כל המידע על טיול ג'יפים בנחל ציפורי
- סוג 4X4 SUV: בינוני
- התחלה: אלון הגליל, בכיכר הראשית.
- סוף: טחנת הקמת העתיקה טחנת עליל, ליד ראס עלי.
- חניונים: אין מקום מסודר.
- נקודת העצירה לקפה: ליד עין יבקע, על האמה בטחנת הקמח העתיקה עליל ומול טחנת הנזירים.
על המסלול
מסלול קצת קשה, לעיתים נדרשת ידע בנהיגת שטח. יופיו במטעי הרימונים לאורך הנחל. את הקטע האחרון שווה ללכת ברגל, בין טחנות הקמח. אל תמהרו, זהו מסלול יפה. בתקופת חגי תשרי יש זרימה של הנחל, חלק מהמים מטוהרים. אפשר לראות חצבים ובעיקר רימונים וצבים רכי שריון במים. בימי החורף הגשומים יש בוץ כבד, גם בימים שמשקים את השדות. זהירות מהחלקה ושקיעה.
נחל ציפורי מושך אליו רוכבי אופניים רבים בעיקר בגלל נקודת הכינוס לרוכבים, מרכז השטח אלון הגליל. מקום מיוחד, ממנו יוצאים רוכבי האופניים למסלולים (הטיולים ללא תשלום). זו נקודה חשובה גם לג'יפאים, בה תחנת מידע של קק"ל. מנהלי המקום הם אנשי שטח, ג'יפאים ורוכבים מנוסים. אפשר לשאול אותם ולהתייעץ.
עמק הרימונים ההיסטורי נמצא בצומת בית רימון. מכאן היו מגיעים הרימונים הטובים ביותר. מטעי הרימונים גדלו בבקעת תורען. בקעה זו נמתחת לכל אורכה, למרגלות רכס הרי תורען. אחד מידידיי, מכפר כנא, סיפר לי שמשפחתו גידלה מזה שנים רבות רימונים בעמק. כיום כמעט ואין רימונים בבקעת תורען. גידול הרימונים נדד מערבה, לאורך ערוצו של נחל יפתחאל ולאורך נחל ציפורי.
מסעות הניווטים של הצבא, באיזור נחל ציפורי מפגישים את החיילים עם מטעי הרימונים. המטעים שייכים לתושבים הבדואיים שגרים על הגבעות הסמוכות. בקשה חשובה: המגדלים עמלים במשך כל השנה לגדל את הרימונים, אז אנא אל תקחו ללא רשות. פנו אליהם ואני מניח שתוכלו לקנות כמה רימונים.
מראה מטחנת הנזירים על ערוץ הנחל |
צילום: דובי זכאי
עוצרים למלא מצברים
סיום יום המסלול בנחל ציפורי יוציא אתכם אל כביש 70, בסמוך למחלף סומך. מה עוד סמוך למחלף סומך אתם שואלים? מסעדת “דגי הרייס” בשפרעם, שהיא מסעדה ביתית ואותנטית. האחים מוחמד ומוהנד עודה פתחו לפני מספר שנים את המסעדה יחד עם חנות דגים יוקרתית בתוך הכפר הגלילי, וזו משרתת את מיטב עורכי הדין, הרופאים ואנשי העסקים של שפרעם. במסעדה תוכלו למצוא מבחר גדול של דגים בצורות הכנה שונות, אויסטרים ושרימפסים שנעשים בעדינות ובניסיון עשיר של שנים רבות.
- להמלצה המלאה של הילה אלפרט על מסעדת דגי הרייס בשפרעם »
- או במספר: 073-782-3574
טיפ מהשטח: ציוד זה שם המשחק
הטיפ באדיבות מדריך הטיולים ג’וי בירן
תוספת מדליקה לטיול
הנה המלצה שלא חשבתם עליה – אחרי שחרשתם את שבילי הגליל לאורכו של נחל ציפורי, אפשר להגיד תודה לטבע על האירוח הפסטורלי ולהתקדם לאסקייפלנד, מתחם חדרי הבריחה הגדול ביותר בצפון. המתחם ממוקם בצ’ק פוסט בחיפה ומציע לאורחיו שלושה חדרי בריחה עם סיפורים שונים ככה שתוכלו לבחור מה הכי מעניין אתכם ולצאת להרפתקה משפחתית מאתגרת ומהנה!
מהלך המסלול
0 – כיכר, לצאת ביציאה הראשונה.
1.6 – מזלג דרכים. לבחור בשביל הימני.
2.5 – צומת שבילים, פנייה שמאלה, נחל ציפורי מקביל אלינו מצד שמאל.
4.8 – פנייה שמאלה בהגעה לכביש ומיד ימינה.
6.2 – פנייה ימינה בהגעה לכביש, ומיד שמאלה במזלג הדרכים – חיבור לשביל כחול.
7 – עין יבקע – מעיין בריכה גדול בנחל ציפורי. הבריכה כנראה עוד מהתקופה הרומית והיא טופחה והורחבה. הבריכה שימשה להעלות את מפלס המים שהוליכו מים לטחנת הקמח, בהמשך הנחל. אמת המים נבנתה בידי נזירם כרמלתיים. כיום הטחנה העתיקה שעל שפת הנחל בבעלותם. אל תתפתו לשתות את המים. לאחרונה הבריכה שופצה וגם הדרך אליה שופצה על ידי המועצה המקומית.
7.4 – פנייה שמאלה וחציית הנחל (לא להמשיך ישר) על הסימון הכחול.
