כל המידע על גבעת התיתורה

סמוך לכביש 443, בצפון מזרח העיר מודיעין ובגובה 315 מטר מעל פני הים, שוכן תל עתיק, שהפך למוקד עלייה לרגל הודות לפריחה עונתית ותצפיות. הכירו את גבעת התיתורה המשתרעת על שטח של 600 דונם בין הרחובות דרך פרופ' יאיר פרג ממזרח, רחוב כליל החורש ושדרות עמק דותן מדרום, שדרות עמק איילון במערב וכביש 443 בצפון.

לא תמיד נקראה הגבעה בשם תיתורה. הצלבנים קראו לה טרנטה, הערבים – קלעת א-טנטורה, שפירושה מגבעת מחודדת או אל בורג’, כלומר - המצודה וגם בורג’ אל-חביב. אז איך הגיע השם העברי תיתורה? בבחירה של ועדת השמות הממשלתית, ששמרה את צליל השם ואת משמעות השם הערבי. זוכרים? מגבעת מחודדת.

צמחייה בגבעת התיתורה

בגבעה הפורחת עצי בוסתן רבים, ביניהם שקד, זית, תאנה ורימון, עצי נוי וצבר, בתה עשבונית ושיחית ופרחי בר, כמו רקפות, כלניות, אירוס ארץ ישראלי, חלבלובים ועוד רבים אחרים. ולמה הגבעה כל-כך עשירה בצומח? יש האומרים שהתשובה טמונה בקרקע העשירה בחומרים אורגניים בשכבות הרבות של התל העתיק ובבורות המים הרבים בתחומה, המנקזים אליהם הרבה משקעים המאפשרים לאדמה להשאר לחה.

טיול במדרונות הדרומיים והמזרחים יחשוף אתכם לצמחייה שונה הנובעת מהבדלים בקרינת השמש. על הגבעות חיים גם חרקים, יונקים, זוחלים ועופות ואם יתמזל מזלכם, תוכלו לפגוש עדר כבשים רועה באחו.

גבעת התיתורה פורחת | צילום: אלה יעקב

גבעת התיתורה פורחת | צילום: אלה יעקב

היסטוריה וארכיאולוגיה על קצה המזלג

עד מלחמת העצמאות הגבעה הייתה מיושבת ברציפות כמעט 6,000 שנה, החל מהתקופה הכלקוליתית, דרך תקופות הברונזה, הברזל, הפרסית, ההלניסטית כולל החשמונאים, הרומית, הביזאנטית, האסלאמית הקדומה, הצלבנית-איובית, הממלוכית ועד העות'מאנית. יש הטוענים שגבעת התיתורה היא למעשה מודיעין הקדומה. לא פלא שגבעת התיתורה נחשבת לאתר העתיק המרכזי באזור.

בעבר גבעת התיתורה עמדה במרכז שתי דרכים חשובות, שחיברו את מישור החוף עם ירושלים. בנוסף נמצאו בשטחה למעלה מ-100 בורות מים! החוקרים הסיקו שהגבעה שימשה בחלק מהתקופות כתחנת מעבר של עולי רגל שעשו את דרכם לירושלים.

אלו עוד ממצאים ארכיאולוגיים נמצאו על גבעת התיתורה, שמעידים על הישוב הפעיל? בצד המזרחי של הגבעה נמצאו כלי צור, חרסים, כלים וצלמית כינור מהתקופה הכלקוליתית. בסביבת בריכת המים – מבנה חצר ומתקנים חקלאיים וכלי בית שונים מתקופת הברזל, במערות שבמזרח הגבעה כלי חרס מתקופת הברונזה התיכונה ומתקופת הברונזה הקדומה ובמערות שבמערב הגבעה – כלי חרס מתקופת הברזל.

מלבד חרסים מתקופות נוספות נחשפו בגבעה מקווה טהרה, מערכות מסתור מתקופת מרד בר כוכבא, מטבע, מערות קבורה, שרידי בתי בד וגתות. בכיפה המערבית של גבעת תיתורה נמצא בית חווה, שחלק מרצפתו עשויה פסיפס ובפסגת הגבעה – שרידים של מצודה.

גם במלחמת העולם הראשונה שימשה גבעת התיתורה תפקיד מרכזי. העובדה, שחלשה על שתי הדרכים העתיקות איפשרה לבריטים להעביר אספקה לכוחות הקדמיים, לסייע לכוחות האוסטרליים והסקוטיים ולמנוע מהתורכים להשתלט על גבעת אל-בורג’.

במלחמת העצמאות הגבעה הייתה חלק ממבצע דני, שקבע את גבולה של מדינת ישראל בגזרה זו. קרב בין חטיבת יפתח לכוחות הירדניים בפיקודם של מפקדים בריטיים הסתיים בניצחון מזהיר ללוחמי פלוגה ג’ של הגדוד השלישי של חטיבת יפתח. זה הקרב בו ספג הליגיון הירדני את האבידות הגדולות ביותר במהלך כל המלחמה.

למרגלות גבעת התיתורה, בחלק הדרומי של הגבעה, בין בי”ס אופק ושדרות פרופ’ יאיר פרג בשדרות עמק דותן, הקימה עיריית מודיעין את פארק חטיבת יפתח. שם ניצבים שלטי הסבר המתארים את פרטי הקרב בליווי תמונות. את הנקודה המשקיפה על כל שדה הקרב אפשר לראות מפסגת גבעת התיתורה, סמוך לחורבות המבצר הצלבני, שם מוצב גם שלט הסבר.

שבילים בגבעת התיתורה

  • שביל הפרחים: מתחיל בצומת ההולמס פלייס, חוצה את המדרון הדרומי ומתחבר אל דרך העפר המרכזית. השביל מטפס אל הגבעה מצפון מזרח. 
  • שביל המתחיל ב”חורשת האומות” המטפס אל אזור בריכת המים. מתחיל מדרום ומחברת את שדרות עמק דותן, מהאזור הסמוך למרכז הקניות מליבו-סנטר, אל הפרגולה שנמצאת באמצע שביל הפרחים ומשם ממשיך אל מגרש החנייה, ליד בריכת המים.
  • שביל מצפון – מערב, בסמוך לשדרות עמק איילון, ליד מודיעין-סנטר.
  • שבילי אופניים: שביל הפרחים, השביל בין מגרש החנייה ליד בריכת המים עד מרכז הקניות מליבו וגם ממגרש החנייה למפגש הכבישים שדרות עמק דותן ורחוב כליל החורש (צומת הולמס פלייס).

רוכבים על אופניים בגבעת התיתורה:

שימו לב: יש להקפיד ללכת, לנסוע ולרכב על השבילים המסומנים בלבד, כיוון שבגבעת התיתורים קיימים בורות פתוחים וקיימת סכנת נפילה לתוכם. כל סטייה מהשבילים הינה על אחריות המטיילים בלבד!