מידע כללי על המסלול

אזור: דרום- דרום מדבר יהודה

דרגת קושי: קל עד בינוני

נקודת התחלה: חניון לילה לוט

נקודת סיום: מצד חצבה ועיר אובות ליד צומת עין חצבה

אורך המסלול: כ- 58.3 ק"מ 

זמן משוער למסלול: כ- 6-8 שעות

מה עושים במסלול? 

לאלו המגיעים מהבית המסלול מתחיל בתחנת הדלק  "מנטה נווה זוהר", ממנה ניקח פנייה ימינה לכביש ולאחר כ- 700 מטר נבצע ירידה לשטח מצד שמאל של הכביש. נמשיך בהליכה לתוך שביל בסימון כחול, נתחיל ללכת בשביל ונתקדם עד להתפצלות עם שביל בסימון ירוק. כאן נעבור לשביל הירוק משמאל ונרד לכיוון דרום עד שנפגוש בשביל אדום. שביל זה נמצא על תווי נחל פרצים, אחד מערוצי הנחל הגדולים והמרשימים ביותר באזור.

תמונה מתוך אתר למטייל בישראלצלם: גיא נמש

תחנה 1: נחל פרצים

מכירים עוגת רולדה? טוב נכון שכאן לא תקבלו כמה שכבות של עוגה אוורירית עם קצפת, אבל תוכלו ליהנות מנוף ייחודי למדי. בקירות הנחל ניתן לראות את ה"וורוות" - שכבות דקיקות בצבעים אפור ירקרק ולבן לסירוגין. מדובר בשקיעות עונתיות: השכבה האפורה נוצרת מסחף בוצי בחורף, והלבנה היא משקע קיץ נקי מבוץ. על ידי בחינת השכבות הללו אפשר ללמוד על רמת המשקעים בכל חורף. בחלק מהמקומות השכבות יוצרות מבנה מפותל דמוי "עוגת רולדה", שנוצר מוויברציות סיסמיות הנגרמות מרעידות אדמה. השכבות הטריות והרטובות מתקמטות בזמן הזעזועים, ובזכות האלסטיות שלהן אינן נשברות. כך נוצר המבנה הייחודי של הנחל, שמזכיר קצת עוגת רולדה.

מדובר במראה מדהים לאורך כל ההליכה בנחל פרצים. לאורכו ניתן למצוא גם את מערת הקמח. אם כבר באפייה עסקינן, שווה להזכיר את האתר הזה. השם מגיע בעקבות האבקה הלבנה הנוצרת במערה על ידי שחיקת הסלעים, וקצת דומה לקמח. במערה תוכלו למצוא כמה פתחים, אחד המתחבר לערוץ הנחל ופתח נוסף המחבר למישור עמיעז. למרבה הצער, המערה נסגרה למבקרים בעקבות התמוטטות סלעים בפתח היציאה של המערה. אז אולי לא ניתן להיכנס פנימה, אבל בהחלט מרתק להשקיף גם מרחוק על פלא הטבע המרתק הזה.

תמונה מתוך אתר למטייל בישראלצלם: גיא נמש

תחנה 2: נחל סדום והר סדום

אנחנו נמשיך להדרים עם השביל האדום עוד כ- 1.1 ק"מ ואז נפנה שמאלה לעברו של שביל שחור, זו הכניסה שלנו לנחל סדום, אחד מהנחלים היותר יפים ומיוחדים שיש בארץ. הנחל מתפרש על לאורכו של הר סדום אשר עשוי ברובו מלח. הנחל מתאפיין בצורתו המפותלת לאורך מדרונות האבן הגבוהים שלו, אשר ילוו אותנו לכל אורכו.

טיפ קטן במאמר מוסגר: בלילות יחסית מוארים בזמן ירח מלא, ניתן לצאת לשטח ולעשות מסלול רק של הנחל, שאורכו כ 8 ק"מ. ההמלצה הזו בהחלט מתאימה למי שמתחבר לטיולי לילה ומחפש ליהנות מהנוף המדהים ומטיול חווייתי גם בשקט של הערב, תחת הכוכבים ושמי הלילה המדבריים. חשוב לציין שלמרות שנחל שייך לשמורת טבע ניתן לנסוע בו גם בלילה בשונה מרוב האתרים בארץ.