8.2 – פנייה שמאלה ומיד ימינה (להיצמד לסימון הכחול)
8.8 – מזלג דרכים, לבחור בשביל הימני.
9.9 – צומת T. לפנות שמאלה.
12.2 – צומת, פנייה שמאלה.
13.3 – כיכר, יציאה לכביש 70 וסוף המסלול.
נחל ציפורי (בערבית וואדי אלמלכי) אוסף את מימיו בהר נדב, ליד נצרת. זהו נחל איתן בכל השנה, מקבל את מימיו מכמה מעיינות לאורכו. נחל ציפורי הוא אחד היובלים הגדולים של הקישון. מסלולו ארוך, מתנהל לכיוון צפון מערב, כ-32 ק"מ, עד שנשפך לקישון. סמוך למושב ציפורי, נובעים 'עינות ציפורי', מקור מים חיים שלצערנו, בהמשך מוזרמים אליו מי ביוב (מטוהרים) מהכפר א-רינה ונצרת. בדרך הארוכה של הנחל לחיבור עם הקישון, מצטרפים למימיו גם מי המעיין עין יבקע. בהמשך חולף הנחל ליד שני מבנים גדולים, של טחנות קמח עתיקות. הנחל זורם בעמק המרהיב, על המדרונות גדלים אלוני התבור. המסלול ב'עמק הרימונים' מתאים להליכה רגלית, רכיבה על אופניים ולרכבי שטח חסונים (בתנאי שאין גשם והאדמה לא בוצית).
בימים אלה, מעט לפני ראש השנה, עץ הרימון משלים את התעגלותו האחרונה של הפרי, מוסיף סומק האדום לקליפתו. הפרי הכבד מושך את הענפים כלפי מטה. בימים אלה, הבוסתנים הסמוכים לנחל ציפורי כבר עמוסים בפרי בשל. העמק היפה, שבו מטעי רימונים, זכה לכינוי "עמק הרימונים". בחודש אפריל, החל עץ הרימון ללבלב, מסביב השתולל הטבע בפריחה ירוקה, פרחים רבים מילאו את העמק והיערות, הגולשים לעבר ערוץ הנחל, התמלאו בפלומה ירוקה. אחרי חודש, במאי, התעוררו הפרחים היפים על ענפי הרימון, צבעם אדום אש והם הוסיפו כתמים "בוערים" לעמק. בספטמבר, כשהקיץ השחון מצהיב את הגבעות מסביב, פרי הרימון בשל ומוכן לקטיף. משני צידי הנחל משתרעים המטעים, תאנים, רימונים, אגסים ועוד, הבוסתנים שייכים לחקלאים שגרים באיזור.
טחנת הנזירים – אחד המקומות היפים לצד הנחל. מבנה יפה, הצמוד אל שלוחת נחל הרדוף. גשר עתיק עובר מעל הנחל, המבנה עתיק ויפה ונשען על מורדות הר הרדוף. כיום מתגוררת בו משפחה של ישראלים, שחכרו את המקום מהכנסייה. עוסקים בחקלאות ובאירוח. הנזירים הכרמליתיים, בעלי המקום עד 1920, ניהלו כאן טחנת קמח. הטחנה נסגרה אחרי שהוקמו בסביבה טחנות קמח שהופעלו בסולר. אחר כך המקום הפך לדיר עיזים (וחזירים, למורת רוחם של המוסלמים באיזור). רק בשנת 2009 נגאל המקום והפך להיות מקום מטופח יחסית. המקום אינו פתוח לביקורים, למעט מי שמגיע לצימרים כאן או למסעדה.
לעוד תכנים מעניינים בנושא:
- רומנטיקה על גלגלים: טיולי 4x4 הכי שווים לזוגות אוהבים »
- למסלול טיול מטורף בפארק רמות מנשה ועין התאנה »
- למסלול טיול בשדות המוריקים של עמק יזרעאל »
לעוד טיפים, המלצות וסיפורי דרך על טיולי השטח היפים ביותר בארץ »
היי,
מה תרצה לכתוב על "טיול ג'יפים בנחל ציפורי"?
יש גם 🐢🐄🦔🦆🐦
מספר הטלפון של מרכז שטח אלון הגליל הוא 0509-200444.
אפשר לשנות בכתבה עצמה.
המסלול לא מומלץ דרך היישוב (זה לא קיבוץ)
יש שני שערים חשמליים שלא ייפתחו מעצמם.
נכנסים בצומת יפתחאל לכיוון אלון הגליל. בסוף העלייה פוני… ם ימינה לכיוון היער.
הכניסה לנחל ציפורי היא דרך דרך הנוף שיצרה קק"ל ביער אלון הגליל.
הדרך שיצאה מהכביש נסגרה ,ההמלצה היא לסוע עד ואדי רימונים
שם לפנות שמאלה לדרך אדמה עד למפתח נחל ציפורי.
שם להתחבר לסימון הכחול. למזרח או למערב.
זו לא פעם ראשונה, אבל גם במסלול הזה- יש חוסר דיוק בתיאור המסלול והפניות. נקודת ההתחלה קשה לאיתור- קודם כל יש שער חשמלי בכניסה לישוב אלון הגליל ורק במקרה הסכימו תושבים שעברו שם לפתוח את השער. גם אחרי שנכנסים יש צורך לעבור… שער נוסף. התיאור של ההמשך מסורבל ולא מדוייק.... חבל לעשות את כל הדרך ובסוף מתבזבז הזמן על מציאת נקודת ההתחלה וטעויות בפניות ולא על המסלול עצמו.... הדרך עצמה והנוף מסביב נחמדים מאוד ובאמת המון רימונים.. .