כל המידע על עין קשתות
אחרי שתחנו את רכבכם במתחם החניה המסודר, תתחילו לצעוד לכיוון מבואת הכניסה, שנחצבה מתוך הסלע ויושבת מעל האתר. כבר בירידה למבואה יתפרס לנגד עיניכם נוף מרהיב של נחל סמך והכנרת, שיגרום לכם לעצור ולהתפעל מכל היופי הנמצא סביבכם.
מבואת הכניסה
רגע לפני שתתחילו לצעוד בשבילי האתר, תכנסו לחדר בו מוקרן סרט המסביר בקצרה על האתר ועל תהליך שיקום וקימום (הקמה מחדש) בית הכנסת. הסרט מאוד מיוחד, ממחיש את התהליך בצורה פשוטה ומעניינת ומדבר בגובה העיניים גם לילדים.
החפירות, השימור והקימום של בית הכנסת והמעיין התחילו בשנת 2003, בביצועו של יהושע דריי, מומחה לשחזור טכנולוגיות עתיקות, יחד עם הארכיאולוגים חיים בן דוד ואילנה גונן. החפירות בוצעו בעזרת עגורן שהרים את האבנים, מיספר אותן והטביע בהם ברקודים, שנסרקו בטכנולוגיה דיגיטלית תלת מימדית, שאיפשרה לנתח ולהבין את המבנה ולשחזר אותו במדוייק.
בגמר הסרט המסך עולה ולעיניכם יתגלה הנוף מקצה הסלע. ביציאה מהחדר תגיעו לרחבת תצפית. אל תמהרו לעזוב אותה, תנו לעצמכם כמה דקות ליהנות מהטבע סביבכם, ממבט מגובה על אזור המעיין והקשתות ועל השבילים במתחם.
בית המעיין, מתחם הקשתות
עכשיו אתם מוכנים לצאת לדרך לכיוון בית המעיין ועין הקשתות, בשבילי הליכה רחבים, בינות העצים, שם תמצאו גם ספסלים, בהם תוכלו לשבת וליהנות מצל.
לאורך השביל תמצאו שלטי הסבר וציורים על הכפר היהודי שהוקם כאן בתקופה הרומית והמשיך להתקיים גם כשהשליטים התחלפו – הביזנטים קודם ואחריהם המוסלמים, עד רעידת האדמה שהתרחשה במאה ה-8 לספירה והחריבה את היישוב.
הכפרים היהודים נבנו סמוך למעיינות, כדי להיות קרובים למקור מים חיים. התושבים עצמם עסקו בגידול כרמי זיתים והפקת שמן זית וכנראה גם בהלבנה של בגדי פשתן, שכידוע זקוקה לכמות מים נכבדה. נראה שהם עשו חיל בעבודתם, כיון שיכלו להרשות לעצמם לבנות בתי כנסת מפוארים במרכז הכפר. הישוב היהודי היה קשור למרכז הרוחני והתרבותי בגליל.
בכפר היהודי מתקופת המשנה והתלמוד מעיין ובו מבנה קשתות מרשים ששימש בעבר להשפרת בדי פשתן. כשתגיעו לרחבת המעין והקשתות, זה הזמן להפסקת שתיה ולעצירה לאתנחתא סביב העצים והמעיין. אם תסתכלו לכיוון הקשתות תראו מבנה עם שלוש קשתות מונומנטליות (בינתיים שוחזרו רק 2 מה-3), שמהן נגזר שמו הערבי של המקום (אום אל קנטיר - אם הקשתות בערבית). המבנה תועד כבר בשלהי המאה ה-19 על ידי גוטליב שומאכר ולורנס אוליפנט שסיירו במקום יחדיו.