אנחנו נפנה שמאלה אל נחל סדום מכיוון צפון לדרום, ונתקדם בשיפוליו המרשימים. כשנצא ממנו נמשיך לכיוון דרום עוד כ- 1.7 ק"מ על שביל כחול, עד שנגיע לצומת שבילים. בצומת נעבור להתקדם בשביל שחור ונפנה שמאלה לכיוון מזרח. מוכנים לקצת טיפוס? כי בדיוק עכשיו מגיע החלק היותר כיפי בו נתחיל לטפס לגובה על השביל, עד הר סדום ונגיע לתצפית המרשימה שלו. אבל תסמכו עלינו, הטיפוס ישתלם כשתגיעו סוף  סוף למעלה. מהתצפית ניתן לחזות בנוף מדהים של ים המלח, הרי מואב המרשימים בצד הירדני וכל הכיף הזה בזמן שאנחנו מכינים קפה ונרגעים קצת מההליכה.

תמונה מתוך אתר למטייל בישראלצלם: גיא נמש

ראיתם פעם הר שכולו עשוי מלח? כן כן, הר סדום מורכב כולו משכבות עבות של מלח שהצטברו והתגבשו במשך אלפי שנים. אתם אולי תתקשו להאמין אבל לא מדובר בקרקע סלעית רגילה אלא בהר שלם העשוי כולו מלח. התופעה הנדירה מספרת לנו סיפור שלם על ים קדום שכיסה את האזור לפני מיליוני שנים.

אז איך זה בכלל אפשרי? לפני משהו כמו כמה מיליוני שנים, חדרו מי הים התיכון לאגן שהפך לים המלח, ושקעו בו שכבות עבות של מלח שהצטברו זו על גבי זו. בהמשך נותק הקשר לים התיכון וים המלח הפך לאגם גדול שהמשיך לקבל שכבות נוספות של סלעי משקע.

ואז קרה הפלא - בזכות תכונותיו המיוחדות של המלח להתעוות ולהתרומם באיטיות מתוך הסדקים בקרקע, החל הר סדום להתרומם מעל סביבתו. תהליך זה נמשך עד היום, וההר ממשיך לגדול בכמה מילימטרים כל שנה.
תמונה מתוך אתר למטייל בישראלצלם: גיא נמש

כך זכינו לפלא גאולוגי יוצא דופן המהווה עדות לעבר הרחוק של האזור - הר שלם המורכב כולו מאותן שכבות מלח קדומות. תוכלו ליהנות מהנוף המדהים ולשים לב לפרטים המעניינים סביבכם, המספרים את הסיפור המרתק הזה.
באזור ניתן למצוא גם את פסל אשת לוט, שאת הסיפור שעומד מאחוריו אתם וודאי מכירים. על פי הסיפור המקראי, תושבי סדום ועמורה חטאו מאוד ועשו את הרע בפני ה'. כאשר ה' הפך את הערים כעונש על החטאים שלהם הוא החליט לחוס על חיי לוט הצדיק ועל חיי משפחתו. על פי הסיפור, שלח ה' שני מלאכים שיזהירו את לוט ומשפחתו מפני האסון שעתיד לבוא כדי להוציא אותן מן העיר לפני שתישמד.

המלאכים הסבירו להם כי עליהם למהר בבריחתם מהעיר ואף הפצירו בהם לא להסתכל לאחור במנוסתם: "וַיְהִי כְהוֹצִיאָם אֹתָם הַחוּצָה וַיֹּאמֶר 'הִמָּלֵט עַל-נַפְשֶׁךָ אַל-תַּבִּיט אַחֲרֶיךָ וְאַל-תַּעֲמֹד בְּכָל-הַכִּכָּר הָהָרָה הִמָּלֵט פֶּן-תִּסָּפֶה." אולי אתם הייתם מחליטים להקשיב למלאכים שעשו כברת דרך מרשימה כדי להציל את חייכם, אבל לא כך נהגה אשת לוט: " וַתַּבֵּט אִשְׁתּוֹ מֵאַחֲרָיו וַתְּהִי נְצִיב מֶלַח". אז בגדול, אשת לוט לא עמדה בפיתוי והחליטה להביט לאחור, על כן עונשה היה להפוך לניצב מלח. זה בהתאם למרבית הפירושים המקובלים. אז אולי אשת לוט לא הייתה אמורה להסתכל, אבל לכם נמליץ להביט סביב כשאתם מטיילים – גם כדי להתפעל מהנוף וכמובן כדי להיזהר מהתדרדרות של סלעים או מכל דבר אחר.
תמונה מתוך אתר למטייל בישראל
צלם: גיא נמש

