתי: ראשון – חמישי, 7:30-16:30 | שישי, 7:30-15:30
- לדף הפייסבוק הרשמי של “חומוס מגן דוד” »
איפה מטיילים?
שוק הכרמל נמצא ממש על הגבול עם “פריז הקטנה”, הלוא היא נווה צדק. השכונה היהודית הראשונה מחוץ לחומות יפו הפכה
ברבות השנים ליעד חובה למטיילים, שזוכים לטיול מגניב בין רחובותיה
הצרים והרומנטיים של השכונה.
חומוס עם ברכה | צילום: איתי דר
5. החומוסיות של נצרת
נצרת היא בלי ספק המרכז הקולינרי המשמעותי ביותר של האוכל הערבי בישראל. יש בה מסעדות פועלים לצד מסעדות יוקרה ומנות מסורתיות לצד כאלה יותר נועזות ומתקדמות. אך עם זאת, יחד עם כל המגוון הזה שולט ביד רמה אחד הדיקטטורים האחרונים בעולם הערבי: החומוס.
החומוסיות בנצרת מגוונות ומיוחדות כל אחת בדרכה שלה, כך שקשה להחליט מהי החומוסיה הטעימה ביותר בעיר. אנחנו נביא רק חלק מהמקומות, ואתם תשפטו בעצמכם:
חומוס אל שייח’ פועל קרוב ל-40 שנה והוא מפורסם בקרב חובבי החומוס הכבדים. המקום מתהדר בחומוס פול עבודת יד, אך אם אתם שם אל תפספסו את כדורי הפלאפל הפיקנטיים של אל שייח’. | כתובת: אכסאל 2, נצרת | שעות פתיחה: שני-שבת, 6:30-14:00
החומוס של סאיג’ עפיף הוא אולי לא מהחומוסיות המוכרות בעיר, אבל בהחלט אחת האהובות על תושבי המקום. מפורסמים במיוחד החמוצים המעולים שבמקום, והטחינה הייחודית. החומוס מתאחד עם הפול לכדי תבשיל עדין ומוצלח במיוחד. | כתובת: תאופיק זייד, 202/6, נצרת | שעות פתיחה: 7:00-17:00
חומוס עימאד הוא השגריר של נצרת בכל הנוגע לענייני חומוס. הוא בנה לעצמו שם שנישא למרחק, והוא מוכר כמעט בכל בית חובב חומוס בישראל. השילוב הנהדר בין מנות החומוס המפנקות לשווארמה נוטפת שומן חרוך בהחלט מצדיק את השם של המקום. | כתובת: תאופיק זיאד 20, נצרת | שעות הפתיחה: ראשון-שבת: 6:00-19:00
חומוס אבו גאנם מציע חומוס מהסוג המעודן, עם רוטב לימוני ידוע ומוכר מהמטבח הערבי המסורתי. בנוסף, מציעים בחומוסיה סלט ירקות טרי, יופי של זיתים וסירים עם תבשילים משתנים. | כתובת: רחוב פאולוס השישי, נצרת (ליד המשביר לצרכן) | שעות פתיחה: 8:30-17:00
איפה מטיילים?
לפני שאתם ניגשים לאחת מהחומוסיות המדוברות, מומלץ להבין את ההיסטוריה שעומדת מאחורי נצרת, העיר אפופת המסתורין: זהו המקום שבו גדל והתחנך ישו, הדמות המרכזית בדת הנוצרית, שם ניתנה לו הבשורה. על כן מספר מקומות בעיר נחשבים קדושים בעיני העולם הנוצרי. כיום העיר היא המרכז התרבותי-חברתי של היישוב הערבי בישראל (מוסלמים ונוצרים), והיא צבעונית, תוססת ומלאה בהפתעות. טיול בנצרת מקלף שכבה אחר שכבה מעל סיפורה של העיר והוא תירוץ מעולה בשביל להגיע ולפשוט על אחת מהחומוסיות המופלאות שבעיר.
איפה ישנים? (אחרי חומוס וטיול – זה
חובה)
אברהם הוסטל
– נצרת, מיקום מושלם במרכז העיר העתיקה, אירוח באווירה
ייחודית ומגוון אפשרויות לינה.
חומוס אבו גאנם | צילום: איתיאל ציון
הנה עוד כתבות מגניבות לך ולחבר’ה שלך:
היי,
מה תרצה לכתוב על "החומוס שאחרי: 5 חומוסיות מעולות בארץ שירימו לכם את הטיול"?