איך מטיילים
-
המסלול מתאים לכל עונות השנה מאחר וחלק גדול ממנו מוצל.
-
המסלול כולל הליכה יחסית מאומצת בתוואי הנחל, שלעיתים כוללת דילוג בין סלעים, ולכן אינו מומלץ לילדים קטנים שאינם מנוסים בהליכה מסוג זה, ואינו מתאים לכלבים.
-
המסלול אינו מעגלי. מיטיבי הלכת יוכלו לסיים אותו בירידה לעבר העמק בנוף שאין רבים כמוהו בארץ (ראו פירוט בהמשך).
איך מגיעים
מכביש 70 פונים צפונה במחלף אליקים [1], לעבר דליית אל כרמל (כביש 672). אחרי קצת פחות מ-3 ק"מ, בסמוך לקילומטר ה-26 בכביש, נראה מימין כניסה לדרך עפר בסימון שבילים אדום. עוברים את מעבר הבקר וחונים מתחת לעצי הזית. זוהי נקודת תחילת המסלול.
אפשרויות לסיום המסלול
לפניכם 2 אפשרויות, בהתאם לאורך המסלול שתרצו לעשות. שתיהן דורשות הגעה בשני רכבים:
מסלול באורך 5 ק"מ
המסלול מסתיים במוחרקה, שם נשאיר רכב אחד. לשם כך, לאחר הורדת
המטיילים בתחילת המסלול נמשיך בשני רכבים צפונה בכביש שבו נסענו
לדליית אל כרמל. מהכניסה הדרומית לישוב
נעבור ישר בשתי הכיכרות הראשונות ונפנה ימינה בכיכר
השלישית [3], על פי השילוט למוחרקה (קרן הכרמל). נשאיר את אחד הרכבים
במוחרקה [4], ועם השני נחזור לתחילת המסלול.
מסלול באורך כ-7 ק"מ
מתאים לאלו שירצו להמשיך לרדת מהמוחרקה שבכרמל מזרחה ולסיים בנקודה 8
במפה. לשם כך, לאחר הורדת המטיילים בתחילת המסלול, נחזור בשני רכבים
למחלף אליקים ונמשיך בכביש 70 מזרחה ובהמשך צפונה לעבר חיפה. נקודת
הסיום נמצאת כ-1 ק"מ צפונית לצומת התשבי. כדי להשאיר שם רכב, יש
להמשיך מצומת התשבי צפונה כ-6 ק"מ עד צומת העמקים, ושם לעשות פרסה.
בדרך חזרה דרומה, לאחר כ-5 ק"מ נראה פנייה ימינה לדרך עפר [8]
שבראשיתה מופיע סימון שבילים אדום על עמוד - זוהי נקודת סיום המסלול.
כאן נשאיר רכב אחד ונחזור ברכב השני לתחילת המסלול (הקפצה של כחצי
שעה).
נחל רקפת
תחילת המסלול [2] היא בדרך עפר בסימון שבילים אדום, העוברת בין מטעי זיתים. נתקדם בדרך שבמהרה הופכת לשביל, לכיוון צפון מזרח, במגמת ירידה לעבר נחל רקפת. זהו הנחל היחידי בכרמל שזורם מצפון לדרום, והוא נשפך לנחל יוקנעם, המהווה יובל של הקישון. לאחר כ-3/4 ק"מ נגיע לאפיק נחל רקפת [5] בסמוך לשער הצפוני של מפעל "סולתם". בנקודה זו ממשיכה דרך עפר ימינה עם מורד הנחל לעבר נחל אליקים, שם, לאחר כ-2 ק"מ במדרון המזרחי של הנחל נמצאת מערת רקפת. במערה זו נתגלו שרידים של יישוב פרהיסטורי ובניהם אף שלדים. על חיי היומיום של אותם אנשים קדמונים ניתן היה ללמוד ממכלול כלי צור עשיר ששמשו לעבודות הבית והציד וכן ממצא עשיר של עצמות בעלי חיים שכללו בקר בר, אילים, צבאים, חזירי בר ועוד. אזור המערה נמצא בשטח צבאי ויש לקבל אישור כדי לבקר בו.
