מידע כללי

נחל ג'ילבון מציע שני מסלולים אפשריים:

  • מסלול מעגלי של כ-3 ק"מ (כ-3 שעות), הכולל ביקור במפל ג'ילבון ובמפל דבורה, וטיפוס בינוני ולא ארוך במיוחד בסופו. כאן מספיק רכב אחד, אותו יש להחנות בתחילת המסלול [6 במפה].

  • מסלול לא מעגלי של כ-5 ק"מ (כ-5 שעות), שכולל גם ביקור בבריכת הקצינים של עין ג'ילבון, ואינו קשה יותר מהמסלול המעגלי. למסלול זה נדרש רכב נוסף שימתין בסמוך לגשר הפקק, במקום שבו שביל העפר המסומן בסימון שבילים אדום מתחבר לכביש [2].

במסלול עצמו ניתן (ואף מומלץ) להיכנס לבריכות המים הנוצרות מהמפלים כמו גם לבריכת הקצינים. מומלץ לבוא מצויידים בבגד ים, וכן בנעלים להליכה במים או בסנדלים סגורים (כאלו שגם ניתן לטייל בהם - לא כפכפים). בכל מקרה לא לשכוח לפחות 3 ליטר מים לאדם וכן קרם נגד שיזוף. בעונת הקיץ, מומלץ לטייל בשעות הבוקר או בשעות אחר הצהריים שכן במסלול חלקים רבים שאינם מוצלים. חלקים מהמסלול כוללים ירידה במורד תלול יחסית ולכן מתאימה למיטבי לכת.

איך מגיעים

נחל ג'ילבון נמצא ברמת הגולן, מצפון לקצרין. מכביש 90 (טבריה-קריית שמונה) פונים מזרחה בצומת מחניים. 

  • השארת רכב בנקודת הסיום של המסלול הלא מעגלי: בצומת משמר הירדן [1] פונים שמלאה (צפונה) לכביש 918, חוצים את גשר הפקק, ומיד לאחריו רואים את שביל העפר בו מסתיים המסלול [1]. כאן משאירים את הרכב השני. וחוזרים לצומת משמר הירדן.

  • הגעה לתחילת המסלול: מצומת משמר הירדן [1] ממשיכים לכיוון רמת הגולן, חוצים את גשר בנות יעקב ומטפסים בכביש 91 במעלה הרמה. ממשיכים בכביש 91 בשני הצמתים הבאים (ישר), וכ-1.5 ק''מ לאחר צומת נשוט [3] (הצומת השני), רואים פניה שמלאה לדרך עפר בסימון שבילים אדום [4], המשולטת לכיוון נחל הג'ילבון. נוסעים בדרך העפר המתאימה לכל רכב כ-2 ק"מ ופונים ימינה בצומת השבילים [5]. ממשיכים 0.5 ק"מ נוסף ומגיעים לרחבת החנייה שבתחילת המסלול [6].

נחל ג'ילבון

ראשיתו של נחל ג'ילבון במערכת פלגים ויובלים, המנקזים את מרגלות הר אביטל (1,204 מטר מעל פני הים) והר שיפון (977 מטר) שהם מן הגבוהים בתילי הגעש של הגולן. בהמשך זרימתם מתלכדים היובלים, וזורמים יחדיו לערוץ הראשי, אשר עקב הפרשי הגובה בין הגולן לבקעת חולה, יוצר קניון שקירותיו זקופים ובו מפלים ובריכות. הנחל יוצא אל בקעת חולה מול גשר שן (גשר הפקק). שמו העברי, ג'ילבון, ניתן לו על שם כפר ומוצב צבאי סורי הקרויים ג'לבינה. שם נוסף הניתן לנחל הוא נחל דבורה.

המסלול מתחיל בשרידיו של כפר סורי שננטש לאחרת מלחמת ששת הימים. בין בתי הבזלת גם ניתן למצוא בתי בטון, ששימשו מחנה נטוש של צה''ל. עד מהרה יורד השביל המסומן בסימון שבילים אדום, בין עצי אקליפטוס המקור ומשוכות צבר לעבר אפיק הנחל הזורם כל השנה.

מיד לאחר חציית האפיק נגיע לפיצול לסימון שבילים שחור העולה לצידו השני של הנחל. נמשיך עם השביל האדום עד שנגיע לתצפית מפל דבורה [8] ממנו יוצא שביל בסימון שבילים כחול העולה לצידו השני של הנחל, לעבר הכפר העתיק דבורה. אף כי אין הדבר חובה, מומלץ לטפס (כ-10 דקות) לעבר הכפר העתיק וליהנות מתצפית על בקעת החולה וכן מממצאים ארכיאולוגים מרתקים.

כפר דבורה

השביל הכחול מוביל אותנו לעבר שרידי הכפר הערבי דאבוריה, שנבנה על שרידי היישוב היהודי מתקופת התלמוד [7]. בתחילת המאה העשרים הכפר היה מיושב על ידי בדואים בני שבט נערנה, שבדור האחרון עברו תהליך של מעבר להתיישבות קבע. כדי לבנות את הכפר הם עשו שימוש משני באבני בניין שנמצאו בסביבתם. אבנים אלו הן שרידים מהכפר היהודי מהמאה השלישית לספירה.

לאחר מלחמת ששת הימים, שעה שכוחות צה''ל הגיעו לאזור, נמצאו בין שרידי הכפר כמה כתובות בעברית. המפורסמת שבהן היא הכתובת שנמצאה על גבי משקוף בקיר מסגד הכפר: זה בית מדרשו של רבי אליעזר הקפר. הכתובת מתייחסת לתנא מפורסם, מתלמידיו של רבי יהודה הנשיא שישב כאן בשעתו. ממצא חשוב זה הועבר למוזיאון הארכיאולוגי בקצרין, ואפשר לראותו שם. בית המדרש והשרידים המפוארים מלמדים על חשיבותו של יישוב יהודי זה בתקופת התלמוד.

