כל המידע על 4x4 ברמת הנגב: מרמת חובב ועד לחולות שונרה

  • סוג 4X4 SUV: קל
  • התחלה: תחנת הדלק "פז" ברמת חובב
  • סוף: כביש 211, כ-16 ק"מ מערבית לצומת טללים
  • עבירות: קלה-בינונית

על המסלול

נקודת ההתחלה של הטיול בתחנת דלק "פז" ברמת חובב. הטיול הינו בדגש על נסיעה והתמודדות עם שטחים חוליים ודיונות. תוכלו לצאת לדרך בתחנת הדלק, שם כדאי להוריד את לחץ הצמיגים ברכבים ל-PSI 15, כדי להרחיב את שטח החתך של הצמיג ולשפר את עמידותו בפני שקיעה בחול.

אזהרה חשובה ביותר: חלק נרחב מהמסלול עובר בשטחי אש של צה”ל, לכן אסורה בו התנועה בימי השבוע וניתן לטייל כאן רק בשישי, שבת וחג.

מהתחנה צאו ישירות לשטח ואחרי נסיעה קצרה רדו לנחל סכר. לאחר נסיעה קצרה בנחל עצמו תגיעו לדיונה גדולה ובה תוכלו להשתעשע ולהתאמן בנהיגה בעת עליה וירידה מדיונה. הדבר החשוב הוא להגיע לדיונה במהירות גבוהה ככל האפשר ולא להפסיק ללחוץ על דוושת הגז לכל אורך העליה, כדי לאפשר לרכב מספיק כוח זמין להמשך רציף של התנועה ומניעת שקיעה והתחפרות בחול.

לאחר שתעלו ותרדו מספר פעמים בדיונות המשיכו בנסיעה לנחל הד, לאורכו מומלץ לעצור לארוחת בוקר בשטח. עד שתגיעו לנקודת העצירה, הנסיעה בנחל על מצע חולי תתן לכם תחושה, שאתם שטים על גלים נמוכים בים רגוע. 

הגעתם למקום, שנראה לכם מתאים לארוחת בוקר? הוציאו את השולחנות והכסאות, ערכות הקפה וכדורים או משחקי חוץ אחרים, שמתאימים לילדים שבחבורה. 

מי צריך שולחנות וכסאות, כשיש בגאז' גדול? | צילום: עופר צידון
מי צריך שולחנות וכסאות, כשיש בגאז' גדול? | צילום: עופר צידון

לאחר ארוחת הבוקר המשיכו בטיול בכיוון כללי דרומה-מערבה וסעו באיזור חולות ביר משאש. הנסיעה נמשכת בשטח מישורי ובו צמחיית שיחים נמוכים האופיינית לאיזור. אם התמזל מזלכם והגעתם בתקופה שבה ירדה כמות גשמים גדולה, תראו איך השטח מסביב נצבע ירוק עדין. רואים גם גוונים כהים יותר של ירוק? הם יהפכו בהמשך לפריחה עצומה של עירית גדולה וצמחים נוספים.

לאחר כשעה של נהיגה מהנה בים החולות נגיע לדיונות נוספות. גם כאן שוב תוכלו להשתעשע בנסיעה בדיונות. הפעם, כשאתם כבר בעלי ניסיון, תוכלו לבחור את המסלולים הקשים והארוכים יותר. שוקעים בחול תוך כדי העליה? ההחלצות ממצב זה די פשוטה – לשלב להילוך אחורי ולהתגלגל למטה בזהירות. 

וככה נראית הנסיעה בשטח:

כשתרגישו שמיציתם את המשחק בדיונות, המשיכו בנסיעה לכיוון הגן הלאומי חלוצה. חוצים את כביש 222, על מנת להגיע לגן, שנמצא כק"מ דרומית מערבית לכביש. סיירו בחורבות חלוצה ונסו לדמיין איך ניהלו הנבטים, ששלטו כאן במאות הראשונות לפני הספירה, את המסחר בבשמים.

חלוצה הינה אחת מערי הנבטים, שהקימו על דרך הבשמים, ששימשה להובלת בשמים וסחורות יקרות מהמזרח הרחוק ומחצי האי ערב אל ארצות הים התיכון. דרך הבשמים חצתה את ארץ ישראל מהערבה לכיוון עזה, שהנמל שלה שימש לייצוא הסחורות. לצד הדרך הקימו מספר יישובים, ששימשו את הנבטים, שניהלו את המסחר בבשמים והובילו את הסחורות, כנקודות עצירה ומנוחה במהלך המסע לים התיכון.

הערים הנבטיות העיקריות המוכרות לנו הן: פטרה בירדן, עובדת מצפון למצפה רמון, וממשית, שיבטה וחלוצה בנגב. הנבטים עצמם היו שבט נוודים מדברי, שמקורו בחצי האי ערב. הם נטמעו באימפריה הרומית, שכבשה את האיזור במאה הראשונה לספירה ולקחה את החסות על דרך הבשמים.