תחנה 3: משואת הפוספטים של מפעלי ים המלח

אחרי שנספוג את הנוף המדהים מראשו של ההר, נתחיל בירידה למטה חזרה אל צומת השבילים. כעת נפנה שמאלה אל השביל הכחול ונמשיך לצעוד לכיוון דרום עוד כ- 1.4 ק"מ, עד למפגש עם שביל אדום. כאן נפנה ימינה לשביל האדום ולאחר נסיעה קצרה נגיע שוב לצומת שבילים, הפעם נפגוש בה שביל ירוק החוצה מכיוון צפון לדרום. נעלה על השביל שמאלה לכיוון דרום, וממש לפני סופו נמשיך ימינה עם המסלול אל עבר שבילים לא מסומנים, אשר ייקחו אותנו אל משואת הפוספטים של מפעלי ים המלח.

תמונה מתוך אתר למטייל בישראלצלם: גיא נמש

אנחנו נחצה מתחתיה ונמשיך ללכת לכיוון דרום, עד שנפגוש שביל המסומן בצבע אדום, איתו נמשיך עד לכביש 90. כאן מאוד חשוב לציין - באזור החצייה מתחת למשואה ועד לחיבור עם השביל האדום, קיים קטע המסומן כשדה מוקשים ישן מצדו השמאלי של השביל. כמובן שכל האזור מגודר ומסומן בשלטים, כך שאין לכם מה לדאוג. רק חשוב מאוד להישאר על השבילים ולא לחצות את הגדרות. בבקשה שמרו על עצמכם והישמעו להוראות ולשילוט שבדרך.

תמונה מתוך אתר למטייל בישראלצלם: גיא נמש

תחנה 4: נחל אביה ונחל אמציהו

נעלה בכביש 90 וניקח פנייה ימינה לצומת הערבה בה נפנה לכיוון אילת. אנחנו יודעים שאולי קצת התעייפתם ולכן לפני שנמשיך במסלול תהיה אפשרות לעצור בתחנת הדלק הנמצאת ממש בצמוד לצומת, להתרעננות ולשתות משהו. לאחר העצירה בתחנת הדלק נמשיך על הכביש לכיוון דרום כ 10 ק"מ, שם נפגוש מצד שמאל כניסה לשביל שחור -זו הכניסה לנחל אביה. ניסע על הנחל כ- 5.5 ק"מ עד שנגיע לשביל חוצה בצבע אדום, איתו נפנה ימינה. מדובר בשביל אשר נמצא על תווי נחל אמציהו ואיתו נמשיך עד לצומת עין חצבה.

תמונה מתוך אתר למטייל בישראלצלם: גיא נמש

באזור תוכלו למצוא את הפארק האקולוגי של נחל אמציהו, אתר שלגמרי שווה ביקור. פינת גן עדן הזו שוכנת בלב המדבר היבש של דרום ים המלח. הפארק מציע מנוחה מהחום בצל עצי הדקל הגבוהים, ואפשרות לרחצה מרעננת בבריכות המים הצלולים. ניתן לקפוץ למקום במידה ואתם מחפשים קצת מים בכל הטיול המדברי שלכם ורוצים ליהנות מקצת שלווה. במקום תוכלו לנוח בין פינות הישיבה המוצלות, וללמוד משלטי ההסבר המעשירים על החי והצומח הייחודיים לאזור. מדובר בפינת חמד מקסימה, שתמיד כיף לבקר בה.  