אנו לא נרד עם הנחל אלא נמשיך במעלה הנחל בשביל האדום. בשלב זה מתחיל השביל לטפס ממש בתוך אפיק הנל. ההליכה המוצלת והיפה נותנת תחושת ריחוק נעימה מהציביליזציה. ההליכה לא תמיד קלה ודורשת עקיפה של מפלים קטנים שנוצרו בנחל בעקבות הבדלים בקושי המסלע. מכל עבר תקיף אותנו צמחייה ים תיכונית ירוקת עד. נהנה מצילם של האלון המצוי והאלה הארץ ישראלית, כמו גם מקטלבים אדומי גזע, ער עציל ועזררים קוצנים, שניתן לטעום מהפירות שלהם. בחודש מרץ מבהיק כליל החורש בפריחה ורודה, ובתלות בעונה נוכל להבחין בשפע רקפות, כלניות, פרגים, פעמוניות ועוד.
לאחר טיפוס מתון של כ-2 ק"מ תצטלב דרכנו עם דרך עפר רחבה המסומנת בסימון שבילים שחור [6]. זוהי דרך הנוף הכרמל, שמתחילה כ-1 ק"מ צפונה מנקודת ההתחלה שלנו על כביש 672, מתאימה לכל רכב ברוב אורכה ולעיתים מתאימה רק לרכב שטח. הדרך מקיפה את צידו המזרחי של הכרמל ממש עד חיפה. אם יישאר בידכם זמן בסוף המסלול, מומלץ לנסוע בדרך ברכב וליהנות משפע נקודות התצפית שלאורכה.
אנו נמשיך בתוך נחל רקפת, עם השביל האדום, כ-1 ק"מ נוסף עד לחרבת כרך [7] אותה נזהה על פי מערות רבות וקוביות אבן עצומות בצד הדרך.
חרבת כרך
חרבת כרך נמצאת כיום בשוליו הדרומיים של היישוב הדרוזי דליית את כרמל, שקל להבחין בבתיו הצבעוניים. בעבר, בתקופה הרומית והביזנטית (ראו ציר זמן היסטורי), התקיים באזור זה ישוב כפרי שהתבסס כמובן על חקלאות, שאת שרידיה רואים עד היום. בתי הכפר נמצאים בראש הגבעה שמימין לשביל (מדרום לשביל). אם נרצה לסייר בהם נמצא גם בשרידי גת (המקום בו דרכו את הענבים לעשיית היין). מצידו האחר של השביל נבחין בקוביות אבן גדולות. אלו שימשו בבית הבד. לאחר פריכת הזיתים. הניחו אותם בסלים שהופעל עליהם משקל רב וסחט מהם את השמן. אחת הדרכים להפעיל את המשקל הרב, היה בעזרת קורה (בד בעברית, ומכאן מקור השם בית בד) אותה לוחצת אבן גדולה. זו האבן שאנו רואים כאן. כמו כן ניתן לראות בסמוך שני מאגרי מים גדולים מטויחים.
אם נסתובב באזור החורבה נראה גם מספר מערות, חלקן שימשו בעבר כמערות קבורה שנשדדו במהלך השנים.לאחר הסיור בחרבה, נמשיך עם השביל האדום בכיוון מזרח לעבר קרן הכרמל. לאחר כ-2 ק"מ הליכה בנוף החורש, נגיע אל המנזר שבראש קרן הכרמל [4].