למרות שהנבטים נעלמו כיישות עצמאית, העיר, שהוקמה במאה ה-4 לפנה"ס, המשיכה להתקיים והגיעה לשיא פריחתה וגודלה בתקופה הביזנטית (מאה 6-4 לספירה). בתקופה זו חלוצה היתה העיר הגדולה במרחב הנגב וחיו בה כמה עשרות אלפי תושבים. בעיר נמצאו רשת רחובות, שרוחב הגדולים בהם הגיע ל-8 מטר, ולפחות תשע כנסיות. היא שימשה כתחנת מעבר חשובה בדרכם של הצליינים הנוצריים אל מנזר סנטה קטרינה, שבדרום סיני.

לסייר בחורבות חלוצה | צילום: עופר צידון
לסייר בחורבות חלוצה | צילום: עופר צידון

עם היציאה מחלוצה המשיכו את הנסיעה בדרך הצליינים, שכאמור שימשה את הצליינים הנוצריים בדרכם לסנטה קטרינה. הדרך מסומנת בסימון שבילים כחול (מספר 16115). במהלך הנסיעה בדרך הצליינים תעברו דרך חורבת רוגם, גבעה גבוהה המאפשרת תצפית של 360 מעלות על האיזור, מהשדה הסולרי והמגדל, שבמרכזו באיזור אשלים מצפון מזרח, ועד הר קרן והאנטנות, שעליו מדרום מערב.

דרך הצליינים תוביל אתכם לגן לאומי רחובות בנגב. את העיר רחובות בנגב ייסדו הנבטים במאה ה-1 לספירה. היא הגיעה לשיא פריחתה במאה ה-5 לספירה, כאשר אוכלוסייתה מנתה כ-10,000 תושבים. בדומה לחלוצה, גם רחובות בנגב שימשה את העוסקים במסחר לכיוון הים התיכון ומצרים (דרך חצי האי סיני), וגודלה העיד על מרכזיותה בקווי המסחר הללו. 

עיצרו ורדו לסיור בחורבות העיר ובעיקר בכנסיה הגדולה והמרשימה במרכזה, אשר השתמרה בצורה טובה. הנועזים יכולים לרדת לקריפטה (חדר תת קרקעי), שנמצאת בצד המזרחי של הכנסייה, מתחת לאפסיס (הבמה עליה נבנה המזבח). 

לאחר הביקור בכנסיה המשיכו בנסיעה דרך חורבות העיר. תוך כדי נסיעה תוכלו להתרשם ממערכות אגירת המים וההשקייה הפזורות במרחב מסביב לעיר. איך תדעו שלא פספסתם אותן? תעברו בתעלות אבן, שיגרמו לרכבים לקפץ, ותראו בורות מים חפורים באבן הגיר.

הבור המרשים מכולם נמצא מדרום לעיר. עומקו, שנמדד בעבר, נמצא כ-160 מטר וניתן עדיין לראות בבירור את הסימנים, שהשאירו החבלים, ששימשו להעלאת דליי המים, על אבני הגיר בפתחו של הבור.

זה המקום שוב לעשות הפסקה לארוחה קלה, לפני שתמשיכו בנסיעה לחלקו האחרון של הטיול– חולות שונרה

חוצים את חלקם הצפוני של חולות שונרה. הנסיעה בדרך החולית נוחה ונעימה רוב הזמן. סביר להניח, שגם הפעם כשתראו דיונות בצד הדרך, לא תתאפקו ותחזרו למשחקי עליות וירידות בדיונות. 

הטיול מסתיים בכביש 211 לכיוון צומת טללים.

עוצרים למלא מצברים

בחוות בודדים, בצידו הצפוני של כביש 40, לפני שדה בוקר, שוכנת חוות קורנמל. את החווה הקימו דני וענת קורנמל, שם הם מגדלים עיזים ומנהלים מחלבת עיזים ולידה מסעדה חלבית וחנות גבינות. פרט לגבינות תמצאו כאן מאפים, פיצות, ביצים אפויות בתנור ועוד שלל מטעמים, ביניהם קינוחים.

גבינות בטבע | צילום: חוות קורנמל
גבינות בטבע | צילום: חוות קורנמל

טיפ מהשטח: לא יוצאים לחולות לבד ובלי ציוד חילוץ

tip image 660x370תמיד! יוצאים לנהיגה בחולות עם עוד רכב אחד לפחות ועם ציוד חילוץ. במידה ומשהו ישתבש ותתחילו לשקוע בחול, תמיד יהיה מישהו, שיעזור לכם להחלץ מהמצב. בכל מקרה, חשוב לשמור על מרחק של תלולית מהרכב שנוסע לפניכם.

הטיפ באדיבות עופר אוגש

תוספת מדליקה לטיול

יש ילדים ברוחם ברכב? אם כן, יש לנו המלצה מושלמת בשבילכם. לא רחוק מנקודת הסיום שלכם, ממושב באר מילכה, שליד צומת טללים, תוכלו לאסוף עוד כמה חוויות. גלישת דיונות עם גלשנים מגניבים, תצפית כוכבים, ספארי זוחלים לילי ואפילו לינת שטח במדבר, כל אלה ועוד מחכים לכם בהרפתקה במדבר.

חוויה לכל גיל | צילום: הרפתקה במדבר
חוויה לכל גיל | צילום: הרפתקה במדבר

לעוד טיולי שטח שווים:

עוד טיפים, המלצות וסיפורי דרך על 20 טיולי השטח היפים ביותר בארץ » 

לתחילת המסלול