כדאי לחפש את אבן המשקוף הגדולה, המשובצת בקיר אחד הבתים, שאורכה כמטר ועליה מגולף עיט גדול, מחזיק זר במקורו, ולצידו שני דגים. ייתכן שאבן זו הייתה חלק ממבנה בית הכנסת ביישוב. בשולי הכפר אפשר למצוא שרידים של בתי בד עתיקים, עדות לאחד מענפי הפרנסה העיקריים של תושבי הכפר בתקופת התלמוד.

גג בית בכפר דבורה | צילום: יוחאי כורם

גג בית בכפר דבורה | צילום: יוחאי כורם

מפל דבורה – נקודה שווה לקפה בשטח

לאחר הביקור בכפר, נחזור בשביל הכחול לעבר התצפית על מפל דבורה [8]. גובה המפל הוא 12 מטר, והשביל מוביל לתחתית המפל בעזרת יתדות הנעוצות בסלע. בדרך תבחינו בתופעה די מגעילה המכונה סלע המסטיקים - סלע גדול שמטיילים רבים הצמידו אליו את המסטיק הלעוס שלהם. התופעה הזו מכערת ומזהמת את הטבע - אנא הימנעו מלעשות זאת.

בתום הירידה השביל האדום ממשיך ימינה. שימו לב כי שביל לא מסומן ממשיך שמאלה לעבר הבריכות בתחתית המפל. מומלץ בחום לטבול במים הקרירים. שימו לב כי גם בסוף הקיץ המים עמוקים ומחייבים לדעת לשחות. וכמה זה כיף אחרי שיוצאים מהמים, ללגום קפה חם וליהנות מהארומה הנפלאה שלו.

סביב לבריכה ולאורך הנחל תוכלו ליהנות מצמחיית נחלים עשירה: הרדוף נחלים, ערברבה שעירה, פטל קדוש, שנית גדולה, שיח-אברהם מצוי, ליבנה רפואי, נענה משובלת ועוד. בעונה המתאימה תוכלו ליהנות מפרי התאנה ואם נזהר מהקוצים גם מפירות הסברס.

הבריכה בתחתית מפל דבורה | צילום: יוחאי כורם

הבריכה בתחתית מפל דבורה | צילום: יוחאי כורם

מפל ג'ילבון

בתום הביקור בבריכות מפל דבורה, נמשיך עם השביל האדום. אם נרצה נוכל ללכת בתוך אפיק הנחל שרגלינו משכשכות במים. נמשיך עוד כ-1.5 ק"מ עד לפיצול של סימון שבילים כחול הפונה שמאלה לעבר החניה. אנו נמשיך עם השביל האדום, אשר צופה לעבר מפל הג'ילבון שגובהו כ-41 מטר והוא השני בגובהו בגולן. השביל האדום ממשיך לתחתית הנחל שם ישנו פיצול לשביל קצר הפונה ימינה לעבר הבריכה הגדולה שבתחתית המפל. מומלץ בחום לשחות עד למפל ולצוף על הגב עם העיניים כלפי מעלה לרסיסי המים שהשמש נשברת בהם לאלפי צבעים.

מסלול מעגלי – חזרה לחנייה

מהבריכה נחזור על עקבותינו במעלה השביל האדום עד לנקודה בה מתחיל השביל הכחול [9]. מנקודה זו מתחילה עלייה לא ארוכה עד לשביל עפר [10] אשר הליכה של כ-15 דקות בו תוביל למגרש החניה [6] לסוף המסלול.

המסלול הארוך ובריכת הקצינים

לאחר השכשוך בבריכה נמשיך עם השביל האדום באפיק הוואדי. השביל מטפס לאיטו הוא עובר שני מפלים קטנים (בגובה עשרה וחמישה מטרים) עד שלאחר כ-1.5 ק"מ הוא מגיע לחרבת אל-ג'לבינה, כפר ערבי נטוש. מכאן ואילך השביל חובר לדרך עפר וממשיך בירידה של כ-800 מטר עד לעין ג'ילבון [11] אשר זורם וממלא בריכת מים מבוטנת. בריכה זו מכונה בשם בריכת הקצינים שכן היא נבנתה לשימוש הקצינים הסורים שנהנו ממימיה לפני מלחמת ששת הימים בשנת 1967.

שרידי הכפר הסורי | צילום: יוחאי כורם

שרידי הכפר הסורי | צילום: יוחאי כורם

מהבריכה יוצא צינור מים המשמש להשקיית שדות האזור. השביל ממשיך לאורך הצינור (יש להקפיד לא לסטות משביל בגלל חשש למיקוש), עד שהוא מגיע לטחנת קמח יפה שהשתמרה היטב. בעבר היא הופעלה בעזרת מי עין ג'ילבון, שזרמו בתעלה שצברה גובה מאפיק הנחל ושפכה את המים בעוצמה לעבר אבני הריחיים. השביל ממשיך עוד כ-1 ק"מ, עד שנגיע עימו לגשר הפקק [2], שם ממתין לנו הרכב הנוסף.

מחפשים אטרקציה שתעלה לכם את האדרנלין?

בואו ליהנות מגלישת סנפלינג במפל הגבוה ביותר בצפון: מפל הג’ילבון!

אורכו של המפל הוא 45 מטרים והגלישה מתבצעת בתוך המים הזורמים. מי שרוצה יכול לגלוש את המפל מספר פעמים. 

הפעילות מתאימה לילדים בגיל 10 ומעלה.


המסלול עודכן באדיבות מדריך הטיולים עומר זיו.