בית הכנסת
במרחק קצר מהמעיין, בהמשך השביל, תגיעו אל בית הכנסת, שנבנה במקור במאה ה-6 לספירה. מתוך ספרו של צבי אילן ז"ל "בתי כנסת קדומים בארץ-ישראל" (1991): "בית הכנסת הזה, מהמפוארים והחשובים בגולן, נתגלה בשנת 1884 בסיור של ל. אוליפנט וג. שומאכר. קוהל ווצינגר ערכו בו חפירה ב-1905 ושרטטו את תכניתו, המהווה עד היום בסיס למחקרו. הבניין נסקר בידי א.ל. סוקניק ב-1932, בידי סקר החירום בשנת תשכ"ח ואחר כך על ידינו ועל ידי ד. אורמן, ולאחרונה בידי צ. מעוז".
מיד אחרי שתעברו בפתח, תראו בצד ימין את גולת הכותרת של בית הכנסת – היכלית ארון הקודש, בה אוחסן ארון הקודש. ארון הקודש עצמו לא נשמר, אך ההיכלית עומדת במלוא הדרה, עטויה עיטורים של מוטיבים מתוך המקדש: מנורה, אתרוג, לולב, מחתה ושופר וגם נשר וגפן משתרגת מתוך כד.
עוד גילו במקום כלים מתוך בית הכנסת ו-7,000 מטבעות זהב מלפני 1,500 שנה, ששמרו על צבעם, כיון שזהב היא מתכת אצילה, שלא מתחמצנת.
בסיום תהליך הקימום הצליחו להעמיד את הקומה הראשונה של בית הכנסת במלואה. העושים במלאכה מקווים שביום מן הימים יצליחו לקומם גם את קומתו השניה עם כל הפריטים שמסודרים בנפרד, מחכים להקמה.
בית בד
באתר התגלו 2 בתי בד עתיקים בהם הפיקו שמן זית בכמות רבה יותר ממה שנדרש לתצרוכת הכפר.
התנסות מעשית בחפירה ארכיאולוגית- לקבוצות בתיאום מראש
סקרנים להכיר מקרוב את עבודת הארכיאולוג? תוכלו להצטרף להתנסות מעשית בחפירה ארכיאולוגית, לגעת באדמה, לחשוף ממצאים ארכיאולוגיים כמו מטבעות עתיקים וחרסים ולאסוף עוד מחלקי הפאזל המסתתרים מתחת לאדמה.
הפעילות מתאימה לקבוצה של מינימום 30 משתתפים וכוללת סרט וסיור עצמאי במתחם. יש לתאם את הפעילות לפחות שבועיים מראש בטלפון 050-2001099
מידע שימושי
- שעות פתיחה: מרץ – אוקטובר, ראשון – חמישי: 9:00-17:00, שישי וערב חג: 9:00-16:00, שבת 9:00-16:00 | נובמבר- פברואר: ראשון – חמישי: 9:00-16:00, שישי וערב חג: 9:00-15:00, שבת 9:00-16:00
- האתר מונגש לנכים
- הזמנת הדרכה מקומית לסיור בבית הכנסת ובאתר (בתוספת עלות) בטלפון 053-2414124
- למידע נוסף באתר הרשמי של עין קשתות »
היי,
מה תרצה לכתוב על "עין קשתות"?
עם זאת, העובדה שבחודשי הקיץ מתקיים באתר סיור אחד ויחיד ביום (בשעה … 17:00) עושה רושם שצוות האתר "ישן בעמידה", וכאילו מתעקש לצמצם את מספר המבקרים, שאין לי ספק שיגדל ככל שיתוספו סיורים איכותיים.
אנו זכינו לסיור בהדרכתו המעולה, הנעימה ועמוסת הידע של מדריך בשם יניב לוי ממדרשת הגולן, שהידע הארכיאולוגי שלו חובק אתרים נוספים רבים בגולן, וגם מעבר לכך, ואשר ידע לרתק לדבריו גם את ילדינו. בניגוד לסרטון האווילי שהוקרן באולם הכניסה, ושנסמך על ההנחה המפוקפקת (שאסור לפקפק בה) לפיה ילדים הינם שוטים מדופלמים, שדי להם בקצת רעש וצלצולים, ובעיקר בהעוויות ילדותיות מטופשות, יניב לוי ידע לשתף גם את הילדים בתובנות ראויות לשמן מבלי לזלזל באינטליגנציה שלהם.