כל המידע על פארק רמות מנשה ועין התאנה: טיול ג'יפים

  • סוג ג'יפ: קל, בינוני.
  • התחלה: מצפה הראל (על כביש 44 בין צומת נחשון לצומת שמשון)
  • סוף: ליד שמורת המסרק, כביש 3955, ליד הישוב שורש. 
  • חניונים: עין סוסים, מעלה תאנים, עין מסילה.
  • היכן נקודת העצירה לקפה: עין תאנים. ואם המשכתם למוצב 16 ומוצב 21. נקודת קפה מצוינת במוצב 21. 
  • סוג ג'יפ: רך
  • התחלה: הכניסה האחורית לקיבוץ משמר העמק (כביש 6953)
  • סוף: עין תאנה, סמוך לדרך הפארק (ליד שרידי ישוב נטוש)
  • כמה זמן: כשעתיים נינוחות, עם קפה.
  • חניונים: לאורך הדרך, בפארק רמות מנשה, בנקודת הסיום. 

על המסלול

הרבה מעיינות קטנים יש ברמות מנשה, רובם נסתרים, חלקם מופיע במפות. בני קיבוצי האזור מטפחים את המקומות והופכים אותם ל"זולות" חביבות שפתוחות בפני כולם. חלק גוררים למקום סלע המשמש כשולחן, אחרים מקימים ספסל עץ לישיבה רגועה. במקומות פתוחים בונים צריף קטן ומציידים את המקום במיכל מים. אחרי כל המאמץ במקום בולט מצמידים שלט צנוע ובו מתבקש הציבור להשתמש במקום אך לשמור על הניקיון.

וכך, בימי הקיץ, אפשר לטייל בין המעיינות, לטבול את הרגליים ואפילו את הגוף. להגיע לזולה צוננות בצל עצים כבירים. בחורף, המקום משנה את פניו, המים צלולים יותר, הסביבה טבולה בירוק ופריחה זועקת מסביב. המים צוננים, אבל עדיין שווה להרטיב את הרגליים. המעיין שאנו מטיילים אליו נקרא 'עין תאנה' ואין לו סימון במפה, רק נקודה כחולה ללא שם. הכניסה למעיין נסתרת, בין צמחיה עטורת ירוק באביב. בקיץ, עץ תאנה ענק עוטף את המקום בצל צונן, מי המעיין בדרך כלל נקיים.

את המקום היפה הזה, הכשירו אנשי הבקר של קיבוץ עין השופט (כך מספרים מודיעים מקומיים). החבר’ה שעובדים בשטח ביקשו לעצמם "זולה" נחמדה לשתות קפה ולאכול בימים שבהם הם מגיעים לטפל בבקר, והבקר? רועה חופשי בשטח. כל אחד יכול להגיע למקום, לשבת, לטבול רגליים, להכין קפה קטן על גזיה. אין להדליק מדורה במקום וכמובן לשמור על הניקיון.

עושים קפה באמצע השטח | צילום: דובי זכאי
עושים קפה באמצע השטח | צילום: דובי זכאי

 

טיפ מהשטח: נהיגה נכונה בבוץ

tip image 660x370אם אתם מתלבטים האם לצאת לטיול ג’יפים ביום חורפי, קחו בחשבון שהאדמה בוצית וחלקה. אחרי שהחלטתם על יציאה, כדאי שתשננו לכם כמה חוקי ברזל חשובים: לא נכנסים אל תוך מכשול בוצי לפני שאספתם מידע לגביו (לרדת מהג’יפ, ללכת לבדוק את עומק הבוץ, והאם אפשרי לחצות אותו), מילוי אוויר בצמיגים (תוספת של בין 10 ל-15 אחוז מהלחץ בשגרה), לא יורדים מהשביל – נוסעים אך ורק על קוליסים קיימים (הדרכים הצדדיות אמנם נראות נוחות ויבשות, אך הן בוציות הרבה יותר). 
סלוגן סובארו