קרן הכרמל ומנזר הכרמליתים
קרן הכרמל היא פסגה בכרמל המגיעה לגובה של 474. למרות שיש כאלו שחושבים כך, היא איננה הפסגה הגבוה ביותר בכרמל. בראש הפסגה נמצא מנזר השייך למסדר הכרמלתי ונושא את שמו של אליהו הנביא. המנזר הוקם בשנת 1883 ככל הנראה על יסודות כנסיה קדומה יותר. על פי מסורת מסדר זה, במקום זה ממש התחולל המאבק בין אליהו הנביא לנביאי הבעל (מלכים א', פרק י"ח). במאבק זה, למי ששכח את שיעורי התנ"ך, עמדו נביאי הבעל מול אליהו ועשו תחרות מי יצליח לגרום לאלוהיו להעלות אש בפרים שנקשרו למזבח מעץ. לאחר יום שלם של ניסיונות כושלים מצד נביאי הבעל הדגים אליהו את כוחו של אלוהים ואש שירדה מהשמים אכלה את קורבן העולה.
"ויגש אליהו אל-כל-העם, ויאמר עד-מתי אתם פסחים על-שתי הסעפים--אם-יהוה האלהים לכו אחריו, ואם-הבעל לכו אחריו; ולא-ענו העם אתו, דבר. ויאמר אליהו, אל-העם, אני נותרתי נביא ליהוה, לבדי; ונביאי הבעל, ארבע-מאות וחמשים איש. ויתנו-לנו שנים פרים, ויבחרו להם הפר האחד וינתחהו וישימו על-העצים, ואש, לא ישימו; ואני אעשה את-הפר האחד, ונתתי על-העצים, ואש, לא אשים. וקראתם בשם אלהיכם, ואני אקרא בשם-יהוה, והיה האלהים אשר-יענה באש, הוא האלהים; ויען כל-העם ויאמרו, טוב הדבר. ויאמר אליהו לנביאי הבעל, בחרו לכם הפר האחד ועשו ראשנה, כי אתם, הרבים; וקראו בשם אלהיכם, ואש לא תשימו. ויקחו את-הפר אשר-נתן להם, ויעשו, ויקראו בשם-הבעל מהבקר ועד-הצהרים לאמר הבעל עננו, ואין קול ואין ענה; ויפסחו, על-המזבח אשר עשה. ויהי בצהרים ויהתל בהם אליהו, ויאמר קראו בקול-גדול כי-אלהים הוא--כי שיח וכי-שיג לו, וכי-דרך לו; אולי ישן הוא, ויקץ. ויקראו, בקול גדול, ויתגדדו כמשפטם, בחרבות וברמחים--עד-שפך-דם, עליהם. ויהי, כעבר הצהרים, ויתנבאו, עד לעלות המנחה; ואין-קול ואין-ענה, ואין קשב.
ויקח אליהו, שתים עשרה אבנים, כמספר, שבטי בני-יעקב--אשר היה דבר-יהוה אליו לאמר, ישראל יהיה שמך. ויבנה את-האבנים מזבח, בשם יהוה; ויעש תעלה, כבית סאתים זרע, סביב, למזבח. ויערך, את-העצים; וינתח, את-הפר, וישם, על-העצים. ויאמר, מלאו ארבעה כדים מים, ויצקו על-התעלה, ועל-העצים; ויאמר שנו וישנו, ויאמר שלשו וישלשו. וילכו המים, סביב למזבח; וגם את-התעלה, מלא-מים. ויהי בעלות המנחה, ויגש אליהו הנביא ויאמר, יהוה אלהי אברהם יצחק וישראל, היום יודע כי-אתה אלהים בישראל ואני עבדך; ובדבריך (ובדברך) עשיתי, את כל-הדברים האלה. ענני יהוה, ענני, וידעו העם הזה, כי-אתה יהוה האלהים; ואתה הסבת את-לבם, אחרנית. ותפל אש-יהוה, ותאכל את-העלה ואת-העצים, ואת-האבנים, ואת-העפר; ואת-המים אשר-בתעלה, לחכה." (מלכים א', י"ח).
