איך מטיילים

  • המסלול מתאים לכל עונות השנה מאחר וחלק גדול ממנו מוצל.

  • המסלול כולל הליכה יחסית מאומצת בתוואי הנחל, שלעיתים כוללת דילוג בין סלעים, ולכן אינו מומלץ לילדים קטנים שאינם מנוסים בהליכה מסוג זה, ואינו מתאים לכלבים.

  • המסלול אינו מעגלי. מיטיבי הלכת יוכלו לסיים אותו בירידה לעבר העמק בנוף שאין רבים כמוהו בארץ (ראו פירוט בהמשך).

איך מגיעים

מכביש 70 פונים צפונה במחלף אליקים [1], לעבר דליית אל כרמל (כביש 672). אחרי קצת פחות מ-3 ק"מ, בסמוך לקילומטר ה-26 בכביש, נראה מימין כניסה לדרך עפר בסימון שבילים אדום. עוברים את מעבר הבקר וחונים מתחת לעצי הזית. זוהי נקודת תחילת המסלול.

אפשרויות לסיום המסלול

לפניכם 2 אפשרויות, בהתאם לאורך המסלול שתרצו לעשות. שתיהן דורשות הגעה בשני רכבים:

מסלול באורך 5 ק"מ
המסלול מסתיים במוחרקה, שם נשאיר רכב אחד. לשם כך, לאחר הורדת המטיילים בתחילת המסלול נמשיך בשני רכבים צפונה בכביש שבו נסענו לדליית אל כרמל. מהכניסה הדרומית לישוב נעבור ישר בשתי הכיכרות הראשונות ונפנה ימינה בכיכר השלישית [3], על פי השילוט למוחרקה (קרן הכרמל). נשאיר את אחד הרכבים במוחרקה [4], ועם השני נחזור לתחילת המסלול.

מסלול באורך כ-7 ק"מ
מתאים לאלו שירצו להמשיך לרדת מהמוחרקה שבכרמל מזרחה ולסיים בנקודה 8 במפה. לשם כך, לאחר הורדת המטיילים בתחילת המסלול, נחזור בשני רכבים למחלף אליקים ונמשיך בכביש 70 מזרחה ובהמשך צפונה לעבר חיפה. נקודת הסיום נמצאת כ-1 ק"מ צפונית לצומת התשבי. כדי להשאיר שם רכב, יש להמשיך מצומת התשבי צפונה כ-6 ק"מ עד צומת העמקים, ושם לעשות פרסה. בדרך חזרה דרומה, לאחר כ-5 ק"מ נראה פנייה ימינה לדרך עפר [8] שבראשיתה מופיע סימון שבילים אדום על עמוד - זוהי נקודת סיום המסלול. כאן נשאיר רכב אחד ונחזור ברכב השני לתחילת המסלול (הקפצה של כחצי שעה).

נחל רקפת

תחילת המסלול [2] היא בדרך עפר בסימון שבילים אדום, העוברת בין מטעי זיתים. נתקדם בדרך שבמהרה הופכת לשביל, לכיוון צפון מזרח, במגמת ירידה לעבר נחל רקפת. זהו הנחל היחידי בכרמל שזורם מצפון לדרום, והוא נשפך לנחל יוקנעם, המהווה יובל של הקישון. לאחר כ-3/4 ק"מ נגיע לאפיק נחל רקפת [5] בסמוך לשער הצפוני של מפעל "סולתם". בנקודה זו ממשיכה דרך עפר ימינה עם מורד הנחל לעבר נחל אליקים, שם, לאחר כ-2 ק"מ במדרון המזרחי של הנחל נמצאת מערת רקפת. במערה זו נתגלו שרידים של יישוב פרהיסטורי ובניהם אף שלדים. על חיי היומיום של אותם אנשים קדמונים ניתן היה ללמוד ממכלול כלי צור עשיר ששמשו לעבודות הבית והציד וכן ממצא עשיר של עצמות בעלי חיים שכללו בקר בר, אילים, צבאים, חזירי בר ועוד. אזור המערה נמצא בשטח צבאי ויש לקבל אישור כדי לבקר בו.

אנו לא נרד עם הנחל אלא נמשיך במעלה הנחל בשביל האדום. בשלב זה מתחיל השביל לטפס ממש בתוך אפיק הנל. ההליכה המוצלת והיפה נותנת תחושת ריחוק נעימה מהציביליזציה. ההליכה לא תמיד קלה ודורשת עקיפה של מפלים קטנים שנוצרו בנחל בעקבות הבדלים בקושי המסלע. מכל עבר תקיף אותנו צמחייה ים תיכונית ירוקת עד. נהנה מצילם של האלון המצוי והאלה הארץ ישראלית, כמו גם מקטלבים אדומי גזע, ער עציל ועזררים קוצנים, שניתן לטעום מהפירות שלהם. בחודש מרץ מבהיק כליל החורש בפריחה ורודה, ובתלות בעונה נוכל להבחין בשפע רקפות, כלניות, פרגים, פעמוניות ועוד.