תוספת מדליקה לטיול

סיום המסלול מוציא אותנו בסמוך לקיבוץ גלעד ומציב בפנינו שתי אופציות נהדרות להמשך הטיול:

אם הגעתם בחורף –  הגעתם בתקופה שבה בכל רחבי הארץ פורחות רקפות יפהפיות בלבן, ורוד וסגול, ובגבעת הרקפות שליד קיבוץ גלעד ברמות מנשה, מחכה לכם פריחה מרשימה במיוחד. בשמורה הקטנה שעל הגבעה תמצאו, כפי שמצוין בשלט העץ של קק"ל שבכניסה, יער שלם של רקפות!

אם הגעתם בקיץ – הגעתם בדיוק בעונת הרחצה ואנחנו ממליצים לכם להמשיך אל מאגר גלעד, הסמוך לקיבוץ, שהוא מאגר טבעי המתמלא כל חורף, עם צוק גבוה בצידו המערבי ומקפצת עץ גדולה. החלק הכי שווה היא רפסודה מדהימה שבנו חברי הקיבוץ, העשויה עץ וחביות.

מפת המסלול:

מהלך המסלול

תחילת המסלול:

0 – יוצאים משער הקיבוץ, פונים מערבה לנסיעה קצרה על כביש מגידו – צומת התשבי (כביש 66), עד לצומת משמר העמק. פונים שמאלה, (דרומה), לכביש העולה לעין השופט, (6953). אחרי כשלוש מאות מטר תהיה פניה שמאלה, לשער האחורי של קיבוץ משמר העמק. (שער זה נעול בפני מטיילים, תושבי הקיבוץ יכולים להיכנס דרכו). ממש ליד השער, מימין, מתחיל שביל קטן, סבוך, שנמתח דרומה. (כדאי לנסוע לאט ולהביט על החורש הצפוף, על השביל הצר שאתם נוסעים בו ועל פלג נחל.

השביל מיועד לרכבי שטח ולרגע נדמה שאתם ביער טרופי צפוף. עצים שונים מתנשאים לגובה רב, עטופים בשרכים, שחלקם מלופף על גזעי העצים. בחורף, את האדמה מקשט עשב ירוק ופריחה מעודנת של כלניות. פלגי מים קטנים שורטים את דרכם על השביל. השביל מקביל לכביש (6953), ובמרחק קצר ממנו. בימי החורף הגשומים השביל חלק ומסוכן, ולעיתים אחרי גשם נותרים בו כמה שלוליות בוציות.

1.1 – מעבר צר, ממשיכים ישר.
1.8 - צומת שבילים, להמשיך ישר.
2.3 - צומת שבילים, להמשיך ישר. (עד כאן הייתם בפאת יער שכמעט ואין מגיעים אליה. עתה אתם נכנסים אל ליבו של פארק רמות מנשה).
3.2- שביל מתפצל שמאלה, להמשיך ישר. (זהו השביל המרכזי של הפארק חוצים את הצומת וממשיכים).

בסביבה: גבעת קאת, מתנשאת לגובה של 253 מ' מעל פני עמק יזרעאל. בראש הגבעה אנדרטת הקיבוצים. אנדרטה דו קומתית, המשקיפה על כל עמק יזרעאל. הוקמה על ידי ברית התנועה הקיבוצית וקק"ל, בשנת 2006. לזכר הנופלים במערכות ישראל מקרב התנועה הקיבוצית. האתר תוכנן ע"י האמן סלו שאול, חבר קיבוץ עין גב.

3.6 – פיצול שבילים, להמשיך ישר.

4.0 - נוסעים ישר, התחברות לדרך הראשית בפארק יערות מנשה. (פארק יערות מנשה, הוכרז כפארק ביוספריי, למעשה זו שמורת טבע ענקית, בה נשמרת הצמחייה, בעלי החיים, גם ישובים הנמצאים באותו השטח ומוגדרים כישובים ביוספריים לשימור, עם הקפדה לשמור על הטבע. ריאה ירוקה ענקית שאמורה להישמר כעתודות לאוויר נקי לתושבי האזור. הקיבוצים והישובים נכללים בתחום אמנת הפארק.

