כל המידע על חולות צבעוניים במכתש ירוחם (המכתש הגדול)
המכתש הגדול הינו תופעת טבע ייחודית, בסמוך לירוחם, אשר נוצרה בעקבות אוסף תהליכים גיאולוגיים. אורך המכתש הוא 24 קילומטרים ורוחבו כ-12 קילומטרים.
נשארים לילה ובבוקר נחשפים לעולם צבעוני במיוחד
בסמוך לפתח המכתש נמצא אתר החול הצבעוני. למעשה, אפשר למצוא חול צבעוני במקומות רבים במכתש וגם באזורים אחרים בנגב, אך בגלל שכאן מגוון הצבעים גדול באזור כל כך קטן, הפך המקום לנקודה כיפית לביקור והנאה מארגז החול הענק.
צפו בסטורי של ניתאי לדאני בחולות הצבעונים במכתש ירוחם:
בחניון יש מספר שולחנות פיקניק ועצי איקליפטוס הנותנים צל וזהו חניות לילה קמפינג בו ניתן להישאר ללילה. כך שגם אם אתם משתעשעים במילוי בקבוקים בחול צבעוני ובין אם אתם רק מסתכלים על הילדים שנהנים משעת יצירה בטבע, זו נקודה ממש שווה לקפה בשטח. יש להקפיד להסתובב עם נעליים, וזאת בעקבות שיברי זכוכיות הנמצאים תודות לבקבוקים שלא צלחה דרכם.
צילום: מיטל אביגד
איך נוצר חול צבעוני
חול עשוי מסלעים וחומרים אחרים שרוסקו לפירורים קטנטנים. צבע אבן החול (או החול שהתבלה ממנה) תלוי בהרכב המינרלים שמהם עשוי הסלע. חול, כמו סלעים מורכב ממגוון מינרלים, אשר ערבובם נותן לחול את צבעו המיוחד. חול ים, למשל, בעיקר באזורים טרופיים, מורכב בעיקר, מסלעי גיר, אלמוגים וקונכיות לבנות שנגרסו לפירורים קטנטנים. זו הסיבה שקיבל את צבעו הלבן המוכר. במקומות מסוימים בעולם, חול הים מורכב גם מתרכובות שונות של מתכת, המוסיפות לו גוון צהבהב.
במכתש עצמו הצבעים מקורם במינרלים הבאים:
- אדום - ברזל
- ירוק - נחושת
- צהוב - מנגן
- כתום - גופרית
איך נוצר המכתש
מבלי להכנס להסברים מורכבים, נאמר רק כי בעקבות לחציים מלב כדור הארץ, באזור המכתש נוצר רכס הרים (המוכר כיום בשם רכס חתירה). עם הזמן שכבות אבן הגיר הקשות אשר היוו את המעטפת החיצונית של הרכס התבלו, ובמיוחד בנקודה באזור מסויים שם הבליה ארעה במהירות.
מתחת לשכבות אבן הגיר הקשה נמצאות שכבות אבן חול, וזה נשטפה מהר מאוד בזמן גשמים ושטפונות. מהרגע שהמים הגיעו לשכבת אבן החול, הם שטפו אותה, גם ממתחת לשכבת אבן הגיר. כך קרה שבמקום שבו אבן החול נשטפה, אבן הגיר נותרה ללא משענת, ובשלב מסויים אבן הגיר התמוטטה ונשברה.
כך, לאט לאט, בתהליך של בלית אבן החול, ושבירת אבל הגיר, נוצר המכתש הכל בגלל סדק קטן... בגלל הקימוט נוצרו לעיתים בקמר סדקים קטנים. (א) הגשם מצא את דרכו לתוך הסדקים והרחיב אותם. בשכבת סלע הגיר הסדק גדל לאט ותלוי בקצב ההמסה של הגיר, אך כשהמים מגיעים לשכבת אבן החול הם חוגגים וסוחפים איתם את החול בקלות (ב). כך נוצר לנו מן מצב מוזר ששכבת הגיר עדיין עומדת על תילה אבל החול מתחתיה כבר אינו עוד. כשהגיר אינו יכול לשאת את משקלו יותר הוא נופל וקורס. ומגדיל את הסדק שבינתים הפך למכתשון (ג). במליונים רבים של שנים ימשיך תהליך הבליה ויגדיל את המכתש עוד ועוד.
מניין לכם שזה לא סיפור אגדה? כל שאתם צריכים לעשות זה להסתכל סביב. קל לקראות את הקירות העומדים והבנויים בשכבות בחלק הצפוני ובחלק הדרומי של המכתש. נסו לדמיין קו מעוגל דמיוני שממשיך ומחבר את שני צידי המכתש - זהו קו הקמר שהיה לפני הבליה. זה בעצם כמו להתסתכל מתוך ביצה שקטמו לה את הראש, לצדדיה.
החול כמשאב
אבן החול שבמכתש משמשת כחומר גלם לתעשייה. לאחר קום המדינה, החלו בין השאר בכריית חרסית וחול זכוכית - חול לבן המשמש לייצור זכוכית, שאיכותו משובחת והוא מכיל 99 אחוז צורן דו חמצני, קורץ ושיעור זעיר של ברזל.
היי,
מה תרצה לכתוב על "חולות צבעוניים במכתש ירוחם (המכתש הגדול)"?