לאחר טיפוס מתון של כ-2 ק"מ תצטלב דרכנו עם דרך עפר רחבה המסומנת בסימון שבילים שחור [6]. זוהי דרך הנוף הכרמל, שמתחילה כ-1 ק"מ צפונה מנקודת ההתחלה שלנו על כביש 672, מתאימה לכל רכב ברוב אורכה ולעיתים מתאימה רק לרכב שטח. הדרך מקיפה את צידו המזרחי של הכרמל ממש עד חיפה. אם יישאר בידכם זמן בסוף המסלול, מומלץ לנסוע בדרך ברכב וליהנות משפע נקודות התצפית שלאורכה.

אנו נמשיך בתוך נחל רקפת, עם השביל האדום, כ-1 ק"מ נוסף עד לחרבת כרך [7] אותה נזהה על פי מערות רבות וקוביות אבן עצומות בצד הדרך.

חרבת כרך

חרבת כרך נמצאת כיום בשוליו הדרומיים של היישוב הדרוזי דליית את כרמל, שקל להבחין בבתיו הצבעוניים. בעבר, בתקופה הרומית והביזנטית (ראו ציר זמן היסטורי), התקיים באזור זה ישוב כפרי שהתבסס כמובן על חקלאות, שאת שרידיה רואים עד היום. בתי הכפר נמצאים בראש הגבעה שמימין לשביל (מדרום לשביל). אם נרצה לסייר בהם נמצא גם בשרידי גת (המקום בו דרכו את הענבים לעשיית היין). מצידו האחר של השביל נבחין בקוביות אבן גדולות. אלו שימשו בבית הבד. לאחר פריכת הזיתים. הניחו אותם בסלים שהופעל עליהם משקל רב וסחט מהם את השמן. אחת הדרכים להפעיל את המשקל הרב, היה בעזרת קורה (בד בעברית, ומכאן מקור השם בית בד) אותה לוחצת אבן גדולה. זו האבן שאנו רואים כאן. כמו כן ניתן לראות בסמוך שני מאגרי מים גדולים מטויחים.

אם נסתובב באזור החורבה נראה גם מספר מערות, חלקן שימשו בעבר כמערות קבורה שנשדדו במהלך השנים.לאחר הסיור בחרבה, נמשיך עם השביל האדום בכיוון מזרח לעבר קרן הכרמל. לאחר כ-2 ק"מ הליכה בנוף החורש, נגיע אל המנזר שבראש קרן הכרמל [4].

קרן הכרמל ומנזר הכרמליתים

קרן הכרמל היא פסגה בכרמל המגיעה לגובה של 474. למרות שיש כאלו שחושבים כך, היא איננה הפסגה הגבוה ביותר בכרמל. בראש הפסגה נמצא מנזר השייך למסדר הכרמלתי ונושא את שמו של אליהו הנביא. המנזר הוקם בשנת 1883 ככל הנראה על יסודות כנסיה קדומה יותר. על פי מסורת מסדר זה, במקום זה ממש התחולל המאבק בין אליהו הנביא לנביאי הבעל (מלכים א', פרק י"ח). במאבק זה, למי ששכח את שיעורי התנ"ך, עמדו נביאי הבעל מול אליהו ועשו תחרות מי יצליח לגרום לאלוהיו להעלות אש בפרים שנקשרו למזבח מעץ. לאחר יום שלם של ניסיונות כושלים מצד נביאי הבעל הדגים אליהו את כוחו של אלוהים ואש שירדה מהשמים אכלה את קורבן העולה.

"ויגש אליהו אל-כל-העם, ויאמר עד-מתי אתם פסחים על-שתי הסעפים--אם-יהוה האלהים לכו אחריו, ואם-הבעל לכו אחריו; ולא-ענו העם אתו, דבר. ויאמר אליהו, אל-העם, אני נותרתי נביא ליהוה, לבדי; ונביאי הבעל, ארבע-מאות וחמשים איש. ויתנו-לנו שנים פרים, ויבחרו להם הפר האחד וינתחהו וישימו על-העצים, ואש, לא ישימו; ואני אעשה את-הפר האחד, ונתתי על-העצים, ואש, לא אשים. וקראתם בשם אלהיכם, ואני אקרא בשם-יהוה, והיה האלהים אשר-יענה באש, הוא האלהים; ויען כל-העם ויאמרו, טוב הדבר. ויאמר אליהו לנביאי הבעל, בחרו לכם הפר האחד ועשו ראשנה, כי אתם, הרבים; וקראו בשם אלהיכם, ואש לא תשימו. ויקחו את-הפר אשר-נתן להם, ויעשו, ויקראו בשם-הבעל מהבקר ועד-הצהרים לאמר הבעל עננו, ואין קול ואין ענה; ויפסחו, על-המזבח אשר עשה. ויהי בצהרים ויהתל בהם אליהו, ויאמר קראו בקול-גדול כי-אלהים הוא--כי שיח וכי-שיג לו, וכי-דרך לו; אולי ישן הוא, ויקץ. ויקראו, בקול גדול, ויתגדדו כמשפטם, בחרבות וברמחים--עד-שפך-דם, עליהם. ויהי, כעבר הצהרים, ויתנבאו, עד לעלות המנחה; ואין-קול ואין-ענה, ואין קשב.