השם מוחרקה (מקום השריפה), ניתן למקום לאור סיפור זה. כפי שניתן לקרוא, לאחר שהאש ירדה לקח אליהו, על פי המסורת, את נביאי הבעל לתל קשיש שבמורד הכרמל, ושם, בסמוך לנחל הקישון שחט אותם. הכרמליתים מאמינים גם כי המשפט בתנ"ך: "עב קטנה ככף איש עולה מים" (מלכים א י"ח 44) הינה סמל למרים הבתולה הקדושה, ומכאן למקום ישנה קדושה כפולה. המסורת של קדושת קרן הכרמל משותפת לכל שלוש הדתות. מומלץ בחום להיכנס למנזר וליהנות מהנוף המדהים שנשקף מראשו. מדרום לצפון רואים את רמות מנשה והרי אם אלפחם, צפון הרי השומרון, הגלבוע, עמק יזרעאל, הגלעד הגליל והר החרמון. בחצר המנזר נמצא פסל של אליהו הנביא, שהוצב כאן לאחר שקודמו הושחת והועבר לעיר נצרת.
- שעות פתיחת המנזר: שני-חמישי: בשעות 8:00-12:30 ובשעות 14:30-16:30
- טלפון: 052-8779686
אם השארתם את הרכב בנקודה זו - כאן מסתיים המסלול.
אם השארתם את הרכב למטה בעמק - נמשיך מהמנזר בשביל האדום שעובר ליד שער המנזר לכיוון מזרח, לירידה שתחילתה תלולה יחסית לעבר נחל הקישון.
המשך המסלול הארוך
בשביל מפותל שאורכו כ-2 ק"מ, נרד גובה של כ-430 מטר. השינוי המהיר בגובה יאפשר לנו לראות את מיני האלון משתנים: בתחילת הירידה נבחין באלון התולע ובאלון מצוי אותם מלווה ער עציל, ובתחתית הירידה נבחין יותר באלון מצוי, אלון תבור ואלה ארץ ישראלית. לאורך כל הירידה נפרשת לפנינו תצפית מדהימה של הגליל התחתון ועמק יזרעאל.
לאחר ירידה של כ-400 מטר נפגוש בשנית בשביל עפר המסומן בסימון שבילים שחור - זוהי אותה דרך נוף כרמל שפגשנו בתחילת המסלול בנחל רקפת.
בהמשך הירידה חשוב לשים לב כי סימון השביל האדום נעלם לעיתים בעקבות אבן עליה היה הסימון שהדרדרה. במקרה כזה אין לחשוש, מן הסתם תוכלו לראות את מקום הרכב שיחכה בסוף המסלול ותוכלו לכוון את דרכם בעזרתו.
נמשיך עם השביל האדום עד שנגיע למקום חניית הרכב [8] בסמוך לכביש 70.
היי,
מה תרצה לכתוב על "מוחרקה, נחל רקפת ומנזר הכרמליתים"?
נקודת הסיום צפונית לצומת התשבי אינה קיימת,
הסימונים בסופו של דבר נעלמים, אין שלט אחד באזור, לא הצלחנו להגיע לחרבת כרך, לא לצומת המוחרקה, לא לקרן הכרמל, הלכנו לאיבוד, ניסינו להמשיך במסלול לכיוון פארק ההיטק … של יוקנעם, היכן שהחנינו את הרכב השני, נאלצנו לקפוץ בסנפלינג לחניה, כי כמובן אין שום מעבר מהצד של הכרמל לחניה של פארק ההייטק.
שימו לב. באיזשהו שלב הסימונים מחוקים לחלוטין!
ההסבר באתר לגבי המון טיולים הוא לקוי ולא ברור.
פשוט בלתי נסבל שרוצים לצאת לטיול שהוא 30 דקות מהבית … אבל שעתיים מבזבזים על חיפוש נקודת סיום.
חייבים לשפר את ההסברים פה.
אני ממליץ לעשות את המסלול בכיוון השני, מהמוחרקה חזרה, מי שבחור בדרך ז… ו, אז ממש כ50 מטר לפני הכניסה מוחרקה יש שביל עם סימון אדום לבן.
מי שעושה את המסלול כפי שמוצע שימו לב שהמסלול מתחיל מעבר לכביש בו אתם משאירים את הרכב.