תחנה 5: מצד חצבה ועיר אובות

למי מאתנו שחוזר הביתה, כאן המקטע הנוכחי מסתיים. אנחנו מאוד מקווים שנהניתם מהמסלול. ההמלצה שלנו היא לא לפספס בדרך את מצד חצבה ועיר אובות, שנמצא ממש בסמוך לצומת. מדובר באתר ארכיאולגי ובמבנה היסטורי מרשים, שהתגלה לגמרי במקרה בזמן קידוחים לחיפוש מים.

המצודה נבנתה לפני יותר מ- 3000 שנה והייתה בשימוש לאורך תקופת הברזל והתקופה ועד לתקופה המוסלמית הקדומה. מלבד המצודה עצמה, בקרבת המקום ניתן למצוא גם מעיין, אם כי בעקבות קידוחי המים שבוצעו לפני כמה עשרות שנים ירד מפלס המים והמעיין התייבש. השריד היחיד לקיומו של המעיין הוא עץ שיזף הגדול והמרשים במקום. רבים מאמינים כי למעשה מדובר בעץ העתיק ביותר בארץ ישראל, שגילו מתקרב ל1000 שנים.

לצערנו, לא ניתן לקבוע בוודאות את גילו של העץ מאחר ולעץ שיזף אין טבעות בגזעו הנוצרות באופן שנתי כמו לעצים אחרים. אז אולי קידוחי המים לקחו מאתנו את המעיין הזה בלב המדבר, אבל הם הסיבה לגילוי המודרני של המצודה המרשימה הזאת, אז אחרי הכל זה די שווה את זה. עוד מעניין לדעת כי השם העברי של למקום הוא עין חצבה, שמגיע השם הערבי למקום "עין חוסוב". הפירוש בעברית הוא: "שפע".

עם הקידוחים שהחלו בשנות ה-60 התגלו במקום ממצאים ארכאולוגיים רבים הכוללים מטבעות, כלי חרס ושרידי מבנים, המעידים על חשיבותה ההיסטורית של המצודה. כיום ניתן לראות באתר את שרידי החומה והמגדלים, וכן להתרשם מנופי המדבר היפים הנשקפים ממנו. מצד חצבה הפך למוקד משיכה תיירותי ומהווה עדות מרתקת להיסטוריה של האזור בתקופת בית שני. זהו אתר מומלץ לכל המעוניין לחוות ולהכיר את העבר הקדום של מדבר יהודה וערכיו ההיסטוריים והארכאולוגיים.

תמונה מתוך אתר למטייל בישראל​​​צלם: גיא נמש

לאלו אשר רוצים להישאר לישון בשטח ולהמשיך למקטע נוסף, ניתן לעלות בצומת חצבה על כביש 227 ולהמשיך בנסיעה על תווי המסלול כעוד  13.5 ק"מ עד לחניון לילה עין צין (ניתן לרשום גם את שם החניון בוויז). זוהי נקודת הלינה שלנו ותחילתו של המקטע הבא של השביל.

נקודות עצירה לפק”ל קפה

     

מסעדות בסביבת המסלול

 

תחנות דלק בסביבת המסלול

נקודת לינה בסוף המסלול

חניון לילה עין צין בצמוד לכביש 227

  • שימו לב: לא מומלץ לצאת למסלול זה לאחר ימים גשומים. האדמה הבוצית עלולה לגרום לחלקים מסוימים במקטע להיות בלתי עבירים.

נוסעים בשביל שגיא

המסלול מוקדש לזכרו של שגיא עידן ז"ל

רס"ל שגיא עידן נפל באסון חיילי המילואים בעזה, בתאריך 22.1.24, בן 24 בנופלו. אהבתו של שגיא למולדתו בלטה בכל תחום בחייו והתבטאה גם בחיבור ובתשוקה שלו לטייל בארץ ישראל לאורכה ולרוחבה. שגיא אהב במיוחד את ים המלח והרבה לטייל בנחל קדם, נחל ערוגות ונחל דרגות.
יהי זכרו ברוך.

תמונה מתוך אתר טיולי