ויקח אליהו, שתים עשרה אבנים, כמספר, שבטי בני-יעקב--אשר היה דבר-יהוה אליו לאמר, ישראל יהיה שמך. ויבנה את-האבנים מזבח, בשם יהוה; ויעש תעלה, כבית סאתים זרע, סביב, למזבח. ויערך, את-העצים; וינתח, את-הפר, וישם, על-העצים. ויאמר, מלאו ארבעה כדים מים, ויצקו על-התעלה, ועל-העצים; ויאמר שנו וישנו, ויאמר שלשו וישלשו. וילכו המים, סביב למזבח; וגם את-התעלה, מלא-מים. ויהי בעלות המנחה, ויגש אליהו הנביא ויאמר, יהוה אלהי אברהם יצחק וישראל, היום יודע כי-אתה אלהים בישראל ואני עבדך; ובדבריך (ובדברך) עשיתי, את כל-הדברים האלה. ענני יהוה, ענני, וידעו העם הזה, כי-אתה יהוה האלהים; ואתה הסבת את-לבם, אחרנית. ותפל אש-יהוה, ותאכל את-העלה ואת-העצים, ואת-האבנים, ואת-העפר; ואת-המים אשר-בתעלה, לחכה." (מלכים א', י"ח).

השם מוחרקה (מקום השריפה), ניתן למקום לאור סיפור זה. כפי שניתן לקרוא, לאחר שהאש ירדה לקח אליהו, על פי המסורת, את נביאי הבעל לתל קשיש שבמורד הכרמל, ושם, בסמוך לנחל הקישון שחט אותם. הכרמליתים מאמינים גם כי המשפט בתנ"ך: "עב קטנה ככף איש עולה מים" (מלכים א י"ח 44) הינה סמל למרים הבתולה הקדושה, ומכאן למקום ישנה קדושה כפולה. המסורת של קדושת קרן הכרמל משותפת לכל שלוש הדתות. מומלץ בחום להיכנס למנזר וליהנות מהנוף המדהים שנשקף מראשו. מדרום לצפון רואים את רמות מנשה והרי אם אלפחם, צפון הרי השומרון, הגלבוע, עמק יזרעאל, הגלעד הגליל והר החרמון. בחצר המנזר נמצא פסל של אליהו הנביא, שהוצב כאן לאחר שקודמו הושחת והועבר לעיר נצרת.

  • שעות פתיחת המנזר: שני-חמישי: בשעות 8:00-12:30 ובשעות 14:30-16:30
  • טלפון: 052-8779686

אם השארתם את הרכב בנקודה זו - כאן מסתיים המסלול.

אם השארתם את הרכב למטה בעמק - נמשיך מהמנזר בשביל האדום שעובר ליד שער המנזר לכיוון מזרח, לירידה שתחילתה תלולה יחסית לעבר נחל הקישון.

המשך המסלול הארוך

בשביל מפותל שאורכו כ-2 ק"מ, נרד גובה של כ-430 מטר. השינוי המהיר בגובה יאפשר לנו לראות את מיני האלון משתנים: בתחילת הירידה נבחין באלון התולע ובאלון מצוי אותם מלווה ער עציל, ובתחתית הירידה נבחין יותר באלון מצוי, אלון תבור ואלה ארץ ישראלית. לאורך כל הירידה נפרשת לפנינו תצפית מדהימה של הגליל התחתון ועמק יזרעאל.

לאחר ירידה של כ-400 מטר נפגוש בשנית בשביל עפר המסומן בסימון שבילים שחור - זוהי אותה דרך נוף כרמל שפגשנו בתחילת המסלול בנחל רקפת.

בהמשך הירידה חשוב לשים לב כי סימון השביל האדום נעלם לעיתים בעקבות אבן עליה היה הסימון שהדרדרה. במקרה כזה אין לחשוש, מן הסתם תוכלו לראות את מקום הרכב שיחכה בסוף המסלול ותוכלו לכוון את דרכם בעזרתו.

נמשיך עם השביל האדום עד שנגיע למקום חניית הרכב [8] בסמוך לכביש 70.