כל המידע על נחל זוהר

למרות שנחל זוהר הוא נחל אכזב רוב ימות השנה, מומלץ לצאת לטיול לאורכו וליהנות מנוף מדברי יפהפה, במסלול שמתאים לכל גיל. אחרי הגשמים מתווספת לטיול חוויה של גב מים באתר הארכיאולוגי מצד זוהר

תחילתו של הנחל ליד ערד, בגובה של 600 מטרים מעל פני הים. כמו מרבית נחלי מדבר יהודה גם נחל זוהר זורם ממערב למזרח ונשפך לים המלח. בערבית הוא נקרא ואדי א-זוּוֶירָה ומשמעותו אינה ברורה.

איך מטיילים

מהחנייה במועצה האזורית תמר מתקדמים דרומה לתוך הנחל בסימון שבילים ירוק. ההליכה בנחל נוחה וקלילה ועוברת בין חלוקי נחל ועצי שיטה רחבים ומרגיעים. מומלץ לעצור ליד אחד העצים וליהנות מנוף מדברי ושקט.
לעיתים קרובות תבחינו במפלונים קטנים ללא מים, שתצטרכו לדלג מעליהם, כדי להתקדם במסלול.

לאחר כשעה הליכה תגיעו אל מצד זוהר – מצודה קטנה וגבוהה, שבולטת בשטח וצופה על הנחל. המצודה שימשה בעבר כנקודת ביקורת מס לשיירות הרבות, שנעו מהים התיכון לים המלח. למרות שהטיפוס למצד זוהר אסור מצפה לכם מראה יפהפה ומרשים, שמחזיר אתכם לתקופה הרומית ביזנטית, לפני 2,000 שנה.

מצד זהר למרגלות נחל זהר | צילום: גל טוויג

מצד זהר למרגלות נחל זהר | צילום: גל טוויג

כ-100 מטר צפונית למצד זוהר, בסמוך לעצי השיטה, נמצא גב זוהר, שאוגר מים מהשיטפונות הפוקדים את ערד ואת הסביבה. למרות שכמות המשקעים באזור זה נמוכה מאוד, מספיק שבר ענן אחד בשביל למלא את הגב כמעט לעונה שלמה, כמו שקורה מדי שנה בעונת החורף.

אמנם לקראת הקיץ גב זוהר מתרוקן, אבל זו לא סיבה לוותר על פיקניק תחת אחד מעצי השיטה, הפזורים בנחל. לאחר ההפסקה חפשו את דרך הג'יפים, המסומנת בכחול וצעדו בה בחזרה לחניה. אחרי הליכה של כחצי שעה בדרך נוחה מגיעים לפיצול עם סימון שבילים ירוק, שם פונים ימינה לסימון השבילים הירוק בתוך נחל זוהר. אחרי כמה דקות הליכה נוספות עוברים מתחת לגשר של כביש 90, ובסיומו מגיעים לנקודת הסיום, שהיא גם נקודת ההתחלה, החנייה.

מידע שימושי

  • ניווט בוויז: נווה זוהר
  • חניה: מומלץ לחנות בחניון של המועצה האזורית תמר, להתקדם דרומה לנחל ושם להתחיל את המסלול.
    אפשרות נוספת היא לחנות מערבה מכביש 90, סמוך לשלט "נחל זוהר" ומשם להתקדם לנחל בסימון שבילים כחול.
  • אין לטייל במסלול אם קיים חשש לשיטפונות בנחלי מדבר יהודה
  • אין צורך להירשם למסלול