הערה נוספת-במידה ועושים את המסלול כשנקודת הסיו… ם היא המוחרקה- יש פניה שמאלה מהשביל הראשי אל שביל עפר צר ולא מסומן היטב! טעינו בדרך. תעקבו טוב אחרי הסימון האדום של השביל!
טיילנו במסלול בחופשת ראש השנה תשע"ח.
הסימון חודש במסלול והוא ברור לכל אורכו.
המסלול מוצל כמעט ברובו, למעט קטעים בודדים סמוך לסיומו.
מסלול יפהפה, מענין, מאתגר טיפה ושווה כל מאמץ!
עשינו אתמול את השביל.
1. גישה לנקודת הסיום של המסלול הארוך (ה-7 ק"מ):
נכון לתאריך זה יש עבודות גדולות להרחבת כביש 70 וכתוצאה מהזזת הכביש (הזמנית אולי) לא יכלנו להגיע לנקודות… הסיום. עשינו את ה-5 ק"מ במקום.
2. סימונים:
בחלקו הראשון (קרוב לנקודת ההתחלה) הוא לא מסומן כלל. התחלנו בשביל האדום, ומהר מאוד מצאנו את עצמנו מחוץ לשביל וללא סימונים כלל. בזכות אפליקציה בלבד הצלחנו להתחבר מהדרך שהיינו בה לשביל.
רק באזורים המוצלים שממש בתוך הנחל הסימונים נותרו בוהקים וברורים, והתדירות שלהם מספקת.
3. צל:
המסלול ממש לא מוצל ברובו. בקושי בחציו. לא מתאים לקיץ.
4. נקיון:
לפחות היה נקי כמעט לאורך כל הדרך. רק כמה נקודות עם נייר טואלט מפוזר.
רואים שלא הרבה טיילו בשביל הזה לאחרונה.
המסלול מדהים. כנראה הוא לא מוכר ובקושי היו אנשים. כל הפריחה הנהדרת לעצמנו.
שימו לב: פספסנו פניה אחת שלא היתה מסומנת טוב. עלה לנו בהליכה לא מועטה.
לאחר חרבת כרך צריך לפנות שמאלה בשביל צדדי ולא להמשיך … עם הדרך הראשית למטה.
לידיעה: ברוב המסלול אין קליטה סלולרית.
חבל שבמאפיינים של המסלול כתוב שהוא מתאים לכלבים ואין שום זכר ליתדות וכו' שיש צורך לעבור בדרך.
נראה מסלול נחמד מאוד ( הגענו לעליה ראשונה עם היתדות ) ששם נאלצנו להסתובב כי אין דרך להרים לשם כלב ששוקל 4… 0 ק"ג.
חזרנו היום מהמסלול הקצר.
היה מאוד מוצלח, במיוחד הדרך מדליית אל כרמל למוחרקה.
סה"כ לקח בערך 3.5 שעות בקצב בינוני מינוס, היינו ארבעה גברים בני 26 וכלב בן 8.
הדרך עד לדליית אל כרמל לוקחת כמעט , ומשמה עוד 45 דקות עד למוחרקה.
…
הנוף יפה, ומגוון.
בסוף כדאי ללכת בשביל מסביב למנזר כדי לראות את הנוף היפה לכיוון מזרח, זה שרואים בתמונה הראשונה פה בדף המסלול.
כל המסלול [קצר/ארוך] הוא על האדום
לגבי המסלול הארוך- אפשר לוותר תחילתו בירידה לא פשוטה אבל מוצלת ויפה [לא מתאים לילדים וכלבים].ההמשך בשמש בשביל עפר של ג'יפים. ממליץ על המסלול הקצר. הנאה צרופה. [ה… מסלול הארוך- 4 שעות. בני 30 + כושר סביר והליכה סבירה עם הפסקות]
לגבי המסלול- לאחר כשעתיים כשיוצאים מאזור המוצל ובצד שמאל אבנים מלבניות ענקיות ובאופק בהמשך כפר הגענו לגדר, יש אפשרות לפתוח [לא לשכוח לסגור] ומשם המשכנו על האדום. בהמשך נפתח השביל לשטח פתוח נרחב. בהמשך השביל שימו לב לגלעד האבנים-לפנות שמאלה
טיול מקסים, רובו בצל יפה ומהנה, במיוחד עד המנזר. טיילנו סוף אוגוסט 2013
1. נקודת ההתחלה לא נראית מהכביש. מהכביש רואים רק סימון ירוק. זוהי גם ההתחלה של המסלול הזה. היא יותר קרובה לקילומטר ה28 ולא 26 כפי שכתו… ב בתיאור המסלול.