הפארק משופע במעיינות, בעלי חיים, עדרי פרות שרועות בחופשיות מלחכות את העשב הרב. עדרי צאן עוזרים בביעור הצמחייה על האדמה כדי למנוע שריפות. לציבור הרחב, בנוסף לראיה הירוקה יש מקום בילוי ונופש. רוכבי אופניים רבים, מטיילים רגליים, מסלולים למכוניות פרטיות ומסלולים קצת יותר אתגריים לרכבי שטח, יערות אורנים, אתרים ארכיאולוגיים ומקומות לפיקניק. אפשר להגיע לליבו של הפארק עם כל רכב, ורוב הדרכים בפארק הם דרכי כורכר מהודק.

5.2 - פיצול, (לבחור בנתיב הימני), סימון שביל כחול.
5.6 - מעבר בקר, להמשיך ישר.

בסביבה: חירבת בית ראש, (בית ראס), גובה של 299 מטר מעל פני הים. המקום שימש כמשלט של כוחותינו במלחמת השחרור במטרה להגן על קיבוץ משמר העמק. לוחמים מקיבוצי הסביבה, עין השופט, רמת השופט, ודליה איישו את המקום. בחפירות ארכיאולוגיות נמצאו במקום שרידי עתיקים עדות להתיישבות בתל. תושבים שגרו במקום לקחו את המים מעין שולמית, מקור המים הסמוך של הישוב הקדום. אפשר לעלות לראש הגבעה בדרך עפר כבושה, בדרך כלל השביל מתאים לרכב גבוה ורכב שטח. תצפית יפה על האזור.

6.4 - מפגש דרכים, מעבר פרות להמשיך ישר לדרך עפר, מערבה.
6.5 - מעיין התאנה רמות מנשה. הסימן שהגעת שורה של צמחי צבר יורדים במדרון הגבעה, לידם הכניסה לסבך המעיין. (כאמור, מעיין התאנה הוכן על ידי הרועים ומגדלי הבקר של קיבוץ עין השופט. כדרכם של קיבוצניקים באזור הם מכינים את ה"זולה" ומשאירים אותה לשימוש הקהל, לשמחתינו רובו מקפיד לשמור על המקום. מעין התאנה, הוא מעיין קטן הנובע בצילה של תאנה ענקית, בריכה קטנה עם מדרגת אבן ותאנה ענקית עוטפת את המקום בצל נעים בקיץ. בחורף המראה משתנה, עלי התאנה נושרים והמקום שנסתר בסבך מתגלה. הנביעה נמצאת למרגלות התאנה, סכר ידני פשוט מווסת את המים הזורמים לבריכה, גובה המים כשלושים ס"מ, עלים רכים צפים על המים. זה המקום להוציא את הגזיה.

11.6 –  חזרה לשביל הראשי (סימון כחול) והמשך דרומה, עד ליציאה ליד גבעת הרקפות, סמוך לקיבוץ גלעד. שמגיעים לכביש פונים ימינה, (כביש 672), שמתחבר עם צומת אליקים (כביש 70), וואדי מילח.

כמה טיפים

  1. כדאי להגיע לקראת שעות אחה"צ האזור מקבל צבעים רכים של זהב.
  2. יש סכר קטן שמווסת את זרימת המים, לעיתים יש להרים את הסכר כדי להעלות את מפלס המים.
  3. העמודים הגדולים ליד המעיין נועדו להגן עליו מכניסת פרות.
  4. מסלול קטן וחביב ברמת מנשה. 

לעוד טיולים שטח שווים:

לעוד טיפים, המלצות וסיפורי דרך על 20 טיולי השטח היפים ביותר בארץ »