2. אם אתם עושים מסלול ארוך, השאירו אות המכונית השנייה ליד הבניין 1000 מטר לפני צומת תשבי. לא רואים סימון אדום מהכביש. בשביל לראות אותו צריך להיכנס כ200 מטר פנימה אל שביל האפר.
3. אחרי המנזר יש ירידה מאתגרת של 430 מטר. נחמדה. א"כ יש דרך שרובה בשמש ולא נעימה במיוחד, די דרדרתית כיוון שנהרסה ע"י הג'יפים.
לפי דעתי מסלול קצר עד המנזר הוא מספיק והוא יפה מאוד. על הקטע האחרון אפשר לוותר הוא לא נעים במיוחד. המסלול הקצר עדיין יקח לכם כ-4 שעות + נוף מרהיב מהמנזר.
עשינו את המסלול אתמול ולמרות שזה חוה"מ לא היו הרבה אנשים. הפריחה שם משגעת. בקשר לבעיות סימון שבילים דווקא יותר מבלבל החלק שיורדים מהמוחרקה לסוף המסלול שהסימון שבילים לא מספיק ברור.
מסלול מומלץ ביותר!!
מסלול יפה.לאחר הפנייה ימינה בחרבת כרך הולכים כ 200 מטר ואז יש לחפש סטייה מהמסלול שמאלה.ממש לא מסומן!לאחר שמוצאים את הסימון הראשון שמאלה הדרך כבר קלה וברורה.
טילנו בשביל היום, 26.01.13. מסלול חביב ומהנה. שלוש הערות שעשויות להקל:
1. בנקודת ההתחלה של השביל יש גם התחלה של שביל שמסומן בירוק. יש לשים לב ללכת בכוון האדום ולא הירוק.
2. כשיוצאים מהשביל לרגלי השכונה הדרומית ש… ל דלית-אל-כרמל מגיעים לדרך עפר עם סימון שחור של פניה ימינה. יש לפנות ימינה ולהמשיך ולעלות בדרך כמה עשרות מטרים עד שרואים שוב את הסימון האדום.
3. הדרך הנ"ל רחבה ונוחה, אולם כמה מאות מטרים אחרי חירבת כרך יש לפנות שמאלה לשביל שעולה עד למנזר. הפניה אינה מסומנת וניתן בקלות לפספס אותה (מה שקרה לנו...). יש לשים לב!
את המסלול עשיתי לפני כשבועיים בתחילת אוקטובר 2012.
בנק' ההתחלה הסימון חודש ובולט לעין. ככה שאם אתם מתאמצים ולא מוצאים אותו, אז כנראה פניתם לדרך עפר הלא נכונה...תמשיכו לפניה הבאה (זה מה שקרה לנו)
ע"מ שיהיה … יותר קל ושיהיה כולו ירידה החלטנו להתחיל אותו מהאמצע (מוחרקה) ולרדת לנק' ההתחלה. לצערי, מהמוחרקה התחלנו ללכת לכיוון ההפוך וגמרנו את המסלול בקצה ההפוך של המסלול....טוב שהיה לנו קצת כסף למונית ע"מ להגיע למכונית.....מזל
אני בטוח אחזור לשם ע"מ לעשות אותו כפי שתכננו בהתחלה :)
המסלול הכי טוב שהיתי בו, אין מילים!
שלום, אנחנו עשינו את המסלול ב-26.3.11 המסלול היה ממש יפה ומומלץ, עשינו את המסלול הארוך, את אחד הרכבים החנינו בנק' המצוינת ליד צומת התשבי וכאשר חזרנו לרכב גילינו שפרצו לרכב שלנו ולרכב שלידנו..
בכל מקרה… מסלול ממש יפה ומומלץ, אולי כדאי להחנות את הרכב באיזור התעשיה ביוקנעם וללכת עוד 2 ק"מ בתקווה ששם לא יפרצו
היום עשיתי את המסלול של ה- 5 ק"מ עם חבר והיה ממש נחמד.
השביל מסומן היטב, מוצל ושקט. את המוחרקרה אפשר לראות כבר מתחילת המסלול ובעוד כמה נקודות ציון על הדרך, כך שאי אפשר ללכת לאיבוד.
מומלץ.
שמעון
עשינו את המסלול ההפוך בשני חלקים ובפעמים:
בתחילת אפריל עם ילדים בני 6-7: מהמוחרקה עד חרבת כרך ובחזרה. מסלול מקסים לאביב והקטע הזה גם קל יחסית לילדים.
אתמול (9 במאי) עשינו את הקטע מחרבת כרך עד כביש אלי… קים דלית-אל-כרמל עם ילדים בני 7, 11 ואחד בן שנה וחצי במנשא.
מסלול מצויין גם בעונה פחות פורחת כי יש בו קטע יפה מאוד של הליכה בתוך נחל רקפת שהוא מיוער מאוד.
בכיוון הזה רוב המסלול הוא בירידה מתונה וישנה בסוף עליה קלה מאוד והוא מתאים בהחלט לכל המשפחה.
המסלול יפה מאד. מוצל ורענן. ברצוני לציין במיוחד את הסימון. בכל הצמתים העיקולים ברור איך להמשיך. היתה צומת אחת שלא ראינו סימון ולכן החלטנו להמשיך ישר. אחרי 30 מטרים ראינו את הסימן הבא. מומלץ מאד למיטיבי לכת… .
עשיתי את המסלול שלשום, חמוד מאד.
רק שימו לב- ממש בהתחלה, הסימון של השביל (אדום לבן...) ממש לא מסומן טוב, ובלי מפה אתם עשויים להיאבד- השביל מתחיל על דרך עפר, שממשיכה ימינה ואז מתחילה לרדת את ההר. ממש בהתחלה של המסלול השביל נפגש… עם עוד דרך עפר (שלא מסומנת)- צומת איקס, ממשיכים קצת, ממש אחרי כמה מטרים השביל האמיתי מתעקל שמאלה (ומתחיל לרדת לכיוון נחל רקפת). לנו לקח בדיוק 2 דק' להבין שהסימון נעלם ותוך שנייה מצאנו אותו בזכות המפה, אבל תשימו לב, כי זה פשוט לא מסומן.
יופי של מסלול
מומלץ למשפחות עם ילדים לעשות אותו הפוך, להתחיל במוחרקה ולרדת אל נחל רקפת. למי שמחפש לקצר, ניתן להשאיר רכב במפגש השביל עם דרך נוף כרמל....
לידיעתכם,כיום הסימון ברור ביותר
מומלץ בחום
יוני
סה"כ טיול נחמד, העלייה בנחל רקפת נעשית בתוך הנחל ולא על השלוחה ממזרח כמו שמצוין במפה. עד חרבת כרך המסלול מסומן היטב וברור, מחרבת כרך ואילך יש בעיה, למרות שמזהים את המוחרקה האזור בעייתי לניווט, ה… שביל לא ברור (כמעט לא קיים) והסימון ישן מאוד וזקוק לצביעה מחודשת בדחיפות (התנאים האלו גרמו לי להתברבר שמה חצי שעה בחיפוש אחר השביל). אין מה לומר, הנוף ומראש המנזר מדהים, רצוי להגיע ביום עם ראות טובה, שאפשר לראות מרחוק אפילו את החרמון.